Sevilla

Milattan önce 2. yüzyıldan beri yerleşimin olduğu Sevilla, İspanya’nın Endülüs bölgesinde yer alıyor. Arapça İşbiliye de denilen şehir, İspanya’nın dördüncü büyük şehri. Endülüs Bölgesi’nin ise en büyük şehri olan Sevilla, başkent Madrid’e 550 km uzaklıkta bulunuyor. Kurulduğu dönemden itibaren Roma, Arap ve İspanyol gibi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan şehir bölgenin sanat, kültür ve ekonomi merkezi olarak tanınıyor.

Efsaneye göre Sevilla’nın Yunan mitolojisindeki Herkül tarafından Spal ismi ile kurulduğu söyleniyor. Roma döneminde yerleşimin başladığı şehir, 461’de Müslüman orduları tarafından ele geçirildi. Bu dönem kültür ve ticarette önemli şehirler arasında giren Sevilla, 1248’de Kastilya ve Leon yönetimi altına girdi. Leon Kralı II. Fernando, Müslüman yönetimine son verdi ve şehirdeki çok sayıda Yahudi ve Magripli’yi sürdü.

2014 yılında yapılan sayıma göre Sevilla’nın belediye içerisindeki nüfusu 696.676. Ancak şehrin banliyöleriyle beraber olan metropol nüfusu 1.508.609 kişiden oluşuyor. Sevilla’da Akdeniz iklimi görülüyor. Kış döneminin bir çok Avrupa şehirlerine göre sıcak geçtiği Sevilla’yı mart-kasım arası ziyaret edebilirsiniz. Ancak sonbaharda sıcaklıklar çok düşmese de şehirdeki yağış miktarı fazla oluyor.

Sevilla’nın film setlerini aratmayacak güzellikteki tarihi yapılarının en başında Sevilla Katedrali geliyor. Kristof  Kolomb’un mezarının da yer aldığı katedral, dünyanın en büyük Gotik katedrali olma özelliğini taşıyor. Eski kraliyet sarayı Real Alcazar, Arap ve İspanyol mimarisinin karışımı Plaza de Espana yada Türkçe adıyla İspanya Meydanı, yerel kültürün merkezi Santa Cruz Mahallesi, Muhavvidler döneminde inşa edilen Torre del Oro ve UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ndeki Giralda Çan Kulesi şehirdeki diğer en çok ziyaret edilen turistik bölgelerdir.

İspanyollar bol çeşitli ve lezzetli bir mutfağa sahip kültürlerden biridir. Her bölgesinde farklı tarzda restoran, kafe ve bar bulabileceğiniz şehrin en ünlü lezzetleri; tavuk, sosis ve sucukla yapılan soğuk sandviç Montadito de Pringa, bir çeşit et yemeği Cola de toro, nohut ve ıspanakla hazırlanan Espinacas con Garbanzos, viskili domuz eti yemeği Solomillo ve Sevilla yerlilerinin vazgeçilmez yiyeceği olan Carrillada de Cerdo’dur. Ayrıca yiyecek dışında şehrin alkol kategorisi de lezzetleri tatlara ev sahipliği yapıyor.

Sevilla, festival coşkusunu doyasıya yaşayacağınız Avrupa şehirlerinden biridir. Endülüs tarihi hakkında da bilgi edinebileceğiniz rengarenk festivallerden şubat ayında Endülüs Günü, dini bir kutlama olan Semana Santa, nisanda Feria de Abril isimli nisan panayırına katılabilirsiniz.

Türkiye’den Sevilla’ya aktarmasız uçuş yapılıyor. Şehre gitmek için Türkiye’den Malaga’ya aktarmasız uçuşları tercih edebilirsiniz. Malaga’dan ise otobüs veya trenle Sevilla’ya ulaşabilirsiniz. Malaga-Sevilla arası yaklaşık 2 saat sürüyor.

Sevilla’ya seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Siyah, gri ve yeşil pasaport sahiplerinin ise 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayan seyahatlerinde vize alması gerekmiyor.