Umman’da Ne Yenir? Ne İçilir? | Leziz Umman Yemekleri

“Umman’da ne yenir? ne içilir?” sorusu, yolu Umman’a düşenler ve midesini düşünenler için öncelikle cevabı bulunması gereken soruların başında gelmektedir. Biz de bu düşünceden yola çıkarak ziyaretçilerimiz için rehber niteliğinde bir yazı yazmanın faydalı olacağını düşündük.

Umman’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Umman mutfağı başta Hint mutfağı olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinden mutfak kültürüne bir şeyler katmış karma bir kültüre sahip. Bu da ülkeye gelen herkesin kendi damak zevkine ve yemek kültürüne uygun bir şeyler bulabileceği anlamına geliyor. Bu durum aynı zamanda farklı lezzetler denemek isteyenler için de büyük bir avantaj sağlıyor.

Yazımızda sizler için ağızları sulandıran ve iştah açan Umman yemekleri hakkında bilgilere ve fotoğraflara yer verdik. Umman yeme içme kültürü konusunda eğer gözümüzden kaçan ve mutlaka denenmesi gerektiğini düşündüğünüz yiyecek ve içecek varsa bizimle paylaşabilirsiniz. Haydi öyleyse artık listemize göz gezdirme vakti…

1. Humus

Humus

Nohutun belki de en sevilen hallerinden biridir humus. Bu muhteşem meze gerek et yemekleri gerekse sebze yemekleri yanında yemeğin lezzetini katlayan en muhteşem tatların başında geliyor. Humus Ortadoğu’nun pek çok ülkesinde olduğu gibi Umman mutfağı içinde de çok özel bir yere sahip. İşte bu nedenle bu ülkeye geldiğinizde humusu denenecek lezzetler listenize mutlaka dahil etmenizi tavsiye ediyoruz.

2. Kabsa

Kabsa

Bu yemeğe “majboos” da deniyor. Bir tür pilav olan kabsa içinde tavuk veya kırmızı et bulunuyor ve çeşitli baharatların da içine katılmasıyla ortaya muhteşem tatta bir pilav çıkıyor. Tek başına bir öğün olarak yiyebileceğiniz kabsanın yanına bir de yoğurt veya salata aldığınızda kendinize tam bir ziyafet çekmiş olacaksınız.

3. Omani Madrouba

Omani Madrouba

Bir çeşit tavuklu pilav olan omani madrouba da ülkenin önde gelen ve en sevilen pilav çeşitlerinden biri. Tabi bu pilavda da çeşitli baharatlar pilavın lezzetini katlamak için bolca kullanılıyor. Yani baharatlarla ve pirinçle aranız iyi ise bu pilavdan Umman’da bolca yiyecek midenize ziyafet çekebilirsiniz.

4. Mushaltat

Mushaltat

Ummanın en önemli hamur işi yiyeceklerinden olan mushaltat mutlaka denenmesi gereken bir yiyecek. Bal, et, tavuk, ıspanak veya peynir ile doldurulmuş incecik hamurun yaklaşık 5 dakika sonra muhteşem bir lezzete dönüşeceğini daha önce buna şahit etmemiş biri asla tahmin edemez. Tabi yedikten sonra ise bu lezzetin müdavimi olmanız kaçınılmaz!

5. Umman ekmeği

Umman Ekmeği

Genellikle evlerde pişirilen Umman ekmeği un, tuz ve su gibi basit ögelerden meydana geliyor. Yapışkan kıvamda bir hamura dönüştükten sonra pişirilen Umman ekmekleri sade yenildiği gibi yemeklerin yanında da bolca tüketilmektedir.

6. Shuwa

Geleneksel Umman yemekleri denince ilk akla gelen yemeklerin başında shuwa geliyor. Çeşitli baharatlarla marine edilen et yer altında özel olarak hazırlanmış bir fırında 2 veya 3 gün boyunca yavaş yavaş pişirilerek muhteşem bir tada dönüşüyor. Özellikle önemli günlerde pişirilen bu yemek “Umman’da ne yenir? Ne içilir?” diye merak edenlerin öncelikle araştırması gereken tatlardan biri.

7. Umman Usulü Gözleme

Gözleme

Yapışkan bir hamurun ince bir hale getirilerek arasında peynir ve yumurta konularak yapılan gözleme basit ama oldukça lezzetli bir yemek keyfi yapmanızı sağlıyor. Vaktiniz olursa bu güzel lezzeti denemenizi tavsiye ediyoruz.

8. Cevizli patlıcan salatası

Cevizli patlıcan salatası

Cevizli patlıcan salatası ülkeye gelen yabancılar tarafından oldukça beğenilen ve denenmesi tavsiye edilen lezzetler arasında bulunuyor. Ana maddesi yoğurt, ceviz ve patlıcan olan ve çeşitli yan ürünlerle desteklenerek yapılan bu muhteşem salata kesinlikle denenmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor.

9. Sebzeli pilav

Sebzeli Pilav

Umman’da tıpkı diğer Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi pilav yemeklerin vazgeçilmez bir parçası. Ülkede pek çok farklı türde pilav yapılmaktadır. Halkın en sevdiği pilav türlerinin başında ise sebzeli pilav gelmektedir. Bu nedenle Umman mutfağı denince pilavın mutlaka sofrada olması lazım.

10. Balık yemekleri

Deniz Ürünleri Umman

Umman Denizi kıyısında bulunan ülkede oldukça lezzetli balık yemeklerinin de sunulduğunu belirtmemizde fayda var. Eğer balık yemeği seviyorsanız Umman gezisi yapmanın sizin için çok doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz.

Özellikle mashuai ismi verilen baharatlarla balığın eşsiz bir hale büründüğü balık yemeği ülkede ayrı bir yere sahiptir. Biz de bu ülkede balık yemeyi düşünenlere bu yemeği mutlaka tavsiye ediyoruz.

11. Meshkak

Meshkak

Kebap da diyebileceğimiz meshkak ülkede sıklıkla tüketilen et yemeklerinin başında geliyor. Tavuk, kuzu ya da dana etinin şişlere dizilerek yapıldığı yemek çeşitli baharatlarla ve özellikle köri ile marine edilerek çok daha özel bir lezzet ortaya çıkarılıyor. Umman gezisi sırasında keyifli bir öğle yemeği molası vermek isterseniz meshkakı deneyebilir ve ülkemizdeki kebaplarla kıyaslayarak hangisinin daha iyi olduğunu yazımızın yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

12. Helva

Helva

“Umman’da ne yenir? Ne içilir?” sorusu için tatlı bir cevap arıyorsanız, bu cevap kesinlikle helva olmalı. Helva Arapça’da “tatlı” anlamına geliyor. Zaten helva ülkemizde de bilhassa kahvaltılarda bolca tüketilen bir tatlı. Umman’da helva özellikle kahverengi oluyor ve hem yerli halk tarafından hem de ülkeyi ziyaretçiler tarafından oldukça beğeniliyor. Umman’da helva şeker, bal, gül suyu, yumurta, çeşitli Umman baharatları ile zenginleştirilerek yapılıyor.

13. Palmiye meyvesi

Palmiye Meyvesi

Umman’da sayısız palmiye ağacı bulunuyor ve bu ağaçlar bölge halkı için oldukça önemli bir besin kaynağı. Palmiye ağacının meyvesi hem sade olarak ziyaretçilere ve hanelere giden misafirlere ikram edildiği gibi ülkede çeşitli tatlıların yapımında da kullanılmaktadır.

14. Harees

Harees

Umman’ın bir diğer özel gün yemeği olan harees et ve buğday ile yapılıyor. Umman mutfağı içinde özel bir yere sahip olan ve yanında da özel sosu bulunan yemek deneyen herkes tarafından beğeniliyor. Yemek oldukça doyurucu olması nedeniyle de gün boyu ihtiyacınız olan enerjiyi kazanmanıza yardımcı olacak.

15. Meyve suları

Meyve suyu

Umman’da alkol yasak olduğu için ülkede suyun dışında özellikle envai çeşit meyve suyu tüketilmektedir. Eğer yemeklerinizin yanına bir içecek arıyorsanız burada aklınıza gelen her meyvenin suyunu keyifle içebilirsiniz 🙂

16. Kakule kahvesi

Kakule kahvesi

Ülkemizde Türk kahvesi nasıl birçok kişinin müdavimi olduğu ve içmeden gün geçiremediği bir içecekse Umman’da da kakule kahvesi o şekilde tüketilmektedir. Günün yorgunluğunu ve stresini atmak, dinlenmek için ülkede en çok kakule kahvesinin tüketildiğini söyleyebiliriz. Siz de “Umman’da ne yenir? ne içilir?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız ikinci kısma verilebilecek en güzel cevapların başında kakule kahvesinin geldiğini bilmenizde fayda var.

17. Laban

Laban

Bir çeşit ayran olarak nitelendirebileceğimiz laban Umman’da çok fazla tercih edilen bir içecek. Kimyon, nane, kakule gibi çeşitli maddelerle de tatlandırılabilen laban yöresel bir içecek denemek isteyenlerin kaçırmaması gereken bir içecek.

18. Sütlü çay

Sütlü Çay

Süt ve çeşitli baharatlarla hazırlanan sütlü çay da farklı lezzetleri denemek isteyen meraklılar için “Umman’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevabı olarak listede bulunması gereken bir lezzet. Tabi herkesin hoşlanmayabileceğini de bilmenizde fayda var.

Ha bu arada unutmadan eğer Muskat bölgesine gidiyorsanız D’arcy’s Kitchen Muskat isimli restoranın bölgedeki en çok beğenilen restoranların başında geldiğini de belirtelim 😉 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin