Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı Selimiye Köyü, Hisarönü Körfezi’nde yer alan tarihi bir beldedir. Selimiye tarihi yerler listemizde de bu güzel beldenin önemli noktalarını listeledik…
Antik çağda” Hydas ”ismi ile anılan Selimiye’nin tarihi yerleri de bu doğrultuda çeşitlilik gösterir. Arkaik dönemden kalma kalıntıların yer aldığı beldenin, tarihi açıdan önemli olaylara ev sahipliği yaptığı düşünülmektedir. Diğer yandan Selimiye Köyü halkı Bulgaristan kökenlidir ve köy adını Osmanlı Padişahı 1. Selim’den almış.
Selimiye tarihi hakkında; Bozburun Yarımadası içinde küçük ama sevimli bir koy olan Selimiye’nin tarihi,
Selimiye’nin en ünlüleri;
Selimiye gezi tavsiyesi; Selimiye’ye gelecekler için en büyük önerilerimizden biri çok hareketli bir belde beklememeleri yönünde olacaktır. Burası biraz daha sakin ve kafa dinlemek için bir tatil yapmayı planlayanlar için uygun olabilecek yerlerden biri. Ha bu arada denizinin mükemmel olduğunu ve deniz sevenler için Selimiye’nin gözden kaçırılmaması gereken bir yer olduğunu belirtmemizde fayda var. Selimiye’de yapılacak en güzel şeylerden biri ise Selimiye’nin muhteşem yemeklerini denemek olduğu için beldeden ayrılırken birkaç kilo fazlanız olacağını da hesaba katmanızı öneriyoruz.
Müzekart; Selimiye’de herhangi bir karta ihtiyaç duymadan ve ücret ödemeden bütün tarihi noktaları ziyaret edebilirsiniz. Tabi ziyaretinizi sadece Selimiye ile sınırlandırmayıp farklı güzergahlara da yelken açacaksanız Müzekart seçeneğini mutlaka cüzdanınıza koymanızı öneriyoruz.
Kaleler
1. Selimiye Kalesi
Burası neresi? Koyun güneydoğu tarafında, kıyıdan 100 metre ilerde yer alan kalıntılar, zamanında denizden geçen teknelere yol gösterme amaçlı yapılan deniz feneri, manastır, gözetleme kulesi ve bir tiyatroya ait. Harap halde olan kalıntılar arasında en sağlam gözüken ise görselde fark edebileceğiniz gibi surlar..
Neden gitmeliyim? Kale ve çevresindeki kalıntılar çok özenli olmasa da sizi karşılayan muhteşem bir manzara bulunuyor ve bu da burayı Selimiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yapıyor.
Küçük bir dipnot bırakacak olursak, bölgeden çıkartılan bazı kalıntılar Bodrum Sualtı Müzesi’nde sergileniyor. Müzeyi incelemek için buraya tıklayabilirsiz.
- Adres: Selimiye, Marmaris Bozburun Yolu, 48710 Marmaris/Muğla
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları
2. Aşarkaya ve Sarıkaya
Burası neresi? Görselde gördüğünüz üç yüksek tepede Selimiye’nin tarihi kalıntıları yer alıyor. Tarih boyunca çeşitli isimler alan köyün ilk adı Hydas iken sonraları Losta daha sonraki zamanlarda ise gün batımında güneş beldenin dört bir yanını turuncunun her tonuna boyadığı için Kızılköy olarak da anılmış.
Şimdilerde ismi Selimiye olan bu köyün, arkaik dönemden kalma kale kalıntıları beldenin en yüksek tepesinde, diğeri Sarıkaya Tepesi’nde diğeri ise Kızılköy Mahallesi’nde yer alan Aşarkale tepesidir.
- Adres: Selimiye, Marmaris, Muğla
- Yol tarifi al >
Manastırlar
3. Kameriye Adası Manastırı
Burası neresi? Selimiye’ye bağlı olan ve tekne turlarının uğrak noktalarından olan Kameriye Adası’nda ziyaret edilmesi gereken tarihi bir manastır bulunmakta. Günümüzde ne yazık ki manastırdan geriye pek fazla bir şey kalmamış. Selimiye’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunan manastırın kaçıncı yüzyılda kim tarafından yapıldığı maalesef bilinmiyor ancak MÖ 1. veya 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Manastırın girişinde sizi İsa Freskleri karşılıyor. Adanın mutlaka görülmeye değer bu yapısının önünde bir de bin yıllık bir zeytin ağacı bulunuyor. Yöre halkının inanışına göre bu ağaca astığınız dilekler mutlaka bir gün gerçek oluyor.
Selimiye’nin tarihi yerleri hakkında ne yazık ki pek fazla fotoğraf ve bilgiye ulaşamadık. Bu şirin köyün tarihi hakkında daha çok şey biliyorsanız, aşağıda yer alan yorumlar butonundan yazımıza katkıda bulunabilirsiniz 🙂 Diğer yandan Selimiye’de Gezilecek Yerler başlıklı yazımızda bölgenin popüler ziyaret noktaları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.