Krasnodar’da Ne Yenir? | 15 Özgün Krasnodar Yemeği

Kuruluşu 18. yüzyılın sonlarına dayanan, geniş alana yayılmış ve ılıman iklimi ile Sibirya soğuklarından kendinizi bir nebze olsun koruyabileceğiniz bir Rusya şehri olan Krasnodar, yemek kültürü ile ziyaretçilerine Rus mutfağını deneyimleme imkanı sunuyor.

Krasnodar’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Krasnodar’da pek çok cafe, pub, restoran ve fast food mekanı bulunmaktadır. Bu mekanlar hem yerli halkın hem de şehre gelen turistlerin yeme içme ihtiyaçlarını giderme konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Yazımızın detayında “Krasnodar’da ne yenir? Ne içilir?” sorularını kapsamlı bir şekilde ele alarak şehirde mutlaka denenmesi gereken yemeklerden oluşan listeye yer verdik.

Krasnodar yemekleri bir miktar baharat ve dereotu, maydanoz, kişniş gibi aromatik yeşillikler üzerine kurulmuştur. Yemeklerde çoğunlukla kök bitkiler ve lahana gibi soğuk iklimlerin vazgeçilmez sebzeleri tercih edilmektedir. Hamur işi yemekler ise sıklıkla karşınıza çıkacak bir diğer yemek alternatifidir. Bu sebzeler şehirde taze olarak yetiştirildiğinden yemeklerin oldukça lezzetli olduğuna da şaşmamak gerekiyor.

İşte sizin için hazırladığımız Krasnodar’da ne yenir? Ne içilir? listemiz;

1. Blini

Vaflivafli (adres ve bilgi)

Blini
Blini

Blin, blintz, bliny gibi çok farklı şekillerde isimlendirilen bu hamur işi yiyecek Krasnodar’ın geleneksel yemekleri arasında bulunuyor. Atıştırmalık bir yiyecek olan blini, krepe çok benzemektedir ve çoğunlukla üzerine havyar, reçel gibi malzemeler sürülerek tüketilmektedir.

2. Syrniki

Brunch (adres ve bilgi)

Syrniki
Syrniki

Bliniye benzer şekilde hazırlanan syrniki, biraz daha küçük boyutlarda ve biraz daha kabarmış hamurla yapılmaktadır. Bu yiyecek özellikle kahvaltı masalarında sıklıkla görülmektedir ve genellikle üzerine reçel, bal gibi çeşitli tatlı kahvaltılık malzemeler sürülerek tüketilmektedir.

3. Havyar

Havyar yemek için şehirdeki pek çok restoranı ziyaret etmeniz yeterli olacaktır. 

Havyar
Havyar

Rusya’nın genelinde olduğu gibi Krasnodar’da ne yenir? diye sorduğunuzda alacağınız en meşhur cevaplardan biri de kesinlikle havyar olacaktır. Şehirde siyah havyar oldukça fazla sevilmektedir ve bu lezzeti pek çok restoranın menüsünde bulmak mümkün olmaktadır.

4. Kvas

Krasnodar’da adım başı kvas satan yerler görebilirsiniz. 

Kvas
Kvas

Mayalı bir içecek olan kvası içerken ağzınıza ekmek tadı gelebilir. Bu içecek ülkenin votkayla birlikte en çok tercih edilen içecekleri arasında bulunuyor. Hatta öyle ki sıklıkla karşınıza çıkan Rusları bu içkiyi içerken görmeniz mümkün ve bu içecek ülke genelinde sudan daha fazla tüketilmektedir.

5. Borsch Çorbası

Stan (adres ve bilgi)

Rus şehirlerinde yaygın olarak tüketilen borsch çorbası, “Krasnodar’da ne yenir?” sorusunun cevabını arayanlar için de oldukça popüler bir lezzettir. Çorbada pek çok farklı türde sebze kullanılabilmektedir ancak çorbaya keskin kırmızı rengini veren şey içinde kullanılan pancar sebzesidir. Çorba içinde aynı zamanda sığır eti de kullanılmaktadır.

6. Sbiten

Bu içeceği özellikle kış aylarında çeşitli cafelerde bulabilirsiniz. 

Sbiten
Sbiten

Çok baharatlı alkolsüz sıcak bir Rus geleneksel içeceği olan sbiten, özellikle kış aylarında şifa niyetine çok fazla içilmektedir. Sıcak su ile hazırlanan içeceğin içine çeşitli baharatların yanı sıra bal da eklenmektedir. Sarı bir renge sahip olan içeceğe eklenen maddelere göre rengi koyu ya da açık olabilmektedir. Eğer soğuk günlerde içinizi ısıtacak bir içecek arıyorsanız sbiten tam size göre bir seçenek.

7. Dana Ciğeri

Dana ciğerini şehirdeki çeşitli restoranlarda bulabilirsiniz. 

Dana Ciğeri
Dana Ciğeri

Dana eti ve ciğer, Kazak kültürünün etkisinde kalan Rus mutfağı içinde önemli bir yere sahiptir. Dana ciğeri, Krasnodar’da da bolca tüketilen ve çok sevilen lezzetler arasında bulunmaktadır. Yanında çeşitli garnitürlerle servis edilen bu lezzeti şehirden ayrılmadan önce mutlaka denemenizi öneriyoruz.

8. Pelmeni

Menipel’meni (adres ve bilgi)

Pelmeni
Pelmeni

Elbette pelmeni olmadan bu Krasnodar’ın geleneksel yemekleri hakkında hazırladığımız listemiz tam anlamıyla olmuş sayılmaz. Bir tür mantı olan pelmeni de bohça haline getirilen hamurların içi, kıyma ile hazırlanmış iç malzemesi ile doldurulmakta ve haşlanarak servise hazır hale getirilmektedir. Pelmeni sade olarak servis edilebildiği gibi yanında çeşitli soslar ve kremalar ile de servis edilebilmektedir.

9. Sushi

Wok Cafe (adres ve bilgi)

Sushi
Sushi

Sushiyi her ne kadar Japon yemek kültürü ile bağdaştırmış olsak da Krasnodar’da da sushi yiyebileceğiniz çok başarılı mekanlar bulunuyor. Bu lezzetin bir Rus şehrinde bu kadar yaygın olduğuna çok şaşıracaksınız. Bu nedenle bu lezzeti de denemenizi tavsiye ediyoruz.

10. Ukha

Dikanka (adres ve bilgi)

Ukha
Ukha

Rus yemekleri içinde kendine özel bir yer edinen ukha da Krasnodar’da mutlaka tadılması gereken yöresel tatlar arasında bulunuyor. Patates, pırasa, dereotu, maydanoz gibi bitkilerle hazırlanan bir balık çorbası olan ukha içinde özellikle taze ve genç balıklar tercih ediliyor. Özellikle çipura başta olmak üzere çorbanın yapımında çeşitli balık türleri kullanılabilmektedir.

11. Votka

Şehrin her noktasında ve her barında bu özel içkiyi bulabilirsiniz.

Votka
Votka

Krasnodar’ın sadece gece hayatında değil günün her saatinde sevilerek tüketilen içeceklerinin başında votka geliyor. Bu içecek Rusya’nın milli içeceği olarak kabul edilmektedir ve ülke genelinde en çok tüketilen içecektir. Krasnodar ise Rusya’da Moskova’dan sonra votkanın en fazla tüketildiği şehir olarak bilinmektedir. Bu nedenle buraya gelip de votka içmemek, alkol tüketen biri için büyük bir eksiklik olacaktır.

12. Rus Salatası

Borshberry (adres ve bilgi)

Rus Salatası
Rus Salatası

“Rusky salad” olarak da adlandırılan Rus salatası, Rusya’nın artık dünyanın neredeyse bütün evlerinde yapılan bir salata türü. Aslında ilk olarak bir Fransız aşçının ellerinden hazırlanan bu salata, Rusya’da neredeyse bütün sofralarda bulunan bir salata ve lezzeti de oldukça güzel. Eğer sizin de yolunuz bu coğrafyaya düşmüşse kesinlikle “Krasnodar’da ne yenir? Ne içilir?” listenize Rus salatasını dahil etmeniz gerekiyor.

13. Pancar Salatası (Beet Salad)

Борщberry (adres ve bilgi)

Beet Salad

Pancar, Sibirya’da çok sevilen ve pek çok yemekte kullanılan bir sebze. Bu sebze ile aynı zamanda lezzetli salatalar da yapılıyor. Bu salata özellikle soğuk kış günlerinde bol miktarda tüketilmekte ve vücut direncini arttırmaktadır. Salata üzerinde genellikle ayçiçek yağı dolaştırılır.

14. Solyanka

Stary Gorod (adres ve bilgi)

Solyanka
Solyanka

Solyanka Rus topraklarında çok meşhur olan geleneksel bir çorbadır. Etli, mantarlı ya da balıklı şeklinde farklı versiyonları yapılmaktadır. Kremalı ya da sade olarak servis edilebilen çorba, besleyici ve oldukça lezzetlidir.

15. Et

Bardi’s Steak House (adres ve bilgi)

Krasnodar'da .ok lezzetli etler sizi bekliyor
Krasnodar’da .ok lezzetli etler sizi bekliyor

Et yemekleri de Rusya’da oldukça yaygın olarak tüketilmektedir. Gerek sebzelerle hazırlanmış et yemekleri gerekse ızgarada hazırlanmış muhteşem kebap türü menüler ile Krasnodar’a geldiğinizde kendinize enfes bir et ziyafeti çekebilirsiniz.

“Krasnodar’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde bu şehri görme planları olanlar için şehrin yemek kültürünü mercek altına yatırdık. Eğer listemizde eksik olduğunu düşündüğünüz yiyecek ve içecekler varsa bunları yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. 

*Krasnodar’a gitmeden önce Krasnodar gezilecek yerler listemizi ziyaret ederek şehrin görülmesi gereken yerleri hakkında bilgilere ulaşabilir ve fotoğraflarını inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin