Ürdün’de Ne Yenir, Ne İçilir? | Ürdün Mutfağı

Ürdün’de ne yenir? ne içilir? diye merak ediyorsanız bu ülkede zorluk çekmeden bol seçenek arasından tercih yaparak kendinize muhteşem ziyafetler çekeceğinizi baştan söyleyelim.

Yemekler etin ana kahraman olduğu ülkede birbirinden lezzetli et yemekleri, pilavlar, salatalar ve mezeler ile tatilinizin lezzet katsayısını bir hayli yükseklere çıkarabilirsiniz. Ürdün’e ziyarette bulunmayı düşünen misafirler için Ürdün yeme içme konusunda bir yol haritası olabilecek bir liste oluşturmanın faydalı olabileceği düşündük. Listemizde özellikle bölgeye has yemeklere yer vermeye gayret ettik. Haydi o halde listemize birlikte göz gezdirelim…

Ürdün’de ne yenir? ne içilir?

1. Kuzu Tandır

Kuzu Tandır

Ürdün’de Wadi Rum’da çölün ortasında bulunan bir otelin spesiyallerinden biri olan kuzu tandırın tadına doyamayacaksınız. “Ürdün’de ne yenir? ne içilir?” sorusu sorulduğunda etsiz bir yiyecek söylemek neredeyse imkansız ve kesinlikle şimdiye kadar yediğiniz en iyi etlerden birinin bu olduğunu göreceksiniz. Üstüne bir de odun ateşinde demlenmiş çayla unutamayacağınız bir deneyim yaşayacaksınız. Tabi otelde kalmanın oldukça maliyetli olduğunu ancak dilerseniz otelde kalmadan bu muhteşem lezzeti tadabileceğinizi belirtelim.

2. Balık

Balık Izgara

Ürdün’de yolunuz Akabe’ye düşerse balık yemeden ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle sayadiya ismi verilen kızarmış bir şekilde servis edilen balık ve yanındaki baharat ve fıstıkla hazırlanan pilav muhteşem bir yemek yemenize olanak tanıyor. Pilavın en önemli özelliği ise balık suyuyla yapılıyor olması. Bu da pilavın kendisine has bir lezzetinin olmasını sağlıyor. Yanında gelen sos ise yemeğe çok farklı bir lezzet katıyor. Bu menü için ise ortalama 10-12 dinar gibi bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Ürdün’de Kızıldeniz’den çıkan balıklar oldukça lezzetli ve bu balıklardan yapılan balık çorbaları oldukça beğeniliyor.

3. Zarb

Zarb

Ürdün mutfağı içinde tandır tarzında toprak altında bilhassa et yemekleri yapmak oldukça yaygın ve sevilen bir kültür. Toprak altında pişen tavuğun lezzeti ise bir başka oluyor. Bu yemek aynı zamanda bir şova dönüştürülerek ziyaretçilerin gözü önünde toprak altından çıkarılmaktadır. Ortalama 10 dinar karşılığında bu lezzeti deneyebilirsiniz.

4. Shawarma

Shawarma
Shawarma; Shutterstock ID 254828854; Purchase Order: ; Job: Chowhound shawarma recipe; Client/Licensee: ; Other:

Ülkemizin hemen her köşesinde görmeye alışkın olduğumuz ucuz ve yemesi pratik bir lezzet olan dönere Ürdün mutfağı içinde shawarma ismini alıyor. 3-4 dinar arası bir ücretle tadabileceğiniz lezzeti Ürdün’de bulmanız oldukça kolay.

5. Falafel

Falafel

Ürdün yeme içme kültürü içindeki atıştırmalıklardan olan falafeli zihninizde canlandırmak için bir tarif yapmamız gerekirse “soğanlı kızarmış nohut topları” diyebiliriz. Ülkede oldukça fazla sevilen falafel ülkeye gelenlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzet.

6. Mütebbel

Mutebel

Mütebbel Türklere hiç de yabancı olmayacak bir meze. İçinde bizlerin çok sevdiği yoğurt ve közlenmiş patlıcan olmak üzere çeşitli malzemeler bulunuyor. Yoğun olarak patlıcan tadının alındığı bu pratik ama lezzetli yiyeceği ülkedeki pek çok yeme içme mekanında tatmak mümkün. Bizce bu lezzet kesinlikle “Ürdün’de ne yenir? ne içilir?” sorusunun cevabı olmayı sonuna kadar hak ediyor.

7. Humus

Humus

Nohut Ürdün mutfağı için çok değerli bir gıda. Humus ise bu gıdanın en çok tercih edilen hali. Nohut, tahin, limon ve çeşitli baharatların ideal oranlarda bir araya getirilmesi humusun ortaya çıkmasını sağlıyor. Ülkemizde özellikle Hatay bölgesinde sıklıkla tüketilen bu lezzeti bir de Ürdün’de deneyin deriz.

8. Galayet Bandora

Galayet Bandora

Bu lezzet için kısaca et tava diyebiliriz. Biber, domates, soğan ve etin tavada bir araya gelmesiyle oluşan lezzet isim olarak bize tanıdık gelse lezzet olarak çok farklı diyarlardan geldiğini bize hissettiriyor. Ortalama 4 dinar gibi bir ücrete yiyebileceğiniz bu lezzet çok güzel bir öğle ya da akşam yemeği olarak değerlendirilebilir.

9. Mansaf

Mansaf

İşte Ürdün mutfağı denince mutlaka birlikte anılması gereken yemeklerden biri. Bedevilerin en çok yaptığı yemeklerden biri olan mansaf, safranla terbiye edilip yoğurtla pişirilen kuzu eti ile bademli bir pilavla servis ediliyor. Ortalama 6 dinar karşılığında yiyebileceğiniz mansaf kesinlikle denemeniz gereken bir lezzet.

10. Fattoush

Fattoush

Ortadoğu’da bu salataya sıklıkla rastlayacaksınız. Eğer ekşi tatları seviyorsanız bu salatayı çok seveceğinizi söyleyebiliriz. “Salatanın içinde ne var?” diye soracak olursanız pide, domates, salatalık, marul, sumak gibi malzemeler bulunuyor. Bu salatayı ortalama 2 dinar gibi ücret karşılığında yiyebilirsiniz.

11. Maklube

Maklube

İsmiyle oldukça uyumlu bir yemek olan maklube tavuk ya da kuzu etiyle yapılıyor. Tepsideki etli pilav ters çevrilerek servis ediliyor. Yemeğin yanına genellikle salata ve yoğurt konularak servis ediliyor. Biraz pahalı olsa da efsanevi lezzeti ile maklubenin “Ürdün’de ne yenir? Ne içilir?” sorusunun ilk akla gelen cevaplarından biri olduğunu söyleyebiliriz.

12. Kebap

Kebap

Doğu kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden kebap Ürdün yeme içme kültürü içinde de sıklıkla karşılaşılan lezzetlerden biri. Ürdün’de özellikle kuzu etinden ve tavuk etinden birbirinden güzel kebapları midenize indirebilir ve üstüne keyif çayıyla günün tadını çıkarabilirsiniz.

13. Tabule

Tabule

Ürdün’de Akdeniz esintilerini hissetmek istiyorsanız sizi tabule isimli salatayı denemeye davet ediyoruz. İnce bulgur içine maydanoz, domates, limon, zeytinyağı, sarımsak gibi özellikle Akdeniz’de yaygın olarak kullanılan malzemelerle yapılan salata özellikle iştah açıcı görüntüsü ile gözlere, doyuruculuğu ile mideye hitap ediyor.

14. Zahter Salatası

Zahter Salatası

Bir dağ kekiği türü olan zahter bitkisi Ürdün’de pek çok yemekte kullanılıyor. Bu yemeklerden biri ise zahterle yapılan salata. Ekşi baharatlarla tatlandırılan zahter salatası yediğiniz yemeğin tadını arttırdığı gibi kendi başına da diyet yapanlar için ideal bir öğün olabilir.

15. Pita Ekmeği

Pita
Pita at the souq on Khaled ibn al-Waleed street, in the old city of Nablus, West Bank

Ülkemizdeki pideye benzeyen pita ekmeği Ürdün mutfağı içinde hemen hemen her yemekle birlikte tüketilebiliyor. Özellikle shawarma ismi verilen döner pita ekmeği ile pek bir harika gidiyor. Tandırda pişmesi ile ayrı bir tada sahip olan pita ekmeğini falafel ile yediğinizde ise tam bir lezzet patlaması ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

16. Künefe

Künefe

Ülkemizdekine nazaran biraz daha ince yapılan künefe Ürdün yeme içme kültürü içinde en çok tüketilen tatlı çeşitlerinin başında geliyor. Pek çok kişi ülkemizde yapılan künefenin tadının daha güzel olduğunu söylese de gül suyu gibi farklı lezzetlerle aromalandırılan Ürdün künefesini de denemenizi öneriyoruz. Bunun için özellikle Habibah isimli tatlıcıya uğramanızı öneriyoruz. Amman’da bulunan tatlıcı her daim kalabalık olması ise buranın bu konuda ülkedeki en iyi yerlerden biri olduğuna dair bize ipucu veriyor.

17. Naneli Limonata

Naneli limonata

Çöl sıcaklarının hakim olduğu Ürdün’de ne yenir? Ne içilir? diye merak edenler için serinletici bir önerimiz var: Limonata. Ürdün yeme içme kültürü içinde önemli bir yere sahip olan ve naneli bir şekilde ikram edilen limonata bu topraklarda ferahlamanın en güzel yollarından biri . Bunu Ürdünlüler günün her saati yapıyor. Üstelik fiyatı da gayet uygun. Biz de serinlemek isteyenlere Ürdün mutfağı içinde çok özel bir yere sahip olan bu içeceği kesinlikle denemelerini öneriyoruz.

18. Demirhindi Şerbeti

Demirhindi Şerbeti

Osmanlı’da yaygın olarak tüketilen doğal serinleticilerden şerbetler burada çok fazla tercih ediliyor. İşte bu sebeple Ürdün’de ne yenir? Ne içilir? diye merak edenler için içecekler sınıfına demirhindi şerbetini de dahil etmemiz gerekti. Serinlemek ve biraz enerji kazanmak için limonata dışında bir alternatif arıyorsanız demirhindi şerbetini denenecek içecekler listenize mutlaka dahil etmelisiniz.

19. Bira

Bira

Eğer Ürdün’de ne yenir? ne içilir? sorusuna cevap olarak alkollü bir içecek arıyorsanız birayı tercih edebilirsiniz. Özellikle Akabe’de uygun fiyatlara alkol alabileceğinizi belirtelim. Özellikle “carakale” isimli biraz bölgede oldukça fazla seviliyor.

20. Çay

Çay

Ürdün’e geldiğinizde çay konusunda bir sıkıntı yaşamayacaksınız. “Ürdün’de ne yenir? ne içilir?” sorusunun ikinci kısmının en önemli cevaplarının başında çay geliyor. Bu ülkede hemen her yerde her zaman çay bulmanız mümkün. Yalnız burada çaylar demlenirken içine şeker atılıyor. Bu da çayın alışkın olduğumuz halinden daha şekerli olmasına neden oluyor. Buna dikkat ederseniz sizin için iyi olur. Aksi halde şekerli çaya alışkın değilseniz tat olarak size güzel gelmeyebilir.

21. Türk Kahvesi

Türk Kahvesi

Ürdün’de içecek olarak tüketilen lezzetlerin başında Türk kahvesi geliyor; ancak burada kahve içenler ülkemizdekinin yerini tutmadığını belirtiyor. Daha çok ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde tüketilen mırrayı andıran kahve Ürdünlüler tarafından hayli fazla tüketiliyor. İlk başta tat olarak sizi tatmin etmese de bir süre sonra bu lezzete aşina olacağınızı söyleyebiliriz.

22. Sigara ve Nargile

sigara ve nargile

Ürdün’de ne yenir? ne içilir? diye Ürdünlülere soracak olsanız kesinlikle ilk sıralarda sigara ve nargile gelecektir. Ülke topraklarını gezerken gözünüze çarpan pek çok cafede nargile içen insanlar görmeniz de bunu kanıtlıyor. Eğer sigaraya alışık değilseniz bu ülkede dolaşırken sigara dumanından ve kokusundan rahatsız olabilirsiniz. Tabi nargile ve sigara hayatınızın bir parçası ise Ürdün sizin için çok doğru bir destinasyon demektir!

Yorum yapın

Bizi Takip Edin