Türkiye’nin En İyi 15 Müzesi

“Medeniyetler Eşiği” tabirini yüzyıllardır korumayı başaran Anadolu, kültürel mirasına ve engin tarihinin hatıralarına da aynı özeni gösteriyor.

Tarihinde pek çok kültürün başkenti olmuş ülkemiz, elinde kalan hazineleri müzelerde insanlarla buluşturmaya devam ediyor. Çağların sosyal ve kültürel gelişimini gözler önüne seren yüzlerce müzeden en bilinenleri yazımızda derledik.

#1 Türkiye’nin En İyi 15 Müzesi

Listenin ilk sırasında;

1- Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi

Bizans imparatoru I. Jüstinyen tarafından yaptırılan kilise, İstanbul’un fethinden sonra camii olarak kullanılmaya başlanmış. 1935 yılında ise müze haline getirilen camii, dünyanın her köşesinden insanların akınına uğruyor. Mimarisinin yanında altın kullanılarak yapılan mozaikleriyle de göz dolduran Ayasofya Müzesi, hem Müslüman hem de Hıristiyan dünyası için büyük bir öneme sahip.

2- İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Dünyanın büyük müzelerinden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, 1891 yılında inşa edilen ülkenin en eski müze binasına sahip. Kuzey Afrika, Balkanlar, Anadolu ve Arap Yarımadası’ndan toplanan bir milyondan fazla eserin sergilendiği müze, yılın her dönemi binlerce turist ağırlıyor.

3- Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara Altındağ’da, dünyanın sayılı müzelerinden biri kabul edilen müzede, Paleolitik Çağ’dan günümüze kadar Anadolu’nun ev sahipliği yaptığı tüm medeniyetlerin eserleri sergileniyor.

4- Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Dört bölümden oluşan müzede Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının eşyaları sergileniyor. Ankara’daki müzede, Atatürk’ün kişisel eşyalarını, Kurtuluş Savaşı cephelerinin panoramasını ve milli mücadele sonunda yaşanan devrimlerin anlatıldığı alanları görebilirsiniz.

5- Ankara Etnografya Müzesi

Ankara Etnografya Müzesi
Ankara Etnografya Müzesi

Atatürk’ün, Anıtkabir’den önce na’şının beklediği Ankara’nın Altındağ ilçesindeki müzede, Selçuklulardan günümüze Türk sanat eserleri sergileniyor. Cumhuriyet döneminde kurulan müze, aynı zamanda ilk devlet müzesi özelliği taşıyor.

6- Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Çingene kızı mozaiğiyle nam salan müzede, iki bin yıllık mozaikler ve Roma dönemine ait çeşmeler görebilirsiniz. Mozaiklerin kapladığı 1700 metrekarelik alanla dünyanın en büyüğü sayılan müze, Gaziantep’i ziyaret eden turistlerin, genelde ilk uğradığı yer oluyor.

7- Mevlana Müzesi

Dünyaca ünlü tasavvuf insanı Mevlana Celaleddin Rumi’nin dergâhı, koruma ve yenileme çalışmalarıyla müze haline getirilmiş. Konya’da bulunan müzede, Mevlana’nın kişisel eşyalarını, yaşam biçimini ve dünya görüşünü en doğru yoldan öğrenme şansı yakalıyorsunuz.

8- Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk İslam Eserleri Müzesi

Mimar Sinan’ın en önemli eseri olan Süleymaniye Camii Külliyesi’nde açılan müze, 1983 yılında İbrahim Paşa Sarayı’na taşınmış. Ziyaretinizde, 33.000’e yakın eseriyle Türk ve İslam sanatının nadir eserlerini görebileceğiniz, dünya üzerinde eşsiz bir müze bulacaksınız.

9- Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı

Osmanlı Hanedanlığı’nın yaklaşık 400 yıl boyunca ikamet ettiği yer olan Topkapı Sarayı, sadece yapılarıyla bile önemli bir müze kabul edilebilir. Saray Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış ve 1924 yılından itibaren müze olarak kullanılmaya devam etmiş. Osmanlı hükümdarlarına ait eşyaların ve alanların sergilendiği müze, gerçekten etkileyici bir atmosfer sunuyor.

10- Baksı Müzesi

Bayburt’ta Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından yaptırılan müze, 2014 yılında Avrupa Konseyi Müze Ödülünü almış. Oldukça modern ve göz alıcı mimarisiyle beraber 100’den fazla sanatçının eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor.

11- Çorum Müzesi

Çorum Müzesi

Halen kazıları devam eden Boğazköy, Alacahöyük, Ortaköy gibi bölgelerden güneş ışığıyla buluşan Hitit eserlerinin sergilendiği müzede Hitit arabası simülasyonu ziyaretçilerin ilgisini hayli çekiyor.

12- İstanbul Modern Sanat Müzesi

İstanbul Modern Sanat Müzesi

2004’te kurulan müzede çağdaş ve modern sanat eserlerinin yer bulduğu sergiler düzenleniyor. Güzel manzaraya sahip binasıyla uluslararası sergilere de ev sahipliği yapan müzede; resim, heykel film gibi sanatın pek çok dalını görebilirsiniz.

13- Antalya Arkeoloji Müzesi

Antalya Arkeoloji Müzesi

Konyaaltı’ndaki Türkiye’nin büyük müzelerinden biri olan Antalya Arkeoloji Müzesi, 14 sergi salonu ve açık hava galerilerinden oluşuyor. Geniş bir alanda yer alan binasında sergilenen eserlerin sayısı 5000 civarındayken koruma altına alınan ve sergilenmeyen 30.000 kadar daha esere sahip.

 14- Bodrum Su Altı Müzesi

Side Sualtı Müzesi

Antik dönemin önemli kentlerinden Karia’nın bugünkü temsilcisi olan Bodrum’daki müze, Bodrum Kalesi içinde açılmış. Türkiye’nin tek su altı müzesi unvanını taşıyan müzede, batıklardan çıkartılan tarihi eserler sergileniyor.

15- Efes Müzesi

Efes Müzesi

Yunan mitolojisinin anlatıcısı Efes Kenti’nden çıkarılan eserleri görebileceğiniz müze, İzmir’in en güzel müzelerinden biri. Eserlerin düzenli bir şekilde sergilendiği müzede en dikkat çekenlerin Eros, Artemis, İsis heykelleri ve Sokrates’in Başı olduğu söylenebilir.

Türkiye’nin en iyi 15 müzesi listemize ek sizlerde Türkiye’nin muazzam müzelerini yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin