İçindekiler
- Üst düzey tarım topraklarına sahip olan Tekirdağ, tarihi yerleri ile de ziyaretçilerini hayran bırakıyor.
- 1- Namık Kemal Heykeli
- 2- Hora Feneri
- Camiler Ve Türbeler
- 3- Rüstem Paşa Camii
- 4- Süleymaniye Camii
- 5- Gazi Ömer Bey Türbesi
- 6- Eski Camii
- 7- Mirliva Hüseyin Paşa Camii
- Köyler ve Beldeler
- 8- Uçmakdere
- 9- Hoşköy
- 10- Şarköy
- 11- Saray
- Kaleler ve Antik Kentler
- 12- Çorlu Kalesi
- 13- Tekirdağ Antik Kentleri
Üst düzey tarım topraklarına sahip olan Tekirdağ, tarihi yerleri ile de ziyaretçilerini hayran bırakıyor.
6 bin yıllık tarihe sahip Tekirdağ ilimiz bereketli toprakları ile pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Balkanlar ile Anadolu arasındaki elverişli konumu sebebiyle de pek çok kavimin geçiş noktası olan Tekirdağ, zengin tarihi dokusu ile görenleri kendine hayran bırakıyor.
1- Namık Kemal Heykeli
İl merkezindeki hükümet binasının karşısında bir park vardır. Bu parkın içinde Namık Kemal (1840-1888), anısına yaptırılan bir heykel bulunur. 1949’da yapılan heykel üzeri dışarı çıkıntılı silmeli kaide üzerindedir.
2- Hora Feneri
Tamamıyla demirden yapılan fenerin inşası sırasında birleşim yerlerinde kaynak yerine sadece vida kullanılması yapının dikkat çekici özelliklerinden biridir. Şarköy’de bulunan fenerin yüksekliği yaklaşık 25 metre yüksekliğindedir. Oldukça etkileyici bir manzaraya sahip olan Hora Feneri’ni mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.
Camiler Ve Türbeler
3- Rüstem Paşa Camii
1500’lü yıllarda bir külliye olarak inşa edilen yapı şu anda sadece cami olarak hizmet etmektedir. İç ve dış mimari olarak etkileyici bir yapıya sahip olan bu camiyi ziyaret edip bahçesinde demli bir çay içerek huzur içinde yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
4- Süleymaniye Camii
Çorlu’nun merkezindeki cami, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1521 yılında yaptırılmış. Kare plandaki caminin malzemesi kesme taştır. İnşa dönemini anlatan kitabe ise kapının üzerindedir.
5- Gazi Ömer Bey Türbesi
Türbe, Turan Bey’in oğlu Ömer Bey’e aittir. Kitabesinde Ömer Bey’in ölüm tarihi 1502 olarak belirtilmiş. Tahminlere göre türbenin de inşa edilmeye başlandığı yıl 1502’dir.
6- Eski Camii
Tekirdağ’ın Ertuğrul Mahallesi’nde bulunan cami, 1831’de Zahire Nazırı Ahmet Ağa’nın isteği üzerine yaptırılmış. 1912’de minaresi yıkılmış ve Cumhuriyet Dönemi’nde yenilenmiştir. Tek şerefeli cami iki katlıdır ve 20 penceresi vardır.
7- Mirliva Hüseyin Paşa Camii
1498’de ters T planlı inşa edilen Mirliva Hüseyin Paşa Camii, Tekirdağ’ın en eski camilerindendir.
Günümüzde tadilatta olan cami için ziyaret edeceklere önemli bir uyarı; caminin tadilatı hala devam ediyor.
Köyler ve Beldeler
8- Uçmakdere
Tekirdağ’ın mutlaka uğramanız gereken turistik noktalarından biri de Uçmakdere… İçerisinde pek çok restoran ve manzaralı koy yer alan tarihi Uçmakdere köyü, yamaç paraşütçülerinin de sık sık uğradığı duraklardan biri.
9- Hoşköy
10. yüzyıldan günümüze pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Hoşköy, Şarköy’e 20 kilometre uzaklıkta yer alan tarihi bir köy. Yerli şaraplarıyla ünlü köyde muhteşem manzaralar eşliğinde harika bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
10- Şarköy
Şarköy, Tekirdağ’ın tarihi simgelerinden biri olarak gösterilir. Köyün her bir köşesinde tarihten izler görebilmeniz mümkün. 60 kilometrelik sahiliyle Türkiye’nin en uzun sahillerinden biri olarak gösterebileceğimiz Şarköy, Ganos dağlarına dik uzanmaktadır.
11- Saray
Doğası ile görenleri kendine hayran bırakan Saray ilçesini, Tekirdağ’ın cennet bahçelerinden biri olarak gösterirsek abartmış olmayız sanırım. Safaalan, Bahçeköy, Kastro gibi pek çok önemli noktası doğası, tarihi ve turistik alanlarıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.
Kaleler ve Antik Kentler
12- Çorlu Kalesi
Günümüzde sadece bazı kalıntıları görünen Çorlu Kalesi’nin altıncı yüzyılda yaptırıldığı tahmin ediliyor. Bizans dönemine denk gelen kalenin askeri stratejiyle planlandığı belli oluyor.
13- Tekirdağ Antik Kentleri
Tekirdağ’da pek çok antik kent yer almaktadır. Zengin tarihiyle Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Tekirdağ sınırları içerisinde yer alan antik kentlerden en önemlisi MÖ. 6. Yüzyılda Samoslu kolonistler tarafından kurulan Bisanthe ve Tekirdağ merkezinde yer alan önemli antik kentlerden biri olan Heraion Teikhos. Bisanthe, Heredot Tarihi’nde deniz kıyısındaki en güzel kentlerden bir olarak gösterilmektedir.
Tekirdağ’ın tarihi yerlerine ek tavsiye gezi noktalarını aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.
merhaba Geleneksel sanat eserleri ve hatıralarıyla, eski bir konut olan Türk-Macar müzesi , Namık Kemal Evi Müzesi topağaç , umurbey şarapları öneririm gerçekten
Mirliva hüseyin paşa cami tadilatta buraya bakıp gitmeyin
Merhaba Sefa bey, önemli uyarınız için teşekkür eder, iyi günler dileriz.