Olimpos’un Tarihi Yerleri | En Önemli 3 Tarihi Nokta

Kumluca ilçesinde bulunan Olimpos, Antalya’nın ve Akdeniz’in en keyif verici doğa ile uyumlu tatil duraklarının başında gelmektedir. Bölge sadece doğallığı ile değil muhteşem tarihi ile de dikkat çekmektedir. Dilerseniz fazla zaman harcamadan Olimpos’un tarihi yerleri hakkında hazırladığımız listemize bakalım;

Olimpos tarihi hakkında; Olimpos’un tarihçesi, Helenistik döneme kadar uzanmaktadır ve buradaki ilk yerleşimlerin MÖ 300 dolaylarında başladığı düşünülmektedir. Olimpos isminin eski Yunanca’dan geldiği ve “Ulu Dağ” anlamına geldiği tahmine dilmektedir. Bölgenin ismini aldığı Tahtalı Dağı da eskiden Olympos Dağı olarak bilinmekteydi. Bölge, geçmişte aynı zamanda ibadet için kullanılan ve kutsal sayılan bir yer konumunda bulunmaktaydı. Burada korsanların tanrılara adaklar adadığı ve kurban törenleri yaparak ayinler gerçekleştirdiği belirtilmektedir.

Olimpos bölgesi, Likya medeniyetinin de en önemli şehirlerinden biri olarak kabul edilmekteydi. Büyük İskender’in de fetih zamanlarında kış mevsimini komşu Phaselis’te geçirdiği rivayet edilmektedir. Olimpos ile ilgili tarihi kayıtlar ise ilk olarak MÖ 78 senesinde Roma Valisi Servilius Vatia komutasındaki donanmanın dönemin en önemli korsanlarından biri sayılan Zenicetes’i hezimete uğrattığı savaşla başlamıştır.

Milattan sonra Roma hakimiyeti başladı…

MS 43 senesinde Roma hakimiyetine giren Olimpos bölgesi, korsan saldırılarından dolayı büyük sıkıntılar yaşamış ve bölge halkı zamanla burayı terk etmiştir. Uzun süre korsanlar tarafından hakimiyet kurulan bölge, 11 ve 12. yüzyıla gelindiğinde Ceneviz, Venedik ve Rodoslu şövalyelerin çabaları ile yeniden eski şaşalı günlerine kavuşmuş ve Akdeniz’in en önemli ticaret limanlarından biri olmuştur. 15. yüzyılda ise bölgede Osmanlı hakimiyeti başlamıştır.

Olimpos’un en ünlüleri; Olimpos bölgesinde bulunan Olympos Antik Kenti, bölgede görülebilecek en ünlü tarihi noktadır. Bir diğer için ise Yanartaş’ı söyleyebiliriz.

Olimpos gezi tavsiyesi; Ceneviz Koyu, Olympos Plajı, Adrasan ve dah sayamadığımız pek çok doğa harikasını ziyaret edin ve denizin keyfini sonuna kadar çıkarın. Caretta carettaların yumurta bırakma ve yavrularının denize gitme seremonilerine tanıklık edin. ATV kiralayın ve safari turu ile doğanın tadını çıkarın. Vaktiniz olursa gün batımında Yanartaş’ı ziyaret edin ve hem ateşin hem de Olimpos’un etkileyici manzarasını izlerin. Meşhur ağaç evlerde otantik bir konaklama deneyimi yaşayın. Ziyaretinizi sadece Olimpos ile sınırlandırmayın ve Antalya’nın bütün tarihi yerleri için civardaki ilçe ve beldeleri de mutlaka ziyaret edin.

Daha fazla tavsiye için bütün yazılarımızı incelemek üzere sizi Olimpos gezi rehberi sayfamıza yönlendiriyoruz.

Müzekart; Olympos Antik Kenti’ne ücret ödemeden girmek isterseniz Müzekart temin etmenizi öneriyoruz.

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

1. Olympos Antik Kenti

olympos antik kenti

Burası neresi? Bir liman kenti olarak Likya Krallığı’nın en önemli yerleşim yerlerinden biri olmayı başarmıştır. Kentin Likya Birliği içinde 3 oy hakkına sahip 6 şehirden biri olması da önemini bizlere göstermektedir. Kent, Kumluca ilçesinde yer almaktadır. Kentin kuruluş tarihine dair net bilgiler bulunmuyor ancak kazılarda elde edilen sikkelerden yola çıkılar şehrin MÖ 167-168 yıllarında kurulmuş olabileceği düşünülmektedir ve MÖ 78 senesinde Romalılar tarafından ele geçirildiği bilinmektedir. Bölgedeki kazılarda özellikle Roma, Bizans ve Helenistik döneme ait kalıntılara rastlanmıştır. Bölgenin Osmanlı hakimiyetine geçmesi ise 15. yüzyılda gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Geçmişteki muhteşem tarihinin yanı sıra muhteşem doğası ve eşsiz plajı ile de göz doldurmaktadır. Akdeniz’in muhteşem manzarası belki de burayı her dönem medeniyetler için cazip kılmıştır. Antik kentten geriye kalan tapınak kapısı, küçük bir tiyatroya ait kalıntılar ise bölgenin tarihi değeri açısından önemli duraklar arasında sayılabilir.

Kaçırmayın! Olympos’a gelmişken Olympos sahilini mutlaka ziyaret etmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Olympos’ta kamp deneyimi yapabilir ve eğer mevsiminde gelirseniz deniz kaplumbağalarının yumurtlama ve denize gitme evrelerini gözlemleyebilirsiniz.

  • Adres: Olympos Örenyeri Yazır Mahallesi Kumluca /Antalya
  • Telefon: (0242) 247 76 60
  • Ziyaret Saatleri: 08:00-19:00
  • Giriş Ücreti: 30₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

2. Phaselis Antik Kenti

Phaselis Antik Kenti

Burası neresi? Tekirova’da Olimpos-Beydağları Milli Parkı içinde bulunan Phaselis Antik Kenti, Olimpos’a yakınlığı nedeniyle listenizde bulunması ve zaman ayırmanız gereken noktalardan biridir. Kentin ilk olarak MÖ 7. yüzyılda Rodoslular tarafından kurulduğu ve sonrasında Likyalılar tarafından ele geçirildiği tahmin edilmektedir. MÖ 3. yüzyılda ise şehrin Büyük İskender tarafından fethedildiği belirtilmektedir. Kentte kuzey, güney ve merkez olmak üzere 3 adet liman bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Üç limana sahip olan Phaselis, bu özelliği ile bölgenin en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuş ve bu durum şehrin gelişmesini hızlandırmıştır. Bu limanlar ve koylar ziyaretçilerden büyük ilgi görmektedir ve bölgede denize girmek için de çok fazla tercih edilmektedir. Olimpos’a komşu olması ve ulaşım açısından kolay olması da Phaselis Antik Kenti’ni cazip kılan diğer detaylar.

  • Adres: Çamyuva Mahallesi, 07980 Kemer/Antalya
  • Ziyaret Saatleri: 08:00/19:00
  • Giriş Ücreti: 30₺. Müzekart geçerli.
  • Yol Tarifi Al >

Diğer Tarihi Yerler

3. Yanartaş

Yanartaş

Burası neresi? Çıralı’nın kuzeybatı kısmında bulunan Yanartaş, Antalya’ya 55 km mesafede yer almaktadır. Çok uzun zamandır yanmaya devam eden kayaların, yeraltından sızan metan gazı nedeniyle yandığı anlaşılmaktadır. Bölgenin metan gazı oluşturmasına uygun bir jeolojik yapıya sahip olmaması ise burayı araştırma konusu yapmıştır ve rutenyum gazının metan gazının oluşmasına neden olduğu anlaşılmıştır. Ünlü gezgin Evliya Çelebi de Yanartaş’tan çok etkilenmiş ve kitabında bu taştan bahsetmiştir.

Bölge, Roma ve Bizans döneminde kutsal bir alan olarak değerlendirilmiştir ve burada Bizans döneminden kalma bir kiliseye ait kalıntılar da yer almaktadır. Tırmanmanın kısmen yorucu olduğu bu muhteşem doğal ve tarihi nokta, “Olimpos’un tarihi yerleri nelerdir?” diye merak edenler için mutlaka görülmesi gereken duraklardan biridir.

Neden gitmeliyim? Doğal bir şekilde, gaz sızıntısı nedeniyle uzun yıllardır yanmaya devam eden taşın bulunduğu nokta, özellikle gün batımı sırasında çok fazla ziyaret edilmektedir. Muhteşem bir görüntü sunan Yanartaş’ı seyretmek geceleri oldukça keyif vericidir. Bölgeye gelenler bu noktadan günün batışını izlemekte ve eşsiz manzaranın keyfini sürmektedir.

Yanartaş Efsanesi! Geçmişten günümüze pek çok efsaneye konu olan Yanartaş ile ilgili en bilinen efsane Homeros’a aittir. Efsaneye göre Ephyra kralı Glaukos’un iki oğlu avlanmak için çıkmışlardır. Oğullardan Hipponoes yanlışlıkla kardeşi Belleros’u öldürür. Vicdan azabı çeken Hipponoes, ülkesini terk eder ve Tipins kralına sığınır. Kral kendisini kabul ederek misafir etmeye başlar ancak burada da aksilikler yakasını bırakmaz ve kralın karısı kendisini arzular. Buna karşılık vermeyince kralın karısı ona iftira atarak Likya’ya gönderilmesini sağlar. Likya Kralı Lobates, Hipponoes’i öldürmesi için aslan başlı ve keçi kuyruklu, ağzından alevler çıkan Chimera isimli canavara emir verir. Alev saçan bu kayaların Chimera olduğuna inanılmaktadır.

  • Adres: Kuzdere, 07980 Kemer/Antalya
  • Ziyaret Saatleri: 08:00-21:00
  • Giriş ücreti: 8₺
  • Yol tarifi al >

Olimpos’un tarihi yerleri hakkında hazırladığımız listemize ekleme yapmak isterseniz bize yorum kısmından yazabilirsiniz. Olimpos’ta görülecek bütün yerler için de Olimpos gezilecek yerler listemize göz gezdirmeyi unutmayın!

Yorum yapın

Bizi Takip Edin