Yekaterinburg’da Ne Yenir? | Şehre Özgü 10 Spesiyal

Fransa’ya giden biri bir fincan kahve ve kruvasan ile kahvaltı yapmayı istersiniz değil mi? Hindistan’a giden biri ise chapatiyi pirinç yemeğine banarak yemek ister. Peki ya Yekaterinburg’a geldiğinizde? Bunun için yazımızın devamına göz atabilirsiniz…

Yekaterinburg’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Rusya dünyanın en büyük coğrafyalarından birine sahip ve genel olarak bir Rus mutfağı ülkede hakim olsa da bölgeden bölgeye yemek kültüründe değişiklikler olabiliyor. Ya da aynı yemek farklı bölgelerde farklı tariflerle yapılabiliyor. Yazımızda “Yekaterinburg’da ne yenir? Ne içilir?” sorusuna yanıt arayanlar için bu bölgedeki yemek kültürünü ele aldık.

Ekaterinburg yemekleri içinde tıpkı diğer şehirlerde olduğu gibi havuç, soğan, patates gibi kök sebzeleri çok fazla kullanılmaktadır. Bunun dışında lahana, pancar gibi sebzeler de bolca yemeklerde değerlendirilmektedir. Yemeklerde bu malzemelerin tercih edilmesinin başlıca nedeni ise bu ürünlerin kış soğuklarına daha dayanıklı olmasıdır.

2018 Dünya Kupası’nın düzenlendiği şehirlerden biri olan Yekaterinbug bundan sonra çok daha fazla ziyaretçi çekeceğe benziyor. Yekaterinburg’da ne yenir? Ne içilir? diye merak edenler için işte şehrin lezzetlerinden hazırladığımız listemiz;

1. Pelmeni

Pashtet (adres ve bilgi)

Pelmeni Club (adres ve bilgi)

Pelmeni
Pelmeni

Eğer geleneksel bir Rus yemeği arıyorsanız buna en çok uyan cevabın “pelmeni” olduğunu çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Pelmeni için kıyılmış etin, ince bir şekilde açılmış hamura doldurulduktan sonra haşlanmasıyla hazırlanan bir yemek olduğunu söyleyebiliriz. Pelmeni, dünya genelinde çok farklı isimlerle insanlar tarafından bilinmektedir ve ülkemizde de “mantı” ismiyle özellikle Kayseri bölgesinde çok başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

2. Bird Cherry Cake

Cafe 1991 (adres ve bilgi)

Bird Cherry Cake

Kuş kirazı, Urallar bölgesinde yaygın olarak yetişen lezzetli meyvelerden biridir. Bu meyve sade olarak bol miktarda tüketilmektedir ancak bu meyveyi meşhur eden şey aslında bird cherry cake ismi verilen kek. Lezzetli bir kek hamuruyla yapılan ve çok zengin ekşi bir krema ile tatlandırılan bu kek, “Yekaterinburg’da ne yenir? Ne içilir?” sorusu için denenmesi gereken en tatlı yiyeceklerden biridir.

3. Votka

Votka

Ekatering’in gece hayatı votkasız olmaz. Hatta bu şehirde yaşam votkasız olmaz. İnsanların neredeyse su yerine içtiği ve alkol oranı oldukça yüksek olan votka, sadece bu şehirde değil Rusya’nın tamamında en sevilen alkollü içecekler arasında bulunuyor. Votka hem sek hem de hazırlanan çeşitli kokteyller içinde tüketilebilmektedir.

4. Okroshka

Nigora (adres ve bilgi)

Okroshka
Okroshka

Okroshka çeşitli sebzelerle hazırlanan bir çeşit soğuk çorbadır. Hava sıcak olduğunda Rusların genellikle bu çorbayı tercih etmesinin sebebi de budur. Çorba hazırlanırken sebzelerin yanı sıra kvas ya da ekşi süt kullanılmaktadır. Son olarak çorbanın üzerine haşlanmış yumurta ile yapılan bir krema ilave edilmektedir.

5. Khachapuri

Khachapuri dlya Pushkina (adres ve bilgi)

Khachapuri

Khachapuri, Orta Avrupa’da sıklıkla karşılaşılan, bol karbonhidrat içeren oldukça lezzetli bir hamur işidir. Bu yemek Yekaterinburg’da tercih edilen en temel gıdalardan biridir. Bir tür pide olan khachapuri’nin yapımında pizzayı andıran bir hamur türü kullanılmaktadır. Üzerine ise tereyağı gezdirilmekte ve isteğe bağlı olarak da yumurta kırılmaktadır. Aynı zamanda peynir veya kaşar da kullanılmaktadır.

6. Kurnik

Teshchiny Pirogi (adres ve bilgi)

Kurnik
Kurnik

Kurnik de denenmesi gereken Yekaterinburg yemekleri arasında bulunan oldukça lezzetli bir yemektir. Bir çeşit pirogi olarak değerlendirilebilir. Kurnik hazırlanırken oldukça kalın bir hamur kullanılmaktadır. Hamurun içinde lezzetli tavuk eti, mantar ve yumurtadan oluşan harç doldurulmakta ve yeterli miktarda pişirilmektedir. Bu yemek Rus halkı için çok özeldir ve bu nedenle genellikle düğün gibi özel günlerde yapılmaktadır.

7. Posikunchiki

Bu lezzeti şehrin herhangi bir yeme içme mekanında rahatlıkla bulabilirsiniz. 

Posikunchiki

Keyifli ve yürümeli bir gezintinin ardından “Yekaterinburg’da ne yenir?” diye merak ediyorsanız posikunchiki iyi bir seçim olacaktır. Bu lezzeti şehirde fast food büfelerinden tutun da şehrin en lüks restoranların menülerine kadar her yerde bulmanız mümkün olabilir. Bir tür börek olan bu yemeğin içi kıyma ya da soğanla doldurulmakta ve kızartılarak hazırlanmaktadır.

8. Mors

Bu içeceği şehirde pek çok yerde bulabilirsiniz. 

Mors
Mors

Mors, Rusya topraklarında yüzyıllardır popüler olan ve içeni oldukça ferahlatan bir içecektir. Tabi bu içecek yaz aylarında çok daha özeldir çünkü taze kızılcıkla yapılmakta ve insanı zinde tutmaktadır. Mors, kızılcık, ahududu, kuş üzümü veya vişneden yapılabilmektedir.

9. Shchi

Kosmos Restaurant (adres ve bilgi)

Shchi
Shchi

Lahana olmadan bir Rus mutfağını hayal etmemiz pek mümkün değil. Shchi de Rus topraklarında karşınıza en sık çıkacak olan yemek türlerinden biri. Ana maddesi lahana olan bu çorba türü, kolay hazırlanması nedeniyle çok fazla tercih edilmektedir. Kimi yerlerde bu çorbanın lahana turşusu ile yapıldığı da olmaktadır.

10. Ukha

Podkova Restaurant (adres ve bilgi)

Ukha
Ukha

Balık ve çeşitli sebzelerle hazırlanan oldukça besleyici bir çorba olan ukha da denenmesi gereken Yekaterinburg yemekleri listenize mutlaka dahil etmeniz gereken bir lezzet. Geçmişi 17. yüzyıla dayanan bu çorba farklı balık türleri ile hazırlanabiliyor.

Sizin için Rusya’nın dördüncü büyük şehri olan Yekaterinburg’da ne yenir? Ne içilir? konusunu ele aldık ve bulduğumuz yanıtları bir liste halinde sizlerle paylaşmak istedik. Eğer listemizde eksik olan tatlar olduğunu düşünüyorsanız fikirlerinizi bizimle paylaşmak için “yorum” butonunu kullanabilirsiniz. 

pinŞehrin görülmesi gereken yerleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu yerlerin fotoğraflarını incelemek isterseniz “Yekaterinburg’da gezilecek yerler” listemizi inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin