Malaga

Malaga veya Malaka, İspanya’nın Endülüs Özerk Bölgesi’nde bulunuyor. Malaga, İberik Yarımadası’nın doğusunda ve Endülüs’ün güneyin yer alan bir liman kenti. Şehir bir efsaneye göre adını İbranice “melak” yani tuz kelimesinden alıyor. Yılın 300 günü güneşli olan Malaga için güneşin batmayı unuttuğu yer diyebiliriz. Milattan Önce 8. yüzyılda kurulan şehir; zengin kültürü, Akdeniz’in masmavi suları, ipek gibi plajları, sıcak kanlı insanları ve rengarenk gece yaşantısı ile son 10 yıl içinde Akdeniz’in önemli turistik noktalarından biri haline geldi.

Malaga’nın 2010 yılındaki sayıma göre şehir nüfusu 568.507 kişiden oluşuyor. Metropol nüfusu ise 1.046.276 kişiden meydana geliyor. Malaga bu nüfus oranıyla Endülüs Bölgesi’nin ikinci, İspanya’nın ise altıncı büyük şehri olma özelliğine sahip. Akdeniz sahillerinde yer alan şehrin geneline ılıman bir iklim hakim. Yıl boyu çok soğuklar yaşanmadığı için kış dönemlerinde de şehri ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Ancak Akdeniz kıyılarında deniz, kum, güneş tatili yapmayı düşünenler, haziran-eylül arası dönemi tercih etmeli.

Malaga, 2000 yıllık köklü tarihi ve coğrafi konumuyla Endülüs Bölgesi’nin en popüler şehirlerinden biri. Kübizm akımının kurucusu ünlü ressam Pablo Picasso’nun da doğum yeri olan Malaga, kültürel çeşitliliği ile ziyaretçilerine unutulmaz gezi noktaları sunuyor. Sürrealizm ve kübizmin kurucusu Picasso’ya adana Picasso Müzesi, Roma dönemine ait Malaga Katedrali, M.Ö. 1. yüzyılda inşa edilen Roma Tiyatrosu, yeşilin her tonunu barındıran Jardin Botanico, eğlence merkezi Tivoli World, Gibralfaro Kalesi ve yine Araplardan kalan Alkazaba Kalesi Malaga’dan ayrılmadan önce görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Tabi ki tatilinizin bir kısmını da Malaga’nın 15 km uzunluğundaki Güneş Sahili adlı plajlarına ayırmalısınız.

Malaga’da tadını asla unutmayacağınız leziz yiyecekler sizi bekliyor diyebiliriz. Lezzetli bir mutfağa sahip Endülüslüler yemeklerinde en çok zeytinyağı, üzüm, şarap, badem ve deniz ürünleri kullanıyor. Malaga’ya gittiğinizde karides ve patatesle yapılan Palo çorbasının, sosis, yumurta ve patatesten yapılan Malaga Dağları Yemeği’nin, Fritura Malaguena’nın, Malaga turtasının ve Ensalada Malaguena’nın tadına bakmalısınız.

Endülüslüler geleneklerine sıkı sıkıya bağlı toplumlar arasında gösteriliyor. Özel günlerini ise olabilecek en eğlenceli şekilde kutluyorlar. Malaga’nın festivalleri kelimenin tam anlamıyla ziyaretçilerini büyülü bir dünyaya ışınlıyor. Şehrin en eğlenceli festivali olan 3 Krallar Festivali, her yıl 5-6 Ocak günlerinde kutlanıyor. Kostümler, absürt makyajlar, dansçılar ve müzisyenlerle beraber şehir tek kelimeyle bir masal diyarına dönüşüyor. Malaga’nın diğer ünlü festivali olan San Juan Gecesi her yıl 23 Haziran’da kutlanmakla birlikte gece gitar sesleri eşliğinde başlıyor ve sabahın ilk ışıklarına kadar eğlence devam ediyor.

Türkiye’den hem yerli şirketlerin hem de İspanyol firmalarının Malaga’ya aktarmasız uçuşu bulunuyor. Malaga-İstanbul  arası uçuşlar yaklaşık 4 saat 40 dakika sürüyor. Dilerseniz Madrid ve Barselona’dan tren ile de şehre gidebilirsiniz. Malaga’ya seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor.