Ürdün Tarihi Yerler | 12 Etkileyici Eser

Ürdün’ün tarihi Petra’dan çok daha fazlası. Bu ülkenin geçmişi konusunda biraz daha derine inmek isteyen gezginler, sütunlu Roma yollarında yürüyebilir, Emevilerden kalma fresklere dalabilir ya da mozaiklerin anlatmak istediklerine kendilerini verebilir. Kısaca konu tarih olunca Ürdün sakladığı muhteşem hazinelerle sizleri kendisine hayran bırakıyor.

Ürdün Tarihi Yerler

Ürdün Nehri’nin doğu tarafında uzanan Ürdün Krallığı, tarihi ve kültürel açıdan Orta Doğu’nın en zengin noktalarından biridir. Ürdün tarihi yerler listemizde ülkenin tarihsel anlamındaki zenginliğine birlikte tanıklık edeceğiz.

Antik Kent Kalıntıları

1. Jerash

Jerash Antik Kenti
Jerash Antik Kenti

Burası dünyanın en iyi korunmuş antik Roma kalıntılarından biridir. Bir zamanlar “Gerasa” olarak bilinen Jerash’ın Neolitik Çağ’dan bu yana ayakta olduğu düşünülmektedir ancak buranın günümüze kadar gelmesini ve muhteşem bir şehir olmasını sağlayan Romalılar olmuştur.

Turistler Artemis Tapınağı’nı, geniş sütunları, 3000 kişilik tiyatroyu ve daha birçok şeyi burayı ziyaret ettiklerinde görme fırsatı yakalamaktadır.

2. Petra Antik Kenti

Petra Antik Kenti
Petra Antik Kenti

Güney Ürdün’de bulunan Petra Antik Kenti, ülkenin en ikonik ve en bilinen, en çok ziyaret edilen antik kentlerinden biridir. 1812 yılına kadar Bedeviler dışında herkes için bir sır olan Petra Antik Kenti, şimdi dünyanın en harika yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. “Red Rose City” olarak da bilinen bu önemli tarihi kent, Hristiyanlık için bölgenin önemli bir hale geldiği dönemde inşa edilmiştir.

3. Umm Qais

Umm Qais
Umm Qais

Ürdün’ün kuzey bölgesinde bulunan Umm Qais, antik Gadara’nın kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Umm Qais içinde hala bir tiyatro, kiliseler, yollar, hamamlar gibi çeşitli kalıntılara rastlamak mümkün olmaktadır. Bu tarihi bölgeyi ilginç kılan detaylardan biri de yapıların çoğunun yapımında siyah bazaltın kullanılmış olmasıdır. Bölgede Roma kalıntılarının üzerine inşa edilmiş Bizans unsurlarına rastlamak da mümkün olmaktadır.

4. Abila

Abila
Abila

Decapolis’in bir bölümünü oluşturan Abila da Ürdün tarihi yerler arasında görülmeye değer noktalardan biridir. Bölgede bir şehirde bulunması beklenen pek çok yapıya ait kalıntılar ziyaretçiler tarafından görülebilmektedir. Abila yaklaşık 40 yıldır arkeolojik kazılara ev sahipliği yapmaktadır ve bölgedeki en heyecan verici antik noktalardan biri olarak kabul edilmektedir.

5. Amman Roma Tiyatrosu

Roma Amfitiyatrosu
Roma Amfitiyatrosu

M.Ö 2. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Amman Roma Tiyatrosu, Amman’ın ve Ürdün’ün önemli tarihi kalıntılarından biridir. Oldukça diri bir şekilde günümüze kadar ulaşmayı başaran tiyatro 7.000 kişilik kapasitesi ile oldukça devasa bir yapıya sahiptir. Merdivenleri tırmandığınızda muhteşem Amman manzarasının sizi karşıladığı bu tiyatro, kesinlikle ziyaret edilmesi gereken önemli noktalardan biri.

6. Temple of Hercules

Temple of Hercules
Temple of Hercules

Amman’da bulunan Temple of Hercules de Amman’a gelenler tarafından sıklıkla ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor. Deniz seviyesinden 850 metre yükseklikte bulunan bu tapınak, sunmuş olduğu panoramik manzara ile de görülmeye değer yerlerden biri.

Kaleler

7. Qasr Bashr

Qasr Bashr
Qasr Bashr

Qasr Bashr, Ürdün çöllerinde çok iyi korunmuş bir Roma kalesidir. Birçok Roma kalıntısından farklı olarak bu kale daha sonra çeşitli medeniyetler tarafından yeniden inşa edilmemiş ve son derece iyi bir şekilde korunmuştur. Kalenin başlangıçta Roma sınırlarını korumak amacıyla süvari birliklerine ev sahipliği yaptığı kuvvetle muhtemeldir. Qasr Bashr’in sağlam duvarları yanında durduğunuzda kendinizi Roma İmparatorluğu’unun kıyısında hissedeceksiniz. Bu nedenle Ürdün tarihi yerler listenize mutlaka bu kaleyi de ekleyin ve öncelikli olarak bu kaleyi ziyaret etmeye gayret edin.

8. Qasr Amra

Qasr Amra
Qasr Amra

Qasr Amra, Ürdün Çölü’nde sekizinci yüzyıldan kalma bir çöl kalesidir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu kare şeklindeki çöl kalesinin büyük bir kısmı yok olsa da birçok duvarı ve tavanı korunarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Duvarlarındaki mitoloji, tarih ve felsefe temalı resimler de burayı Ürdün tarihi yerler arasındaki ilgi çekici yerlerden biri yapmaktadır.

9. Ajlun Kalesi

Ajloun Kalesi
Ajloun Kalesi

Frankların kalbine korku salmak için yapılan Ajlun Kalesi, ziyaretçilerini kuşatma savaşlarının ilgi çekici kültürüne tanıklık edecekleri bölge tarihinin en yıkıcı dönemlerinden biri geri götürmektedir. Aynı zamanda kalenin içinde bulunan Ajlun Arkeoloji Müzesi, bölgeden çıkarılan eserlerin yanı sıra seramik eserlerin de incelenebileceği çok önemli ziyaret noktalarından biridir.

10. Kerak Kalesi

Kerak Kalesi
Kerak Kalesi

Kerak Kalesi, Amman’ın güneyinde, 12. yüzyıldan kalma bir Haçlı kalesidir. Günümüzde kale ciddi oranda ziyaretçi çekmeyi başaran yerlerden biridir. Yedi farklı bölümden oluşan kalede, ziyaretçiler zindanlardan ve tonozlu yapılardan geçme olanağına sahip olmaktadır. Kale içinde mutfak, fırın ve kısmen yıkık olan bir şapel görülmeye değer yerler arasında bulunmaktadır. Kalenin alt kısmında bulunan müze ise etkileyici manzarası ile dikkat çekmektedir.

Diğer Tarihi Yerler

11. Church of Saint George

Church of Saint George
Church of Saint George

Madaba’da bulunan Saint George Kilisesi, erken Bizans dönemine ait bir dini yapıdır. M.S 6. yüzyıla kadar tarihlenen bu dini yapı, aynı zamanda sanat tarihinin bilinen en eski harita niteliği taşıyan mozaiğine de ev sahipliği yapmaktadır. 1884 yılında keşfedilen bu mozaik 1960 yılında Wolkswagen Vakfı tarafından restore edilmiştir.

12. Yedi Uyurlar Mağarası

Yedi Uyurlar Mağarası
Yedi Uyurlar Mağarası

Hristiyanlar için önemli bir yere sahip olan Yedi Uyurlar Mağarası’ının askerlerin zulmünden kaçan bir grup gencin saklandığı yer olduğu gibi bir efsane bulunmaktadır ve efsaneye göre gençler önü taşlarla kapatılan mağaradan 300 yıl sonra mucizevi bir şekilde canlı olarak çıkmışlardır.

Ürdün’de nereye giderseniz gidin karşınıza mutlaka tarihi değeri olan bir şeyler çıkacaktır. Ürdün tarihi yerler listesi ile dünyadaki en tarihi duraklardan biri olan Ürdün’ün bu konudaki zenginliğini size sunmak istedik. Eğer listemize eklememizi istediğiniz yerler varsa bunları bize aşağıdaki “yorum” bölümünden yazabilirsiniz.

pinÜrdün hakkında hazırladığımız bütün yazıları incelemek için Ürdün gezi rehberi sayfamızı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Böylece gezinizi çok daha iyi bir şekilde planlayabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin