Çeşme

İzmir’in batı kıyısında yer alan Çeşme, turizm potansiyeli yüksek bir ilçe. Doğusunda Urla, kuzeyinde Karaburun, batısında ve güneyinde Ege denizi bulunuyor. Deniz seviyesinden 5 metre yüksekte konumlanan Çeşme, 260 kilometrekare alan üzerine yayılmış. 2014’te yapılan son nüfus sayımına göre bölgede 40 bini aşkın kişi ikamet ediyor. Doğal ve tarihi güzelliklerin uzandığı ilçede yazları, tatilcilerin akın etmesiyle büyük bir nüfus artışı yaşanıyor.

Tarihteki ilk adı Erythrai olan Çeşme, Giritliler tarafından kurulmuş. Milattan önce 7. yüzyılda Tiranların hüküm sürdüğü toprakları milattan önce 560’da Lidyalılar ele geçirmiş. Taştan surlarla çevrili kent, sonrasında da Perslerin egemenliğine geçmiş. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu milattan önce 7. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Athena Tapınağı ve Tiyatrosu keşfedilmiş. 11. yüzyılda Çaka Bey tarafından alınan Çeşme, ilk kez Türk himayesine girmiş. 14. yüzyılın sonlarına doğru da Osmanlı topraklarına karılmış. 1893 senesinde yapılan nüfus sayımına göre Çeşme’de 30 bin civarı insan ikamet ediyormuş. Nüfusun yüzde 88’si Rumlardan, yüzde 12’si de Türklerden oluşuyormuş.

Tarihi zenginliklerle dolu Çeşme, doğal güzellikleriyle de ön plana çıkıyor. İlçedeki ilk durak noktası Erythrai Antik Kenti. ‘Kızıl Kent’ anlamını taşıyan antik kent Ildırı’da konumlanıyor. 12 İyon kentinden biri olan Erythrai, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. İçerisinde Kybele Kayalıkları, Heroon Kilisesi, Polias Tapınağı ve Matrone Kilisesi bulunuyor. 16. yüzyılın başlarında II. Bayezid zamanında yapılan Çeşme Kalesi, 500 yıllık geçmişine rağmen bozulmadan günümüze kadar gelmeyi başarmış. Festivallere ev sahipliği yapan kale 1965’te müzeye çevrilmiş. Bölgede mutlaka ziyaret etmeniz gereken diğer yerler ise şu şekilde; Kervansaray, Sakız Adası, Ayayorgi Koyu ve Alaçatı.

Sıcak ve ılıman iklimin etkileri görülen Çeşme, yıllık ortalama 605 mm yağış alıyor. Yazları oldukça sıcak geçen bölgede ortalama sıcaklık Temmuz ve Ağustos aylarında 25 C dereceyi bulurken, Ocak ve Şubat aylarında ise 9 – 10 C derece civarında seyrediyor.

Gece hayatının kesintisiz yaşandığı Çeşme’de her türden eğlence mekanı bulabilirsiniz. Birbirinden iyi DJ’lerin sahne aldığı Kafe Pi, Çeşme’nin en iyi beach clubı kabul edilen Sole Mare, arkadaşlarınızla oturup sohbet ederken bir yandan da müziğe ayak uyduracağınız Paparazzi Bar bunlardan yalnızca birkaçı. Ayrıca bölgede birbirinden eğlenceli festivaller gerçekleştiriliyor. Ağustos ayında düzenlenen Ildırı Kültür Sanat Festivali, Eylül ayında organize edilen Uluslararası Çeşme Klasik Müzik Festivali, Germiyan Festivali veya Alaçatı Ot Festivali’ne katılabilirsiniz.

Çeşme’ye uçak ve otobüsle yolculuk yapabilirsiniz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na 95 kilometre mesafede konumlanan Çeşme’ye havalimanından hareket eden havalimanı servisleriyle ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda en çok kullanılan toplu taşıma aracı minibüsler. Ayrıca taksiler de özellikle bölgeyi pek fazla tanımayan misafirler için iyi bir alternatif oluşturuyor.