Oslo Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Oslo Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Şehir merkezinin 47 km kuzeydoğusunda Gardermoen bölgesinde yer alan Oslo Uluslararası Havalimanı, başta Oslo olmak üzere çevre yerleşim yerlerine hizmet veren ana uluslararası havalimanıdır. İskandinavya bölgesinin en yoğun ikinci havalimanı olan Oslo Havalimanı dünyanın 100’den fazla noktasından doğrudan karşılıklı uçuşların gerçekleştiği ve 28 milyondan fazla yolcuya ev sahipliği yapan Kuzey Avrupa’nın önemli varış noktalarından biridir.

Oslo’ya havayoluyla geliyorsanız, bir havalimanı oteli, şehir merkezi veya Oslo’daki başka bir bölgeye olsun, bir sonraki varış noktasına ulaşmak kolaydır. Yolcuların ulaşımlarını kolayca sağlayabilecekleri bütçe dostu bir havalimanı olan Oslo Havalimanı, taksi, otobüs ve tren gibi çeşitli ulaşım olanakları sunmaktadır. Tüm ulaşım araçları kullanımı kolay, farklı fiyatlarla şehir merkezinde birçok noktaya gitmektedir.

Şehir merkezine ulaşım otobüs, tren, özel transfer ve taksi ile mümkün. En ucuz ulaşım seçeneği otobüslerdir. Ancak havalimanında bekleme süreleri ve birden fazla durakta durması nedeniyle seyahat süresi biraz fazladır. Havalimanına varışta, gümrük çıkışının hemen sağında, büyük bir ulaşım bilgi panosu göreceksiniz. Burada, şehir merkezine giden otobüsler ve havaalanı otel servis araçları için zaman çizelgelerini kontrol edebilirsiniz.

Otobüse kıyasla daha konforlu ve daha hızlı bir ulaşım hizmeti veren yerel trenler ise bir başka ucuz ulaşım alternatifidir. Oslo S olarak da bilinen Oslo merkez tren istasyonuna ulaşmak 20 dakikadan biraz fazla sürüyor. Ancak 01.00 ile 05.20 saatleri arasında otobüs ve trenlerin çalışmadığını unutmamalısınız.

Havalimanı ekspres trenleri ise şehir merkezine ulaşımın en rahat seçeneğidir. Gündüz saatleri her 10 dakikada bir, gece saatleri ise her 20 dakikada bir havalimanından hareket eden trenle 19 dakikada şehir merkezine varabilirsiniz. Yerel ve ekspres tren istasyonunu, gümrükten çıktıktan sonra salonun sonunda bulunan tren logolu yönlendirme tabelalarını takip ederek bulabilir veya gelen yolcu salonunda bulunan danışma ofislerinden yardım alabilirsiniz.

Özellikle Yaz dönemi gibi yoğun sezonlarda toplu taşıma araçlarını beklemek istemezseniz en uygun ulaşım seçeneği şüphesiz taksiler olacaktır. Haftanın tüm günü 24 saat boyunca düzenli olarak hizmet veren taksilerle rahatlıkla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Fakat trenle ulaşım süresine kıyasla taksiler şehir merkezine trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 45 dakikada gitmektedir.

Özel transfer seçeneği ise taksilerden daha hızlı, daha konforlu ve görece daha güvenli bir ulaşım hizmeti sunmaktadır. Oslo’ya yoğun turizm sezonunda bir seyahat gerçekleştirecek ve çok fazla bagaj ile gelecekseniz bir özel transfer rezervasyonu yaptırmanızı öneririz. Önceden yapacağınız rezervasyon ile havalimanında beklemeden kapıdan kapıya ulaşımınızı stres yaşamadan gerçekleştirebilirsiniz.

Norveç ve çevresi muazzam doğal manzaraları ile bilinen bir İskandinav ülkesidir. Başkent Oslo ve çevresi ise ziyaretçilerine hem doğal hem de tarihi ve kültürel pek çok zenginlik sunan özel bir destinasyondur. Oslo’ya birkaç günlüğüne seyahat ediyor ve gelmişken çevreyi de dolaşayım diyorsanız mutlaka bir araç kiralamalısınız. Çünkü bu şehrin her köşesi adeta cennetten bir yer gibi. Tüm bu doğal manzaraları ve turistik yerleri keşfetmek için araba kiralayabilir ve ulaşımınızı rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Oslo Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için birkaç farklı ulaşım seçeneği bulunuyor, ancak hepsi farklı fiyat aralıklarına sahip ve görece ucuz değildir. Bu yazıda, Oslo Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımınızı en ucuz nasıl sağlayabileceğiniz konusunda ipuçları ve pratik bilgileri okuyabilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

Oslo Havalimanı’ndan şehir merkezine ve şehrin farklı bölgelerine toplu taşıma otobüsleri iyi bir bağlantıya sahiptir. Havalimanı ile Oslo şehir merkezi arasında düzenli olarak çalışan birkaç otobüs bulunuyor. Otobüsler, şehir merkezine ulaşımın en ucuz yolu olması nedeniyle tercih edebileceğiniz ilk seçenek olabilir. Ancak, otobüsler haftanın tüm günü hizmet verse de, gece saatleri 01.00 ile 05.20 saatleri arasında çalışmadığını unutmamalısınız.

Havalimanından hareket eden tüm toplu taşıma otobüsleri, gelen yolcu salonunun dışında yer alan duraklardan kalkmaktadır. Otobüslerin güzergâh ve hareket saatlerini gelen yolcu salonunun dışında yer alan ulaşım bilgi panosundan takip edebilirsiniz.

Oslo Havalimanı’ndan şehir merkezine ve şehrin farklı bölgelerine ulaşımınızı sağlayabileceğiniz tüm otobüs şirketleri, güzergâh ve detaylı bilgilerini aşağıdan okuyabilirsiniz.

Ruter

oslo ruter otobüsleri

Ruter otobüsleri, Oslo Havalimanı’na yakın yerlere, şehir merkezine, ana otobüs terminaline ve merkez tren istasyonuna çift yönlü düzenli olarak ulaşım sağlamaktadır. Yolculuk mesafeye göre yaklaşık 30-50 dakika arası sürmektedir. Ruter otobüsleri ile havalimanından şehir merkezine seyahat ücreti 109 Krondur.

Seyahat kartı veya satın alacağınız farklı bilet türleri ile Ruter işletmesine ait tüm toplu taşıma araçlarını kesintisiz olarak kullanabilirsiniz. Tek kullanımlık veya farklı Ruter ulaşım kartınızı havalimanında Ruter S logolu satış noktasından, şehir merkezindeki tüm büfelerden ve RuterTravel mobil uygulama (Android/IOS) üzerinden satın alabilirsiniz.

Oslo Havalimanı’ndan şehir merkezine Ruter otobüsü ile seyahatinizi planlamak ve çevrimiçi bilet satın almak için tıklayınız.

Airport Express Coach (SAS Flybussen)

Flybussen ekspres otobüsleri, havalimanından başta Oslo şehir merkezi olmak üzere Fredrikstad, Ski ve Gjovik’e her gün 20 dakikada bir hareketle ulaşım hizmeti veren bir diğer toplu taşıma alternatifidir. Haftanın tüm günü 04.10 ile 01.15 saatleri arasında hizmet vermektedir. Otobüsler havalimanı gelen yolcu salonu çıkışında 11 numaralı duraktan kalkıyor. Şehir merkezine yolculuk yaklaşık 55 dakika sürüyor. Tek yön bilet ücreti 196 Kron. Biletinizi doğrudan otobüs içerisinde sürücüden alabileceğiniz gibi, havalimanında bulunan bilet satış makinelerinden veya çevrimiçi de satın alabilirsiniz.

Flybussen otobüslerinin Ruter ile ortak bir bilet düzenlemesi bulunmakta. Bir Ruter seyahat kartı satın alarak havalimanından şehir merkezine giden ve şehiriçi çalışan tüm Flybussen otobüslerine binebilirsiniz.

Oslo Havalimanı’ndan şehir merkezine Flybussen otobüsü ile seyahatinizi planlamak ve çevrimiçi bilet satın almak için tıklayınız.

Nor-way Bus Airport Coach (Flybussekspressen)

Flybussekspressen otobüsleri ile Mojorstuen, Bekkestua, Kayak ve Fredrikstad gibi bölgelere çift yönlü düzenli olarak ulaşım hizmeti vermektedir. Bu otobüsler ile Oslo’nun tüm bölgelerine ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Havalimanı gelen yolcu salonunun çıkışından hareket eden Flybussekspressen otobüsleri haftanın tüm günü gündüz sık aralıklarla, gece ise her saat başı hareket etmektedir. Biletinizi önceden çevrimiçi satın alırsanız daha ucuza seyahat edebilirsiniz. Ayrıca otobüste nakit veya kredi kartıyla da bilet satın alınabilmektedir.

Oslo Havalimanı’ndan şehir merkezine Flybussekspressen otobüsü ile seyahatinizi buradan planlayabilir ve çevrimiçi biletinizi buradan satın alabilirsiniz.

Oslo Havalimanı’ndan hareket eden Flybussekspresse otobüslerinin Oslo’da gittiği tüm güzergâhları görüntüleyin.

OSL Express

osl express

OSL Express otobüsleri, havalimanını Oslo’nun doğusunda kalan Nordstrand, Lindeberg, Furuset, Tveita, Skullerud ve Lambertster gibi bölgelere bağlamaktadır. Seyahat süresi gidilecek bölgeye göre yaklaşık 30 ila 60 dakika arası sürmektedir. Bilet ücreti 174 Kron. Biletinizi otobüste nakit olarak satın alabilirsiniz. Ancak çevrimiçi alınan biletler her zaman daha uygun fiyatlı olmaktadır.

Oslo Havalimanı’ndan şehir merkezine OSL Express otobüsü ile seyahatinizi buradan planlayabilir ve çevrimiçi biletinizi buradan satın alabilirsiniz.

Nett Bus

Nett Buss otobüsleri Norveç, İsveç ve Danimarka’da pek çok güzergâha ulaşım hizmeti veren geniş kapsamlı bir otobüs ağına sahiptir. Oslo Havalimanı’ndan Gjovik, Elverum, Forde, Maloy ve Ulsteinvik’e gidebilmek mümkündür. Biletinizi otobüs içerisinde sürücüden nakit olarak alabileceğiniz gibi Nett Buss İnternet sitesinden veya mobil (Android/IOS) uygulamasından çevrimiçi de satın alabilirsiniz.

Oslo Havalimanı’ndan hareket eden Nett Bus otobüs hatları ve güzergâhları aşağıdaki gibidir;

  • FB11: Oslo Havalimanı – Fredrikstad
  • VY15: Oslo Havalimanı – Gjovik
  • VY146: Oslo Havalimanı – Maloy/Ulsteinvik
  • VY170: Oslo Havalimanı – Forde

Oslo Havalimanı’ndan Norveç’in farklı bölgelerine Nett Bus otobüsü ile seyahatinizi buradan planlayabilirsiniz.

Nett Bus otobüsleri havalimanına yakın bazı otellere de ulaşım hizmeti sunmaktadır. Günde çok sık aralıklarla servis yaptıkları için aşağıdaki otellerden birinde konaklıyorsanız çok fazla havalimanında beklemeden ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

  • S22: Oslo Havalimanı – Quality Hotel – Scandic Gardermoen – Thon Hotel Gardermoen – Thon Hotel Oslo Havalimanı – Gardermoen İş Parkı
  • S33: Oslo Havalimanı – Gardermoen Parkı – ParkInn Oslo Havalimanı (Batı)
  • S44: Oslo Havalimanı – Clarion Hotel – Comfort Hotel Pist
  • S55: Oslo Havalimanı – Gardermoen Airport Hotel – Scandic Hotel

Ayrıca üç farklı servis otobüsü de yine Oslo Havalimanı’ndan şehrin farklı bölgelerine ulaşım hizmeti vermektedir.

  • Askeladden Reiser/Gardermobussen: Bu otobüs hattı Oslo Havalimanı’ndan Sundvollen, Honefess, Jevnaker ve Lunner’e gitmektedir. Güzergâh, güncel hareket saatleri ve daha fazla bilgi için tıklayınız.
  • TIMEkspressen: Bu otobüs hattı Oslo Havalimanı’ndan Gjovik ve Skreia’ya gitmektedir. Ayrıca Oslo şehir merkezinden de geçmektedir.
  • Boreal: Bu otobüs hattı Oslo Havalimanı’ndan Elverum ve Trysil bölgelerine gitmektedir. Güzergâh, güncel hareket saatleri ve daha fazla bilgi için tıklayınız.

Oslo Havalimanı’ndan hareket eden tüm otobüs şirketlerine ait araçlar gelen yolcu salonunun çıkışında yer alan otobüs duraklarında kendi peronlarından hareket etmektedir. Otobüs hatlarına ait sefer bilgileri ve hareket saatlerini terminal çıkışındaki elektronik bilgi panolarından kontrol edebilirsiniz. Ayrıca otobüs peronlarına terminal içerisinde yer alan “Bus S” logolu yönlendirme tabelalarını takip ederek ulaşabilir veya danışma personellerinden yardım isteyebilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Tren ile Ulaşım

Otobüslere kıyasla daha hızlı ve daha konforlu seyahat etmek isterseniz VY bölgesel trenlerini veya ekspres trenleri tercih edebilirsiniz. Trenler havalimanından hareketle Oslo bölgesindeki farklı güzergâhlar arasında modern ve konforlu bir ulaşım sunmaktadır. Oslo Havalimanı’ndan şehir merkezine ve farklı bölgelere giden iki farklı tren bulunmaktadır. Her iki trenin ücret ve hızı farklılık göstermektedir.

VY Bölgesel Trenleri

Ekspres trenlerine göre daha uygun maliyetli olan VY bölgesel trenler şehir merkezine gitmenin en ucuz ve konforlu bir yoludur. Havalimanından merkez tren istasyonuna (Oslo S) seyahat süresi 23 dakikadadır. Haftanın tüm günü 05.15 ile 23.45 saatleri arasında hizmet veren bölgesel trenlerle yapacağınız tek yön ulaşımın ücreti 100 Krondur. Öğrenci kartına sahip olanlar, yaşlılar ve 5-14 yaş arası çocuklar %50 indirimle seyahat edebilirler. Tren biletinizi istasyonda bulunan bilet satış makinelerinden, çevrimiçi veya mobil uygulama (Android/IOS) üzerinden satın alabilirsiniz.

Bölgesel trenler, ekspres trenlerine kıyasla daha ucuz olduğu için yolcular tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bu da yoğunluğu beraberinde getirmektedir. Ancak bagajınızı koyabileceğiniz alanlar mevcuttur ve rahat bir şekilde ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

VY bölgesel trenleri ile şehir merkezine gitmeyi tercih ederseniz R10/R11 bölgesel trenine ya da L12 yerel trenine binebilirsiniz. Her üç tren de şehir merkezindeki ana tren istasyonuna gitmektedir. Havalimanından şehir merkezine 50’den fazla tren seferi bulunuyor ve on ila 20 dakika aralıklarla hareket ediyorlar.

Havalimanından Oslo şehir merkezine ve tüm Norveç’i kapsayan tren tarifeleri, güzergâh ve hareket saatlerini görüntüleyin.

Ekspres Tren

Flytoget olarak da bilinen havalimanı ekspres treni şehir merkezine gitmenin en rahat seçeneğidir. Eğer mümkün olduğunca çabuk Oslo şehir merkezine gitmek istiyorsanız bu treni kullanabilirsiniz. Havalimanından her 10-20 dakikada bir hareket eden ekspres trenleri yaklaşık 19 dakikada şehir merkezinde ana tren istasyonuna varmaktadır.

Güzergâh: Oslo Havalimanı – Drammen – Asker – Sandvika – Lysaker – Skoyen – Ulusal Tiyatro – Oslo Merkez İstasyonu (Oslo S) – Lillestrom

Havalimanı Ekspres Trenleri, hafta içi 10 dakikada bir, hafta sonları ise 20 dakikada bir hareket etmektedir. Bilet ücreti kişi başı tek yön 199 Krondur. 16 yaşın altındaki tüm çocuklar, 16 yaşından büyük bir kişinin eşlik etmesi durumunda ücretsiz seyahat edebilirler. 21-31 yaş arasındaki öğrenciler ise geçerli bir öğrenci kimlik kartıyla yarı fiyatına seyahat edebilirler. Ekspres tren biletinizi istasyonda bulunan bilet makinelerinden, çevrimiçi İnternet sitesinden veya mobil uygulama (Android/IOS) üzerinden satın alabilirsiniz.

Her iki tren de havalimanı gelen yolcu salonunun alt katında yer alan istasyondan hareket etmektedir. Terminal içerisindeki yönlendirme tabelalarını takip ederek ulaşabilir veya danışma personellerinden yardım isteyebilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

Otobüs veya trenleri beklemek istemiyor ve çok fazla bagajınız varsa taksileri tercih edebilirsiniz. Böylece havalimanında pek fazla zaman kaybı yaşamadan şehir merkezine veya konaklama yerinize ulaşımınızı rahat bir şekilde sağlayabilirsiniz. Oslo Havalimanı’nda resmi olarak çalışan birden fazla taksi şirketi bulunmaktadır. Tüm taksi şirketleri Oslo’da bölgelere ayrılan güzergâhlara farklı ücretlerle hizmet vermektedir. Haftanın tüm günü 24 saat olarak çalışan taksileri havalimanı gelen yolcu salonunun çıkışında bulabilirsiniz.

Oslo Havalimanı’nda yer alan taksi şirketleri aşağıdaki gibidir;

Ulaşımınızı taksiyle yapmayı düşünüyorsanız, gelen yolcu salonundaki Avinor Bilgi Merkezi’nde bulunan taksi rezervasyon makinesinden bir rezervasyon yapmayı düşünebilirsiniz. Böylece mevcut taksi şirketleri hakkında bilgi sahibi olabilir ve en ucuz taksi şirketini seçme şansına sahip olursunuz. Makine üzerinden yapacağınız taksi siparişi sonrası üzerinde varış yeriniz ve ücreti yazılı bir fiş alacaksınız. Bu fiş ile birlikte 2-3 dakika içerisinde gelecek olan taksiye binerek ulaşımınızı güvenli ve sabit ücret ile yapabilirsiniz.

Havalimanından Oslo şehir merkezine hafta içi 06.00 – 17.00 saatleri arasında taksi ücreti yaklaşık olarak 610 Krondur. Hafta sonları akşamüzeri saat 17.00’dan sonra taksi ücreti 800 Kron ve üzeri olmaktadır.

Havalimanından Oslo’nun farklı bölgelerine olan taksi ile ulaşımın ücretleri aşağıdaki gibidir;

  • Kırmızı Bölge: 629 Kron
  • Mavi Bölge: 709 Kron
  • Yeşil Bölge: 789 Kron
  • Pembe Bölge: 869 Kron
  • Turuncu Bölge: 949 Kron

Havalimanından Oslo’nun tüm bölgelerine olan güncel taksi ücret tarifelerini görüntüleyin.

Rezervasyon yaptırmayıp doğrudan taksiye binmeyi düşünüyorsanız, sürücüye öncesinde varış yerinizi söylemeyi ve kendisinden net bir ücret bilgisi almayı unutmayınız.

Oslo Havalimanı’ndan şehir merkezine veya konaklama yerinize UBER araçlarını kullanarak da gidebilirsiniz. UBER uygulaması Oslo’da yaygın olarak kullanılmakta. Araçları konforlu, sürücüleri eğitimli ve İngilizce bilen kişilerden oluşuyor. Ayrıca diğer taksi şirketlerine kıyasla UBER araçlarıyla biraz daha uygun fiyata ulaşımınızı sağlayabilmeniz mümkündür. UBER uygulamasının Android ve IOS sürümlerini akıllı telefonunuza indirebilir ve havalimanında ücretsiz Wi-Fi İnternet hizmetinden yararlanarak bir araç çağırabilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Özel Transfer ile Ulaşım

Özel transfer hizmeti, tüm toplu taşıma araçları ve taksilerden daha konforlu ve daha hızlı bir ulaşım hizmetine sunsa da pahalı olabileceğini unutmamalısınız. Norveç pahalı bir ülkedir ve ulaşım da aynı oranda pahalıdır. Ancak çok fazla bagaja sahip olup, havalimanında zaman kaybı yaşamadan konaklama yerinize gitmeyi tercih ediyorsanız özel bir sürücü eşliğinde lüks sayılabilecek araçlarla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Özel transfer hizmeti, aileler ve grup olarak seyahat eden birden fazla kişiler için de uygun bir çözümdür.

Oslo Havalimanı’ndan şehrin tüm bölgelerine ve otelinizin kapısına kadar giden transfer şirketleri arasında Persontransport Norge, Unibuss Tur, Klook, Sixt, Dot Transfer, Nordic Experience, Authentic Scandinavia, Ski Lifts, Love to Travel, Flyo ve Limos4 bulunmaktadır.

İlgili şirketlerinin İnternet siteleri üzerinden araç ve transfer ücretlerini kıyaslayabilir ve çevrimiçi rezervasyon yapabilirsiniz. Rezervasyonunuzla birlikte havalimanına varışta gelen yolcu salonu çıkışında sürücü tarafından adınız yazılı levhayla karşılanarak bekleme yapmadan aracınıza binebilir ve doğrudan konaklama yerinize ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

Oslo ve çevresini keşfetmenin en iyi yolu bir araba kiralayarak dolaşmak olacaktır. Oslo’ya varışınızda tatilinizi bambaşka boyutlara taşımak, fiyortları ve muazzam doğal yerler arasında ülkenin tarihini ve güzelliğinin zenginliğini keşfetmek için bütçe ve zevklerinize uygun bir araba kiralayabilişiniz. Oslo ve ülkenin diğer tüm şehirleri mükemmel bir otoyol ile birbirine bağlıdır. Bu nedenle, Oslo’yu ziyaret eden pek çok yabancı turist tercihini araba kiralamaktan yana kullanıyor.

Oslo Havalimanı, yolcuların araç kiralaması yapabilecekleri tanınmış birkaç şirkete ev sahipliği yapmaktadır. Enterprise hariç (giden yolcu salonunda), diğer tüm kiralama şirketlerinin hepsi P terminali 10. Seviye U2 de bulunmaktadır.

Oslo Havalimanı’nda araç kiralama hizmeti veren şirketler; Avis, Budget, Enterprise, Europcar, Hertz ve Sixt’dir. Tüm kiralama şirketleri hafta içi 07.00 – 23.00 saatleri arası, Cumartesi 08.00’dan ve Pazar günleri 09.00’dan 23.00’a kadar açıktır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin