Amasya

Amasya’nın Tarihi Yerleri | Tarihi 27 Nokta

Yeşilırmak’ın üzerinde yer alan tarihi kaya mezarlıklarından, binlerce yıllık su kanalına kadar 7 bin yıllık tarihiyle varlığını sürdüren Amasya’da, tarihi ve kültürel gezi planlayanlar için harika bir gezi listesi oluşturduk. Sizler için hazırladığımız Amasya tarihi yerler listemizi keyifle okumanızı dileriz;

Amasya tarihi hakkında; Amasya’daki ilk yerleşimin Kalkolitik Döneme ait olduğu düşünülmektedir. MÖ 2500’lü yıllara denk gelen Tunç Çağı’nda Amasya’nın “Hatti Ülkesi” olarak bilinen oluşumun bir parçası olduğu belirtilmektedir. Hattilerin ardından bölgede Hititlerin egemenliği başlamıştır. Başta Frigler olmak üzere bazı kavimler Anadolu’ya akınlarını sıklaştırınca Hitit egemenliği MÖ 1190 senesinde son bulmuştur. MÖ 676 senesinde ise Kimmerler bölgeye saldırılarda bulunarak Friglerin yıkılmasına zemin hazırlamıştır ve bölgedeki 400 yıllık Frig egemenliği de ortadan kalkmıştır.

Bölgede daha sonra Med, Pers, Makedon Kralı Büyük İskender, Roma egemenliğine girmiş, 1071 Malazgirt Zaferi’nin ardından Büyük Selçuklularla birlikte Türk hakimiyeti altına girmiştir. Danişmend Ahmed Gazi de bu bölgede kendi beyliğini kurarak Türklerin yayılmasına katkıda bulunmuştur. 1393 senesinde gelindiğinde Amasya artık Osmanlı topraklarının bir parçası olmuştur. 15. yüzyılın ilk yarısına geldiğimizde Amasya, Osmanlı şehzadeleri için bir staj yeri görevi görmeye başlamıştır.

I. Dünya Savaşı sonrasında Atatürk ve silah arkadaşları Amasya’ya gelerek burada Kurtuluş Mücadelesi’nin en önemli noktalarının paylaşıldığı Amasya Genelgesi’ni yayınlamıştır. Bu durum Amasya’yı ülkemizin kurtuluşu noktasında çok önemli bir konuma getirmektedir.

Amasya’nın en ünlüleri; Amasya Kalesi kesinlikle şehrin simge tarihi yapılarının başında gelmektedir. Pek çok camiye ev sahipliği yapan şehirde Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma birçok camiyi ziyaret etme imkanına da sahip olabileceksiniz. Kral Kaya Mezarları, Aynalı Mağara gibi çok geçmişin izlerini taşıyan bu tarihi kalıntıları da kesinlikle listenize eklemelisiniz.

Amasya gezi tavsiyesi; Eğer Amasya’nın görülmesi gereken yerleri hakkında detaylı bilgi istiyorsanız Amasya gezilecek yerler listemize mutlaka göz atmanızı öneriyoruz. Amasya’nın yemek kültürünün de sizleri çok iyi hissettireceğini belirtelim. Çatal çorba, helle çorbası, bakla dolması gibi pek çok lezzeti bulabileceğiniz Amasya mutfağı ile kilo almak garanti… Amasya hakkında bütün önerilerimiz ve yazılarımız için Amasya gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz…

Müzekart; Amasya’da görülecek tarihi yerler içinde çoğunluğu ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir ancak bazı yerlere ekstra giriş ücreti ödememek adına Müzekart satın alabilirsiniz.

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

1. Kral Kaya Mezarları

Burası neresi? Amasya’nın tarihi simgelerinden olan Kral Kaya Mezarları, listemizde olmazsa olmazdı. Amasya merkezde yer alan kaya mezarları, Yeşilırmak kenarında yer alan Yalıboyu evlerinin oraya geldiğinizde direkt olarak gözünüze çarpacak güzellikte ilgi çekici bir yapıya sahip. Tarihçilere göre MÖ 333 yılından MÖ 26 senesine kadar Pontus devletinin başkentliğini yapmış olan Amasya, o dönemin krallarına ve önde gelenlerinin mezarlarına da ev sahipliği yapıyor. Yeşilırmak boyunca büyüklükleri değişen 21 adet kaya mezarına rastlanmaktadır. Mezarlar içinde en fazla dikkat çekeni ise 15 metre yükseklikte bulunan “Büyük Kral Mezarı” ile yan yana bulunan 3 adet kral mezarıdır.

Devasa boyutlardaki kayaların oyulmasıyla yapılan mezarları görmek için, Yalıboyu evlerinin hemen arkasında kalan Yalı sokaktan gitmeniz gerekiyor. Ancak araçla belli bir yere kadar gidilebildiği için belli bir noktadan sonra merdivenlerden tırmanmanız gerekiyor.

Neden gitmeliyim? Kral Kaya Mezarları, 2015 senesinde UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Bu nedenle bu antik mezarlar hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler için Amasya’nın en önemli tarihi yerleri arasında yer almaktadır.

  • Adres: 05000 Yuvacık Köyü/Amasya Merkez/Amasya Merkez/Amasya
  • Ziyaret Saatleri: 09:00-17:00
  • Giriş Ücreti: 5₺
  • Yol tarifi al >

2. Aynalı Mağara

Burası neresi? Amasya’daki günümüze kadar en sağlam bir şekilde ulaşabilen kral mezarlarından olan Aynalı Mağara, bölgenin ilgi çeken tarihi noktaları arasında bulunmaktadır. Mezara zeminden dört basamak çıkılarak ulaşılmaktadır ve genişliği yaklaşık 10 metre, yüksekliği ise 13 metredir. Mezarın MÖ 2. yüzyılda yaşamış olan Mitra rahibi Tes’e ait olduğu tahmin edilmektedir. Mezarın duvarlarındaki “Büyük Rahip Tes” yazısı da bu sanıyı güçlendirmektedir. Mezarın 11. yüzyılda Bizanslılar tarafından keşişhane olarak da kullanıldığı düşünülmektedir.

Neden gitmeliyim? Mağarada bulunan yazı ve çizimler ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. Efsanevi bir hikayesi de bulunan Aynalı Mağara, Amasya’ya gelenlerin mutlaka görmesi gereken antik kalıntılar arasında bulunmaktadır.

Aynalı Mağara Efsanesi; Vakti zamanında bu bölgede bir kral ve kralın dünya güzeli kızının yaşadığı rivayet edilmektedir. Kral, kızını dünyanın en yiğit ve kızının güzelliği karşısında güçlü durup, bayılmayan gencine vermek için yedi düvele haber salmıştır.

Dünyanın dört bir yanında haberi alan gençler kralın kızıyla evlenmek için Amasya’ya akın eder ancak hangi genç kralın kızına yanaşmaya cesaret etse ayağının bağı çözülüp bayılmaktadır. Derken fakir ama oldukça cesur ve yiğit bir delikanlı cesaretini toplayıp kralın kızına yanaşır. Kralın kızıyla delikanlı göz göze gelince ortaya bir alev topu çıkar ve kızla delikanlı yan yana kömür kesilirler. Aynalı Mağara da bu iki gencin mezarının bulunduğuna inanılmaktadır.

  • Adres: Ziyaret Beldesi, Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Ferhat Su Kanalı

Burası neresi? Tokat-Amasya Karayolu üzerinde 3 km ilerledikten sonra karşınıza çıkacak olan su kanalı, yapım tarihi net olarak bilinmese de, tarihçiler tarafından Helenistik ve Erken Roma döneminde yapıldığı kabul ediliyor. Amasya Antik Kenti’nin bulunduğu alanda yer alan su kanalı, şehrin su ihtiyacını karşılamak için araziye göre, eğimli bir kaydırak şeklinde inşa edilmiştir.

Kanalın olduğu bölgede çok detaylı olmasa da bir de müze bulunmaktadır. Özenli bir şekilde hazırlanmış bu müzeyi görmek isterseniz 5₺ giriş ücreti bulunuyor.

Neden gitmeliyim? İsmini Ferhat ile Şirin hikayesinden alan su kanalı 6 km uzunluğa sahip. Ancak dışarıdan görebileceğiniz kısım 2 kilometrelik bir alanda yer alıyor. Su kanalı, taşmadan suyun taşınması için tasarlanması ile muhteşem bir mühendislik harikası olarak karşımıza çıkmaktadır. Ferhat’ın Şirin için deldiği dağa yapılan su kanalını, Amasya gezinizde mutlaka görmelisiniz.

  • Adres: 05000 Amasya Merkez/Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler

4. Amasya Harşena Kalesi

Burası neresi? MÖ 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Amasya Kalesi, Amasya’ya hakim bir tepe üzerinde kurulmuştur ve ünlü coğrafyacı Strabon’un da bu kalede yaşamış olduğu rivayet edilmektedir. Kalenin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır. Kale, Harşena Dağı üzerinde bulunduğundan bu isimle de anılmaktadır. 1146 senesinde Amasya’nın Selçukluların hakimiyetine geçmesinin ardından kale içinde cami, hamam gibi Türk unsurları eklenmiştir. Kale, Osmanlı döneminde ise 150 yıl boyunca şehzadelerin eğitimi için kullanılmış, şehzadelere ve onların yardımcılarına ev sahipliği yapmıştır.

Neden gitmeliyim? Amasya Kalesi, ziyaretçilerine Amasya’ya kuşbakışı bakma ve bu muhteşem manzaranın tadını çıkarma olanağı sunduğu için gözde tarihi noktalardan biri olarak birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

  • Adres: 05000 Yuvacık, Amasya Merkez/Amasya
  • Ziyaret saatleri: 09.00 – 16.45 *Her gün açık
  • Giriş ücreti: 5₺
  • Yol tarifi al >

Kuleler

5. Amasya Saat Kulesi

Burası neresi? Amasya şehir merkezinde yer alan Yeşilırmak’ın kenarındaki Hükümet Konağı’nın hemen yan kısmında yer alan tarihi saat kulesi, dönemin Amasya Valisi Ziya Paşa’nın isteği üzerine 1865 yılında inşa edilmiş. Hemen yanında yer alan yeni köprünün yapıldığı sırada, yani 1940 yılında hasar gören yapı, yıktırılmak zorunda kalmış. Belediyenin çalışmasıyla 2002 yılında dönemin valisi Hüseyin Poroy tarafından yine aynı yere yeniden inşa edilen kule, yeni yapılan köprünün kuzeyinde yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Estetik açıdan çok hoş bir görünüme sahip olan Saat Kulesi, şehrin sembol yapılarından biri olarak da kabul edildiğinden Amasya’da görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Hatuniye, H. Teyfik Hafız Sk. No:1, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Çarşılar, Hanlar

6. Merzifon Bedesteni

Burası neresi? Amasya şehir merkezinden 49 km uzaklıkta yer alan Merzifon ilçesindeki Merzifon Bedesteni, üzerinde herhangi bir kitabesi olmadığı için ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı tam olarak bilinmiyor. Bedesten 30×28 metre ebatlarında kareye yakın bir alanda inşa edilmiştir. Gazimahlup Mahallesi’nde bulunan bedestenin 17. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın olduğu dönemde inşa edilen yapı, zamanında şehrin en hareketli yerlerinden biri olarak biliniyor.

Neden gitmeliyim? Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen diğer bedestenlerle aynı mimari özellikleri taşıyan Merzifon Bedesteni, yıllarca dokuma atölyesi olarak kullanıldıktan sonra, yılların azizliğine uğrayarak oldukça eskimiş ve uzun yıllar da tekel deposu olarak kullanılmış. 2000 ve 2006 yılında restore edilen bedesten, günümüzde dükkanların yer aldığı oldukça keyifli bir gezi noktası. Dilerseniz Amasya gezisi sırasında bedestende güzel bir çay molası da verebilirsiniz.

  • Adres: Gazimahbup, 05300 Merzifon/Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Ezine Pazar Hanı

Burası neresi? Amasya tarihi yerler listemizde yerini alan bir diğer tarihi yapı ise, Amasya şehir merkezine 35 km mesafede yer alan Ezine Pazar beldesindeki tarihi Ezine Pazar Hanı. Bu tarihi yapı “İnepazar” ya da “Çavuş Han” olarak da isimlendirilmektedir. Tokat-Amasya karayolu üzerinde yer alan tarihi han, 1238 yılında dönemin Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın eşi olan Melike Mahperi Hatun’un isteği üzerine inşa edilmiş.

Neden gitmeliyim? Uzun yıllar insanların vakit geçirip konaklayabileceği şekilde inşa edilen ve kullanılan han, Osmanlı Dönemi’nde pek çok kez restore edildiği için Selçuklu mimari özelliklerini kaybetmiş. Daha sonraları oldukça atıl bir durumda kaldığı için eskiyen yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2007 yılında restore edilerek ziyarete hazır hale gelmiş.

  • Adres: Ezine Pazar, Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Amasya Taşhan

Görsel Kaynak: amasyatashanotel.com.tr

Burası neresi? Yapım yılının 1699 senesi olduğu belirtilen han, Mutasarrıf Rahtuvan Hacı Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapının mimarı ise Mehmet Kalfa’dır. İki kattan oluşan han geniş bir avlu etrafında çevrelenmiştir. Uzun süre atıl bir durumda kalan han, 2012 senesinde belediye tarafından restore edilerek otel olarak işletilmeye başlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Dilerseniz sadece tarihi dokusu olan bu yapıyı inceleyebilir dilerseniz de otantik bir ortamda konaklamanın keyfini sürebilirsiniz.

  • Adres: Dere, Özkan Yalçın Cd. No:11, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Telefon: (0358) 212 99 00
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Köprüler

9. Künç Köprüsü

Burası neresi? Yeşilırmak üzerinde yer alan tarihi köprü, Amasya merkezdeki iki mahalleyi birbirine bağlıyor. Üzerinde kitabesi bulunmasa da bazı kaynaklara göre 12. Yüzyılda inşa edildiği söylenen köprünün, II. Mesud’un kızı ya da annesi olduğu tahmin edilen Hundi Hatun için yaptırdığı da bilgiler arasında. Köprü, Amasya’daki Selçuklulardan kalan önemli mimari yapılardan biridir.

Üç büyük kemeriyle oldukça geniş olan köprü, Hundi Hatun ismini aldığı için zamanla Kundi, daha sonraları ise Künç ismini almış. Bayezitpaşa ve Şamlar Mahallesi’ne geldiğinizde görebileceğiniz köprüyü, Amasya geziniz sırasında kolayca bulabilirsiniz.

  • Adres: Amasya Merkez, Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Alçak Köprü

Burası neresi? Üzerinde herhangi bir kitabesi bulunmadığı için kim tarafından ve hangi yılda yaptırıldığı net olarak bilinmeyen köprünün, mimari yapısı gereğiyle Roma Döneminde inşa edildiği düşünülüyor. Yeşilırmak üzerinde yer alan köprü, kesme taş ve molozdan inşa edilmiş.

Zamanla Yeşilırmak’ın su seviyesinin yükselmesi nedeniyle suya gömülmüş bir şekilde kalan köprünün sadece tepe kısmı görünür halde kalmış. Bölge halkının bu nedenle köprüyü bu isimle andığı bilinmektedir. Uzun yıllar böyle kullanılan köprü, 1855 yılında üzerine yeni bir yol inşa edilerek orijinal halinden uzaklaştırılmış. Yapılan ahşap köprü de akıntı da çok uzun ömürlü olmadığı için, yeniden yapılarak 1965 yılında son görünümünü almış.

Neden gitmeliyim? Günümüzde aslından uzaklaşmış olsa da tarihi açıdan önemli bir nokta olmasından dolayı zaman ayrılması ve görülmesi gereken yerlerden biri olduğunu düşünüyoruz. Köprünün, Amasya’daki Roma dönemine ait tek köprü olması da burayı değerli kılmaktadır.

  • Adres: Hatuniye, Hazeranlar Sk. No:2, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Hamamlar

11. Kumacık Hamamı

Burası neresi? Kumacık Hamamı, şehrin en eski hamamlarından biri. Şehir merkezinde yer alan Bayezid Paşa Mahallesi’ndeki hamam, dönemin Kapıağası Ayasağa’nın isteği üzerine 1495 yılında inşa edilmiş. Kesme taş ve molozdan inşa edilen hamam sıcaklık, soğukluk ve ılıklık olarak üç ayrı alandan oluşuyor. Tarihi Künç Köprüsü’nün hemen yanı başında yer alan hamama, yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz. Hamam günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kumacık Hamamı, Amasya’nın en eski hamamı olma özelliğini taşımaktadır. Bu nedenle bu hamamı ziyaret edebilir, dilerseniz de hamam hizmeti alabilirsiniz.

  • Adres: Beyazıtpaşa, Mehmet Paşa Cd. No:68, 05200 Amasya Merkez/Amasya
  • Telefon: (0358) 218 16 51
  • Ziyaret saatleri: Her gün 06.00-00.00 ziyaret edilebilir. Bayanlar pazartesi 12.00-17.00, çarşamba 12.00-24.00, cuma 12.00-17.00 saatleri arasında; diğer gün ve saatlerde ise erkekler hizmet alabilmektedir.
  • Giriş ücreti: Alacağınız hizmete göre değişmektedir.
  • Yol tarifi al >

12. Mustafa Bey Hamamı

Burası neresi? Amasya merkezinde yer alan Mehmet Paşa Mahallesi’ndeki tarihi bir diğer hamam da, Yörgüç Paşazade Mustafa Bey’in isteği üzerine 1436 yılında inşa edilen Mustafa Bey Hamamı. Kare plan olarak diğer tarihi yapılar gibi kesme taş ve molozla inşa edilen yapı, üzerinde yer alan kubbeleriyle de dikkat çekiyor. Sıcaklık ve soğukluk bölümlerinden oluşan hamam, tarihi Bimarhane’ye yürüyüş mesafesinde yer alıyor.

  • Adres: Pirinççi, Habibi Sk. No:1, 05200 Merkez/Amasya
  • Telefon: 0358 218 34 61
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Alacağınız hizmete göre değişkenlik göstermektedir.
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

13. Amasya Darüşşifası

Görsel Kaynak: hurriyet.com.tr

Burası neresi? Amasya şehir merkezinde yer alan Yakutiye Mahallesi’ndeki tarihi yapı, Bimarhane olarak da biliniyor. Dönemin İlhanlı sultanı Sulan Muhammed Olcaytu’nun ve eşi İldus Hatun için yaptırılan yapı, 1308-1309 yılları arasında inşa edilmiş. Dikdörtgen yapısı, genişçe avlusu ve eyvanıyla dikkat çeken Darrüşifa, uzun yıllar tıp eğitiminin verildiği ve hastaların tedavi ediliği bir yer olarak hizmet vermiş.

Şehir için oldukça önemli bir amaca hizmet eden yapı, ilerleyen zamanlarda ruh ve sinir hastalıkları hastanesine dönüştürülmüş. Günümüzde ise Amasya Belediyesi tarafından konservatuvar olarak kullanılan yapıyı ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Amasya Merkez, Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. II. Bayezid Külliyesi

Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Bayezid Külliyesi, Amasya’nın sembol tarihi yapılarından biridir. II. Bayezid’in tahta çıkmasının şerefine 1481 senesin yapımına başlanan külliye, 1486 senesinde tamamlanmıştır. Külliye içinde cami, medrese, imaret, mektepten oluşmaktadır. Külliyenin bir parçası olarak kabul edilen bir köprü ise Osmancık’ta Kızılırmak üzerinde bulunmaktadır. Külliyenin en önemli kısmı cami olarak kabul edilmektedir. Türbenin ise Şehzade Ahmed’in oğlu Osman Çelebi için yaptırıldığı belirtilmektedir. Külliye içinde bir de namaz vakitlerinin bulunduğu muvakkithane bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kompleks bir yapı olan II. Bayezid Külliyesi, ziyaretçiler için oldukça huzur bulunan ve tarihi anlamda da pek çok detayı barındıran önemli bir ziyaret noktasıdır. Külliyenin medresesi günümüzde halk kütüphanesi olarak, imarethanesi ise Amasya Maket Müzesi olarak ziyaretçilerini kabul etmektedir.

  • Adres: Hacı İlyas, Sultan II. Bayezit Cami No: 47, 05100 Merkez/Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

15. Hazeranlar Konağı

Burası neresi? Yalıboyu Evlerinin içinde bulunan Hazeranlar Konağı, Hatuniye Cami’nin yan tarafında bulunmaktadır. Mimari özellikler bakımından Safranbolu Evlerini anımsatan konak, 1865 senesinde Amasya Defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından yaptırılmıştır. Konağın adı, konakta uzun süre konaklamış olan Hazeran Hanım’dan gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Hazeranlar Konağı, 1976 ve 1988 yıllarında restore edilmiştir. Günümüzde Etnografya Müzesi olarak hizmet veren binada, ziyaretçiler Amasya’nın günlük yaşamına ve el sanatlarına dair önemli sergileri inceleyebilmektedir.

  • Adres: Hatuniye, Hazeranlar Sk. No: 19, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Telefon: (0358) 218 40 18
  • Ziyaret saatleri: Yaz Dönemi 10.00 – 17.00 / Kış Dönemi 08.30 – 17.30 *Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücreti: 10 TL *Müzekart  ve Müzekart+ geçerli
  • Yol tarifi al >

Camiler

16. Gökmederese Cami

Burası neresi? 1267 yılında Amasya Valisi Seyfeddin Torumtay’ın isteği üzerine inşa edilen medrese, cami ve türbeye de ev sahipliği yapıyor. ” şeklinde inşa edilen yapı, üzerinde yer alan sekizgen şeklindeki maviye yakın tuğlalar nedeniyle Gök Medrese olarak anılıyor. Selçuklu mimarisinde yer alan özel işlemelerin bulunduğu yapı, şehir merkezindeki Gökmedrese Mahallesi’nde yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Caminin yanında bulunan medrese ve mezar odası ile bir külliye olarak kabul gören yapılar topluluğu, Amasya’nın manevi atmosferini hissetmek için görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Gökmedrese Camii’ne ait çok özel bir ahşap işçiliğine sahip olan kapı, günümüzde Amasya Müzesi içinde görülebilmektedir.

  • Adres: Gökmedrese, Ferhat Sk. No:101, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

17. Saraçhane Camii

Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Ziyapaşa Bulvarı’nda bulunan Saraçhane Camii’nin yapım yılı 1372’dir ve Amasya emirlerinden Şapgeldi Paşa’nın emriyle inşa edilmiştir. Kesme taş ve moloz kullanılarak yapılan caminin etrafında eskiden saraçhaneler bulunduğu için cami de bu isimle anılmıştır ancak caminin önceki adı Şapgeldi Paşa Camii’dir. Cami, günümüze kadar birçok tadilattan geçmiştir.

  • Adres: Hatuniye, Ziya Paşa Blv. No:23, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

18. Çilehane Camii

Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Çelebi Mehmed’in emirlerinden biri olan Yakup Paşa tarafından yaptırılan caminin yapımın yılının 1413’tür. Yapı, kırmızı harçlarla birlikte karılmış moloz taşlarla örülmüştür. Kesme taştan büyük eyvanlı kapısı da oldukça ilgi çekicidir. Halveti Tekkesi olarak yapılmış olan yapı tekke, mescid ve çilehane odalarından ibadettir. 1939 senesinde yaşanan depremde zarar gören yapı, 1964 senesinde onarımdan geçmiştir.

  • Adres: Pirinççi, Mehmet Paşa Cd. No:3, 05200 Amasya Merkez/Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. Burmalı Minare Cami

Burası neresi? Listemizde yerini alan bir diğer tarihi yapı ise, oldukça ilginç minaresiyle bilinen Burmalı Camisi. Şehir merkezinde bulunan Derekocacık Mahallesi’ndeki tarihi cami, Amasya’nın simgelerinden biri olarak biliniyor. Caminin üzerinde yer alan kitabeye göre Selçuklu Dönemi’nde hükümdarın veziri olan Necmeddin Ferruh Bey ve kardeşi Haznedar Yusuf’un 1242 yılında yaptırıldığı yazıyor. Evliya Çelebi de Seyahatnamesi’nde bu camiden “Mahkeme Camii” olarak bahsetmektedir.

Bugün camiyi bilindik hale getiren minaresi ilk yapıldığı zaman ahşap olarak inşa edilmiş, fakat daha sonra çıkan yangında tamamen harap olan minare, 1730 yılında onarılarak bugünkü burma şeklindeki minare halini almış.

Camiye bitişik bir şekilde bir de türbe bulunmaktadır. Selçuklu mezar mimarisiyle inşa edilen türbe içinde Moğollar’dan Hülâgû Han’ın torunu Cümûdâr b. Yeşmüt b. Hülâgû’ya ait mezarın bulunduğu belirtilmektedir. Bu bilginin ne kadar doğru olduğu noktasında şüpheler bulunmaktadır çünkü camiye en yakın türbe içinde caminin kurucunun yatması beklenmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle burma şeklindeki etkileyici minaresi nedeniyle bu güzel camiyi görmenizi öneriyoruz. Eğer camiyi ziyaret etmeye karar verirseniz kapısını biraz zorlamanız gerek çünkü biraz zor açılıyor.

  • Adres: Dere, Amasya Bld. Açık Otoparkı No:18, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

20. Merzifon Kara Mustafa Paşa Camii

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii

Burası neresi? Cami, 1666 senesinde Kara Mustafa tarafından Merzifon ilçesinde yaptırılmıştır. Dikdörtgen bir planda inşa edilen caminin yapımında düzgün kesme taşlar kullanılmıştır. Cami, özellikle çok özel süslemelere sahip şadırvanı ile dikkat çekmektedir. Temelde ahşap yapılı olan şadırvanın 19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Avluda bulunan yaşlı çınar ise caminin huzur veren iklimine önemli katkı sunmaktadır.

  • Adres: Hocasüleyman, Cumhuriyet Caddesi, Merzifon, Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Türbeler, Anıt Mezarlar

21. Halifet Gazi Türbesi

Burası neresi? Amasya’nın en bilinen tarihi türbelerinden biri olan Halifet Gazi Türbesi, üzerinde herhangi bir kitabe bulunmadığı için farklı farklı yapım tarihi görüşleri bulunuyor. 1210 ya da 1225 yılında yapılmış olan türbe eski Bizans kalıntılarının üzerine inşa edilmiş. Danışmend Beyliği emireri ve Selçuklu Amasya valiliği görevleri yapan Halifet Gazi’nin mezarına ev sahipliği yapan türbe, 12. maddemizde bahsettiğimiz Gökmedrese’nin yanında yer alıyor.

  • Adres: Gökmedrese, Torumtay Sk. No:144, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

22. Torumtay Türbesi

Burası neresi? Amasya merkezde yer alan Torumtay Türbesi, Gökmedrese Cami’nin hemen karşısında yer alıyor. 1279 yılında Seyfeddin Torumtay’ın isteği üzerine inşa edilen yapı, kesme taş ve moloz malzeme kullanılarak yapılmış. İki katlı yapısıyla dikkat çeken türbe, Seyfeddin Torumtay’ın ve çocuklarının mezarına ev sahipliği yapıyor. Klasik Selçuklu türbelerinin mimari özelliklerini taşıyan yapı, son olarak 1892 yılında II. Abdülhamit’in padişah olduğu dönemde restore edilmiş.

  • Adres: Gökmedrese, İstiklal Sk. No:1, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Medreseler

23. Çelebi Mehmet Medresesi

Burası neresi? Şehrin en önemli tarihi yapılarına ev sahipliği yapan Merzifon ilçesinden bir yapıyla listemize devam ediyoruz. İlçe merkezindeki Cedit Mahallesi’nde yer alan tarihi yapı, 1414 yılında dönemin sultanı Çelebi Sultan Mehmet’in isteği üzerine, Ebubekir Mehmet Bin Hamza tarafından inşa edilmiş.

Neden gitmeliyim? Hemen yanında yer alan Çelebi Sultan Mehmet Camisi’yle oldukça uyumlu bir görünüme sahip olan medrese, günümüzde küçük dükkanlara ve çay bahçesine ev sahipliği yapıyor. Dilerseniz bu tarihi yapıyı inceleyebilir ve demli bir çayla birlikte sevdiklerinizle sohbetler edebilirsiniz.

  • Adres: Hocasüleyman, Cumhuriyet Cd. No:126, 05300 Merzifon/Amasya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

24. Amasya Arkeoloji Müzesi

Burası neresi? Geçmişi 1925 senesine dayanan Amasya Arkeoloji Müzesi, ilk olarak II. Bayezid Külliyesi içinde toplanan eserlerden oluşmuştur. 1962 senesinde Gökmedrese’ye taşınan müze, 1980 senesinde ise günümüzdeki binasında hizmet vermeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Kalkolitik Dönemden Osmanlıya kadar 12 farklı medeniyete ait 24 bin eserin bulunduğu müze içinde 14. yüzyıldan kalma mumyalardan sikkelere kadar çok önemli tarihi eserler sergilenmektedir. Müze bodrum ve iki kat olmak üzere toplamda üç kattan oluşmaktadır ve eserler özellikle ikinci katta bulunmaktadır. Müze içinde profesyonel çekime izin verilmemektedir.

  • Adres: Üçler, Mustafa Kemal Paşa Cd. D:No.91, 05100 Merkez/Amasya
  • Telefon: (0358) 218 45 13
  • Ziyaret saatleri: Yaz Dönemi: 08:00 – 19:00 / Kış Dönemi: 08:00 – 17:00
  • Giriş ücreti: 10₺ *Müzekart ve Müzekart+ geçerli *18 Yaş altı öğrencilere ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

25. Şehzadeler Müzesi

Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? 1800’lü yıllarda yaptırılan ve 1986 senesinde yıkılan bir bina, 2007 senesinde valilik tarafından yeniden yaptırılarak Şehzadeler Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Müze, iki katlı ahşap bir binada bulunmaktadır. Binanın ilk katında sultan olmayan şehzadelerin, ikinci katında ise sultan olmuş şehzadelerin balmumu heykelleri bulunmaktadır. Müzede aynı zamanda 14, 15 ve 16. yüzyılda çok rağbet görmüş önemli sanatlara dair örnekler sergilenmektedir. Özellikle tamamen el dokuması halılar detaylı incelenmesi gereken detaylar arasında bulunmaktadır. Müze içinde aynı zamanda şehzadelerin hayatlarına ve yaşadıkları döneme ait detayların anlatıldığı yaklaşık 30 dakika süren video filmi de seyredilebilmektedir.

  • Adres: Hatuniye, Hazeranlar Sk. No: 1, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Telefon: (0358) 218 50 02
  • Ziyaret saatleri: 08:30 – 17:30 *Pazartesi ve Salı günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 5₺ – Öğrenci 2₺ – 12 yaş altı ücretsiz. Müzekart geçerli değil.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

26. Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi

Görsel Kaynak: amasyakulturturizm.gov.tr

Burası neresi? Amasya tarihi yerler listemizde sırada Milli Mücadele dönemine dair çok önemli bir bina bulunuyor. Binanın en önemli özelliği ise 22 Haziran 1919 tarihinde Atatürk’le birlikte önemli silah arkadaşlarının Amasya Genelgesi’ni açıkladığı yer olmasıdır. Bina, 1944 senesinde toprak kayması nedeniyle zarar görmüş ve 2009 senesinde valilik tarafından aslına uygun bir şekilde inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Bina içinde Amasya Genelgesi ile ilgili detayların anlatıldığı bir müze hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra 340 kişi kapasiteli salonunda farklı etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

  • Adres: Bahçeleriçi, Büyük Ağa Cd. No:3, 05200 Amasya Merkez/Amasya
  • Telefon: (0358) 218 50 02
  • Ziyaret saatleri: Yaz Dönemi 08.30 – 19.00 / Kış Dönemi 08.00 – 17.00
  • Giriş ücreti: ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

27. Ferhat İle Şirin Aşıklar Müzesi

Görsel Kaynak: aa.com.tr

Burası neresi? Ferhat ile Şirin efsanesi, sevgiye dair geçmişten günümüze aktarılan önemli efsaneler arasında bulunmaktadır. Şehirde böyle bir müzenin bulunması ise, Ferhat ile Şirin’in Amasya’da yaşadığına inanılmasından dolayıdır.

Neden gitmeliyim? Müze içinde Ferhat ile Şirin’in yanı sıra Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı gibi aşkın önemli simgeleriyle ilgili balmumu heykelleri sergilenmektedir. Çok detaylı olmasa da vaktiniz olursa zaman ayırmanızı tavsiye ediyoruz ancak büyük beklentilere girmemeniz hayal kırıklığına uğramamak adına önemli.

  • Adres: Helvacı, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Telefon: (0358) 218 55 50
  • Ziyaret saatleri: 09.00 – 19.00 *Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Yetişkin 5₺ – Öğrenci 2₺ *12 Yaş ve altı ücretsiz ancak Müzekart geçerli değil.
  • Yol tarifi al >

 Sizler için hazırladığımız Amasya tarihi yerler listemiz burada sona eriyor. Listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka tarihi yerler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz. 🙂

Yorumları Gör

  • Amasya sayfanızda kullandığınız ilk fotoğraf (kaya mezarları) yanlış girilmiştir. Bu kaya mezarları Amasya'ya ait değil. Fethiye Dalyan Kaya Mezarlarıdır. Bu resmi Amasya'ya ait kaya mezarlarının fotoğrafı ile değiştirmeniz gerekmektedir.

    • Merhabalar , hüseyin bey ilginiz için teşekkür ederiz

      Biletbayi.com Gezi ekibi olarak resmi en kısa zamanda düzenliyeceğiz, ilginiz ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz :)

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce