İstanbul Arkeoloji Müzeleri Türkiye’nin müze olarak anlam kazanan ilk kurumu olarak dikkat çekmektedir.
1- Müze Hakkında Genel Bilgiler
İçinde binlerce önemli tarihi eserin sergilendiği İstanbul Arkeoloji Müzeleri , ziyaretçilerine unutulmaz bir müze deneyimi yaşatmaktadır. Müze dünya üzerinde de en iyi 10 müze arasında yer almaktadır.
Topkapı Sarayı ile Gülhane Parkı arasında kalan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul’un en önemli müzeleri arasında bulunmakta ve ülkemizin mutlaka görülmesi gereken en değerli müze oluşumlarının başında gelmektedir. Depoda bulunan eserlerle birlikte Anadolu ve dünya medeniyetlerine ait bünyesinde 1 milyondan fazla eser bulunan müze ziyaretçilerini kendini hayran bırakma konusunda oldukça başarılı.
Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet döneminde müzecilikle ilgili çeşitli atılımlar yapılmış olsa da esas müzecilik anlayışı imparatorluğun son dönemlerinde kendini göstermiştir. Aya İrini Kilisesi içindeki eserler için Müze-i Humayun ismiyle 1869 yılında kurulan kuruluş daha sonra günümüzdeki ismini almıştır. Müzenin yöneticilik görevine ise dönemin sanat alanında önde gelen isimlerinden olan Osman Hamdi Bey’e verilmiştir.
2- İstanbul Arkeoloji Müzeleri ‘nin Bölümleri
Huzur veren bir bahçeye de sahip olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk ve Eski Şark Eserleri Müzesi olmak üzere üç ana müzeden oluşmaktadır.
Arkeoloji Müzesi
Neo-Klasik tarzda inşa edilen Arkeoloji Müzesi, kompleksin ana binası olarak hizmet vermektedir. Yapıya 1903 ve 1907 yıllarında yapılan eklemelerle bina bugünkü halini almıştır. Günümüzde bu bina içinde İskender Lahdi, Ağlayan Kadınlar Lahdi, Likya Lahdi, Tabnit Lahdi başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinden getirilmiş olan çok önemli eserleri görmek mümkün olabilmektedir.
Çinili Köşk
Bina 1472 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Topkapı Sarayı içinde yaptırılmıştır. İstanbul’da Selçuklu mimarisi etkisiyle yapılmış tek yapı olma özelliğine sahip Çinili Köşk, müze kompleksi içindeki en eski yapı olması yönünden oldukça önemlidir. İstanbul Arkeoloji Müzeleri ‘nin temeli de bu binada sergilenen İslami ve arkeolojik eserlerle atılmıştır. Müze içinde günümüzde Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden toplanmış olan çok önemli çini eserler sergilenmektedir.
Eski Şark Eserleri Müzesi
Müzenin bulunduğu bina daha önce Güzel Sanatlar Akademisi olarak değerlendirilmekteydi. Hatta yapı Osmanlı döneminde Güzel Sanatlarla ilgili ilk eğitim birimi olma özelliğini de taşımaktaydı. 1917 yılında burada bulunan Akademi Cağaloğlu’na taşındıktan sonra burası Eski Şark Eserleri Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Müze içinde Yakın Doğu’ya ait eserler sergilenmektedir.
2- İstanbul Arkeoloji Müzeleri Giriş Ücreti
İstanbul Arkeoloji Müzeleri giriş ücreti olarak 20₺ ödemeniz gerekmektedir. Biletinizi 09:00-16:00 saatleri arasında gişelerden temin edebilirsiniz. Müzekartınız varsa müzeyi ücretsiz bir şekilde ziyaret etme hakkınız bulunuyor. Müzekart ve diğer ücre
3- İstanbul Arkeoloji Müzeleri Ziyaret Günleri ve Saatleri
Müzeyi ziyaret etmek isterseniz pek çok müzede uygulanan ziyaret günleri gibi burayı da pazartesi günleri dışında her gün ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri 30 Ekim – 15 Nisan tarihleri arasında 09:00-16:45 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müzeye son giriş ise 16:00’da gerçekleştirilebilmektedir. Müzeyi yaz döneminde ziyaret etmek isterseniz 15 Nisan – 30 Ekim tarihleri arasında 09:00-18:45 tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Bu tarihler arasında son giriş ise 18:00’a kadar yapılabilmektedir.
4- İstanbul Arkeoloji Müzeleri Ulaşım Bilgileri
İstanbul Arkeoloji Müzeleri içerisinde araçlar için park yeri bulunmuyor. Bu nedenle özel aracınız yerine müzeye gelmek için toplu taşıma araçlarını kullanmak sizin için daha avantajlı olacaktır. Aksi halde aracınız için otopark aramak zorunda kalabilirsiniz.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Gülhane Parkı’na çok yakın bir konumda bulunuyor. Müzeye gelmek için en çok tercih edilen seçeneklerin başında T1 tramvay hattı geliyor. Bu tramvay hattını kullanarak “Gülhane” durağında indiğiniz takdirde kolay bir şekilde müzeye ulaşabilirsiniz. Anadolu Yakası’ndan müzeye gelmek isteyenler Eminönü’ne gelen vapur hatlarını kullanarak Eminönü’nden kısa bir yürüyüşle müzeye ulaşabilir. Bunun yanı sıra Marmaray hattını kullanarak Sirkeci İstasyonu Çağaloğlu ve Hocapaşa çıkışlarını değerlendirebilir ya da İstanbul’un pek çok noktasından Eminönü’ne gelen halk otobüsleri ile de Eminönü’ne gelebilirsiniz. Detaylı yol tarifi için aşağıda paylaştığımız haritayı inceleyebilirsiniz.