Edremit Yöresel Yemekler | 10 Nefis Lezzet

Balıkesir’in sevilen ilçesi Edremit, doğal güzelliklerinin yanı sıra, çeşitli mutfağıyla da ilgi görüyor.

Bir yanı Marmara’ya, bir yanı Ege’ye bakan Edremit, balıktan, zeytinyağına bilinen lezzetleriyle mutlaka tadılması gereken yemeklere sahip. İşte sizler için hazırladığımız Edremit yöresel yemekler listesi ;

# Edremit Yöresel Yemekler

1. Karanfilli Ekmek

karanfilli ekmek

Edremit’in en sevilen yemeklerinden karanfilli ekmek, Balıkesir’in genelinde oldukça sık tüketiliyor. Genellikle kurban bayramı ve ramazan ayında yapılıyor. Bunun sebebi ise karanfilin mide rahatlatıcı özelliğinden faydalanılması. Ramazan ayında uzun süre aç kalan midenin, iftar yemeğinde hazımsızlık çekmemesi için bir nevi hazırlık oluyor.

** Kayral Ekmek Fırını: Karanfilli ekmeğin tadına bakmak isterseniz, mevcut bulunmasa dahi sipariş üzerine yaptırabilirsiniz.

Adres: Kapıcıbaşı Mahallesi, 97 sokak no. 6, 10300 Edremit/Balıkesir
Çalışma Saati: 7/24
İletişim: 0507 082 00 66

2. Balıkesir Kaymaklısı

balıkesir kaymaklısı

Edremit yöresel yemekler listemizde bahsedeceğimiz bir diğer lezzeti ise meşhur Balıkesir kaymaklısı. Yufka, kaymak ve şerbetle yapılan tatlı, yaz kış farketmeksizin sofralarda yerini alıyor. Edremit’in pek çok pastanesinde bulabileceğiniz tatlıyı, dilerseniz kolaylıkla kendi evinizde de yapabilirsiniz.

3. Höşmerim

höşmerim

Balıkesir’in en meşhur lezzetlerinden höşmerim, Edretmit’te sık sık tüketilen tatlılardan. Peynir tatlısı olarak da anılan tatlının tarihi 500 yıl öncesine kadar dayanıyor. Peynir ve irmik karışımının ortaya çıkardığı nefis tat, bir kere bile olsa mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden.

4. Mafiş Tatlısı

mafiş tatlısı

Edremit yöresel yemekler listemizde bahsedeceğimiz bilinen bir diğer tatlı da mafiş tatlısı. Aslında Ege’nin pek çok yöresinde yapılan bu tatlı, yapımı kolay olduğundan sık sık tüketiliyor. Fiyonk şekli verilen hamurların kızartıldıktan sonra şerbet dökülmesiyle yapılan tatlı, genellikle üzerine çekilmiş fındık ve ceviz dökülerek ikram ediliyor.

5. Balıkesir Mantısı

balıkesir mantısı

Siz de mantının her halini sevenlerdenseniz, meşhur Kayseri ve Bodrum mantısından sonra Balıkesir mantısını da seveceğinize eminiz. Balıkesir mantısının diğer mantılardan farklı olmasının nedeni, tavuk ve nohut ile birlikte yapılması. Haşlanan mantılar isteğe göre salçayla, nohut ve tavukla karıştırılıyor. Size de bu güzel mantıyı afiyetle yemek düşüyor.

** Lokanta Bahar: Edremit’te en sevilen ev yemekleri restoranlarından Lokanta Bahar, Balıkesir mantısı yemek için de en güzel noktalardan..

Adres: Baytekin Sokak No:6/A Edremit (Çayiçi Caddesi, Kurşunlu Caddesi)
10390 Edremit, Balıkesir
Çalışma Saati: 07:00-19:00 (Pazar günleri kapalı)
İletişim: 0530 434 59 10

6. Börülce

börülce

Edremit yöresel yemekler listesi yaparken, Ege bölgesinin en çok sevilen lezzetlerini ortaya çıkaran sebzelerden bahsetmemek olmaz. Mevsiminde toplanan taze börülceler, isteğe göre haşlanıyor ya da bol soğanla ve salçayla kavruluyor. Genellikle salata olarak tüketilen börülce, üzerine zeytinyağı ve limon suyu eklenerek servis ediliyor.

7. Balık

balık

Denizle bu kadar iç içe olan bir ilçenin, sofralarında da pek tabi, her türlü balığa rastlayabiliyorsunuz. Izgarasından fırınına, çorbasından salatasına pek çok şekilde karşınıza çıkan balıklar, özellikle yaz akşamlarında sofraların olmazsa olmazı.

** As Restaurant: Eşsiz körfez manzarası ve denize sıfır masalarıyla, balık menüsünden mezelerine pek çok seçeneğiyle akşam yemekleri için oldukça ideal.

Adres: Akçay, Turgut Reis Cd. No:29, 10300 Edremit/Balıkesir
Çalışma Saati: 12:00-02:00
İletişim: (0266) 384 40 40

8. Zeytinyağı

zeytinyağı

Bulunduğu bölgenin en büyük bereketlerinden birisi olan zeytinyağı, pek çok kişinin geçim kaynağı, aynı zamanda da sofralarının en önemli parçası. Edremit zeytinyağı eski tarihlerden beri o kadar meşhurdur ki, Peyami Safa’da Sözler Kızlar kitabında Edremit zeytinyağının güzelliğinden bahseder. Pek çok zeytinyağı fabrikası bulunan Edremit’te, organik zeytinyağı dükkanlarıyla sık sık karşılaşabilirsiniz.

Salatadan, yaprak sarmaya pek çok yerde kullanılan zeytinyağı pek çok farklı alanda da kullanılıyor. Zeytinyağından yapılan sabun, şampuan gibi kişisel bakım ürünlerini de deneyebilirsiniz. Dilerseniz sevdiklerinize ve kendinize bir şişe zeytinyağı ve sabun hediye alarak onları mutlu edebilirsiniz.

9. Burhaniye Düğün Mantısı

burhaniye düğün mantısı

Edremit’in yanı başında bulunan Burhaniye’nin meşhur lezzeti olan düğün mantısı, düğün ve bayram gibi özel günlerde Edremit’te de sık sık yapılan yemeklerden. Kapalı şekilde kızartılan mantıların kurutulmasıyla yapılan yemek, Burhaniye’nin çoğu dükkanında kutular halinde satılıyor. Sade, yoğurtlu ve üzerine et suyu dökülerek üç ayrı şekilde yapılabilen mantı, çıtır çıtır lezzetiyle mutlaka alıp denemeniz gereken lezzetlerden.

10. Elbasan Tava

elbasan tava

Elbasan tava aslında bir Arnavut yemeği, ancak Osmanlı’dan beri sık sık mutfağımızda yapılan yemek, tavuk ve yoğurt terbiyesi ile yapılıyor. Fırına giren pek çok yemek gibi, Elbasan da oldukça lezzetli. Edremit’te sık sık yenmesinin sebebi de, meşhur Cumhuriyet Lokantası’nın yaptığı Elbasan tavası. Oldukça yaygın bir biçimde yenilen yemek, genelde akşam yemeklerinde tüketiliyor.

** Cumhuriyet Lokantası: Elbasan tavadan, pek çok ev yemeğine, en sevilen yemekleri en lezzetli şekilde yapan lokantaya uğramanızı öneririz.

Adres: İnönü Cad No: 19 | Edremit MerkezEdremit
Çalışma Saati: 05:00-22:00 (Pazar günleri kapalı)
İletişim: (0266) 373 10 76

 Edremit yöresel yemekler yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin