Barselona

İspanya’nın ikinci en büyük şehri olan Barselona, İber Yarımadası’nın kuzeydoğusunda eşsiz bir konuma sahip. Katalonya bölgesinin de başkenti olan Barselona, kuzeydoğuda Besos, güneybatıda ise Llolregat nehirleri arasındaki bir ovada yer alıyor. Bölgedeki tüm sanayi kuruluşlarının dörtte üçünün bulunduğu şehrin temel ekonomik kaynakları otomobil, kimyasal maddeler, ağır makineler, ilaç, kozmetik ve bankacılıktan oluşuyor. İspanya’nın en önemli şehirlerinden biri olan Barselona hem ülke için hem de Katalan dili ve edebiyatı için bir kültür merkezi görevi görüyor. Ayrıca ünlü ressam Picasso 1895-1900 yıllarında Barselona’da yaşadığı için şehirde Pablo Picasso’nun bir çok eserinin bulunduğu önemli bir sanat merkezi olan Picasso Müzesi de yer alıyor.

Özellikle 20. yüzyıldan itibaren artan bir nüfusa sahip Barselona’nın 2006 yılındaki sayıma göre nüfusu 1.673.075; metropol nüfusu ise 3.218.071 kişiden oluşuyor. Şehirdeki nüfusun üçte ikisi yerli halktan meydana geliyor. Barselona’da nemli subtropikal iklim etkisini gösteriyor. En sıcak ayın ağustos olduğu şehri ziyaret etmek için en uygun dönemler ise mayıs-ekim arası dönem.

Milattan Önce 3. yüzyılda bir balıkçı köyü olarak kurulan Barselona, köklü ve zengin bir geçmişe sahip şehirlerden biri olma özelliğine sahip. Bu yüzden her yıl milyonlarca turisti ağırlayan şehirde farklı kültürlere ait değişik tarihi yapılar mevcut. Barselona ziyaretiniz sırasında şehrin simgesi haline gelen Sagrada Familia Bazilikası, doğadan ilham alınarak tasarlanan Park Güell, kent yaşamının merkezi La Rambla Caddesi, Kemiklerin Evi anlamındaki Casa Battllo, Picasso Müzesi, şehir geçmişine ışık tutan Barri Gotic bölgesi, Tibidabo tepesindeki bembeyaz büyüleyici Kutsal Yürek Kilisesi, Santa Maria del Mar Bazilikası, Parc de La Ciutadella ve Katalan Ulusal Sanat Müzesi’ni kesinlikle görmelisiniz.

Barselona’da geceler de gündüz kadar keyifli ve hareketli geçiyor. Her zevke ve bütçeye uygun eğlence mekanlarının yer aldığı Barselona’da limandaki veya Las Ramblas Caddesi’ndki barları, Maremagnum’daki gece kulüplerini, Opium Bar ve Apollo’daki temalı partileri veya sokak aralarında yer alan pubları ziyaret edebilirsiniz. Barselona denince akla gelen diğer eğlence ise Flamenko gösterileri oluyor şüphesiz. Siz de şehrin bu coşkusuna ortak olmak isterseniz El Tablao de Carmen veya Flamenco Tablao Patio Andaluz’a gitmeyi düşünebilirsiniz.

Akdeniz mutfağının etkisini görüldüğü şehirde sebze ve deniz ürünleri yoğun olarak kullanılıyor. Katalan mutfağının en meşhur yemeği ise Paella. Ülkenin de sembol yemeklerinden biri olan Paella, tavuk veya deniz ürünleri ile pişirilen bir pilav yemeği. Barselona’ya Paelle dışında neler yiyebilirim diye düşünüyorsanız tapas, arros negre, pa amb tomaquet, samfaina, escalivada ve picada alternatifleriniz arasında olabilir.

Türkiye’den Barselona’ya aktarmasız uçuşlar düzenleniyor. Aynı şekilde Barselona’dan da Türkiye’ye aktarmasız uçuşlar ile gelmeniz mümkün. Uçakla yolculuk ise İstanbul üzerinden direkt uçuşlarda yaklaşık olarak 3 saat 35 dakika sürüyor.

Barselona’da toplu taşıma oldukça gelişmiş durumda. Bu yüzden metro, otobüs veya trenle ile şehrin her yerine gidebilirsiniz. Ayrıca daha rahat dolaşmak isterseniz araç da kiralayabilirsiniz.

Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Barselona’ya seyahat edebilmesi için Schengen vizesi alması gerekiyor.