Listesinin de kendisi kadar eğlenceli olduğu şehrin güzel noktalarını ve tarihi mekanlarını Yaş gezilecek yerler başlığı altında derledik.
Osmanlı tarihinde önemli bir yeri olan Yaş Antlaşması’nın imzalandığı yer olmasıyla tanıdığımız şehirde; birbirinden zengin müzeler, görkemli kiliseler ve saraylar, rengârenk bahçeler arasında kaybolacaksınız. Bulunduğu bölgenin kültür başkenti sayılan şehir, bu tanımın hakkını sonuna kadar veriyor.
Listenin ilk sırasında;
Cetatuia Manastırı, ormanın içinde caddeye yürüyerek ulaşacağınız bir platoda yer alıyor. Kelime anlamı “kale” anlamına gelen manastırın inşası 1669-1672 yılları arasında tamamlanmış. Çeşitli restorasyon çalışmalarıyla bugünkü haline ulaşan yapı içerisinde gotik bir salon, ortaçağ müzesi ve şarap mahzenlerini bulunuyor. Gün batımına kadar açık olan manastırı ücretsiz olarak ziyaret edebiliyorsunuz.
Copou, 17. yüzyılın ikinci yarısından itibaren gezintiler veya sabah yürüyüşleri için Yaş’ta favori bir yer haline gelmiş. 1834’te kentin ilk halka açık bahçesi olan park, tarihinde pek çok şair ve yazara da ilham vermiş. Özellikle yaz aylarında daha neşelenen parkta sevdiklerinizle beraber kısa bir tur atmalısınız.
Boğdan Doktorlar ve Tablolar Derneği’nin koleksiyonlarını halkla paylaşmasıyla kurulan müze, bugün dünyanın dört bir yanından gelen faunayı gösteren 50.000 sergi barındırıyor. Avrupa‘daki türünün en büyükleri arasında sayılan Doğal Tarih Müzesi’nde nesli tükenmiş hayvanlardan tarih öncesi dönemlere, gergedan fosillerinden mağara örneklerine kadar onlarca konu hakkında bilgi bulabilirsiniz. Müze, pazartesileri dışında seçebileceğiniz diğer günlerde 10.00-17.00 arası açık.
17.yy eseri Dosoftei Evi, birkaç asır öncesine dayanan en eski basılı kitaplardan bir kısmını sergileyen küçük bir edebiyat müzesi. Boğdan’ın 1670-1686 yılları arasındaki hükümdarı olan Dosoftei’nin adını taşıyan müzede genelde Rumence eserler sergileniyor. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-17.00 arası hizmet vermeye devam ediyor.
Adını Boğdan Şansölyesi Ioan Golai’den alan manastır, 1650’de inşa edilmiş. Bileşiğin duvarları ve kuleleri de 1667’de eklenmiş. Dış duvarlarda Rönesans etkisini görülürken iç mekânlarda canlı Bizans freskleri ve karmaşık oyma kapıları bulunuyor.
Kilisenin üst kısmı ise başka bir yapıya aitmiş gibi duruyor. Golia Manastırı, kulesine çıkaran 102 basamağa tırmandığınızda, ziyaretçilerine şehrin muhteşem bir kuş bakışı görüntüsünü sunuyor.
Muhteşem neo-gotik tarzda inşa edilen bu dikkat çekici yapı, 1434 yılına ait belgelerde bahsedilen bir ortaçağ kraliyet sarayının kalıntıları üzerine kurumuş. Günümüzde 365 odası bulunan saray, Gheorghe Asachi Kütüphanesi‘nin yanında kent müzelerinden Boğdan Tarihi Müzesi, Etnografya Müzesi, Sanat Müzesi ve Bilim ve Teknoloji Müzesi’ni de barındırıyor.
Kültür Sarayı’nı ziyaret etmek için pazartesi gününü eleyip diğer günler 10.00-17.00 saatleri arasını tercih edebilirsiniz.
En büyük Ortodoks ibadet yerlerinden biri olan katedral, İtalyan Rönesans tarzında 1839’da inşa edilmiş. Katedral içinde bir tane orijinal çan da yer alıyor. Bu çanın savaş sırasında Türk ordusundan ele geçirilen tanklardan yapıldığı söyleniyor. Her yıl 14 Ekim’de, Romanya ve komşu ülkelerin her köşesinden gelen Hristiyanlar dua etmek ve diz çökmek için katedrale akın ediyor.
Belediye Sarayı olarak kullanılan neo-klasik Viyana tarzı Roznovanu Sarayı, Diana ve Apollo gibi mitolojik karakterlerden oluşan mermer heykellerle süslenmiş cephesiyle dikkat çekiyor. 1844 yılında yangında büyük zarar gören saray, aslına uygun olarak yenilenmiş. Önceleri kraliyet ailesinin yaşadığı sarayı gezginler, Yaş’taki en görkemli yapı kabul ediyor.
Eski Belediye Binası’na 19. yüzyıl sonlarında inşa edilen tiyatro, Romanya’daki en zarif binalardan biridir. Fransız tarzda zengin bir biçimde dekore edilmiş tiyatro binası, salonuyla da ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Akustiği mükemmel olan salonda yaklaşık 1.000 kişiyi ağırlanabiliyor. Ünlü Romen şair Vasile Alecsandri’nin kurduğu Ulusal Tiyatro’nun programına buradan ulaşabilirsiniz.
Şehrin buluşma noktası olan Union Meydanı, çevresindeki mağazalar, restoranlar ve otellerle eğlenceli vakit geçirmenizi sağlayacak. Yorgunluğunuzu atmak için güzel bir fırsat yaratan meydanda güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz.
1856 yılından kalma ve büyük bir alan kaplayan Yaş Botanik Bahçesi, bu anlamda Romanya‘nın en eski ve en büyük bahçesi. Eğitim ve bilim laboratuvarı da olan bahçe, değerli ve bölgeye özgü bitki topluluklarına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca çok sayıda gül ve orkide bahçeleri, tropik ve etobur bitkilerin çevrelediği bir göl de göreceksiniz. Bahçeye her gün 10.00-21.00 arası gidebilirsiniz.
**Romanya kültür şehrine seyahat için Yaş uçuşlarını değerlendirmeye başlayın.
Yazı ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…