Dikili

İzmir’in en kuzeyindeki ilçelerinden biri olan Dikili, Ege Denizi kıyısındaki konumu ve bütçe dostu konaklama alternatifleri ile yaz – kış çok sayıda yerli ve yabancı turistin ilgi odağında olmaktadır. Doğa ile iç içe olmayı ve kalabalıktan uzakta tatil yapmayı tercih edenlerin ilk durağı olan Dikili’nin bir yanında Bergama, diğer yanında ise Ege Denizi tarafından çevrelenir. Midilli Adası’na da komşu olan ilçenin nüfusu ise yaklaşık olarak 42 bin civarındadır. Kışın ılık ve yağışlı, yazın da sıcak ve kurak geçen Dikili, esasında dört mevsim ziyaret edilebilir bir yerdir. Tabi deniz kıyısında olduğu için yaz aylarında daha çok ziyaretçisi olan Dikili’nin genelinde Akdeniz ikliminin etkileri görülür.

Tam tamına 40 kilometre uzunluğunda sahil şeridi olan ilçede çok sayıda mavi bayraklı plaj da bulunmaktadır. Deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını en ekonomik şekilde çıkarabileceğiniz Dikili sadece sahilleriyle değil, aynı zamanda volkanik göl, kaplıca, şelale ve ılıcaları başta olmak üzere diğer jeolojik oluşumlarıyla da nam salmıştır. Dünyanın en kaliteli granit taşı kaynağı bölgelerinden biri olan Dikili’nin tamamını gezme gibi bir düşünceniz varsa eğer en az 3 – 4 günlük bir seyahat planı yapmanızı öneriyoruz.

Aternaus ve Pitane Antik Kenti ve tarihi Çandarlı Kalesi ile Dikili seyahatinize hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz. Türkiye’de ekolojik turizmin nabzını tutan başlıca yerlerden Karagöl ile Nebiler Köyü sınırları içerisinde yer alan şelaleler ve kaplıcaları da kesinlikle görmenizi öneriyoruz. Karagöl’den sonra da yönünüzü ününü tüm dünyaya duyurmuş olan Atatürk Botanik Bahçesi’ne çevirebilirsiniz. Ayrıca Bademli Ilıcası ve Çamurlu Ilıcası’nın da epey rağbet gördüğünü hatırlatmakta fayda var. Kalem Adası’nı da sınırları içerisine alan Dikili’de doyasıya vakit geçirdikten sonra Bergama’ya geçiş yaparak Pergamon Antik Kenti’ni ziyaret etme fırsatı bulabilirsiniz.

Temmuz ayında ortalama sıcaklıkların 25 – 26 santigrat derecede seyrettiği Dikili’de en soğuk ay olan ocakta ise ortalama sıcaklıklar 8 – 9 santigrat derecede seyretmektedir. Kamp alanları, apart otel, termal otel, butik otel, pansiyon ve her şey dahil otellerin kusursuz konaklama hizmeti verdiği Dikili’de şehir içi ulaşım genellikle taksi ve minibüsler ile sağlanır. Dikili’den sonra İzmir’in diğer ilçelerine geçiş yapma gibi bir düşünceniz varsa şayet araç kiralama hizmetlerini değerlendirebilirsiniz.

Mutfağında hem Akdeniz hem de Ege lezzetlerinin olduğu Dikili’de çeşit çeşit ot, meze ve zeytinyağlı tatmaya hazır olun! Her iki mutfağın da birbiri ile müthiş bir uyum yakaladığı Dikili yeme içme mekanları arasında en çok öne çıkanlar ise Sunar ve Ayazma Restaurant’tır. Gece hayatının gayet renkli olduğu ilçede pek çok kafe ve bara rastlamanız olası. Her sene ağustos ayının sonlarında gerçekleşen Dikili Kültür, Sanat, Bilim, Düşünce ve Emek Festivali’ne katılım göstererek Dikili seyahatinize renk katabilirsiniz.