Amman Tarihi Yerler | Sır Dolu 10 Yer

Ürdün’ün en güzel şehirlerinden biri olan ve başkent görevini de üstlenen Amman, tarihi anlamda da ülkenin en önemli duraklarından biridir.

Amman Tarihi Yerler

Amman tarihi yerler konusunda oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. Şehirde özellikle Roma döneminden kalma birçok önemli kalıntı uzmanları ve şehre ziyarete gelenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Yazımızda bu güzel şehirde mutlaka görmeniz gereken tarihi güzellikler hakkında detayları sizlerle paylaştık.

Antik Kent Kalıntıları

1. Roma Amfitiyatrosu

Roma Amfitiyatrosu
Roma Amfitiyatrosu

Amman Roma Tiyatrosu, M.Ö 2.yılda yapılan ve günümüze kadar çok bir şekilde korunmuş şehrin merkezindeki tarihi noktalardan biridir. 7.000 kişi kapasiteli bu özel yapı, Amman şehrine bakan tepelerin birinin yanına inşa edilmiştir. Belirtilene göre tiyatro, şehrin Antonius Pius yönetiminde olduğu dönemde yapılmıştır. Dilerseniz bu tarihi tiyatronun basamaklarına tırmanabilir ve Amman manzarasının keyfini sürebilirsiniz.

2. Temple of Hercules

Temple of Hercules
Temple of Hercules

Herkül Tapınağı, Amman Kalesi boyunca karşınıza çıkabilecek en önemli ziyaret noktalarından biridir. Romalılar tarafından yapılan tapınağın günümüzde sadece bir kısmı ayakta kalmayı başarabilmiştir. Ziyaretçiler Herkül’ün eli olduğuna inanılan devasa bir heykel elini görmek için buraya akın etmektedir. Bu el Herkül’ün gücünün bir simgesi olarak kabul edilmektedir. Tapınaktaki sütunlardan uzun olanları yaklaşık 13 metre yüksekliğe kavuşmaktadır.

3. Nymphaeum

Nymphaeum
Nymphaeum

Geçmişi M.S 2. yüzyıla dayanan bu halk çeşmesi Roma mimarisine göre yapılmıştır. Halkın toplanma alanı olarak kullandığı bu çeşmenin çevresi, geçmişte çok önemli bir meydan özelliğini taşımaktaydı ve kentin zenginliğinin bir işareti olarak görülmekteydi. Nymphaeum, Roma Tiyatrosu’na yürüyüş mesafesinde bulunmaktadır. Oymalar, mozaikler ve heykellerle zengin bir şekilde dekore edilmiş Amman Nymphaeum, 68 metre uzunluğunda ve simetrik sekizgen bir yapıya sahiptir. 3 yıllık bir restorasyon sürecinin ardından, Nymphaeum Arkeoloji Parkı Ekim 2018’de yeniden açılmıştır.

4. Jerash Antik Kenti

Jerash Antik Kenti
Jerash Antik Kenti

Jerash, Amman’a sadece 50 kilometre mesafede bulunan tarihi bir Roma antik kentidir. 6500 yıllık geçmişe sahip olan Jerash Antik Kenti, İtalya dışında Roma medeniyetinin en iyi korunmuş mimari örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. 1925 yılında kazıların başlandığı bu devasa şehrin, döneminde 25000 kişilik dev bir insan ordusuna ev sahipliği yaptığı tahmin edilmektedir.

Kaleler ve Saraylar

5. Amman Kalesi

Amman Kalesi
Amman Kalesinden Şehir Manzarası

Amman Kalesi, Jebel Al Qala’a’da yükselen ve mutlaka Amman tarihi yerler listesinde yer alması gereken yapılardan biridir. Kale deniz seviyesinden 850 metre yükseklikte bulunmaktadır. Amman’ı çepeçevre saran bu kale, şehir için çok önemli bir yere sahiptir ve şehri 360 derecelik bir açıdan görme imkanını ziyaretçilerine sunmaktadır. M.Ö 1800’lü yıllara dayanan geçmişi kalenin Tunç Çağı’nda inşa edildiğini bize göstermektedir. Kale yıllar içinde Demir Çağı, Roma, Bizans ve Emevi dönemlerinde birçok tadilattan geçmiştir ve günümüzdeki yapı içinde kalenin ilk halinden çok fazla bir işaret kalmamıştır.

6. Qasr Hraneh

Qasr Hraneh
Qasr Hraneh

Ürdün’deki en dikkat çeken çöl saraylarından biri olan Qasr Hraneh görkemli yapısıyla Amman gezilecek yerler listelerinde mutlaka bulunması gereken yerler arasında bulunuyor. Bu saray Amman’ın 60 kilometre doğusunda bulunmaktadır ve şehre gelenlere görmeleri konusunda tavsiye edilen yerlerden biridir. Yapı dışarıdan bakılınca oldukça iyi korunduğu anlaşılmaktadır.

7. The Ummayyad Palace

The Umayyad Palace
The Umayyad Palace

Amman Kalesi’nin en iyi korunan noktalarından biri olan Emevi Sarayı’nın 7. ve 8. yüzyıllar arasında inşa edildiğine inanılmaktadır. Amman’ın mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunan ve başlangıçta büyük bir kompleks yapıya sahip olan sarayın büyük çoğunluğunun bir deprem sonrasında tahrip olduğu düşünülmektedir. Saraya su taşıyan sarnıç ve konutların kalıntılarının bulunduğu avlu hala yapının görkemini gösteren unsurlar arasında bulunuyor. Saray bu yıpranmış hali ile bile mutlaka görülmesi gereken Amman tarihi yerler arasında bulunmayı sonuna kadar hak ediyor.

Diğer Tarihi Noktalar

8. Grand Husseini Mosque

Grand Husseini Mosque
Grand Husseini Mosque

Amman şehir merkezinde yapacağınız kısa bir yürüyüş sizi görkemli Grand Husseini Mosque’ya götürecektir. Osmanlı mimari özelliklerine göre yapılan bu cami, 1924 yılında Kral I. Abdullah tarafından, M.Ö 624 yılında Ömer İbn el-Hattab tarafından yapılmış caminin yerine bu caminin pembe ve beyaz karışımı bir renge sahip taşlar kullanılarak yapılmıştır. Yapı, günümüzde en çok ziyaret edilen tarihi ve dini mekanların başında gelmektedir.

9. Iraq Al Amir

Iraq Al Amir
Iraq Al Amir

Iraq Al Amir, Amman bölgesinde bulunan bir kasaba ve çevresindeki mağaralar için kullanılan bir isimdir. Bu bölge sahip olduğu etkileyici mağaralar “Prens Mağaraları” olarak adlandırılmaktadır. Uçurumun kenarındaki 15 mağara birbirine bağlanmakta ve ziyaretçilerine keyfini sürebilecekleri muhteşem manzaralar sunmaktadır. Mağaralar içinden çıkarılan ve geçmiş dönemlere ait birçok malzeme de görülmeye değerdir.

10. Duke of Mukhyber’s Residence

Duke of Mukhyber's Residence
Duke of Mukhyber’s Residence

Geçmişte farklı amaçlara hizmet eden bu taş yapı günümüzde şehrin tarihi ve kültürel merkezlerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Girişin ücretsiz olduğu yerde şehrin tarihine tanıklık edebilir, dinlenerek bir bardak çay içmenin keyfini sürebilirsiniz.

Amman tarihi yerler listemizde sizin için bu güzide şehrin kesinlikle görülmesi gereken geçmişe ışık tutan noktaları hakkında bilgi vermeye çalıştık. Listemize eklememiz gerektiğini düşündüğünüz önemli noktalar varsa bunları bize hemen aşağıdaki “yorum” kısmından yazabilirsiniz. 

pinAmman hakkındaki bütün yazılarımıza ulaşmak isterseniz Amman gezi rehberi sayfamızı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin