Xieng Khouang’da Ne Yenir? | 15 Lokal Yemek

Loas’un önemli eyaletlerinden biri olan Xieng Khouang, ülkenin görülmesi gereken ve yemek kültürü yakından tanınması gereken yerlerinin başında gelmektedir. Bu şehirde geçmişte yaşanan Vietnam Savaşları’nın etkilerini de hala gözlemlemek mümkün olabilmektedir.

Xieng Khouang’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Xieng Khouang, bir turizm kenti olduğundan burada yeme içme konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak. “Xieng Khouang’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevabı için bu şehre gelenler için genel olarak Asya ve Laos mutfağının hakim olduğu bir liste hazırlamak uygun olacaktır. Şehirde gerek Asya mutfağından gerekse de bazı Avrupa mutfaklarından lezzetleri deneyebileceğiniz 70’in üzerinde restoran bulunmaktadır.

Yüksekliği diğer Laos’un diğer şehirlerine göre daha fazla olan ve nispeten serin bir iklime sahip olan Xieng Khouang’da daha farklı gıda ürünlerini görmeniz mümkün olabilmektedir. Bu da şehirde çok lezzetli meyveler ve taze sebze yemeklerini bol bol yiyebileceğiniz anlamına gelmektedir.

Xieng Khouang’a geldiğinizde et konusunda burasının zengin bir eyalet olduğunu göreceksiniz. Burada bufalo ve inek eti başta olmak üzere tavuk eti, domuz eti ve kümes hayvanları gibi çok çeşitli et türlerinden yapılmış yemeklerle karşılaşabilirsiniz.

Evet, şimdi isterseniz hazırladığımız “Xieng Khouang’da ne yenir? Ne içilir?” listemize birlikte göz atalım;

1. Pilav

Bu yapışkan pirinç pilavını hem sokaklarda hem restoranlarda kolay bir şekilde bulabilirsiniz. 

Pilav
Pilav

Laos şehirlerinin yeme içme olanaklarından bahsederken öncelikle pirinç pilavından bahsetmek gerekiyor. Pirinç pilavı gerek sebze yemekleri gerekse et yemekleri yanında mutlaka servis edilen bir yemek. Yalnız Asya’da hazırlanan pilav, pirincin cinsinden dolayı lapa gibi olmaktadır.

2. Balık

Bamboozle Restaurant & Bar (adres ve bilgi)

Balık
Balık

Denize yakın bir konumda bulunan “Xieng Khouang’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun önemli cevaplarından bir diğeri de balık. Şehirde özellikle ızgarada pişirilen balık menüleri çok tutulmaktadır.

3. Barbekü

Sokaklarda barbekü yapan satıcılardan çeşitli etlerle hazırlanan yemekleri deneyebilirsiniz.

Barbekü
Barbekü

Barbekü sevenler için de Xieng Khouang, çok iyi bir seçim olacaktır. Dileyenler domuz etinden yapılmış ızgara menülerini dileyenler ise bufalo, inek ya da kümes hayvanlarının etleriyle hazırlanmış ızgara yemeklerini afiyetle mideye indirebilir.

4. Tropikal Meyveler

Bu meyveleri şehirde kurulan pazarlardan ya da marketlerden satın alabilirsiniz.

Chinese pear

 

Söylediğimiz gibi burası yüksekliği ve serin iklimi sayesinde farklı bitkilerin yetişmesine olanak sunan bir bölge. Burada daha önce belki de hiç duymadığınız pek çok farklı meyveyi tadabilirsiniz. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: Chinese pear (mak jong), passion fruit (mak nawt), peach (mak kai), ve plum (mak mun).

5. Nok Ann Toong

Bu yerel lezzet de gene sokak satıcılarından temin edilebilir. 

Ekşi bir atıştırmalık olan nok ann toong da şehre özgü denenmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor. Yemekte göçmen bir kuş türü olan kırlangıçların eti kullanılır. Kuşların eti fermente edilir ve ardından bir kaba konarak yahni şeklinde pişirilir.

6. Khua Mee

Nisha Restaurant (adres ve bilgi)

Khua Mee
Khua Mee

Kızarmış bir erişte yemeği olan khua mee, oldukça besleyici bir öğün olarak “Xieng Khouang’da ne yenir? Ne içilir?” listemizdeki yerini alıyor. Bu yemek sade olarak yapılabildiği gibi içine domuz eti eklenerek de yapılabilmektedir ve üzerine yumurta ve fasulye filizleri eklenmektedir.

7. Larb Sien

Phopmit Restaurant (adres ve bilgi)

Larb Sien

Laos şehirlerinde doyurucu özelliklere sahip salatalar çok fazla yapılıyor. Bunlardan biri olan Larb Sien, Xieng Khouang yemekleri içinde de önemli bir yere sahiptir. Özellikle Phonsavan şehrinde çok fazla karşımıza çıkan bu salata türünde çeşitli otların yanı sıra kıyılmış dana eti de kullanılmaktadır. Yanında da mutlaka bir sos servis edilmektedir.

8. Jaew

Her restoranda çeşitli sosları deneme imkanına sahip olabilirsiniz. 

Jaew
Jaew

Şehirde yemekleri daldırabileceğiniz çok lezzetli soslar da bulunuyor. Bir yemek sipariş ettiğinizde yanında lezzetli bir jaew geleceğinden emin olabilirsiniz. Bu soslara genel olarak jaew denmektedir ve sosun yapıldığı malzemeye göre ismi değişkenlik gösterebilmektedir.

9. Kiep Moo

Simmaly Restaurant (adres ve bilgi)

Kiep Moo
Kiep Moo

Domuz etinin dilimlenerek cips tarzında pişirilmesiyle hazırlanan kiep moo da Xieng Khouang popüler yemekleri arasında bulunuyor. Bu lezzetin müdavimi oldukça fazla ve şehre gelen ve domuz eti konusunda mesafeli olmayan ziyaretçiler arasından da kiep mooyu çoğu kişinin çok beğendiğini belirtmeliyiz.

10. Fransız Mutfağı

Nirvana Restaurant (adres ve bilgi)

Fransız mutfağı
Kentte Fransız mutfağının etkilerini görebilirsiniz.

Eyaletin genelinde mutfak kültüründe Fransız etkisini yoğun bir şekilde görebiliyorsunuz. Bu da Xieng Khouang’da özellikle kahvenin yaygın olarak tüketilmesinde etkili olmuştur. Bunun dışında Fransızlara özgü hamur işleri ve baget gibi Fransız mutfağının seçkin örneklerini de gene çeşitli restoranlarda deneyebilirsiniz.

11. Bira

Beerlao
Beerlao

Laos’a ve Xieng Khouang’a gelenlerin çoğunun ortak kanısı, bu ülkedeki ve eyaletteki biraların muhteşem olduğu yönünde. İnsanlar farklı yemekleri deneyimlerken yudumladıkları lokal biraların tadını gittikten sonra bile unutamıyor ve dostlarına anlatmaktan kendilerini alamıyorlar. Özellikle “Beerlao” isimli lokal bira herkesin taktirini toplamayı başarıyor.

12. Nem Nuong

Sanga Restaurant (adres ve bilgi)

Nem Nuong
Nem Nuong

Aslında bir Vietnam yemeği olan bu yemek domuz etinden yapılmış sosisin hamura sarılarak pişirilmesiyle hazırlanıyor. Bu yemek çoğunlukla bir meze ya da atıştırmalık olarak servis edilmektedir. Yanında ise erişte veya pirinç pilavı mutlaka bulunmaktadır.

13. Pho

Phonekeo Restaurant (adres ve bilgi)

Pho

Vietnam’ın popüler sokak yemeklerinden olan pho, Laos’ta da çok beğenilerek tüketilmektedir. Parçalara ayrılmış eti ve pirinç eriştesi ile yapılan çorbanın içine aynı zamanda çeşitli baharatlar ve otlar da eklenmektedir. Bu çorba, tavuk eti ile de yapılabilmektedir.

14. Green Papaya Salad

Craters Bar & Restaurant (adres ve bilgi)

Green Papaya Salad
Green Papaya Salad

Papayaların ince bir şerit halinde kesilmesi hazırlanan bu yöresel salata içinde sarımsak, kurutulmuş karides, biber, domates farklı malzemeler de eklenmektedir. Hem yöresel olması hem de sağlıklı olması nedeniyle bu salatayı da mutlaka “Xieng Khouang’da ne yenir? Ne içilir?” listenize dahil etmenizi öneriyoruz.

15. Lao Lao

Lao Lao
Lao Lao

Listemizin son sırasına lokal bir viski olan lao-lao’yu eklemek istedik. Turistler için oldukça sert olan bu içki, yerli halk tarafından çok sevilmektedir. Turistler bu viskiyi içmek yerine daha çok içki şişesi içine yılan ya da akrep gibi hayvan figürlerinin konmasıyla hazırlanan hediyelik eşya olarak tercih etmektedir.

Xieng Khouang yemekleri hakkında hazırladığımız 15 maddelik listemiz ile sizlere kentin yemek kültürünü tanıtmaya çalıştık. Eksik olan maddeler olduğunu düşünüyorsanız bunu bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

pinGeziniz esnasında görülmesi gereken yerler hakkında bilgi edinmek isterseniz Xieng Khouang gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin