Yeni Zelanda

Dünyanın güneyinde Avusturalya’nın yakınlarda bulunan Yeni Zelanda, Büyük Okyanus’ta bulunan bir ada ülkesidir. Güney Yarımküre içerisinde sayısız küçük adadan meydana gelmiş olan ülke, Avusturalya Kıtası’nın güneyinde konumlanmıştır. Avusturalya dışında hiç komşusu olmayan Yeni Zelanda’nın aynı zamanda kara bağlantısının olduğu hiçbir ülke de bulunmuyor. Kuzey ve güney adaları olarak ayrılmış olan bu ülkenin başkenti Auckland, insan nüfusunun daha fazla olduğu kuzey kısmında bulunmaktadır.

İsim anlamı olarak ‘’ uzun beyaz bulutların ülkesi ‘’ olarak bilinen Yeniz Zelanda’nın ilk yerlileri Maorilerdir. Günümüzden yaklaşık 1000 yıl öncesinde başlayan yerleşimler sonrası 1642 yılında Hollandalı gezginlerin adayı keşfetmesiyle bu tarihten itibaren Avrupalı göçmenleri çekmeye başlamıştır. Göçmenlerin gelmesiyle beraber ekonomisinde büyümeler gözüken ülkede halk genellikle tarımsal faaliyetlere uğraşılmaktadır. Ekonomik olarak büyüme göstermesi ülkenin kalkınmasını da beraberinde getirmiştir. Dünyada refah seviyesi en yüksek ülke sıralamasında Danimarka ile birinciliği paylaşan ülkede yoksulluğun yok denecek bir seviyede olduğu gözlemlenmiştir.

Ülkenin refah seviyesi sıralamasında birinci olmasının sebepleri arasında, adada yaşayan insan sayısının yüzölçümüne göre çok yoğun olmamasıdır diyebiliriz. Nüfusunu adanın yerlileri olan Maoriler ve Avrupalı göçmenlerin oluşturduğu ülkede 2017 yılında yapılan sayımlara göre 4,794 milyon kişi yaşamaktadır. Lakla ilgili ilginç bir detaysa yerli halkın kendi aralarında, Yeni Zelanda’da yaşayan uçamayan kuş türü ‘Kivi ‘ismiyle seslenmeleridir. Nüfus yoğunluğunu anlayabilmeniz açısından Hindistan’ın başkenti olan Yeni Delhi şehrinin nüfusunun 21 milyon olduğunu belirtebiliriz. Yani bazı ülkelerin şehirlerinden bile daha az nüfusa sahip olan ülkede, eğitim ve ekonomi alanında yapılan çalışmalar var olan nüfusun belirli bir ekonomik seviyeye ulaşmasını sağlamıştır diyebiliriz.

Farklı milletlerden birçok insanın birleştiği bu ülkede kültürlerin kaynaşmasıyla beraber inanç ve dil alanında da çeşitlilik yaşanmıştır. Yeni Zelanda nüfusunun %56’sı Hristiyanlık inancına inanmakla beraber halkın %35’i hiçbir dine inanmadıklarını belirtmişlerdir. Bunun yanı sıra azınlık bir kesimde Hinduizm,Budizm ve İslam dinlerine inanlar da bulunmaktadır. Farklılıkların saygı ve hoşgörüyle karşılandığı bu ülkede konuşulan ortak dil İngilizce olmakla beraber, adanın ilk yerlilerine ait olan Maorice dili de ikinci dil olarak yaygın olarak biliniyor.

Dünyanın bir ucundaki bu ülke,doğa güzellikleriyle milyonlarca kişi tarfından izlenen ‘’ Yüzüklerin Efendisi ‘’ serisine ilham kaynağı olan Yeni Zelanda’nın görülmesi gereken sayısız noktası vardır. Kaplıcaları, plajları, şelaleleri ve doğal parklarıyla ülkenin keşfedilmesi gereken tüm noktalarını ve şehirleriniz Yeni Zelanda Gezi Rehberi kategorilerimizden inceleyebilirsiniz.