New York’ta Gezilecek Yerler | 51 Harika Mekan

Dünyanın en gözde şehirlerinden biri olan New York, doğal parklarıyla, ilginç konseptli müzeleriyle ve tarihi yapılarıyla binlerce turistin akın ettiği oldukça etkileyici bir şehir.

New York’ta Gezilecek Yerler

New York’ta gezilecek yerler ve görülmesi gereken noktaları belirttiğimiz yazımızı okuyunca ”Gitmiş kadar olduk” diyeceğinizden eminiz!

Okumaya Başlamadan Önce Video’da görün:)

1. High Line

High Line

Burası neresi? Bir zamanlar terk edilmiş bir yüksek hatlı tren yolu olan High Line, günümüzde oldukça popüler bir yer haline gelmiştir. New York‘ta gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken bir yer.

Neden gitmeliyiz? Bu oldukça eski ve yüksek tren hattı, yıllarca süren yasal düzenlemeler sonrasında ”High Line Dostları” topluluğunun uğraşlarıyla, 2009 yılında halka açık bir alana dönüştürülmüştür. Günümüzde, bölgeye özgü birçok çiçek ve bitki türünden oluşan 1.45 kilometrelik bahçesiyle, Hudson ve Whitney Sanat Müzesi manzarası eşliğinde,  ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Kaçırmayın! Kalabalık ve stres dolu bir caddenin hemen üstünde, sakinleştirici etkiye sahip olan High Line gibi huzurlu ve doğal bir yerin varlığı gerçekten mucize! Park içerisinde bulunan ahşap şezlonglara uzanıp bir yandan yeşil doğanın tadını çıkarırken bir yandan şehir manzarasını izleyebilirsiniz!

2. Modern Sanat Müzesi

Modern Sanat Müzesi

Burası neresi? 18. yüzyıldan itibaren varlığını sürdüren müze, günümüze dünyanın en güzel sanat koleksiyonlarından birkaçına ev sahipliği yapılıyor.

Neden gitmeliyiz? Bu değerli müzenin hemen her köşesinde, sanat tarihinden, çağdaş koleksiyonerlerin imrendiği sanatçılara ait birçok eser bulunuyor. Noel zamanında ve ilkbahar ve yaz sonunda en yoğun günlerini geçiren Modern Sanat Müzesi’nde, Van Gogh’un Yıldızlı Gecesi’nden Picasso’nun Les Demoiselles d’Avignon’una kadar birçok sanat eserini bir arada görmeniz mümkün.

Kaçırmayın! Sanat editörü Howard Halle ziyaretçilerin cuma günü gelmesini öneriyor. Zira cuma günleri, müzeye 16.00-20.00 arası ücretsiz giriş yapılabiliyor! Diğer günler ise müze giriş ücreti sadece 25 Dolar.

3. Central Park’ı Keşfedin

Central Park

Burası neresi? Central Park, dünyanın en ünlü yeşil alanıdır. New York’un simgesi olan bu park, aynı zamanda şehrin nefesidir desek abartmış olmayız.

Neden gitmeliyiz? Çünkü Central Park,bir yeşil alandan daha fazlası ! Strawberry Fields, Sheep Meadow, Cherry Hill, Bow Bridge, Bethesda Çeşmesi, Naumburg Bandshell, Loeb Kayıkhanesi, Hans Christian Andersen anıtı, Konservatuvar model tekneleri, Alice Harikalar Diyarı heykeli ve New York Saati’ni içinde barındıran bu yemyeşil alana gitmemek için bir sebep göremiyoruz!

Kaçırmayın! Central Park’ta 72. caddedeki gölün kıyısına gidip, bir kayığa veya bir gondola binerek göl turu yapmayı unutmayın!

4. Queen’s Gece Pazarı

Queens Gece Pazarı

Burası neresi? New York’ta gezilecek yerler dendiği zaman akla ilk gelen yerlerden biri olan ”Queens Gece Pazarı” da listenize eklemeniz gereken yerlerden biri. 80 ülkeye ait lezzetleri bir arada bulup tadabileceğiniz bir yer harika olmaz mıydı? İşte bu pazar tam da bunun için hizmet veriyor!

Neden gitmeliyiz? RomenMacar baca pasta, tacos al pastor, Ortadoğu usulü güveç ve Barbados yemeği olan fishballs gibi farklı tatları deneme fırsatı yakalayabilirsiniz.Farklı şehirlere ait lezzetlerin yanı sıra New York’un etkileyici lezzetlerini bu pazar içerisinde deneyimleyebilirsiniz.Açık hava pazarı her cumartesi saat 17: 00’den gece yarısına kadar açık!

Kaçırmayın! Hemen her gün düzenlenen, Bollywood dansçılarının gösterilerini, Hintli elektronika ezgilerini, DJ’ler ve buna benzer canlı müzik ve performansların mükemmel dizisini kaçırmayın!

5. Tenement Müzesi’yle zamanda yolculuk!

tenement müzesi

Burası neresi? Tenement Müzesi, Aşağı Doğu Yakası’nda bulunan, restore edilmiş bir dizi apartman dairesinden oluşan bir müzedir. Eski dönemlerde göçmen kiracıların günlük hayatlarına dair her şeyi bulabildiğiniz bu müze, bir nevi sizi o zamanlara götürüyor.

Neden gitmeliyiz? Bir zamanlar işçi sınıfından onlarca Alman, Yahudi, Çinli ve İtalyan ailelere ev sahipliği yapan dairelerde, rehberli turlar sayesinde 1800’lerin ortasından 20. yüzyılın başlarına kadar olan New York göçmen nüfusunun tarihine dair çok şey öğrenebilirsiniz. New York’ta Nerede Kalınır ? yazımızı inceleyerek şehirde konaklama yapabileceğiniz noktalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kaçırmayın! Müzede canlandırmalarla anlatılan ve en beğenilen hikayelerden biri olan, ”1869’da söz konusu dairelerden birinde yaşayan İrlandalı bir ailenin hüzünlü hikayesini” mutlaka izleyin!

6. Deno’s Wonder Wheel Eğlence Parkı

wonder wheel

Burası neresi? Wonder Wheel 1920’den beri hizmet veren, uçsuz bucaksız okyanus manzarasına sahip olan bir eğlence parkıdır.

Neden gitmeliyiz? Wonder Wheel, Coney Island’ın en ünlü eğlence mekanıdır. Eksantrik Dönme Dolap Şirketi (evet burası gerçek bir kurum) tarafından yapılan eski ahşap dönme dolabı oldukça meşhurdur. Kuş bakışı ve bazı eski zamanların karnaval heyecanını yaşamak ve görmek istiyorsanız burası tam size göre bir yer!

Kaçırmayın! Zirveye ulaştığınızda, bir yandan Atlantik Okyanusu diğer yandan Manhattan ufuk çizgisini ve tüm eğlence parkını olabilecek en yüksek noktadan görecek, kendinizi bir kuş gibi tamamen özgür hissedeceksiniz.

7. Governors Adası

Governors Adası

Burası neresi? Yedi dakika süren bir feribot yolculuğuyla, mevsimsel bir ada olan Governors Adasına kolayca ulaşabilirsiniz!

Neden gitmeliyiz? 200 yıl boyunca halka kapalı olan ve eskiden askeri karakol olarak kullanılan bu alan, nihayet 2006’da restore edilerek ziyarete açılmıştır. Günümüzde, 1776 döneminden itibaren-Fort Jay de dahil olmak üzere-adanın kalan askeri dönem mimarisinin bir kısmını adada görebilirsiniz. Ziyaretçilerine bisikletle dolaşmak için huzurlu bir ortam sunan adayı keşfetmenizi öneriyoruz. Bu arada bisiklet gezisi için vapura kendi bisikletinizle binebilir ya da City Bike veya Bike and Roll’dan bir tane kiralayabilirsiniz. Ayrıca, Özgürlük Anıtı’nın tam karşısında piknik yapabilirsiniz!

Kaçırmayın? Governors Adası’ndaki en keyifli saatlerinizi, kuşkusuz hamak keyfi yaparak geçireceksiniz!

8. Empire State Binası’nı Fethedin!

empire-state

Burası neresi? Empire State Binası, Manhattan’ın üzerinde yükselen dünyaca ünlü bir kuledir.

Neden gitmeliyiz?  Kulede 86. kattaki ana güvertede bulunan ve dünyanın en yüksek açık hava gözlemevi: Hudson Nehri, Doğu Nehri, Brooklyn Köprüsü, Özgürlük Anıtı ve daha birçok yerin 360 dereceyle çarpıcı ve muhteşem manzarasını sunuyor. Daha yükseğe çıkmak istiyorsanız, Central Park’ın tam manzarasını görebileceğiniz 102. kattaki kapalı gözlem salonuna gidebilirsiniz. Bunun yanı sıra, 1.454 ayaklık gökdelen inşasının orijinal fotoğraflarını, mimari çizimlerini ve yapım notlarını içeren, aynı zamanda emeği geçen tam 3.400 kişiyi onurlandıran, 80. kattaki “Rüyaya Düşme” sergiyi ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Kaçırmayın! Empire State Binası’nda yapılacak en iyi şey: Bar SixtyFive’dan 20 dolarlık bir içki almak ve muhteşem manzarayı seyretmek!

9. New York Halk Kütüphanesi

new york halk kütüphanesi

Burası neresi? New York Halk Kütüphanesi, oldukça yüksek tavanları, çarpıcı avizeleri ve salonları, doğal ışıkla dolduran büyük kemerli pencereleri olan bir kütüphane ve de aynı zamanda bir müzedir.

Neden gitmeliyiz? Kütüphane, ziyaretçilerine güzel vakit geçirebilecekleri şahane bir ortam sunuyor. Geniş kitap yelpazesi ve muhteşem mimarisiyle New York Halk Kütüphanesi’ne bayılacaksınız!

Kaçırmayın! Kütüphane içindeki meşhur Tennessee mermerinden yapılmış aslan heykellerini mutlaka görmelisiniz!

10. Brooklyn Heights Sokakları

Brooklyn Heights

Bu neresi? New York’un ağaçlarla kaplı sokaklar ve Brooklyn kumtaşları ile çevrilmiş oldukça fotojenik bir mahallesi

Neden giymeliyiz? Epeyce meşhur olan Brooklyn sokakları, birçok filme konu olmuştur. Kızılcık, portakal ve ananas ağaçlarıyla dolu sokaklarda yürüyen herkeste muazzam hislerin uyandığını söyleyebiliriz.

Kaçırmayın! Sizlere çok önemli bir tavsiye: Brooklyn sokaklarından geçerek, Doğu Nehri boyunca uzanan 1,5 kilometrelik kaldırım şeridinin hemen aşağısında bulunan Brooklyn Promenade’ye mutlaka gidin!

11. Cloisters

the cloisters

Burası neresi? Hudson Nehri’ne bakan bir parkta yer alan Cloisters, Orta Çağ’ı yansıtan sanat ve mimari koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor. New York’ta gezilecek yerler yazımıza eklemek istediğimiz Cloisters, keşfedilmesi gereken bir yer.

Neden giymeliyiz? Cloisters, New York’taki en sakin ve en huzurlu yerlerden biridir.  Orta Çağ’dan günümüze kadar gelen kaleyi ve içinde bulunan diğer tarihi yapıları ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Kaçırmayın! Cloisters’te bulunan ünlü Unicorn Goblenleri’ni ve 12. yüzyıldan kalma Fuentidueña Şapeli’ni mutlaka görmelisiniz!

12. Poet’s House

poets house

Burası neresi? Şiirsel kanonun en iyi küratörlüğünü içeren ve kesinlikle kar amacı gütmeyen özel bir kütüphane… 70.000 ciltlik koleksiyondan oluşan Poet’s House binası da yaratıcı türlere ilham verecek şekilde tasarlanmıştır.

Neden gitmeliyiz? Poet’s House’ta, atölye çalışmaları, ödüllü şairlerle yapılan okuma günleri ve daha pek çok özel etkinliklerin yapılmadığı günlerde bile modern, havadar çalışma alanıyla birinci sınıf şiir kütüphanesini kullanıp, sakin ve huzurlu dakikalar geçirebilirsiniz.

Kaçırmayın! Poet’s House’tan Hudson’ın gün batımı manzarasını izleme fırsatını kesinlikle kaçırmayın!

13. Amerikan Tabiat Tarihi Müzesi

Amerikan tabiat tarihi müzesi

Burası neresi? Amerikan Tabiat Tarihi Müzesi, her yaştan ziyaretçiye hitap eden 149 yıllık bir kurum.

Neden gitmeliyiz? Dünyaya, evrene, yıldızlara, gezegenlere ve uzak diyarların kültürlerine ilgi duyuyorsanız, bu müze sizin için keşfedilmesi gereken bir yer. Müzede, insan antropolojisinden, kültürel yansımalara, değişimlere ve dünyanın birçok yerine at özel vahşi hayvan türlerine kadar her şeyi bir arada bulabilirsiniz.

Kaçırmayın! Müze içinde bulunan Kuzey Amerika Memeliler Salonu’ndaki boz ayıyı, 94 metre uzunluğundaki mavi balinayı, Allosaurus iskeletini ve tarih öncesine ait olan Barosaurus iskeletini mutlaka görmelisiniz!

14. Whitney Amerikan Sanatı Müzesi

Burası neresi? Yaklaşık 50 yıldır 75. caddedeki Madison Bulvarı’nda, Marcel-Breur tasarımlı binada ziyaretçilerini ağırlayan Whitney Müzesi, 2015 yılında Meatpacking bölgesine taşınmıştır.

Neden gitmeliyiz? 1931 yılında heykeltıraş ve sanat patronu olan Getrude Vanderbilt tarafından kurulan Whitney Müzesi, Alexander Calder, Willem de Kooning, Edward Kopper, Jasper Johns, Louise Nevelson, Georgia O’Keeffe ve Claes Oldenburg dahil olmak üzere 2000 sanatçının, yaklaşık 15.000 eserini bünyesinde barındırıyor.

Kaçırmayın! Sanat editörü olan Howard Halle, Whitney Amerikan Sanatı Müzesi’ndeki 1930 yılının baş yapıtlarından olan Erken Pazar Sabahı adlı eseri mutlaka görmenizi öneriyor.

15. Seks Müzesi: MoSex 

MoSex

Burası neresi? 1800’lü yıllarda genelevler ve striptiz salonlarıyla dolu olan Tenderloin bölgesinde yer alan MoSex, cinselliği kültür bağlamında ele alan bir müze…

Neden gitmelisiniz? Cinselliğe dair merak ettiğiniz her sorunun cevabını bulabileceğiniz bu müzede geçmişten günümüze insanların cinsellik anlayışı gözünüzün önüne seriliyor. Tipik müze ziyaretlerinden sıkılanlar için farklı bir deneyim sunan müzede geniş hediyelik eşya dükkanlarından, cinsellikle ilgili kitaplar ve gösterişli oyuncaklara kadar her şey mevcut.

Kaçırmayın! MoSex’teki ilginç kolseksiyonları mutlaka görmelisiniz!

16. Brooklyn Köprüsü’nde yürüyüşün keyfini çıkarın!

Brooklyn Köprüsü

Burası neresi? Brooklyn Köprüsü,19 yüzyıla ait bir mühendislik harikası ve yerli-yabancı herkesin tartışmasız görmesi gereken 1.3 mil uzunluğundaki çelik tellerden oluşan bir asma köprüdür.

Neden gitmeliyiz? 1883’te yapımı tamamlanan köprü, o tarihten itibaren şehrin ikonik bir simgesi haline gelmiştir. Köprünün muazzam manzarası eşliğinde oldukça romantik dakikalara şahit olacağınızı söyleyebiliriz!

Kaçırmayın! Köprünün Brooklyn tarafında bulunan Brooklyn Bridge Park’a mutlaka gitmelisiniz! Ayrıca Brooklyn Pire’da bulunan Dumba adlı mekanda ünlü Grimaldi’nin tuğla fırın pizzalarından yiyebilirsiniz.

17. Union Square Park’ta toplanın!

Union Square

Burası neresi? Hareketli bir buluşma noktası olarak hizmet veren ve oldukça popüler olan Union Square Greenmarket’i içinde barındıran merkezi bir park.

Neden gitmeliyiz? Eskiden özellikle emekçilerin miting için toplandığı bu park, günümüzde Greenmarket ve yerel sanatçıların konserleri ile ünlü bir park haline gelmiştir. Markette geleneksel peynirleri, üzüm bağlarından şarapları, tatlı reçelleri, çiçekleri, et ürünlerini ve daha birçok şeyi bir arada bulabilirsiniz.

Kaçırmayın! Parkın içinde yer alan mevsimlik ürünlerin bulunduğu ”Bocce USQ” adlı restorana mutlaka gitmelisiniz!

18. Washington Square Park

Washington Square Park

Burası neresi? Greenwich Village’ın kalbinin attığı, 9.75 dönümlük halka açık bir park olan Washington Square Park, New York’ta gezilecek yerler listesine eklemekten keyif aldığımız ve görmenizi istediğimiz bir yer.Parkın ismini Washington‘dan alması kafa karışıklığı yaratmasın,şehir New York’un merkezi noktalarından biridir.

Neden gitmeliyiz? İlginç yaşam tarzlarıyla hippilerin mesken tuttuğu park, sokak müzisyenlerinin harika performansları eşliğinde doğanın tadını çıkarabileceğiniz, oldukça renkli ve hareketli bir mekan. Parkın en popüler müzisyeni ise Colin Hugges adında bir piyanist. Hugges’in muhteşem piyano performansını mutlaka dinlemenizi öneriyoruz!

Kaçırmayın! Sıcak yaz günlerinde, parkın içindeki devasa dairesel çeşmedeki suya ayaklarınızı sokabilir, suyun içinde yürüyebilirsiniz.

19. Bronx Hayvanat Bahçesi

bronx hayvanat bahçesi

Burası neresi? Bronx Hayvanat Bahçesi,Kuzey Amerika’da bulunan en büyük hayvanat bahçesi.

Neden gitmeliyiz? 265 dönümlük bir alana sahip olan hayvanat bahçesinde çok sayıda sergi, orman alanı ve restoran bulunmaktadır. Aslan, kaplan, boz ayı, Kutup ayısı, yılan, zürafa ve fil gibi türlerden oluşan ortalama 5000 hayvana ev sahipliği yapan Bronx’ta Kongo Goril Ormanı, Sürüngenler Dünyası veya Himalaya Yaylası gibi birçok özel alan bulunuyor. Son olarak: Amerika’nın ulusal memelisi ilan edilen Amerikan Bizonu‘nu ziyaret ettiğinizden emin olun!

Kaçırmayın! Bronx Hayvanat Bahçesi çarşamba günleri ücretsiz!

20. New York Botanical Garden

New York Botanik Bahçesi

Burası neresi? New York Botanik Bahçesi, Gotham’ın en büyük kültürel kurumlarından biri olarak; 250 dönümlük yemyeşil arazisiyle bir milyondan fazla tropikal ve çöl bitkilerini içinde barındıran kocaman bir alan.

Neden gitmeliyiz? Dünyanın en kozmopolit ve en gelişmiş şehri olan New York’un nasıl bir botanik alana sahip olduğunu kim merak etmez ki? Ayrıca bu bahçede dünyanın en büyük bitki araştırma ve koruma programlarından birini ve en gelişmiş moleküler laboratuvarlarını görme şansı elde edebilirsiniz.

Kaçırmayın! Özel olarak tasarlanmış mevsimlik sergileri gezmeyi, özel kokteyllerden içmeyi ve müzik resitallerine katılmayı unutmayın! Son bir not olarak: New York Botanik Bahçesi’ni, yıl boyunca Salı ve Pazar günleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

21. Staten Island Feribotu

Staten Island Feribotu

Burası neresi? Manhattan ve Staten Island arasında hizmet veren ücretsiz bir feribot.

Neden gitmeliyiz? 24 saat hizmet veren bu feribot gezisinde muazzam manzara eşliğinde, içkinizi uygun fiyatlarla alıp içebilir; dj performansları ve canlı müzik gösterileri gibi etkinliklerle eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Feribot hakkında daha fazla bilgi almak için Staten Island Feribotu linkine tıklayabilirsiniz.

Kaçırmayın! Manhattan terminali yanında bulunan Seaglass Carousel eğlencesini ve Özgürlük Anıtı’nın muhteşem manzarasını kaçırmayın!

22. Manhattan’ın en canlı ve en yeşil alanı: Madison Square Park

Madison Square Park

Burası neresi? Flatiron semtinde bulunan yemyeşil bir doğal park alanı.

Neden gitmeliyiz? Sanat enstalasyonlarına, yemek festivallerine ve birçok yaz konserine ev sahipliği yapan park, özellikle turistler için favori bir mekan olan Shake Shack’i de içinde barındırıyor. Bunun yanı sıra yaz aylarında parkı dolduran blues, caz ve Hill Billy Blue Grass müziği, giden herkese keyifli anlar yaşatıyor.

Kaçırmayın! Parkın güneybatı köşesinde bulunan beysbolun doğduğu kutsal alanı görmeyi unutmayın!

23. Büyük Pelham Bay Park’ı keşfedin!

Pelham Bay Park

Burası neresi? Bronx’ta bulunan Büyük Pelham Bay Parkı, 2.766 dönümlük arazisiyle kentin en büyük parkıdır.

Neden gitmeliyiz? Central Park’tan üç kat daha büyük olan Pelham, yemyeşil arazisiyle içerisinde: İki golf sahası, devasa bir tarihi konak, Long Island Sound boyunca devam eden 13 mil uzunluğunda deniz kıyısı, birçok yürüyüş yolu ve kuş gözlemcileri için özel alanlar bulunuyor.

Kaçırmayın! Park içerisinde bulunan ve Bronx’un tek halk plajı olan Orchard Beach’i mutlaka görmelisiniz!

24. Rockaway Beach

Rockaway Beach

Burası neresi? Rockaway Beach, 170 dönümden fazla kumsala sahip olan bir aile plajıdır.

Neden gitmeliyiz? Ulaşımın oldukça kolay olduğu Rockaway Plajı’na, Fulton Caddesi’nden trene binerek gidebiliyorsunuz. Muhteşem şehir manzarasının size eşlik ettiği bu tren yolculuğu sadece 1 saat sürüyor. Rockaway, dalga parkurlarıyla kentteki tek sörf alanı içinde barındıran ve bunun yanı sıra çocuklar için oyun alanı ve voleybol alanları gibi birçok aktiviteye sahip olan bir plaj.

Kaçırmayın! Rockaway plajına hafta içi bir gün gitmenizi öneriyoruz. Plajdaki Rockaway Taco’da satılan balık taco’s ve karpuz suyunu mutlaka denemelisiniz!

25. Bryant Park’ta açık hava sinemasının tadını çıkarın!

Bryant Park

Burası neresi? New York Halk Kütüphanesi’nin arkasında yer alan Bryant Park, yaz aylarında açık hava filmleri de dahil olmak üzere birçok ücretsiz eğlence programına ev sahipliği yapan merkezi bir alan.

Neden gitmeliyiz? Pazartesi günleri gerçekleştirilen açık hava film gösterilerini yemyeşil bir alanda keyifle izlemek istemez misiniz?

Kaçırmayın! Kapılarını saat 17:00’da açan parkta çim alanlar hızla dolduğu için erken gitmenizde fayda var. Tabi yanınıza battaniyenizi ve piknik sepetinizi almayı unutmayın!

26. The Rubin Museum of Art

The rubin Museum of Art

Burası neresi? 2004’te açılan ve o tarihten itibaren hizmet veren altı katlı bir müzedir. Müzede, Donald ve Shelley Rubin’in Himalaya kültürüne ait sanat eserleri ve koleksiyonları sergileniyor. Bunların yanı sıra müze, başka büyük ölçekli sergilere de ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyiz? Himalaya ve Budist sanatına adanmış eserler, filmler, müzikler ve daha birçok özelliğiyle bu müzeyi çok seveceğinizden eminiz. Hint ve Budizm sanatına dair her şeyi bir arada görebileceğiniz müzede Doğu kültürleriyle ilgili çok yönlü bir deneyim sizi bekliyor.

Kaçırmayın! Budist bir sanatçı olan Donald Rubin’in müze sahnesinde gerçekleştirdiği özel konuşmayı dinlemenizi ve düzenlenen gösterileri izlemenizi öneriyoruz.

27. Bank of America Winter Village

Bank of America

Burası neresi? New York Halk Kütüphanesi’nin arka bahçesinde bulunan ve her zaman titizlikle bakım yapılan bir park olan Bank of America Winter Village’ı, siz de New York’ta gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

Neden gitmeliyiz? 17.000 metrekarelik açık pist alanına sahip olan bu parka girişler ücretsiz. Fakat paten kiralamak için 15-19 dolar arası bir ödeme yapmanız gerekiyor. Burası için gerçek bir harikalar diyarı diyebiliriz. Buz patenin keyfini çıkaracağınız, şehrin göbeğindeki bu parka mutlaka gitmelisiniz. Buzda kaymayı bilmiyorsanız hiç üzülmeyin, çünkü burada buz pateni için eğitimler de veriliyor!

Kaçırmayın! Parkın kuzeydoğu köşesinde bir halk banyosu yani bizim dilimize göre bir hamam bulunuyor. Bu banyonun şehrin en güzel banyosu olduğunu da söylemeden geçmeyelim!

28. Queens County Çiftlik Müzesi

Queens Country Farm Museum

Burası neresi? Queens County Çiftlik Müzesi,  New York’ta bulunan gerçek bir çalışma ve emek çiftliği.

Neden gitmeliyiz? 47 dönümlük alanıyla faaliyet gösteren ve tarım arazisi olan ”Queens County Farm Museum” New York’ta uzun zaman önce bitme noktasına gelmiş olan tarım sektörünü ölümsüzleştirmek için uğraş veriyor. Girişlerin ücretsiz olduğu bu müzenin kuşkusuz en dikkat çeken ve girişi ücretli olan tek alanı: Üç dönümlük bir alana sahip olan Amazing Mısır Labirenti’dir.

Kaçırmayın! Çiftliği ziyaret etmek için en popüler dönem sonbahardır. Ancak, koyun yetiştiriciliği, bitki satışı ve midilli gezilerini içeren ve her yıl mayıs ayında düzenlenen Çiftlik Festivali’ni kaçırmanızı istemeyiz!

29. Özgürlük Heykeli

Özgürlük Anıtı

Burası neresi? 1886 tarihinde yapımı tamamlanan ve Amerika’nın simgesi ”Özgürlük Anıtı” şüphesiz dünyanın en ünlü heykellerinden biridir ve New York limanında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyiz? Fransa’dan Amerika’ya dostluk simgesi olarak hediye edilen ve Frederic Auguste tarafından tasarlanan 305 metre uzunluğundaki bu bakır heykel, içerisinde devasa kaidesi, gözlem güvertesi ve tarihine dair bilgiler veren bir sergi barındırıyor. Rehberler eşliğinde düzenlenen Özgürlük Anıtı turlarına birçok turist akın ediyor.

Kaçırmayın! Bu devasa eseri görmek için Staten Adası vapuruna ücretsiz olarak binebilir ve sadece 25 dakikada Özgürlük Anıtı’na ulaşabilirsiniz.

30. Astoria Park Havuzu

Astoria Parkı Havuzu

Burası neresi? Astoria Pool, ülkedeki halka açık olan en büyük havuzlardan biridir.

Neden gitmeliyiz? 330 ayaklı ana havuzu, olimpiyat standartlarındaki dalış havuzu ve ek bir yüzme havuzu bulunan bu devasa parkta güneşin ve suyun tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

31. Metropolitan Sanat Müzesi

metropolitan müzesi

Burası neresi? 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen Metropolitan, dünyanın en büyük müzelerinden biridir. Neo-klasik bir kurum olan müze, 13 dönümlük bir arazi üzerinde kurulmuştur.

Neden gitmeliyiz? En az 5 bin yıllık eserlerin toplanıp sergilendiği müzede, Mısır krallığına ait mumyalardan, avangart sanat eserlerine kadar her şeyi bir arada görmek mümkün. Bunun dışında dikkat çeken diğer tarihi eserlerden bazıları: Avrupa ve Asya’nın askeri zırh örnekleri, Grek heykelleri, Orta Çağ sanatı ve çağdaş fotoğrafçılık örnekleridir.

Kaçırmayın! Müze içerisinde bulunan ve Mısır medeniyetine ait eski Dendur Tapınağı’nı ziyaret etmelisiniz. Tapınağın içindeki çeşme ve havuza bozuk para atıp dilek dileyebilirsiniz. İnanışa göre burada dilenen dilekler bir gün gerçekleşiyormuş! Unutmadan söyleyelim: Müze girişi için belirli bir ücret talep ediliyor. Kuruma bağış amacıyla alınan ücret miktarları: Yetişkinler için 25 dolar, yaşlılar için 17 dolar ve öğrenciler için 12 dolar.

32. MCU Parkı

MCU Parkı

Burası neresi? MCU Parkı, Coney Island sahilinde bulunan bir beysbol stadyumudur. New York için önemli bir beysbol takımı olan Brooklyn Cyclones’e (Brooklyn Kasırgalar) ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyiz? MCU Parkı, beysbol sahası olmasının yanı sıra piknik yapabileceğiniz, top oynayabileceğiniz ve sevdiklerinizle vakit geçirebileceğiniz harika bir yer. Dolayısıyla dilerseniz heyecanlı bir beysbol maçı izleyebilir ya da sahilin tadını çıkarabilirsiniz.

Kaçırmayın! Parkta oldukça meşhur olan ve her yıl düzenlenen Seinfeld temalı oyuna katılmayı unutmayın. Sizin için çok eğlenceli bir deneyim olacağına eminiz! Seinfeld: Ünlü Amerikalı komedyen, Jerry Seinfeld’den sonra isimlendirilen ve televizyonda yayınlanan bir komedi programıdır.

33. Brooklyn Müzesi

Brooklyn Müzesi

Burası neresi? Brooklyn müzesi, içerisinde bulundurduğu eserlerle yenilikçi ve etkileyici bir müze. Manhattan kadar büyük olmasa da alternatif olarak tercih edilen bir yer. New York’ta gezilecek yerler deyince akla gelen ilk rotalardan biri.

Neden giymeliyiz? Prospect Park’ın hemen kenarında konumlanmış olan müze içerisinde, Mısır medeniyetine ait sanat eserlerinin yanı sıra feminist kültüre dair eserler de bulunuyor. Müzedeki feminist eserlerden en önemlisi Judy Fince’nin ünlü feminist eseri The Dinner Party”dir. Bunun dışında, Cézanne, Monet and Degas gibi önemli empresyonist sanatçıların eserleri de müzedeki koleksiyonlara dahil edilmiştir. Bunun yanı sıra müzede, erken dönem Amerikan Sanatı örnekleri ve özel ”tarihi dönem odaları” da bulunuyor.

Kaçırmayın! Ünlü sanat editörü Howard Halle’e göre, müzede görmeniz gereken en önemli eser Albert Bierstadt’ın ”Rocky Dağları’ndaki A Fırtına, Mt. Rosalie” adlı tablosudur.

34. Wave Hill’de yemyeşil bahçe manzarasının tadını çıkarın!

Wave Hill

Burası neresi? Bronx’un Riverdale bölgesinde bulunan ve 19.yüzyıldan kalma bir konağın etrafını saran bahçelerden oluşan bir alan. Eski bir yer olmasına rağmen günümüzde hala titizlikle bakım yapılan bahçelerde: Bol kır çiçekleri ve gölgeli pergolalar gibi birçok bitki ve çiçek türü yer alıyor.

Neden gitmeliyiz? Başlangıçta özel mülk olan bu bahçeler sonradan kurumsallaşmış ve ziyarete açık bir hale getirilmiştir. Wave Hill, yeliş zenginliğinin yanı sıra, muhteşem nehir manzarasıyla da göz dolduruyor. Özellikle Hudson Nehri ve New Jersey Palisades’in panoramik manzarası herkesi kendine hayran bırakıyor.

Kaçırmayın! En az bir düzine bahçenin bulunduğu lüks Riverdale semtinde dolaşmanızı ve tüm mega konakları görmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz! Wave Hill’i gezmek için girişte belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Ücretler: Yetişkinler 8 dolar, yaşlılar ve öğrenciler 4 dolar, iki yaş altı çocuklar ücretsiz. Bunun yanı sıra, her cumartesi sabah 09.00 ile 12.00 arasındaki ücretsiz giriş imkanından yararlanabilirsiniz!

35. Green-Wood Mezarlığı

Green-Wood Mezarlığı

Burası neresi? Yaklaşık bir asırlık bir geçmişi olan Green-Wood’da, aralarında Jean-Michel Basquiat, Leonard Bernstein ve Boss Tweed gibi yarım milyon New Yorklunun kabri bulunuyor. Mezarlıkta ayrıca Victorian Dönemi’ne ait birçok türbe, melek ve şeytan heykeli bulunuyor.

Neden gitmeliyiz? Mezarlıkların yanı sıra ana girişte bulunan dev gotik kemeri ve 1776’da Brooklyn Savaşı sırasında önem kazanmış Kings County’deki en yüksek nokta olan Battle Hill Tepesi’ni mutlaka görmelisiniz.

Kaçırmayın! Mezarlıkta düzenlenen ay ışığı turlarından birine mutlaka katılmalısınız. Evet ürkütücü gelebilir ama harika bir deneyim olacağı kesin!

36. Hudson River Park

Hudson River Park

Burası neresi? Hudson Nehri boyunca uzanan bir sahil parkı.

Neden gitmeliyiz? Hudson Nehri Parkı, bisiklet sürüp, patenle kayabileceğiniz, muhteşem bir manzaraya sahip olan sahil şeridinden oluşuyor. Battery Park’tan 59. Caddeye kadar uzanan sahilde, çimlerin üzerinde güneşlenebilir, piknik yapabilir ve hoş vakit geçirebilirsiniz.

Kaçırmayın! Yaz aylarında sahilde ağaçların arasında ki çim alanlarda uzanıp, doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

37. Doğu Nehri Sahili Esplanade

Doğu Nehri Sahil Esplanade

Burası neresi? Manhattan’ın merkezinde, nehir kenarında, halka açık bir sera.

Neden gitmeliyiz? 1930’lu yıllarda bölgede hiç yeşil alan yokken, 10 metre genişliğindeki bu sahil Robert Mosses tarafından planlanarak inşa edilmiştir. Söz konusu park; yürüyüş alanlarıyla, Williamsburg Köprüsü’nün ve nehrin muhteşem manzarasıyla, kuş cıvıltıları ve eşsiz doğasıyla kesinlikle görülmesi gereken bir yer.

Kaçırmayın! Esplanade’de şehrin gürültüsünden kurtulup kendinizi doğaya bırakmalı; kuşların oluşturduğu ahenkli manzarayı mutlaka görmelisiniz!

38. Times Meydanı

Times Meydanı

Burası neresi? Eski adı Longacre olan meydan, New York Times genel merkezinin buraya taşınmasıyla birlikte Times adını almıştır. Günümüzde dünyanın en meşhur meydanı olan Times Meydanı, 42. caddenin, Broadway ve 7. cadde ile kesiştiği kavşakta bulunuyor.

Neden gitmeliyiz? Dünyanın en meşhur meydanı olan Times Meydanı’nın aynı zamanda en kalabalık meydan olduğunu söyleyebiliriz. Birçok tiyatronun, konser alanının, sinema salonunun, restoran ve kafenin bulunduğu Times meydanına gitmeden New York’u tam anlamıyla keşfetmiş sayılmazsınız!

Kaçırmayın! Eğer Ocak ayında New York’ta olacaksanız; Times Meydanı’ndaki kutlamalara mutlaka katılın. Önemli bir uyarı: Burada sigara içmek yasak!

39. Rockefeller Center

Rockefeller Center

Burası neresi? Rockefeller ailesi tarafından yaptırılan ve 19 binadan oluşan bir iş merkezi kompleksidir. Manhattan bölgesinde bulunan Rockefeller merkezi, 23 aralık 1987 tarihinde Ulusal Tarihi Öneme Sahip Eser olarak kabul edilmiştir.

Neden gitmeliyiz? Rockefeller’in en önemli özelliği, şehri kuş bakışı görebildiğiniz seyir tepelerine sahip olmasıdır. New York’u olabilecek en yüksek noktadan görmeyi kim istemez ki? Ancak merkeze girebilmek için bilet almanız ve sonrasında giriş için sıranın size gelmesini beklemeniz gerekiyor!

Kaçırmayın! Her yıl, kasım sonu veya aralığın başında Rockefeller Center’da kurulan büyük noel ağacını görmelisiniz!

40. Soho

Soho

Burası neresi? Soho, Manhattan semtinde bulunan bir mahalledir. Antik binalara sahip olan bu mahalle bir arketip örneğidir. Tarihi görüntüsüyle 1978’de Ulusal Tarihi Yerler kategorisine dahil edilmiştir.

Neden gitmeliyiz? Soho mahallesini İstanbul’daki Nişantaşı gibi düşünebilirsiniz. Çünkü antik mimarisinin yanı sıra tıpkı Nişantaşı’nda olduğu gibi Soho’da da birçok lüks mağaza ve butik bulunuyor. Ayrıca dünyaca ünlü markalara ait mağazaları da burada bulabilirsiniz.

Kaçırmayın! Oldukça popüler olan Soho’ya uluslararası mağaza zincirlerine bir göz atmanızı öneriyoruz!

41. Grand Central Terminali

Grand Central Terminali

Burası neresi? Grand Central Terminali, dünyanın en büyük tren istasyonlarından biridir. Manhattan’ın ada bölgesinde yer alan Grand Central, Amerikanın en favori mimarileri listesinde 13. sıradadır

Neden gitmeliyiz? Amerikan filmlerinde sık sık gördüğümüz bu terminal, içerisinde bulunan birçok mağaza ile aynı zamanda bir alışveriş merkezidir. Grand Central’i, New York’ta gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz!

Kaçırmayın! Grand Central Terminali’nin tavanında bulunan ve oldukça etkileyici olan gökkubbe çizimine bayılacaksınız!

42. Chinatown

Chinatown

Burası neresi? Farklı ülkelerde bulunan Çin mahallerine genellikle Chinatown adı verilir. New York’taki en eski ve tek Çin mahallesi olan Chinatown, Batı Yarımküre’deki en yoğun Çinli nüfusuna sahiptir. 2010 yılında Ulusal Tarihi Yapılar arasında gösterilmiştir.

Neden gitmeliyiz? Chinatown, yiyecek ve içecek çeşitlerinden, giyim-kuşama kadar Çin kültürüne dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve turizm açısından oldukça popüler bir yerdir. Gitmemek için bir sebep bulamıyoruz!

Kaçırmayın! Chinatown’ da bulunan hediyelik eşya satan dükkanlardan alışveriş yapmayı, sokaklarda meşhur kırmızı balonların arasında yürümeyi ve birbirinden lezzetli yiyecekleri tatmayı unutmayın!

43. 9/11 Anıtı ve Müzesi 

9/11 Anıtı ve Müzesi

Burası neresi? 9/11, Dünya Ticaret Merkezi olan İkiz Kuleler’in 11 Eylül saldırısıyla yıkılmasının ardından yine aynı bölgeye yapılan anıt ve müzeden oluşan bir yerdir.

Neden gitmeliyiz? Turistlerin yoğun talep gösterdiği 9/11 Anıtı ve Müzesi, saldırının yıkımını ve şiddetini göstermesi açısından önemli bir yerdir. Bunun dışında saldırı esnasında sevdiklerini kaybedenler için bir simge haline gelmiştir ve anıt üzerinde saldırı esnasında hayatını kaybeden kişilerin her birinin adı yazmaktadır.

Kaçırmayın! 9/11’deki müzeyi mutlaka gezmenizi öneriyoruz.

44. Little Italy

Little Italy

Burası neresi? New York’un farklı kültürleri yansıtan mahallerinden bir diğeri Little Italy’dir. Bu mahallenin, adı gibi tam bir Küçük İtalya olduğunu söyleyebiliriz.

Neden gitmeliyiz? New York’tasınız ama bir yandan da İtalyan kültürünü yakından tanımak istiyorsunuz; işte burası sizin için biçilmiş kaftan! Little Italy içerisinde İtalya’ya dair birçok şeyi bir arada bulabilirsiniz.

Kaçırmayın! Little Italy’deki meşhur İtalyan yemeklerinden tadabileceğiniz restoranlara mutlaka uğrayın!

45. Aziz Patrick Katedrali

Aziz Patrick Katedrali

Burası neresi? Aziz Patrick Katedrali, New York’ta bulunan, Katolik kilisesine bağlı bir katedraldir. Bu tarihi ve mimarisiyle kendine hayran bırakan yapı aynı zamanda Katolik Başpiskoposluğu’nun idari binasıdır. 

Neden gitmeliyiz? Amerika’nın favori mimari yapıları listesinde 11. sırada yer alan Aziz Patrick Katedrali, 1878 yılından itibaren varlığını sürdürmeye devam ediyor. Tarihi ve mistik yapısıyla turizm ve dini açıdan önemli bir mekan olan katedralde, genellikle önemli devlet çalışanlarının cenaze törenleri düzenleniyor. 

Kaçırmayın! Aziz Patrick Katedrali’nin tam karşısında Rockefeller Center bulunuyor. Bu sayede turistik açıdan önemli olan iki mekanı görebilir; bir taşla iki kuş vurabilirsiniz!

46. Solomon R. Guggenheim Müzesi

Solomon R. Guggenheim Müzesi

Burası neresi? 1959’da yapımı tamamlanan  Solomon R. Guggenheim Müzesi, New York’un ilginç mimarisiyle dikkat çeken önemli müzelerinden bir tanesidir.

Neden gitmeliyiz! Müzede genel olarak Solomon R. Guggenheim’in modern sanat yapıları sergileniyor. Bunun dışında çağdaş sanat örneklerine dair birçok orijinal eseri, her yıl düzenlenen çeşitli sanat sergilerini ve bienalleri müzede bulmanız mümkün. Salı ve cumartesi günleri 10.00-20.00 arası açık olan müze, perşembe günleri kapalı; diğer günler ise 10.00 ile 17.30 saatleri arasında hizmet vermeye devam ediyor. 

Kaçırmayın! Müzede giriş ücreti istenmiyor ama yine de bağış yapmanız isteniyor. Yani durumuna göre 1 dolar da verebilirsiniz 100 dolar da…

47. Flatiron Binası

Flatiron Binası

Burası neresi? Manhattan semtinde bulunan yapı, dünyanın ilk gökdeleni olarak bilinmektedir. 1902 yılında yapımı tamamlanan üçgen şeklinde ki bina, ütüye benzetildiği için İngilizcede aynı anlama gelen Flatiron adını almıştır.

Neden gitmeliyiz? Ulusal tarihi öneme sahip eserler kategorisinde bulunan yapı bir dönem Amerika’nın simgesi olarak seçilmiştir. Flatiron Binası, günümüzde, farklı yapısı ve tarihi dokusu sebebiyle birçok turistin akın ettiği bir yerdir.

Kaçırmayın! Flatiron Binası’na kadar gidip fotoğraf çekmeden dönmek olmaz!

48. Prospect Park

Prospect Park

Burası neresi? Central Park’tan sonra New York’un ikinci büyük parkı olan Prospect Park, 585 dönümlük bir vaha alanından oluşmaktadır.

Neden gitmeliyiz! Şehrin bunaltıcı atmosferinden kaçmak isteyen insanlar buraya akın ediyor diyebiliriz. Çünkü Prospect Park uçsuz bucaksız yemyeşil alanlarıyla gerçek bir cennet gibi! Bunun dışında parkta bir göl ve çok sayıda çeşme bulunuyor.

Kaçırmayın! Prospect Park’ta bisiklet keyfi, sandal turu veya piknik gibi her çeşit aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Brooklyn’de bulunan bu muazzam parkı mutlaka ziyaret etmelisiniz!

49. Bethesda Terrace

Bethesda Terrace

Burası neresi? Central Park’ın içinde bulunan bir mimari harikası. Central Park’ta inşa edilen ilk yapılardan biri olan Bethesda Terrace’nin yapımı 1863 yılında tamamlanmıştır.

Neden gitmeliyiz? İçerisinde  Bethesda çeşmesini de bulunduran yapı, turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir yer. New York gezilecek yerler listenize Central Park’ı zaten eklemiştiniz; dolayısıyla Central Parka kadar gitmişken Bethesda Terrace’yi görmeden dönmek olmaz!

Kaçırmayın! Sokak müzisyenlerinin harika performanslarını dinleyebileceğiniz Bethesda Terrace’de bir yandan Central Park gölünün manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

50. Hudson Yards: Climbable Sculpture

Hudson Yards

Burası neresi? New York’ta çığır açan mimarisiyle Hudson Yards aslında mahalle şeklinde oluşturulmuş bir yaşam alanıdır. Bu alanın içinde alışveriş merkezlerinden restoranlara ve spor komplekslerine kadar her şey mevcut. Lakin bizim için önemli olan görseldeki Climbable Sculpture adlı, merdiven uçlarının birleştirilmesiyle oluşan 150 ft uzunluğundaki tırmanılabilir binadır.

Neden gitmeliyiz? 2.500 basamaktan oluşan bu bina tasarımcısı tarafından ”gemi” olarak adlandırılıyor. Oldukça özel bir mimariye sahip olan bina yaklaşık 150 milyon dolarlık maliyetiyle gerçekten dudak uçuklatıyor. Ziyarete açık olan bina içerisinde sanat galerileri ve yeşil alanlar bulunuyor. Zaten binanın kendisi başlı başına bir sanat eseri!

Kaçırmayın! Sepet şeklindeki bu binaya mutlaka tırmanmalı ve New York manzarasını bir de buradan görmelisiniz. Daha fazla bilgi almak istiyorsanız Hudson Yards linkine tıklayabilirsiniz!

51. Dumbo

Dumbo

Burası neresi? Dumbo, arnavut kaldırımlı sokakları ve antik yapılarıyla meşhur olan bir Brooklyn mahallesidir.

Neden gitmeliyiz? İçerisinde bağımsız butikler, popüler restoran ve kafelerin bulunduğu Dumbo, özellikle Brooklyn Köprüsü Parkı’nın kuzey ucu, tarihi Jane’s Carousel’in ve Manhattan siluetinin pitoresk manzarasına sahip olması sebebiyle turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir yerdir.

Kaçırmayın! Ulusal Tarihi Yerler listesinde de yer alan Dumbo’nun Tarihi Bölgesi’ni mutlaka görmelisiniz!

pinListemiz burada sona eriyor. New York’ta gezilecek yerler yazımızda eksik bulduğunuz noktaları yorumlardan bize ulaşarak içeriği geliştirmemizi sağlayabilirsiniz. Başka bir yazımızda görüşmek üzere. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin