Priştine

Priştine Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Priştine Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Kosova’daki tek havaalanı olma özelliğine sahip olan Priştine Havalimanı, yılda yaklaşık 2 milyona yakın yolcuya hizmet veren orta ölçekli modern bir yerdir. Eurowings Hava Yolları tarafından sıkça kullanılan Priştine Havalimanı, İstanbul’dan Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları’nın karşılıklı düzenlediği seferlerle de Türk yolcularına ev sahipliği yapmaktadır. Havalimanı, başkent Priştine’nin güneybatısında yer alıyor. Şehir merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanına M9 ana yolu ile Kosova’nın batısı ve doğusundan erişim oldukça kolaydır. Arabayla şehir merkezine seyahat süresi yaklaşık yarım saat sürmektedir.

İlk defa yeni bir şehri ziyaret ettiğimizde, varış yerimiz çoğunlukla havalimanları oluyor. Şehir merkezine gitmek ise özellikle yoğun sezonlarda bazen çok stresli olabiliyor. Ancak Priştine Havalimanı, yolcuların şehir merkezine ulaşımlarını kolayca sağlayabilecekleri iyi bir toplu taşıma ağına, taksi ve özel transfer hizmetlerine sahiptir.

Yakın tarihte faaliyete geçen toplu taşıma otobüsü ile Priştine Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımlar oldukça kolaylaştı. Uygun fiyatlı olması ve uçak seferlerine göre sıklıkla hareket etmesi yolcuların şehir merkezine ulaşımlarında tercih ettiği başlıca ulaşım araçlarından biri olmuştur. Toplu taşıma otobüsleri Priştine Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmenin en ucuz yoludur.

Bir diğer seçenek ise taksilerdir. Otobüsü beklemek istemeyen yolcuların tercih ettiği taksiler ile şehir merkezine hızlıca ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Haftanın tüm günü 24 saat hizmet veren taksilerle şehir merkezine seyahat süresi ortalama yarım saattir.

Çok fazla bagaja sahip olup, havalimanı yolcu kalabalığında stres yaşamak istemeyenler ise özel transfer hizmetinden faydalanabilirler. Kapıdan kapıya ulaşımın en ideal ulaşım alternatifi olan özel transfer hizmetini havalimanında yer alan araç kiralama acentelerinden satın alabileceğiniz gibi, şehir merkezindeki özel transfer şirketlerinden de henüz seyahate çıkmadan önce çevrimiçi rezervasyon yaparak zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Ulaşımın en hızlı ve en konforlu yanı şüphesiz kişiye özel araçlardır. Başta havalimanından şehir merkezine ve konaklama yerinize olmak üzere, diğer günler Prizren gibi çevre şehirlere gitmek için de bir araca ihtiyaç duyulmakta. Priştine Havalimanı, yolcuların araç kiralaması yapabilecekleri tanınmış uluslararası tedarikçilerin ofislerine ev sahipliği yapmaktadır. İster gündüz, ister gece varışlı bir uçuşunuz olsun, havalimanı acente ofisleri günün 24 saati hizmet vermektedir.

Bu yazımızda, Priştine Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımınızı sağlayabileceğiniz toplu taşıma otobüsleri, taksiler, özel transfer ve araç kiralama hakkında detayları okuyabilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

Priştine Havalimanı’ndan şehir merkezinde Ana Otobüs Terminali’ne kadar ulaşımınızı otobüslerle sağlayabilirsiniz. Otobüsler, havalimanından şehir merkezine gitmenin en ucuz yoludur. Havalimanı gelen yolcu salonunun çıkışında yer alan otobüsler haftanın tüm günü 04.00 ila 21.00 saatleri arasında her saat başı hareket etmektedir. Priştine Havalimanı’ndan son otobüs akşam saat 21.00’da, şehir merkezinden ise ilk otobüs 03.00’da kalkmaktadır.

TrafikuUrban tarafından işletilen otobüs hattı numarası 1A’dır. Otobüsle havalimanından hareketle şehir merkezinin 2 kilometre güneybatısında bulunan Ana Otobüs Terminali’ne (Stacioni i Autobusave) gelebilir ve buradan şehiriçi çalışan otobüslerle başkent Priştine’nin en prestijli caddesi olan Nene Tereza Caddesi’ne gidebilirsiniz. Nene Tereza Caddesi, tüm otel/hostel, alışveriş merkezleri ve yeme-içme yerlerinin olduğu işlek ve turistik bir yerdir. Ayrıca güzergâh üzerine en merkezi otobüs durakları Hotel Prishtina ve Katedralja’dır.

Şehir merkezinde gezilecek yerlerin tamamı Nene Tereza Caddesi etrafında ve yürüme mesafesindedir. Ancak toplu taşıma otobüslerini kullanmak isterseniz 7 numaralı otobüse binebilir ve Katedral başta olmak üzere Yenidoğan Anıtı bölgelerine ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Toplu taşıma otobüsleri ile tek yön bilet ücreti 0.40 Euro’dur ve ücretinizi sürücüye nakit olarak ödeyebilirsiniz.

1A Havalimanı – Şehir Merkezi Güzergâhı:

Havalimanı – Sllatine – Fushe Kosove – Shkolla Ekonomike – Lakrishte – Hotel Prishtina – Katedralja – Dardania – Otobüs Terminali (Stacioni i Autobusave)

1A otobüsü şehir merkezinden ise otobüs terminalinden hareket ederek Rahibe Teresa Katedrali ve Yenidoğan Anıtı duraklarından yolcuları alarak havalimanına gitmektedir.

Havalimanından şehir merkezine seyahat süresi yaklaşık 40 dakika olup, bilet ücreti 3 Euro’dur. Biletinizi otobüs içerisinde sürücüden nakit olarak satın alabilirsiniz.

1A otobüs hattı güzergâh ve güncel hareket saatleri için TrafikuUrban İnternet sitesini ziyaret edebilir veya Viber uygulaması üzerinden +383 45 10 11 23 ile iletişime geçebilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

Yaz dönemi ile birlikte artan yolcu trafiği beraberinde yoğunluğu da ister istemez getirmekte. Bu yoğunlukla birlikte kimi zaman havalimanında olan bekleme süreleri artıyor ve otobüse binemeyebiliyoruz. Tam da bu esnada taksiler şehir merkezine gitmek için imdadımıza yetişiyor. Akşam son otobüsün saat 21.00’da olması da taksileri cazip kılmaktadır. Priştine Havalimanı’nda taksiler haftanın tüm günü 24 saat hizmet vermektedir. Ana terminal binası çıkışında yer alan taksiler sabit ücret tarifesine sahiptir. Bu nedenle astronomik bir ücretle karşı karşıya kalmazsınız.

Priştine Havalimanı’ndan bazı popüler yerlere taksi ile ulaşımın ücreti aşağıdaki gibidir;

  • Havalimanı – Gracanica: 25 Euro
  • Havalimanı – Drenas: 25 Euro
  • Havalimanı – Shtime: 25 Euro
  • Havalimanı – Lipjan: 25 Euro
  • Havalimanı – Skenderaj: 35 Euro
  • Havalimanı – Klina: 35 Euro

Havalimanından şehir merkezine seyahat süresi yaklaşık 30 dakika sürmekte ve ulaşımın maliyeti 15 Euro’dur. Ücretinizi yalnızca nakit olarak ödeyebilirsiniz. Kredi kartı kullanılmamaktadır.

Priştine Havalimanı’ndan Kosova’nın diğer tüm bölgelerine taksi ile ulaşımın ücretleri için tıklayınız.

Ayrıca Kosova genelinde yaygın olarak kullanılan BlueTaxi uygulaması üzerinden de bir taksi çağırabilir ve şehir merkezine veya konaklama yerinize ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. BlueTaxi, UBER benzeri bir araç çağırma uygulamasıdır. Havalimanı taksilerine kıyasla daha uygun fiyatlara şehir merkezine gidebilmeniz mümkündür. Ancak ulaşım ücreti gideceğiniz mesafeye göre değişiklik göstereceğini unutmayınız.

Henüz seyahate çıkmadan önce BlueTaxi uygulamasını telefonunuza yükleyebilir ve havalimanında yolcuların kullanımı için ücretsiz sunulan Wi-Fi İnternet hizmeti ile uygulama üzerinden bir araç çağırabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantılardan BlueTaxi uygulamasının Android ve IOS versiyonlarını telefonunuza indirebilir veya WhatsApp üzerinden +383 448 00 900 numaralı telefon ile iletişime geçebilirsiniz.

ANDROID / IOS

Havalimanı/Şehir Merkezi Özel Transfer ile Ulaşım

Priştine Havalimanı’ndan şehir merkezine ve çevre bölgelere ulaşımın en zahmetsiz yolu ise özel transferlerdir. Özel transfer ile doğrudan konaklama yerinize konforlu bir şekilde ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Gece varışlı uçuşlarınızda valizlerinizle birlikte yolcu kalabalığından sıyrılıp doğrudan aracınıza binmek için önceden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Priştine Havalimanı’nda hizmet veren araç kiralama acentelerinden birkaçı transfer hizmeti vermektedir. Ayrıca şehir merkezinde yer alan şirketlerden rezervasyon yapabilir ve havalimanına varış gün ve saatinizde sürücü tarafından gelen yolcu salonunun çıkışında karşılanabilir ve doğrudan aracınıza binerek varış yerinize gidebilirsiniz.

Transfer rezervasyonu yapabileceğiniz şirketler arasında Be in Kosovo, Kosovo Holidays, Blue Taxi ve Prishtina Airport Taxi yer almaktadır. İnternet siteleri üzerinden transfer ücretlerini kontrol edebilir ve çevrimiçi rezervasyon yapabilirsiniz.

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

Türk turistlerin sıklıkla geldiği ülkelerden biri olan Kosova özellikle kültür başkenti Prizren şehri ile ziyaretçilerine pek çok zenginlik sunuyor. Priştine Havalimanı’ndan konaklama yerinize ve diğer günler Prizren gibi çevre yerleri kendi başınıza keşfetmek isterseniz en ideal ulaşım seçeneği bir araç kiralamak olacaktır. Doğrudan havalimanına varışta kiralama yapabileceğiniz gibi henüz seyahate çıkmadan önce çevrimiçi de bir rezervasyon yapabilirsiniz.

Havalimanında araç kiralaması yapabileceğiniz şirketler arasında Auto Lux Rent a Car, Enterprise, Europcar, Express Rent a Car, Fissi Rent a Car, Geti Rent a Car, Hertz, Inter Rent, Kosovo Trade Rent a Car, Mara Rent a Car, Airport Prishtina Rent a Car, Roberti Rent a Car, Shotani Rent a Car, Sixt, Smart Rent a Car, Swiss-a Rent a Car ve Swiss Rent a Car (+383 44 609 509)bulunmaktadır.

Tüm araç kiralama ofisleri gelen yolcu katında yer almakta ve 24 saat hizmet vermektedir. İlgili şirketlerin İnternet siteleri üzerinden araç ve fiyat kıyaslaması yapabilir ve çevrimiçi rezervasyonla havalimanında zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Paylaş
Fatih Kibar

Yeni Yazılanlar

Selanik’in En Kapsamlı 24 Gezilecek Yerini Sizler için Listeledik Şimdi Keşfet!

Selanik gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Selanik, uzun yıllar Osmanlı topraklarında bulunan, günümüzde…

6 saat önce

New York Gezilecek Yerler Listesi | En Muhteşem Detaylı 131 Yer

Gitmeden Önce Merak Edeceğinizi Düşündük New York nerede ve hangi ülkede? ABD'nin kurucu eyaletlerinden biri…

6 gün önce

Atina Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 76 Yer!

Gitmeden Önce Hap Niteliğinde Bilgiler; Şehir Hakkında; 3 bin yıldan fazla süredir yaşayan şehir Atina,…

6 gün önce

Madrid Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 81 Yer!

Gitmeden önce hap niteliğinde bilgiler; Şehir Hakkında; İspanya’nın başkenti Madrid, 6.5 milyon nüfusuyla Avrupa’nın kozmopolit…

7 gün önce

Dubai Gezilecek Yerler – En Güzel 85 Görülmesi Gereken Nokta!

Dubai gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikten…

1 hafta önce

İstanbul’da Günübirlik Gezilecek Yerler

Şüphesiz İstanbul Türkiye'nin en güzel şehri... Bu şehirde birkaç saate sığdırılamayacak birçok önemli nokta bulunuyor…

1 hafta önce