Phuket’te Tarihi ve Turistik Yerler | 19 Tarihi Yer!

“Andaman’ın İncisi” olarak da bilinen Phuket, pek çok kumsal ve masmavi Andaman Denizi ile bezelidir. Phuket’te yapılması ve görülmesi gereken pek çok şey var. Bu şeyler arasında elbette birçok tarihi nokta da yer alıyor. Phuket tarihi yerler listemizde bu önemli tarihi noktaları listeledik:

Phuket tarihi hakkında; Hindistan ve Çin arasında kalması nedeniyle Phuket, Tayland’ın diğer bölgelerine göre çok daha önce yabancı güçlerin baskısı ve talanı altında kalmıştır. Phuket’in güvenli limanları gemiler için muhteşem bir demir atma ve Hindistan’a yol almalarını sağlayacak muson rüzgarlarını bekleme yeri olmuştur.

19. yüzyıla kadar bölge yerliler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmaktayken, bu tarihte bölgeye gelen kalay madencileri yerli halkı yerinden etmiştir. Bu tarihe kadar kıyıda inci avcılığı yapan deniz çingeneleri Chao Leh isimli topluluk yaşamaktaydı. Adanın Tayland’ın bir parçası olması ise 13. yüzyılda Tay ordularının adanın kontrolünü Sirivajaya İmparatorluğu’ndan almasıyla gerçekleşmiştir.

Phuket ismi Malaycadan gelmektedir ve bu dilde “tepe” anlamına gelen bukit kelimesinden türetilmiştir. Ada daha önceleri Thalang olarak adlandırılırken idari merkezin Phuket isimli bir maden kasabasına taşınmasının ardından Phuket olarak bilinmeye başlamıştır.

Phuket tarihi için en önemli an şüphesiz o zamanlar Thalang olarak anılan Phuket halkının Burma işgalcilerine karşı verdiği mücadele olan Thalang Savaşı’dır. 1785 senesinde gerçekleşen bu savaşta, valinin eşi Lady Chan ve kız kardeşi Lady Muk büyük bir direnişin sembolü olmuştur ve bu iki kadın kahramana onursal unvanlar verilmiştir.

Phuket’in en ünlüleri; Big Buddha dini açıdan Phuket’te ziyaret edilebilecek en önemli tarihi yerler arasında bulunuyor. Ancak adaya geldiğinizde sadece Big Buddha değil, pek çok önemli tapınağı görme şansına sahip olabileceksiniz. Müze ziyaret etmeyi sevenler için Thalang Ulusal Müzesi, şehrin tarihi sokaklarını gezmek isteyenler için ise özellikle Thalang Yolu tavsiye edebileceğimiz noktalar arasında bulunuyor.

Phuket gezi tavsiyesi; Phuket’teki önemli tarihi yerleri gezerken adanın doğal güzelliklerinin de mutlaka tadını çıkarmanızı öneriyoruz. Özgürlük Plajı, Kata, Ao Sane Plajı gibi plajlar daha önce gittiğiniz plajların hepsini size unutturacak güzellikteki doğal güzellikler arasında bulunuyor.

Phuket gezisi esnasında sağlığınızı korumak için de önemli bir önerimiz bulunuyor: Phuket’te musluk suları yeteri kadar güvenli olmadığından şişelenmiş su içmeye özen gösterin. Böylece sudan bulaşabilecek tehlikelerden kendinizi koruyabilirsiniz.

Müzekart; Phuket Travel Pass ve Phuket IVenture Card, Phuket’e gelenlerin değerlendirebileceği turist kartları arasında bulunuyor.

Mimari Yapılar

1. China Inn Cafe

china inn cafe

Burası neresi? Bu keyifli Çin restoranı da şehirdeki birçok tarihi mimari yapı gibi Çin-Portekiz mimarisinin esintilerini hissettiren çok keyifli bir rotadır. Phuket’in Eski Kenti içinde, Thalang Road üzerinde yer alan bina, başarılı bir şekilde restore edilerek günümüze kazandırılmıştır.

Restorana girişte sizi adada kalay madenciliği yapıldığı dönemden kalma eşyaların sergilendiği bir antikacı karşılıyor. Bu da Phuket tarihi hakkında bilgiler edinmek için ziyaretçiler açısından güzel bir şans olmaktadır.

Neden gitmeliyim? China Inn Cafe, tarihi bir atmosferde yemek yemek isteyenler için çok güzel bir fırsattır. Burada özellikle som tam (papaya salatası), massaman köri ve kızarmış pilav gibi Tay ve Batı mutfağının en özel ve klasikleşmiş lezzetlerini tadabilirsiniz.

  • Adres: 20 Thalang Rd, Tambon Talat Yai, Mueang Phuket District, Phuket 83000, Tayland
  • Telefon: +66 76 356 239
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.30-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Tapınaklar

2. Big Buddha

big buddha

Burası neresi? Big Buddha, Phuket’in silüetinde çok önemli bir simgedir ve Phuket tapınakları içinde mutlaka zaman ayrılması gereken özel bir tapınaktır. 25,45 metre genişliğe sahip olan heykelin yüksekliği ise 45 metredir ve beyaz mermerden yapılmıştır. Heykelin yükseldiği kaide ise 4 metre yüksekliğindedir. Heykel, Phuket eyaletinin Karon ilçesinin Nagakerd Dağı’nın tepesine kurulmuştur. Tapınak bölgesini günlük ortalama 1.500 kişi ziyaret etmektedir.

Big Buddha’nın inşasına 2004 yılında başlanmıştır ve Tayland’ın son kralı olan Majesteleri Bhumibul Adulyadej’e adanmıştır. Sahip olduğu ebatlar ile Big Buddha, New York‘ta bulunan Özgürlük Heykeli ile benzer bir büyüklüğe sahiptir. Bu dev heykelin inşası için yaklaşık 1 milyon dolarlık bir maliyete ulaşıldığı belirtilmektedir. Tapınakta çalınan çan sesleri ise ortamın atmosferine büyüleyici bir hava katmaktadır.

Neden gitmeliyim? Burası Phuket’in son derece saygın yerlerinden biridir ve Phuket gezilerinin olmazsa olmazlarındandır. Heykelin bulunduğu noktadan görebileceğiniz 360 derecelik panoramik Phuket manzarası da nefes kesicidir.  Bu nedenle siz de zaman ayırmalı ve Phuket için önemli olan bu tapınağı ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Karon, Mueang Phuket District, Phuket 83100, Tayland
  • Telefon: +66 81 891 3827
  • Ziyaret saatleri: 08.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz (Sadece ulaşım maliyeti bulunuyor). Dileyenler bağış kutularına bağış bırakabilir.
  • Yol tarifi al >

3. Karon Tapınağı (Wat Suwan Khiri Khet)

karon tapınağı

Burası neresi? Patak Yolu üzerinde, plaja yakın bir konumda olan Karon Tapınağı’na, Karon Plajı’ndan yaklaşık 10 dakikalık kısa bir yürüyüşle ulaşmak mümkün olmaktadır. Ordination salonunda 3 büyük Buda heykeli ve büyük bir salonda da 17 tane daha Buda heykeli bulunmaktadır. Yerleşkenin tamamı 12.000 metrekareye yayılmaktadır.

Ana bina, onu koruyan iki büyük yılanla çevrelenmiştir ve binanın naga ismi verilen bu yılanlar tarafından korunduğuna inanılmaktadır. Tapınağın aynı zamanda “yak” ismi verilen mavi ve ürkütücü bir görünüme sahip korumalar tarafından korunduğu düşünülmektedir.

Neden gitmeliyim? Etkileyici bir tapınak olan Karon Tapınağı, birkaç keşişi çevreyi düzenlerken gözlemleyebileceğiniz oldukça mistik bir tapınaktır ve şehrin en fazla ziyaret edilen yerleri arasında bulunmaktadır. Tapınakta aynı zamanda Buda’nın hayatını betimleyen görülmeye değer resimler de bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Tapınağın bahçelerinde salı ve cumartesi öğleden sonraları yiyecek, giysi ve küçük hediyelik eşyaların satıldığı keyifli bir pazar kurulmaktadır. Akşam gün batımına kadar süren bu pazar alışveriş yapmak isteyenler için kaçırılmaması gereken bir fırsattır.

  • Adres: 3 83100 502/3 Patak Rd, Karon, Mueang Phuket District, Phuket 83100, Tayland
  • Ziyaret saatleri: Gün batımına kadar
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Altın Buda Heykeli Tapınağı (Wat Phra Thong)

altın buda heykeli tapınağı

Burası neresi? Dışarıdan bakıldığında çok etkileyici bir tapınak olmayan Wat Phra Thong, yarı gömülü devasa bir altın Buda heykeline sahip olması nedeniyle çok sıra dışı bir ibadethanedir. İnsanlar heykelin kalan kısmını gün yüzüne çıkaramayınca, 1750 yılında Sukhothai’den bir keşiş bölgedeki köylülere tapınağı yarısı görünen Buda heykelinin etrafına inşa etmenin uygun olduğuna ikna etmiştir.

Orijinal Buda başı bazı değişikliklere uğrayarak dini performanslar için daha ilgi çekici bir hale getirilmiştir. Günümüzde Wat phra Thong’un zemini birkaç tapınaktan ve çoğunluğu yerel halk tarafından verilen kalay madenciliği ile ilgili malzemelerden oluşan bir müzeden oluşmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tapınak, özellikle bu yarım Buda heykelinin Çin‘den geldiğine inanan Taylandlı Çinliler tarafından büyük ilgi görüyor. Çin Yeni Yılı boyunca hacı adayları Phang-Nga, Takua Pa ve Krabi’den inerek bu önemli tapınağı ziyaret etmektedir. Manevi anlamda çok önemli olan ve Phuket tapınakları arasında çok özel bir yere sahip olan bu güzel tapınağa siz de zaman ayırmalısınız.

Wat Phra Thong Efsanesi! Efsaneye göre bu yarı gömülü Buda heykeli her kim kazımaya ve tamamen çıkarmaya çalıştıysa hastalandı ya da ciddi kazalarla karşılaştı. Kimisi karınca sürülerinin kimisi ise arı kolonilerinin saldırılarına uğrayarak ya sakatlandı ya da öldü. İnsanlar ne yaptıysa heykelin kalan kısmını gün yüzüne çıkarmadılar.

  • Adres: 172/2​ Nanai Rd, Thalang District, Phuket 83110, Tayland
  • Telefon: 076 274 126
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Kua Tien Keng Tapınağı (Kua Tien Keng Shrine)

Kua Tien Keng Shrine

Burası neresi? Deniz kıyısına yakın bir konumda bulunan Kua Tien Keng Tapınağı, Saphan Hin Park’ta bulunuyor ve oldukça güzel bir tapınaktır. Vejetaryen Festivali’nin son gecesinde tüm tanrıları cennete geri göndermek için bir çıkış noktası kabul edilen tek türbe olması nedeniyle Phuket’teki önemli ziyaret noktalarından biridir. Her tapınaktaki resmi geçit törenlerinin son durağı burasıdır.

Neden gitmeliyim? Vejetaryen Festivali için son durak olan bu renkli tapınak, ruhani havasıyla da Phuket’teki önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Su kenarında olan bu Çin tapınağı, konumu itibariyle de oldukça güzel ve etkileyici bir yerdedir. Tapınağın tamamını incelemek için yaklaşık 20 dakikalık bir zaman dilimi ayırmanız yeterli olacaktır. Ziyaretçiler özellikle gün doğumunun tadını çıkarmak için de tapınağın bulunduğu noktaya gelmektedir.

  • Adres: 55/108 ถนนเจ้าฟ้า Wichit, Mueang Phuket District, Phuket 83000, Tayland
  • Telefon: +66 63 910 7479
  • Ziyaret saatleri: 06.00-22.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Kathu Tapınağı (Kathu Shrine)

Kathu Tapınağı

Burası neresi? Kathu Tapınağı, Phuket’in Vejetaryen Festivali’nin orijinal evi olarak bilinmektedir ve çok eski bir geçmişe sahiptir. Phuket’teki diğer tapınaklara göre oldukça küçük olan bu tapınak, festivalin başlangıç noktası olması nedeniyle özel bir yere sahiptir ve festival zamanı etrafta beyazlara bürünmüş pek çok kişiyi görmeniz mümkündür. Tapınağı adlandırmak için ‘Lai-thu-tao-bo-keng’, ‘Aam-ka-thu’ ya da ‘Chai-tueng’ gibi birkaç farklı isim kullanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ünlü Vejetaryen Festivali’ne ev sahipliği yapması nedeniyle bu tapınak, Phuket’in en önemli tapınakları arasında kabul edilmektedir. Bu festival eylül veya ekim aylarında düzenlenen oldukça renkli ve keyifli bir festivaldir. Festivalin tarihi ise 19. yüzyıla dek uzanmaktadır.

Kathu Tapınağı Efsanesi! Söylentiye göre Çin’den bir opera grubu gelmiş ve ortada herhangi bir sebep yokken grubun üyeleri hastalanmaya başlamıştır. Bir süre sonra bu üyelerin geleneksel vejetaryen diyetlerini sürdürmeyi unuttuklarını fark etmişlerdir. Sonunda Kathu’da bir vejetaryen diyeti töreni düzenlenmiş ve sonrasında hastalık ve problemler kısa bir süre içinde ortadan kaybolmuştur. Bunu gören vatandaşlar da törene katılmış ve bu törenler geleneksel bir hale dönüşmüştür.

  • Adres: 4020 Kathu, Kathu District, Phuket 83120, Tayland
  • Telefon: +66 76 202 245
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Parklar, Bahçeler

7. Tsunami Anıt Parkı (Tsunami Memorial Park)

tsunami memorial park

Burası neresi? Tsunami Memorial Park, Phuket tarihi içinde yakın bir geçmişe odaklanıyor ve şehirde 2004 senesinde meydana gelen Tsunami felaketinde hayatını kaybeden insanları anıyor. Bu felakette Baan Nam Khem köyü neredeyse haritadan silinmiş ve 300 kişi hayatını kaybetmiştir.

Park, yapılış amacına uygun bir biçimde dalga şeklinde duvarlarla örülmüştür. Park içinde çeşitli fotoğraflar ve plaketler asılmıştır. Park, kurulduğundan bu yana felaketin gerçekleştiği tarihte ziyaretçi akınına uğramaktadır ve adeta bir hac yeri haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Parkın görsel anlamda çok büyük bir cazibesi bulunmadığı için burada çok fazla zaman harcamak gerekmiyor. Kısa bir ziyaret içinde biraz düşünebilir ve felaketin büyüklüğünü hayal ederek hayatını kaybeden insanları anabilirsiniz.

Kaçırmayın! Park, Kamala Sahili’ne çok yakın olduğundan ziyaretinizin esnasında bu sahilin güzelliklerinden faydalanmayı da ihmal etmeyin. Burası Phuket sahilleri içinde gidilebilecek en keyifli doğal güzelliklerin başında gelmektedir.

  • Adres: 75/2 Rim Hat Rd, Kamala, Kathu District, Phuket 83120, Tayland
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Heykeller

8. Phuket Heroines Monument

phuket heroines monument

Burası neresi? Lady Chan ve Lady Mook isimli kadın kahramanlar adına yapılmış bu anıt, Phuket’te mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında yer almaktadır. Bu iki cesur kız kardeş, 2 yüzyıldan daha uzun bir süre önce, Burma işgalcilerinin Phuket Adası’na saldırması sırasında adayı cesur bir şekilde savunmuş ve yerlilere cesaret vererek Burmalılara karşı büyük bir zafer kazanılmasını sağlamıştır.

Kazanılan bu zafer adanın imajı üzerinde büyük bir etkiye sahip olmuş ve adanın bu günlere gelmesinde önemli bir rol oynamıştır. Anıtın kaidesi incelendiğinde ise yerli halkın bu iki kız kardeşe olan minnetine dair bir temsil göreceksiniz: Burada insanların iki kardeşe dua ettiği bir türbe bulunmaktadır. Anıtın yanından geçerken siz de insanlar tarafından anıta çiçeklerin takdim edildiğini ve insanlar tarafından kardeşlere iyi şans getirmesi adına dua edildiğini göreceksiniz.

Neden gitmeliyim? Burası, Phuket’teki en önemli simgelerden biridir. Anıtın önünde birkaç fotoğraf çekmekten başka yapılabilecek bir şey bulunmuyor ancak anıtta temsil edilen iki kadının Phuket Adası için taşıdığı sembolik değer nedeniyle yine de görülmesi ve incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dilerseniz anıtın yakınlarında bulunan satıcılardan bu iki önemli kadın kahramanın minik versiyonlarını satın alabilirsiniz.

Kaçırmayın! Anıtın olduğu bölge aynı zamanda Mart ayında Thao Thepkasatri-Thao Sri Suntorn olarak bilinen bir festivale ev sahipliği yapmaktadır. Eğer ziyaretinizi Mart ayına planladıysanız geleneksel etkinliklerin sergilendiği bu etkileyici festivale de katılmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Si Sunthon, Thalang District, Phuket 83110, Tayland
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

9. Phuket Thai Hua Museum

thai hua museum

Burası neresi? Thai Hua Müzesi, geçmişte Tayland’daki en eski Çin okuluna ait olan bir binada bulunmaktadır. Krabi Yolu üzerinde bulunan bu bina, 1934’te açılmış ve öğrencilerin yeni inşa edilen binalarına taşındıkları 1990’lı yıllara kadar okul olarak kullanılmaya devam etmiştir. Okul bu taşınmanın ardından Phuket’te bulunan Çinli göçmenlerin hayatlarını ve tarihi mirasını anan güzel bir müze haline getirilmiştir.

İki kattan oluşan müze binası içinde ilginç bir şekilde planlanmış bir düzineden fazla sergi salonu bulunmaktadır. Müze binası, Çin-Portekiz mimarisinin adadaki önemli örneklerinden biridir ve geniş bir iç avluya sahiptir. Müze içinde aynı zamanda Tayca ve Çince kısa filmler de sergilenmektedir.

Müzenin bir kısmı binanın tarihine ve Çinlilerin Phuket’te nasıl küçük bir Çin inşa ettiğine odaklanmaktadır. Odalardan biri ise Phuket’in tarihi hakkında 1825’ten başlayarak önemli olayları ziyaretçilere anlatmaktadır. Gezmesi oldukça keyifli olan bu müzeyi eğlenceli kılan şeylerden biri de diğer birçok müzenin aksine akademik bir plandan ve anlatımdan uzak olmasıdır. Bu da bu müzeyi daha samimi bir yer haline getirmektedir.

Müze içinde atölye çalışmaları ve konferansların yanı sıra haftanın yedi günü önemli bir öğrenme merkezi olarak da hizmet vermektedir. Son birkaç yıl içinde binanın çevresinde gerçekleştirilen kazılarda, orijinal binaya ait kalıntılara da ulaşılmıştır. Müze, günümüzde geçmişi Phuket’teki madencilik dönemine kadar uzanan önemli bir hayır kurumu olan Kusonsongkhroh Vakfı (Lok Xian Kok) tarafından yönetilmektedir.

Neden gitmeliyim? Müze içinde okulun ilk zamanlardaki fotoğraflarını incelemenin yanı sıra Phuket’teki eğitim tarihine de geniş bir perspektiften bakma şansı sunmaktadır. Aynı zamanda Phuket tarihi hakkında da birçok obje müze içinde görülebilmektedir ve yerel sanatçılara dair çeşitli sanatsal fotoğraflar sergilenmektedir.

2008 senesinde müze, mimari sanatların korunmasında üstlendiği önemli rol sayesinde, Kralın himayesinde bulunan Siam Mimar Derneği tarafından önemli bir ödüle layık görülmüştür ve bu da müzenin, Phuket için ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermektedir.

Kaçırmayın! Müzenin muhteşem mimarisini en ince detaylarına kadar incelemeyi ihmal etmeyin.

  • Adres: 28 Krabi Road, Talad Nuea, Phuket Town, Phuket 83000, Tayland
  • Telefon: +66 (0)76 211 224
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 200 Baht ve fotoğraf çekimi için de ayrıca 200 Baht talep edilmektedir.
  • Yol tarifi al >

10. Chinpracha

chinpracha

Burası neresi? 1903 yılında inşa edilmiş olan Chinpracha, Phuket’teki Çin sömürge konaklarının en güzel örneklerinden biridir. Phuket Eski Kent’teki 98 Krabi Yolu üzerinde bulunan otel, ünlü Blue Elephant Restaurant’a sadece birkaç metre mesafededir. Malikhanenin asıl sahibi Phra Pitak Chinpracha’dır ve büyük oğlu babasından bu zarif, 20. yüzyıl mirasını devralmıştır.

Evin sahibi, şu anda üst kattaki 2 yatak odası, mutfak ve zemin kat alanı da dahil olmak üzere evin büyük bir çoğunluğunu halka açmıştır ve evi iyi durumda tutmayı başarmıştır. Eski İtalyan yer karoları, Avrupa ve Çin’den ithal edilmiş bazı orijinal mobilyalar ve Tandavanitj klanının birçok eski resmi evde görülebilecek önemli tarihi eserler arasında sayılabilir.

Konağın en çekici yanlarından bir tanesi ise gökyüzüne açılan ve insanda özgürlük hissi uyandıran iç avlusudur. Burası evin merkez noktası olarak kullanılmaktaydı ve insanlar çamaşır yıkamak ya da sohbet etmek için bu avluları kullanmaktaydı.

Neden gitmeliyim? Chinpracha’yı ziyaretiniz sırasında zengin bir Phuket ailesinin onlarca yıl öncesinde nasıl yaşadığına dair bir bakışın keyfini çıkarmakla birlikte sahibiyle tanışma fırsatına da sahip olabilirsiniz.

  • Adres: 98 Krabi Rd, Talat Nuea, Muang, Phuket 83000, Thailand
  • Telefon: +66 (0)76 211 281
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-16.30
  • Giriş ücreti: 150 Baht
  • Yol tarifi al >

11. Thavorn Müzesi

thavorn müzesi

Burası neresi? Thavorn Müzesi, Phuket’in en eski otellerinden biri olan Thavorn Hotel’in lobisinde bulunmaktadır. Tavorn Oteli 1965 senesinde açılmıştır ve avizelerle bezenmiş büyük lobisi, geniş merdiveni ve mermer zeminleri ile o dönem şehrin en çok konuşulan mimari yapılarından biri olmuştur.

Otel, Phuket’in tam merkezinde yer almaktadır ve adadaki en tuhaf müzelerden birine ev sahipliği yapmaktadır. Sergilenen eserler, oldukça kasvetli ve loş bir ortamda biraz gelişigüzel görüntülenmektedir ve adeta bir bit pazarını andırmaktadır.

Müzede karşılaşacağınız ögeler için gerçekten tam anlamıyla bir kafiye bulmak oldukça güçtür ve hepsi bu oteli işleten aile tarafından toplanmıştır. Otel binası aynı zamanda Tayland’daki en eski asansörlerden birine ev sahipliği yaptığı için de görülmeye değer yerlerden biridir. Tabi oteldeki sürekli uyuyan resepsiyonun da ziyaretin en keyifli noktalarından biri olduğunu belirtmeliyiz 🙂

Neden gitmeliyim? Bu farklı müzeyi keşfetmek için biraz zaman ayırmalı ve Çin düğün şapkalarını, 1785 yılından kalma kılıçları, gıcırdayan eski oyuncakları, eski film afişlerini,  maden ekipmanlarını ve hatta afyon içme ekipmanlarını görmelisiniz. Kılıçlar müzedeki en ilgi çekici parçaların başında gelmektedir ve Phuket’in iki kadın kahramanı olan Lady Chan ve Lady Mook’un Burma istilacılarına karşı verdikleri mücadelelerde kullandıkları kılıçlardan oluşmaktadır.

  • Adres: Thavorn Hotel, 74 Rassada Yolu, Phuket Town, Talat Yai, Phuket 83000, Tayland
  • Telefon: +66 (0)76 211 333
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: 30 Baht
  • Yol tarifi al >

12. Thalang Ulusal Müzesi (Thalang National Museum)

thalang ulusal müzesi

Burası neresi? Thalang Ulusal Müzesi içinde Andaman bölgesinin köklü tarihinin yanı sıra Phuket’ten antik eserler de sergilenmektedir. Tanınmış iki kahraman Chan ve Mook’un anıtlarına çok yakın bir konumda yer almaktadır. Phuket’in müzeleri arasında önemli bir yere sahip olan müze içinde sergi salonlarının hemen hepsi çeşitli heykeller ve canlandırmalarla daha ilgi çekici hale getirilmiştir.

Müzede 18. yüzyılda Burmalara karşı verilen ünlü Thalang Savaşı hakkında bilgi edinmek için bu müze en uygun ziyaret noktasıdır. Bu savaşa bir salon ayrılmıştır ve bütün detaylar bu salonda anlatılmaktadır. Müzenin ana salonu 1900’lerin başında Phang Nga’da keşfedilen Hindu tanrısı Vishnu’nun 9. yüzyıldan kalma bir heykelini de sergilemektedir. Müzedeki en tuhaf sergi ise dışarıda bulunan Tsunami Sergi Salonu’dur. Burada 2004 senesinde meydana gelen felakette parçalanmış eşyalar sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Phuket’in ve Andaman bölgesinin tarihini yakından tanımaya olanak sunan bu ulusal müze, aynı zamanda Urak Lawoi, Müslüman ve Hokkien Çin gibi adada yaşayan çeşitli kültürler hakkında da bilgi vermektedir. Müze, adanın tarihini tanımak için tercih edilebilecek en ucuz yollardan biridir.

  • Adres: Moo 3, Srisoonthorn Yolu (Rota 4027), Thalang, Phuket
  • Telefon: (076) 311426
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.00
  • Giriş ücreti: 100 Baht
  • Yol tarifi al >

13. Phuket Madencilik Müzesi (Phuket Mining Museum)

phuket madencilik müzesi

Burası neresi? Phuket zenginliğini günümüzde turizmden kazanılıyor olsa da geçmişte ada, önemli bir maden kasabasıydı. Phuket Madencilik Müzesi, Çin-Portekiz tarzında pembe bir binada bulunuyor ve 2008 yılında ziyarete açılmıştır. Müze içinde madencilik endüstrisinin gelişimi aşamalarla gösteren bir dizi salon yer almaktadır ve sizi dünyanın ve güneşin oluşum zamanına kadar götürmektedir.

Müze içinde hem açık hem de kapalı alanlardaki sergiler, Phuket’teki madencilik tarihine ışık tutmaktadır. Müzenin açık kısmında ziyaretçiler geçmişte madencilik yapılırken kullanılan bazı gerçek ekipmanların yanı sıra kalay madenciliğiyle ilgili birkaç yöntemi de görmektedir. İç kısım ise işçilerin yaşamına, çalışma şartlarına ve Kathu köyünde yaşayan yerlilerin yaşamlarına dair canlandırmalara ve çeşitli fotoğraflara ev sahipliği yapmaktadır.

Müzedeki en ayrıntılı ve dikkat çekici sahne ise yüzlerce minyatür işçinin madende çalıştığını gösteren canlandırmadır. Müzenin iç ve dış kısmında, madencilik ve eritme tekniklerinin yanı sıra çeşitli eski eserler de görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Phuket Madencilik Müzesi, madencilik ve Kathu yerlileri hakkında son derece bilgilendirici ve kültürel bir cazibe merkezidir ve mutlaka Phuket tarihi yerler listesine dahil edilmesi gereken önemli bir tarihi bilgi kaynağıdır.

  • Adres: Moo 5, Khatu-Nakoh Yolu, Kathu, Phuket, 83120, Tayland
  • Telefon: +66 (0)81 535 3187
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.00
  • Giriş ücreti: 100 Baht
  • Yol tarifi al >

14. Phuket Filateli Müzesi (Phuket Philatelic Museum)

phuket filateli müzesi

Burası neresi? Montri Yolu üzerindeki Phuket Filateli Müzesi, Phuket Postanesi’nin bir parçası olarak hizmet vermektedir ve 1 katlı bir yapıya sahiptir. Müzede Kral V. Rama döneminden başlayarak Tayland Posta Servisi’nin tarihi hakkında detaylı bilgiler sunan bir sergi bulunmaktadır ve 1994 senesinden bu yana hizmet vermektedir.

Müzedeki sergilerde telgraf kartları, telefon, tartı makineleri gibi posta tarihine dair en eski ekipmanlar görülebilmektedir. Müzede aynı zamanda Tay pulları ve çok özel eşyalar satan bir de hediyelik eşya odası bulunmaktadır. Müze oldukça küçük olmasına karşın, görevini çok başarılı bir şekilde yerine getirmektedir.

Neden gitmeliyim? Phuket’teki posta tarihinde bir yolculuk yapmak isterseniz bu müzeyi es geçmemeniz gerektiğini belirtmemiz gerekiyor.

  • Adres: Phuket Post Office, Montri Road, Talat Yai, Muang, Phuket 83000, Thailand
  • Telefon: +66 (0)76 216 951
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-17.00; Cumartesi-Pazar 08.30-16.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Caddeler, Sokaklar

15. Phang Nga Yolu

phang nga road

Burası neresi? Phang Nga Yolu, Phuket’in en önemli caddelerinden biridir ve burada birçok önemli tarihi nokta sizleri bekliyor. Eski Phuket bölgesindeki bu caddeyi keşfederken South Wind ikinci el kitapçısını hemen solunuzda göreceksiniz. 1889 yılından kalma “Sakin Işık Mabedi” (Sang Tham Mabedi) ise gizlenmiş küçük bir Çin Tapınağıdır. Taylandlılar arasında çok iyi bilinmesine rağmen bu tapınak, şehre ilk defa gelen çoğu ziyaretçi tarafından fark edilmemektedir.

Mimari açıdan görülmeye değer Eski Kasikorn Bankası da gene bu caddede bulunuyor. Yakın zamanda büyük bir restorasyon çalışmasından geçirilen yapı, günümüzde şehirde en fazla selfie çekilen noktalardan biridir. 25 yıldan fazla bir süredir varlığını sürdüren bir antika pazarı olan Muska Pazarı ise genellikle keşişler tarafından yazılan muskaların satıldığı bir pazardır. Peranakannitat Müzesi ve Phuket Müzesi caddedeki önemli müze oluşumlarıdır.

Tu Kab Khao Restoranı, Soul Kitchen ve Lady Coco gibi noktalar ziyaretçiler için en önemli yeme içme mekanlarının başında gelmektedir. The Memory at On On Hotel caddede konaklama için tercih edilebilecek keyifli bir alternatiftir.

Neden gitmeliyim? Phang Nga Yolu gerek yeme içme gerek alışveriş gerekse de tarihi yapıları ile Phuket’te keyifli zaman geçirilebilecek önemli tarihi caddelerden biridir.

  • Adres: Talat Yai, Mueang Phuket District, Phuket 83000, Tayland
  • Yol tarifi al >

16. Thalang Yolu

thalang road

Burası neresi? Thalang Yolu’na geldiğinizde kendinizi zengin bir tarihe ve muhteşem bir atmosfere sahip bir sokakta, Phuket Eski Kent bölgesinin kalbinde bulacaksınız. Five-foot-way ismi verilen kemerli sistem sayesinde ziyaretçiler güneşten ya da yağmurdan korunarak yol boyunca kolay bir yürüyüş yapma olanağına sahip olmaktadır. Bu yollardan bir kısmı dükkanların koyduğu malzemeler tarafından engellenmiş olsa da, renklerin ve ticaretin karışımı, Thalang Yolu üzerinde etkileyici bir kombinasyon oluşturmaktadır.

Thalang Yolu üzerinde, Phuket’teki en eski şifalı bitki deposu olan Nguan Choon Thong’u mutlaka görmelisiniz. China Inn ise Phuket Old Town bölgesindeki en eski döviz ve havale acentelerinden biridir ve kapsamlı bir tadilatın ardından şu anda lüks bir kafe ve restoran olarak hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? Çin-Portekiz mimarisiyle dikkat çeken bu dar cadde, sahip olduğu muhteşem mağazalar, eklektik tarzdaki restoranlar, tarihi yapılar ile Eski Kent bölgesinin ana merkezi caddesidir ve Phuket’in meşhur tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Burası farklı uluslardan oluşan Tayland halkının yaşam biçimini gözlemlemek için de görülebilecek en özel yerlerden biridir.

  • Adres: Talat Yai, Mueang Phuket District, Phuket 83000, Tayland
  • Yol tarifi al >

17. Soi Romance

soi romance

Burası neresi? Sadece 125 metre uzunluğundaki bu renkli ve tarihi cadde, Thalang Yolu ile Dibuk Yolu’nu birbirine bağlamaktadır. Eski Kent’in tam kalbindeki bölge Phuket’in ilginç tarihi hakkında önemli şeyler anımsatmaktadır. Caddenin adı “Soi Rommanee” ya da ” Soi Rommani” olarak yazılmaktadır. Caddenin ismi “güzel, çok güzel, favori” gibi anlamlara gelmektedir.

Buradaki binalar yenilenmiş, rengarenk şekliyle oldukça ilgi çekicidir. Caddedeki evlerde yaşayanlar genellikle Çin kökenlidir ve yaşayanların eve girip çıkarken dua etmeleri için duvarlarda sevimli Çin mabedleri yer almaktadır. Bölgedeki mekanlar genellikle akşam saatlerinde havanın kararmasıyla canlanmaktadır ve özellikle Kasım ile Nisan ayları arasında burası tam bir Caz şenliğine ev sahipliği yapmaktadır. Fotojenik bir bölge olması ve ismindeki romantizm nedeniyle, burası aynı zamanda evlenen gençlerin de fotoğraf çekmek için uğrak yerlerinden biridir.

Neden gitmeliyim? Diğer birçok tarihi caddede olduğu gibi Soi Romance caddesi üzerinde de birçok tarihi Çin-Portekiz tarzında inşa edilmiş dükkan bulunuyor. Bu binalardan bir kısmı barlara, misafirhanelere ve kafelere dönüştürülerek kullanılmaya başlamıştır. Caddede Phuket gece hayatının tadını çıkarabilir ve fotoğraf makinenizle muhteşem kareler yakalayabilirsiniz.

  • Adres: Soi Rommani, Tambon Talat Yai, Mueang Phuket District, Phuket 83000, Tayland
  • Yol tarifi al >

18. Dibuk Caddesi (Dibuk Road)

dibuk road

Burası neresi? Dibuk Yolu, Phuket’i keşfederken mutlaka listenizde yer alması gereken Phuket’in ünlü tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Cadde üzerinde birçok kafe, mağaza ve restoran bulunuyor. Bu da ziyaretçilerin bu tarihi bölgede sıkılmadan, keyif alarak gezmesine olanak tanımaktadır. Dibuk Konağı’ndan başlayan cadde, doğudaki  tarihi Song Ho Kitap Dükkanı’na kadar yaklaşık 800 metrelik bir alanda bulunmaktadır.

Caddede bulunan Pink Flamingo Boutique buradaki en ikonik binalardan biridir ve selfie çekmek için mutlaka değerlendirmeniz gerekiyor. The Mysterious Green Building, Luang Amnart Nararak Mansion, Thai Hua Hokkien Club, Endless Summer gibi binalar ise yenilenerek günümüzde çeşitli amaçlarla kullanılan başlıca tarihi eseler arasında yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Dibuk Caddesi, sunduğu keyifli alternatiflerin yanı sıra, Phuket’in en ünlü caddelerinden Thalang Yolu’na çok yakın bir mesafede olması nedeniyle de ilgi çeken bir noktadır. Özellikle tarihi atmosfere sahip olan restoranlar Phuket’in yöresel lezzetleri için mutlaka ziyaret edilmeli.

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Phuket IVenture Card

phuket iventure card

Nasıl temin edilir? IVenture Card web sitesi üzerinden online olarak satın alabilir ve telefonunuza indirdiğiniz IVenture Card mobil uygulaması ile cazibe merkezlerinde kartınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? Flexi seçeneği ilk kullanımdan itibaren 5 gün geçerlidir. Kartı satın aldıktan sonra 6 ay içinde kullanılması gerekmektedir. Premium Kart seçeneği de tıpkı Flexi seçeneğinde olduğu gibi ilk kullanımdan itibaren 5 gün boyunca geçerlidir.

Ücreti nedir? Phuket Flexi Kartı 56,10$’dan, Phuket Premium Kart ise 113,23$’dan başlayan fiyatlarla satın alınabilmektedir. Ücretlendirme detayları için Phuket IVenture Card ücretleri sayfasını inceleyebilirsiniz.

Avantajları nelerdir? Flexi ve Premium Kart seçeneklerinin kendine özgü avantajları bulunmaktadır. Genel olarak her iki kartın da sunduğu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Şehir turu, Mercan Adası’na sürat teknesi ile yolculuk, Dolphins Bay, Kabare gösterisi gibi turistik cazibe merkezlerinden Flexi Kart ile 3 veya 5 tanesine, Premium Kart ile 1 veya 2 tanesine giriş imkanı
  • Turistik noktalar hakkında değerli bilgilerin bulunduğu renkli kılavuz

Phuket Travel Pass

phuket travel pass

Nasıl temin edilir? Web sitesi üzerinden online olarak kolay bir şekilde satın alabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? 1, 2, 3 ya da6 günlük seçenekleri bulunmaktadır.

Ücreti nedir? Geçiş ücretleri gün sayısına göre şu şekildedir:

  • 1 günlük geçiş; yetişkinler için 2.950 THB, çocuk için 2.550 THB
  • 2 günlük geçiş; yetişkinler için 4.950 THB, çocuk için 4.550 THB
  • 3 günlük geçiş; yetişkinler için 6.950 THB, çocuk için 6.550 THB
  • 6 günlük geçiş; yetişkinler için 20.950 THB, çocuklar için 20.550 THB

Avantajları nelerdir? Kartla birlikte sahip olacağınız başlıca avantajlar şu şekildedir:

  • Phuket’te 40’tan fazla yere ücretsiz giriş
  • 60 sayfalık çok işinize yarayacak kullanışlı bir kılavuz
  • Kolay kullanım

Phuket tarihi yerler hakkında artık detaylı bilgiye sahip olduğunuza göre bir an önce seyahatinizi planlayabilir ve bu muhteşem adanın tarihi ve turistik yerlerinin tadını çıkarabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin