Viyana’da Ne Yenir? | Viyana’lı 11 Lezzet

Tarihin sayfalarında küçük ama önemli ülkelerinden biri olmayı başarmış Avusturya, kendine has lezzetleri ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen yemekleri ile damak tadına hitap eden yerler arasında bulunuyor.

Viyana’da Ne Yenir? Ne İçilir?

“Viyana’da ne yenir? Ne içilir?” listesi hazırlamaya karar verdiğimizde çoğunlukla Avusturya’nın geleneksel yemekleri karşımıza çıkıyor. Bu da demek oluyor ki eğer Avusturya yemek kültürünü yakından tanımak istiyorsanız Viyana, bunun için tam biçilmiş bir kaftan.

Viyana’da parantez açılması gereken konulardan biri bizce kesinlikle şehrin cafe kültürü. Şehirde çok özel ve zaman geçirmekten keyif alacağınız pek çok durak bulunuyor ve bu mekanlar gerek atıştırmalık yiyecekler konusunda gerek tatlı konusunda ve gerekse de içecekler konusunda gerçekten insanı çok mutlu eden yerler. Bu nedenle Viyana’da kaldığınız sürece bol bol cafelerini ziyaret etmenizi ve bu mekanların ikramlarını tatmanızı öneriyoruz.

Şimdi artık sizi listemizle baş başa bırakma zamanı geldi;

1. Şnitzel

Wiener Wiaz Haus (adres ve bilgi)

Şnitzel
Şnitzel

Avusturya’nın dünya genelinde en yaygın olan lezzetlerinden olan şnitzel, Viyana’da mutlaka denenmesi gereken lezzetlerin başında geliyor. Çoğunlukla balık, tavuk ya da özellikle ince kıyılmış dana etiyle yapılan şnitzel, kaplandığı malzeme sayesinde pişirildikten sonra çıtır çıtır bir görünüme sahip olmaktadır. Yemeğin dana eti ile yapılanına “wiener şnitzel” dendiğini de belirtelim.

2. Apfelstrudel

Kaffee Alt Wien (adres ve bilgi)

Apfelstrudel
Apfelstrudel

Viyena’da çok fazla cafe bulunuyor ve insanlar bu mekanlarda zaman geçirmekten büyük keyif alıyor. İçi elma ile doldurulmuş bu börekler, Viyana’nın en yaygın tüketilen tatlıları arasında bulunuyor. Bunu dilerseniz bir yemek sonrasında dilerseniz de çay ve kahve eşliğinde tüketebilirsiniz.

3. Tafelspitz

Plachutta Wollzeile (adres ve bilgi)

Tafelspitz

Tafelspitz, özünde sebzelerle ve meyvelerle birlikte haşlanmış sığır etidir. Görsel olarak da harika olan bu tabak kesinlikle Viyana’da ne yenir? sorusunun en spesifik yanıtlarından biridir.

4. Gulaş

Ilona Stuberl (adres ve bilgi)

Gulaş
Gulaş

Gulaş’ın basit ve sade yapılış tarzı aslında onu çekici kılan önemli detaylardan biridir. Çorba ve yahni arası bir yemek olan gulaş içinde et ve patates, soğan gibi çeşitli sebzeler pişirilmekte ve üzerine lezzet katması için bir miktar domates sosu eklenmektedir. Bir tür sulu köfte olan gulaşın geçmişi Macaristan’a kadar uzanmaktadır.

5. Sachertorte

Cafe Sacher (adres ve bilgi)

Sachertorte
Sachertorte

Viyana’nın meşhur tatlılarından biri olan sachertorte, genellikle üzerinde krema ile servis edilen geleneksel bir çikolatalı kek tarifidir. Avusturya’ya gelenlerin özellikle Viyana’da bu lezzeti denemesi tavsiye edilmektedir. Bu kekin orijinal tarifinin bir sır olarak saklandığı rivayet edilmektedir.

6. Kaiserschmarrn

Maxing Stuberl (adres ve bilgi)

Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn

Avusturya İmparatoru Franz Joseph’in favorilerinden olan kaiserschmarrn, krepin daha yoğun yumurta ile yapılan bir versiyonudur. Bu lezzet genellikle üzerine elma sosu dökülerek tüketilmekte, lezzeti ve uygun fiyatı nedeni ile çok fazla tercih edilmektedir.

7. Wiener Würstel

Bu lezzet, şehrin pek çok noktasındaki stantlarda satılmaktadır. 

Wiener Würstel
Wiener Würstel

Viyana’da bir sokak lezzeti arıyorsanız bu “würstel” ismi verilen Viyana sosislerinden başkası olamazdı. Bu sosisler şehrin her tarafında kurulan sosis stantlarında satılmaktadır. Viyana’da en yenen atıştırmalıklardan olan wiener würstel, genellikle üzerine hardal eklenerek yanında bira ile tüketilmektedir.

8. Kahve

Şehirde leziz kahve içebileceğiniz pek çok mekan bulunuyor.

Kahve
Kahve

Ve Avusturya’nın olmazsa olmazsa içeceklerinden, insanı kendine getiren ve bütün yorgunluğunu üzerinden atmasına yardımcı olan kahve. Tabi kahve kültürünün Osmanlı döneminde Türklerin yanlarında Viyana’ya kahve getirmiş olmasının etkisinin de fazla olduğunu söylemeliyiz. Viyana’da da kahve içme kültürü oldukça yaygın ve insanlar mekanlarda kahvenin yanında lezzetli keklerden veya çikolatalardan sipariş vererek dostlarıyla keyifli sohbetler yapmayı çok seviyor. Neden siz de bu sohbetten geri kalasınız, değil mi 🙂

9. Cordon Bleu

Gasthaus Josefstadt (adres ve bilgi)

Bu da bir çeşit şnitzel ve eğer Viyana’da ne yenir? Ne içilir? sorusunun yanıtını arıyorsanız en çok karşınıza çıkacak cevaplardan biri olduğunu belirtmeliyiz. Bu şnitzel tavuk ya da domuz eti ile yapılmakta, içine ise peynir ve salam eklenmektedir.

10. Patates Salatası

Figlmuller (adres ve bilgi)

Patates Salatası
Patates Salatası

Ülkemizde de çok sevilen ve evlerin vazgeçilmez lezzetlerinden olan patates salatasını Viyana’da da deneyebilirsiniz. Bu lezzet yemek konusunda güvenli liman arayanlar için de oldukça besleyici ve lezzetli bir seçenek. Şehirde yapılan patates salatası ülkemizdekiyle benzerlik gösteriyor ve genellikle aperitif olarak yemeklerin yanında servis ediliyor.

11. Gansl (Ördek Eti)

Pürstner (adres ve bilgi)

Gansl
Gansl

Sadece yılın kasım ve aralık aylarında deneyebileceğiniz gansl, ördek etiyle hazırlanan bir tabak. Biraz kuru bir et olsa da farklı versiyonlarında daha sulu ve dolu dolu olabiliyor. Şayet seyahatinizi bu aylara denk getireceksiniz bizce listenize bu yemeği de eklemelisiniz.

Hazırladığımız “Viyana’da ne yenir? Ne içilir?” yazımızda sizler için Viyana’nın geleneksel yemekleri ile ilgili listemizi paylaştık. Şayet listemizde eksik olduğunu düşündüğünüz noktalar varsa bunları bize lütfen yorum kısmından yazın. 

Viyana’ya gelmişken şehrin önemli noktalarını ziyaret etmeden olmaz tabi ki. Bunun için Viyana gezilecek yerler yazımıza göz gezdirerek gezi planınızı daha sağlıklı bir şekilde planlayabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin