Olomouc Gezilecek Yerler Listesi | 8 Turistik Nokta

Çek Cumhuriyeti’nin sevilen kentlerinden biri olan Olomouc, tarihi ve mimari açıdan oldukça zengin olmasının yanı sıra kültürel bakımdan da önde gelen Çek şehirlerinden biridir.

Bizlerde, Olomouc gezilecek yerler yazımızda sizler için şehirde mutlaka gezip görmeniz gereken o tarihi değerleri inceledik. Birlikte göz atmaya ne dersiniz?

Moravya Eyaleti’nin başkenti olan 100 bin nüfuslu kent, Çek Cumhuriyeti’nin oldukça zengin tarihi değerlere ev sahipliği yapan önemli bir şehridir.

#1 Olomouc Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Olomouc Hayvanat Bahçesi

Zoo Olomouc

1956 yılında açılan Olomouc Hayvanat Bahçesi, şehrin en eğlenceli gezi noktalarından biri. Yıllar geçtikçe yenilenen bahçeyi her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor. Üç yüz kadar hayvan türünün bir arada yaşadığı hayvanat bahçesi ziyaretçilerine keyifli saatler sunuyor.

2- Archbishop’s Sarayı

Archbishop's Sarayı

17. yüzyıldan günümüze kadar gelen şehrin en ihtişamlı binası Archbishop’s Sarayı, şehrin tarihini en güzel yansıtan yapılardan biri.. Saray içerisinde Olomouc’un, İmparatorluk ve Neo-Barok mimarinin aktif olduğu dönemlerden kalma koleksiyonları ve mobilyaları sergileniyor.

Çok değerli birçok tabloya da ev sahipliği yapan saray, özellikle de bir sergide kaybedilen ve sonraki yıllarda tekrar ortaya çıkartılan, 1876 yılından kalma bir tabloya ev sahipliği yapıyor. Bu tabloda sarayın en değerli hazineleri arasında gösteriliyor.

Eski dönemlerde şehre hükmeden pek çok hükümdarın yaşam sürdüğü ve birbirinden değerli eşyaların yer aldığı Archbishop’s Sarayı, şehirde ziyaret etmeniz gereken gezi noktaları arasında ön plana çıkıyor.

3- St. Maurice Kilisesi

Aziz Maurice Church

14. yüzyılın ortalarından günümüze kadar gelen St. Maurice Kilisesi, gotik mimarinin şehre etkilerini en rahat görebileceğiniz tarihi yapılardan biri. Kilisenin batı kısmında hiçbir yerde göremeyeceğiniz bir çift sarmal merdiven sizleri karşılıyor. Bu merdivenlere hayran kalacağınızdan eminiz..

Diğer yandan kilisenin kuzey duvarında Edelmann ailesinin mezarı yer alıyor. Kilise, 1709 yılında çıkan apansız bir yangın sonucu büyük bir yıkıma uğruyor ve daha sonra bu kez Barok tarzda olmak üzere yeniden inşa ediliyor.

4- Olomouc Sanat Müzesi

Museum of Modern Art

1951 yılında Olomouc Doğa Tarihi Müzesi’nin bir parçası olarak kurulan Olomouc Sanat Müzesi,  Çek Cumhuriyeti’nin en büyük üçüncü müzesidir. İçerisinde 86 bin koleksiyonun sergilendiği müzenin açılışını Kültür Bakanlığı gerçekleştirmiş ve o tarihte bugüne ülkenin en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yerini almıştır.

Heykel çalışmalarından tutun da resim sergisine ve hatta fotoğraf çalışmalarına kadar sanatın hemen her alanındaki eşsiz çalışmaları gözlemleyebileceğiniz müze, hafta içi her gün 09:00 – 17:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

5- Kutsal Üçlülük Anıtı

Holy Trinity Column

1716 yılında inşa edilmeye başlanan Holy Trinity Sütunu, eski dönemlerin apansız hastalığı vebadan kurtulmanın şerefine Olomouc vatandaşları ve buralı ustalar tarafından yıllarca süren çalışmaların ardından şehir merkezine yerleştirilen harika bir anıttır. 🙂

Çek Cumhuriyeti’nin en büyük Barok tarzdaki heykel grubu olan Holy Trinity Sütunu, 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır. Tarihi kayıtlara ‘’ Orta Avrupa Barok Sanatının En Güzel Örneklerinden Biri’’ olarak kayıt edilen sütuna uğramamak sizler için büyük bir kayıp olacaktır. 🙂

6- St. Wenceslas Katedrali

Saint Wenceslas Katedrali

Wenceslas Meydanı’nda yer alan St. Wenceslas Katedrali, 1107 yılında kurulan Çek Cumhuriyeti’nin en eski katedrallerinden biridir. Gotik tarzdaki mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakan dini yapının, 1880’li yıllarda bir dizi restorasyondan geçtiği ve daha da ihtişamlı bir görünüme kavuşturulduğu biliniyor.

Bir diğer bilgide katedralin ana kulesinin uzunluğunun tam olarak 100.65 metre olması ve bu uzunluğuyla ülkenin en yüksek dördüncü binası konumunda yer almasıdır.

7- Veteran Arena

Veteran Arena

Tarihi bir yolculuğa bu kez arabalar ile birlikte çıkacağınız müze Veteran Arena, şehrin modern mimarisi ile eski tip arabaları birleştiren harika bir sergi salonu.

Şehirde düzenlenen pek çok konferans ve toplantıya da ev sahipliği yapan müzede, tarihi arabaların zarafeti içerisinde harika saatler geçirebilirsiniz. Üç salondan oluşan müzede; 100 tarihi araba, 30 motosiklet, motorlar ve benzinli tezgahlar görebileceğiniz tarihi arabalar salonunu gezmekten büyük bir keyif alacağınızı şimdiden söyleyelim.

Diğer iki salon olan Teknoloji ve Sanat Galerisi bölümünde de 1800’lü yıllardan kalma dört yüzden fazla tarihi telefon ve diğer sanat eserleri sergileniyor. Veteran Arena, mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehrin heyecan verici gezi noktalarından biri..

8- Arcidiecezni Müzesi

Arcidiecezni Museum

1998 yılında Olomouc Başpiskoposluğu ile işbirliği içerisinde ziyaretçilerine kapılarını aralayan Arcidiecese Müzesi, tamı tamına 105 bin koleksiyonun sergilendiği harikalarla dolu bir yapı. Muhteşem bir bina içerisinde hizmet veren müzenin iç tasarımı da en az dış mimarisi kadar dikkat çekici.

Arcidiecese Müzesi’nde resim sergilerinden tutunda, madalyon koleksiyonları, müzik arşivleri gibi sanatın hemen her alanından seçilen eserlerle karşılaşmanız mümkün..

*Çek topraklarının en huzurlu kentlerinden biri olan Olomouc’a seyahat etmeyi düşünenlerdenseniz, sizler için önceden hazırladığımız Olomouc uçuşlar sayfasından en uygun uçak biletini bulma şansı elde edebilirsiniz.

*Çek Cumhuriyeti’nin Diğer Şehirleri için..

Yazı ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan Editöryal Ekip ile paylaşabilir, yazılarımıza katkıda bulunabilirsiniz ! 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin