Mersin Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 85 Yer (Detaylı)

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında bilgiler; Eski bilinen ismi ile İçel, Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Türkiye‘nin en büyük 11. şehridir. Mersin limanı bulunduğu coğrafi koşul sebebiyle ilçeye önemli bir ekonomik kaynak sağlamaktadır. Çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Mersin ili, görülmesi gereken tarih, kültür ve doğal güzellikler bakımından en önemli şehirlerinin başında geliyor. Bu güzel şehri keşfetmeniz için Mersin gezilecek yerler yazımızı okumaya devam edin.

Kaç günde gezilir; Mersin gezi planınızı maksimum 3-4 güne ayarlamanız yeterli olacaktır.

Ziyaret için en uygun zaman; Yaz aylarında sıcak ve nem oranı yüksek olan ilin, kış aylarında ise ılık ve yağışlı olduğu görülmektedir. Ziyaret için en uygun zaman dilimi ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Ulaşım Rehberi yazımızda tüm bilgileri detaylı şekilde bulabilirsiniz.

Müze kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ve ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Mersin’de yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Diğer tüm illerimizde olduğu gibi Mersin’de de tadı damakları çatlatacak tatları; tantuni, kerebiç, Tarsus kebabı ve daha fazlası için Mersin’in Yöresel Yemekleri yazımızı okumaya devam edin.

*Mersin Gezilecek Yerler Videosu

*Popüler Görülecek Yerler

-Meydanlar, Caddeler, Sokaklar

1. Kuşimoto Sokağı

Kusimoto sokağı

Burası neresi? Kushimoto Sokağı, Mersin’in en önemli sosyalleşme noktalarının başında gelmektedir. Birçok cafe ve restoran gibi toplanma mekanlarına ev sahipliği yapan sokak, özellikle gençler arasında sıklıkla tercih edilen yerlerden biridir.

Sokağın aynı zamanda uluslararası bir bağ oluşturmak amacıyla kurulduğunu da belirtmek isteriz. Burası, 1890 yılında Japonya’nın Kushimoto şehri dolaylarında gerçekleştirdiği sefer esnasında batan Ertuğrul Fırkateyn’in anısına, ülkemiz ile Japonya arasındaki dostluk bağlarının geliştirimesi amacıyla oluşturulmuş bir sokaktır. Bu amaçla iki şehirdeki sokakların ismi değiş tokuş edilerek dostluk bağları pekiştirilmiştir. Sokak 1994 yılından bu yana bu isimle anılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Her ne kadar son yıllarda kalite olarak bir düşüş yaşansa da, Kuşimoto Sokağı hala Mersin’de zaman geçirebilecek keyifli noktaların başında gelmektedir. Burada Ekim ayında düzenlenen Mersin Sokak Sanatçıları Festivali ise burayı özellikle Ekim ayında ziyaret etmek için cazip kılan detaylardan biridir.

2. Cumhuriyet Meydanı

Mersin Cumhuriyet Meydani

Burası neresi? Cumhuriyet Meydanı, Mersin’in en popüler buluşma ve etkinlik alanlarının başında gelmektedir. Meydanın çevresinde bulunan işletmeler, mağazalar ve kafeler burasını ziyaretçiler için çok keyifli bir zaman geçirme ve eğlenme noktası haline getirmektedir.

Neden gitmeliyim? Cumhuriyet Meydanı çevresinde buraya gelenlerin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri imkanlar mevcuttur. Burası aynı zamanda insanların buluşma noktası olarak da kabul edildiğinden, Cumhuriyet Meydanı’nda arkadaşlarınızla buluşabilir ve Mersin’in tadını çıkarabilirsiniz.

  • Adres: Kültür, Atatürk Cd. No:40, 33010 Akdeniz/Mersin
  • Yol tarifi al >

-Sembolik Yapılar 

3. Kleopatra Kapısı

kleopatra kapısı

Burası Neresi? Bizans Dönemi’nde kent surlarının Dağ, Adana ve Deniz olarak üç kapısı yer alırmış. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Tarsus’tan bahsederken buradaki kapı için İskele Kapısı ismini vermiştir. 18. yüzyılın sonlarına dek üç kapı da sapasağlam gelmiş olup Mısırlı İbrahim Paşa 1835 yılında hepsini yıktırmış ve yalnızca tek kemerli Deniz Kapısı kalmıştır.

Ünlü Mısır kraliçesi  Kleopatra’nın Romalı sevgilisi General Antonius ile görüştüğü Tarsus ilçesindeki Gözlü Kule’de büyük bir tören eşliğinde karşılanmışlar ve Deniz Kapısı’ndan şehre girmişlerdir. Bundan böyle de ismi Kleopatra Kapısı olarak kalmıştır.

  • Adres: Tarsus Adana 47. Km., Tarsus Merkez, Tarsus, Mersin (İçel)
  • Yol tarifi al >

4. Kız Kalesi

kız kalesi mersin

Burası Neresi? Bir diğer adıyla Deniz Kalesi olarak anılan Kız Kalesi, aynı adı taşıyan mahallenin sahilinde konumlanan bir adacığın üzerinde yer almaktadır. Kalenin üzerinde yer alan kitabeye göre, 1119 yılında I. Leon tarafından yaptırılan kale, Korykos Antik Kenti’nin içinde bulunuyor. Bir dönemde korsanların barınak olarak kullandığı bilinen bilgiler arasındadır.

Geçtiğimiz yıllarda Mersin Arkeoloji Müzesi’nin yaptığı kazı çalışmaları esnasında kalenin ortasında bir yapı kompleksi bulunmuştur. Bu kompleksin içinde bir de şapel yer almaktadır ve kalenin avlusundaki şapelden bile daha eski olduğu öğrenilmiştir. Sahilden 600 metre uzaklıktaki ihtişamlı görüntüsüyle görenleri büyüleyen kaleye, deniz bisikleti kiralayarak ulaşabilirsiniz.

Kale hakkındaki efsaneye göre; kral çok sevdiği biricik kızının geleceğini öğrenmek amacıyla bir falcıya danışır. Bir yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenmesi üzerine kızı için bu kaleyi inşa ettirmiş. Prensesi bu şekilde koruyacağına inanan kral bir gün kızına bir sepet üzün gönderir. Olacak o ki sepetin içine yılan girer ve güzel prensesi sokarak öldürür.

5. Kırk Kaşık Bedesteni

kırkkaşık bedesteni

Burası Neresi? Akdeniz’de olup da, ticaretten bahsetmemek olmaz. Anadolu şehirlerinde önemli yer tutan Bedestenlerden birisi de Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunuyor. Ramazanoğulları Beyliği’nden İbrahim Bey tarafından 1579 yılında yaptırılan Bedesten, yapıldığı ilk dönemlerde aşevi ve medrese olarak faaliyet veren bedesten, Cumhuriyet’in ilanından sonra kapalı çarşıya dönüştürülmüştür.

Neden gitmeliyim? Eski ismiyle Beyaz Çarşı olarak anılan bedestende; yöresel el sanatlarına ait seramik, ahşap, bakır, gümüş, deri, dokuma turistik hediyelik ürünler olmak üzere, yöresel damak tatlarının bulunduğu yiyecek ve içeceklerin satışı yapılmaktadır. İçinde pek çok dükkanın olduğu Bedestene, Mersin’den dönmeden önce birkaç hediyelik eşya almak için de gelebilirsiniz.

  • Adres: Şehit Kerim Mahallesi 3433 Sokak Kırkkaşık Bedesteni No:6, 33440 Tarsus/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-19.30
  • Yol tarifi al >

6. Siptilli Çarşısı

Tarihi Siptilli Carsisi

Burası neresi? Tarihi Siptilli Çarşısı, Tarsus ilçesinin alışveriş ve yeme içme amacıyla gelinebilecek en önemli mekanları arasında bulunmaktadır. Çarşının bulunduğu tarihi yapı, yakın zamanda Tarsus Belediyesi tarafından restore edilerek daha ilgi çekici bir hale getirilmiş ve halkın kullanımına sunulmuştur. Özellikle çarşının bulunduğu sokakta gerçekleştirilen konsept değişiklikleri ziyaretçiler için muhteşm fotoğraf kareleri yakalama konusunda güzel bir fırsat olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tarihi Tarsus Evlerine yakın bir konumda bulunan Siptilli Çarşısı içinde görülecek çok fazla bir şey olmasa da, özellikle yeme içme amacıyla gelinebilecek bir yerdir. Siz de Mersin gezinizin Tarsus ayağı esnasında buraya uğrayabilir, zaman zaman değişen konsepti inceleyerek bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

  • Adres: Reşadiye, 3014. Sk. No:1, 33500 Tarsus/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-20.00
  • Yol tarifi al >

7. Mersin Marina

mersin marina

Burası Neresi? Türkiye’deki en büyük marina olma özelliği taşıyor olup, 2011 yılından beri faaliyet göstermektedir. Toplamda bin adet olmak üzere 500’ü kara 500’ü deniz yat bağlama kapasitesi bulunuyor. Burası Mersin halkının önemli buluşma noktalarından bir tanesidir.

Marinaların şehrin görüntüsüne kattığı estetik ve güzelliğin bir diğer örneği de Mersin marina. Mersin’in ilçe merkezinde bulunan marina, sosyal ortam olarak en kalabalık yerlerden. Vakit geçirmek için sabah-akşam fark etmeksizin kafe ve restoranlarına gidebilir, gününüzü değerlendirebilirsiniz.

  • Adres: Eğriçam, Adnan Menderes Blv. No:33, 33160 Yenişehir/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Müzeler

8. Mersin Deniz Müzesi

mersin deniz müzesi

Burası Neresi? 2010 yılında hizmete açılan müze, Mersin’in Yenişehir ilçesinde yer almaktadır.  İçerisinde bulundurduğu koleksiyonlar sebebiyle dünyadaki müzeler üzerinde önemli bir yere sahiptir.  Türk deniz harp geçmişini tüm detaylarıyla yansıtan 500’den fazla eser ve 800 kitaplık bir kütüphanesi bulunan müzenin büyük ana salonda; gemi modelleri, sancak, arma, askeri kıyafetler ve ateşli silahlar ile yağlı boya tablolar sergileniyor.

İnteraktif salonda; küçük yaştaki çocuklara denizcilik alanı hakkında bilgi verilir, Türklerin denizcilik tarihi nesilden nesle aktarılması için çalışmalarda bulunulur. Özellikle Efsane Mahmudiye, Kahraman Hamidiye, Preveze ve Barbaros hayrettin Paşa, tarihte önemli bir yeri olan Nusret Mayın Gemisi, Gazi Alemdar ve yavuz Muharebe kruvazörü hakkında dijital olarak anlatılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra müze içerisinde yer alan salonda, geçici olarak sergiler düzenlenirken, kültür ve sanat alanlarına destek olmak için resim ve gemi modeli atölyeleri açılmıştır.

  • Adres: Gazi, 33130 Yenişehir/Mersin
  • Telefon: (0324) 327 77 76
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Yol tarifi al >

9. Mersin Atatürk Evi Müzesi

mersin atatürk müzesi

Burası Neresi? Mersin’in Akdeniz ilçesinde bulunan Atatürk Evi Müzesi, 1897 yılında Almanya Konsolosluğu Christman tarafından yaptırılmıştır. 1925 yılında Atatürk ve eşi Latife Hanım 11 gün boyunca kalmışlardır. Evin kamusallaştırılması fikrinin kabul görmesi üzerine restore edilerek yenilenmiş ve 1992 yılında ise Atatürk Evi ve Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Kültür Bakanlığı’nın mülkiyeti olan evde; Atatürk’ün Mersin’i ziyaret ettiği sırada çekilmiş fotoğrafları ile Anıtkabir’den buraya getirilen yirmi iki tane kişisel eşyası yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Köş içinde giriş kısmında bulunan ve çeşitli fotoğrafların sergilendiği Kuva-yi Milliye Köşesi özellikle dikkat çekicidir. Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili çeşitli fotoğrafları ve kişisel eşyaları görmek ve O’nu daha yakından tanımak için Mersin’de bulunan bu köşkü mutlaka Mersin gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

  • Adres: Kültür, Atatürk Cd. No:34, 33010 İçel Merkez/Mersin
  • Telefon: (0324) 237 55 71
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Tarsus Müzesi

Tarsus Müzesi

Burası neresi? Tarsus Müzesi ilk olarak 1557 senesinde Ramazanoğulları zamanında inşa edilmiş tarihi bir yapıda hizmet vermiştir. Açık avlu planına sahip bir medrese olarak planlanan yapı, 1971 senesinde düzenlenerek müze haline getirilmiş ve ziyarete açılmıştır. Tarihi binanın zamanla beklentilere karşılık verememesi üzerine, müze 75. Yıl Kültür Merkezi Kompleksi içinde ayrılan ve iki büyük salona sahip yeni yerine 1998 yılında taşınmıştır.

Müzenin giriş katında Çukurova kültürüne dair çok önemli eserlerin ve nesnelerin sergilendiği etnografik bölüm bulunmaktadır. Burada kilimler, kıyafetler, bakır malzemeler, kılıçlar ve daha birçok farklı objeler görülebilmektedir. Müzenin alt kısmında ise Tarsus ve çevresinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılar neticesinde ortaya çıkarılmış arkeolojik kalıntıları görmek mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Mersin’in de içinde bulunduğu Çukurova kültürünü yakından tanımanıza olanak sağlayan arkeolojik ve etnografik sergilerin yer aldığı Tarsus Müzesi, hem Tarsus’un hem de Mersin’in en güzel müzeleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Kızılmurat, Atatürk Cd No:28, 33440 Tarsus/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücretli ancak Müzekart ile ücretsiz ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

11. Taşucu Atatürk Evi

Burası neresi? Açılışı 12 Mayıs 2005 tarihinde gerçekleştirilen Taşucu Atatürk Evi, Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin aynı oranda ölçeklendirilmesiyle inşa edilmiştir. Birebir aynı evin Taşucu beldesine inşa edilmesi ise, söylenene göre Atatürk’ün Taşucu’na geldiğinde burasını Selanik’e çok benzetmesinden dolayıdır.

Evin inşası bölge halkının ve Taşucu Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Ahşap ve taş işçiliği ile inşa edilmiş olan bina iki kattan oluşmaktadır. Evin içinde Atatürk’e ait kişisel eşyaların yanı sıra çeşitli antika ev eşyaları ve Atatürk’ün Mersin’e gelişini gösteren fotoğraflar bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Türkiye’deki üç orjinal Atatürk evinden biri olması nedeniyle çok önemli bir yere sahip olan bu yapı, ziyaretçileri duygu yüklü bir tarihi yolculuğa çıkarmaktadır. Müzenin merkezi bir konumda bulunması ve Taşucu Limanı’nından 5 dakikalık kısa bir mesafede yer alması da müzeyi ziyaret etmeyi kolaylaştırmaktadır.

  • Adres: Taşucu, 33900 Silifke/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 09.00-16.00
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Mersin Arkeoloji Müzesi

mersin arkeoloji müzesi

Burası neresi? Mersin Müzesi, Mersin’de şimdiye kadar varlık göstermiş bütün uygarlıklara ait eserlerin sergilendiği bir yerdir. Müze toplamda üç büyük sergi salonundan oluşmaktadır. Bu sergi salonlarından ilkinde Roma dönemine ait heykeller, lahitler ve Nagidos Antik Kenti’nden çıkarılmış çeşitli eserler sergilenmektedir. Müzenin ikinci bölümünde ise Yumuktepe Mahfazası görülebilmektedir. Burada kazılardan çıkan sanat eserleri, günlük eşyalar ve el baltaları gibi nesneler bulunmaktadır. Müzenin son katı olan üçüncü katta ise Mersin’e ait etnografik eserlere yer verilmiştir. Bu eserler arasında gümüş eşyalar, piyonlar, çeşitli ev eşyaları ve çeşitli silahlar yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Mersin Deniz Müzesi’ne çok yakın bir konumda bulunan Mersin Arkeoloji Müzesi, Mersin’in antik dönemden itibaren başlayan tarihine tanıklık etmek için gidebileceğiniz Mersin’in görülmesi gereken önemli yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Gazi mah, Adnan Menderes Blv. No:54, 33130 Yenişehir/Mersin
  • Telefon: (0324) 231 96 18
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-19.00
  • Yol tarifi al >

13. Mersin Kent Tarihi Müzesi

mersin kent tarihi muzesi
Görsel Kaynak: Ahmet Umut Üzülmez

Burası neresi? 150 yıllık bir sivil mimari örneği yapıda bulunan Mersin Kent Tarihi Müzesi, Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim tarafından, binanın restore edilmesinin ardından özel müze statüsüyle 2010 yılından itibaren ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır. Müzenin açılışı ise 4 Eylül 2010 tarihinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilmiştir.

Müzenin bir kısmı Atatürk’e ayrılmıştır ve bu kısımda Atatürk’ün Mersin’i ziyareti sırasında çekilen fotoğraflarla Atatürk’ün Mersin’de nereleri ziyaret ettiği kronolojik olarak gösterilmiştir. Müzedeki Mersin’in Kurtuluşu bölümünde ise kurtuluş mücadelesinde emeği geçenler hakkında bilgilere ulaşmak mümkün olmaktadır. Müzede aynı zamanda Mersin Camileri ve Kiliseleri olarak tasarlanmış bir bölüm de yer almaktadır. Bu bölümde ise hem Mersin merkezde hem de Mersin’in ilçelerinde bulunan cami ve kiliseler hakkında bilgilere ulaşmak mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Geleneksel mimarisiyle dikkat çeken yapısı ile ziyaret edilmeye değer bir nokta olan Kent Tarihi Müzesi, 19. ve 20. yüzyıla ait Mersin’le ilgili sunduğu belge ve fotoğraflarla Mersin’in tarihinde yolculuk yapmak için de görülmesi gereken yerlerden biridir.

  • Adres: Cami Şerif, 5219. Sk. No:4, 33060 Akdeniz/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-17.00
  • Yol tarifi al >

14. Narlıkuyu Mozaik Müzesi

narlıkuyu mozaik müzesi

Burası neresi? Silifke’deki Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Roma dönemindeki bir hamamın üç güzelin tasvir edildiği o döneme ait en önemli mozaik sanat eserlerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Hamam binası 1975-1976 yılları arasında restore edilmiş ve mozaik koruma altına alınmıştır. Mozaikteki üç güzelin, Zeus’un kızları olan Aglaia, Thalia ve Euphrosine‘yi tasvir ettiği düşünülmektedir. Mozaik ve mozaiğin içinde bulunduğu hamamın MÖ 4. yüzyıldan kalma olduğu tahmin edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Dünyanın en önemli mozaik eserlerinden biri olarak kabul edilen Üç Güzeller Mozaiği’nin bulunduğu Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Mersin’deki en önemli müzelerden biri olarak kabul edilmektedir.

  • Adres: Narlıkuyu, Çerkez Sk. No:10, 33940 Silifke/Mersin
  • Telefon: 03247141019
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 09.00-17.00
  • Yol tarifi al >

15. Mersin Devlet Resim Heykel Müzesi ve Galerisi

Mersin Devlet Resim Heykel Müzesi ve Galerisi

Burası neresi? Mersin Güzel Sanatlar Galerisi, 1944 yılında inşasına başlanan ve Cumhuriyet dönemindeki sivil mimarlığın ilk örneklerinden biri olarak kabul edilen tarihi bir binada bulunmaktadır. Bina 1951 yılına kadar çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler için kullanıldıktan sonra, bu tarihte Milli Eğitim Bakanlığına ve 1977 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir.

Binanın 1991 yılındaki restorasyonunun ardından tekrar hizmete açılmıştır. Günümüzde binanın giriş katında resim galerisi, birinci katında ise müze sergisi bulunmaktadır. İkinci katında ise çeşitli ofislere ve toplantı salonuna ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde çeşitli sergilere ev sahipliği yapan Mersin Güzel Sanatlar Galerisi, sergi ziyaretinden hoşlanan gezginler için Mersin gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken sanat duraklarından biridir.

  • Adres: Kiremithane, Silifke Cd. No:40, 33010 Akdeniz/Mersin
  • Telefon: (0324) 237 04 74
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-17.00
  • Yol tarifi al >

16. Amfora Müzesi

amfora muzesi
Görsel Kaynak: İmdat Uzun

Burası neresi? Amfora Müzesi, Mersin’deki ender ve özgün yapıya sahip müzelerinden biridir. Amfora Müzesi Taşucu, Mersin ve Antalya kıyılarında balıkçı ağlarına takılarak toplanan antik dönemden kalma ticari şişelerin sergilendiği Türkiye’nin ilk ve tek amfora müzesidir.

Müze, Arslan Ece tarafından MÖ 7. yüzyıl ile 18. yüzyıl arasında üretilmiş amforalardan oluşmuş olan koleksiyonun bağışlanmasıyla Silifke’nin Taşucu beldesinde kurulmuştur. Müzede sergilenen eserler özellikle antik dönemin ticari faaliyetlerinin gelişimi ile ilgili ziyaretçiler için aydınlatıcı bir gezi imkanı sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Antik döneme ait birçok amforayı incelemek ve o döneme dair çeşitli bilgiler edinmek için bu keyifli müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Cumhuriyet Mh., 33980 Taşucu/Silifke/Mersin
  • Giriş ücreti: Özel bir müze olduğu için girişte Müzekart geçmiyor.
  • Ziyaret saatleri: Cuma-Pazartesi 10.00-17.00
  • Yol tarifi al >

17. Anamur Müzesi

Anamur Müzesi

Burası neresi? 1992 senesinde ziyarete açılan Anamur Müzesi, Anamur Öğretmenevi’nin hemen yanında bulunuyor. Müzenin kuruluş girişimleri ise daha eskilere, 1976 yılına kadar uzanmaktadır. Müze içinde 4000’e yakın arkeolojik eser ve 1000’e yakın etnografik eser sergilenmektedir. Müze, özellikle Anemurium Antik Kenti’nden çıkarılan eserlerin sergilenmesi amacıyla kurulmuştur.

Neden gitmeliyim? Müze toplamda 260 m²’lik taban alanına sahip bir binada bulunmaktadır. Anamur’un yüzlerce yıl içinde oluşmuş geleneksel unsurlarını incelemek ve bölgeden çıkarılan arkeolojik kalıntıları incelemek için Anamur Müzesi’ni mutlaka Mersin gezi listenize dahil edin.

  • Adres: Yalıevleri, Kek, Adnan Menderes Cd., 33650 Anamur/Mersin
  • Telefon: (0324) 814 16 77
  • Ziyaret saatleri: Tadilat nedeniyle şu anda ziyarete kapalı
  • Yol tarifi al >

18. Silifke Müzesi

silifke müzesi

Burası neresi? İçerisinde 20 binden fazla eserin bulunduğu Silifke Müzesi’ndeki eserlerin tarihi MÖ 2500’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Müze, ilk olarak 1939 yılında Cumhuriyet İlkokulu’nda toplanan eserlerin tasnif edilmesinin ardından bu okulda 1958 yılında ziyarete açılmıştır. 1973 yılından bu yana ise mevcut binasında ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Müzedeki eserler iki büyük salonda sergilenmektedir. Salonların ilki arkeolojik eserlere ayrılmıştır ve bu bölümde binlerce sütun, taştan heykel, toprak ve metalden yapılmış eşyalar sergilenmektedir. Diğer salon ise etnografik eserler için ayrılmıştır.

Neden gitmeliyim? Mersin bölgesine ait birçok önemli arkeolojik ve etnografik eseri incelemek istiyorsanız Silifke Müzesi, Mersin’de gidilebilecek önemli müzelerden biridir.

  • Adres: Atik, Taşucu Cad. No:29, 33940 Silifke/Mersin
  • Telefon: (0324) 714 10 19
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-16.45
  • Yol tarifi al >

-Plajlar/Koylar

19. Yapraklı Koy

yapraklı koy

Burası Neresi? Silifke’nin belki de en güzel koylarından olan Yapraklı Koy, Mersinlilerin ve turistlerin en çok tercih ettiği koylardan. Turkuaz renkli suyu ve havuz görünümüyle, her göreni kendine hayran bırakıyor. Denizin içinde bir de soğuk su kaynağı olduğundan her zaman temiz bir koyla karşılaşıyorsunuz.

Mersin ilçesinin en temiz plajlarından biri olan Yapraklı Koy, doğanın bir lütfu olup beş farklı noktadan su kaynağı bulunmaktadır. Bu sebeple bir yandan soğuk bir yandan ise sıcak suyu hissedebileceğiniz eşine az rastlanır bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Sadece soğuk suyu değil çevresinde var olan kayalarda meşhurdur. Bu kayalar genellikle suya dalmak için kolaylık sağlar. Denize girmek için oluşturulmuş bloklar üzerinde şezlong ve bir kumsal yer almaktadır. Koyda profesyonel olarak dalış yapabileceğiniz alanlarda mevcuttur.

20. Akçakıl Koyu

Burası Neresi? Ağaçların arasında sessiz sakin bir tatil için kalabalıktan uzak Boğsak Köyü’nün kıyısı Akçakıl, adından da anlaşılacağı üzere burası çakıllı bir koy. İlçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta konumlanıyor olup, özellikle kamp ve karavan için ideal bir nokta olduğu söylenebilir. Silifke’de bulunan koy, çam ormanlarının bittiği yerde karşınıza çıkıyor.

Neden gitmeliyim? Pek çok işletmenin de bulunduğu koyda, mis gibi doğal havasını içinize çekerken, denizin keyfini sürebilirsiniz.

21. Tisan Yarımadası

tisan

Burası Neresi? Kıbrıs Barış Harekatı esnasında bir albayın helikopterle buradan geçmesiyle bulunan ada, bölgenin keşfedilmeyi bekleyen gizli cennetlerinden biri olan Tisan Yarımadası, özellikle sakinliği ve tertemiz denizin keyfini yaşamak isteyen ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor.

Neden gitmeliyim? Tisan Yarımadası pek çok kişi tarafından Mersin’de girilebilecek en güzel yerlerin başında gelmektedir. Yarımadanın yeşil ve maviyle karışık manzarası ise insana büyük bir keyif veriyor. Mersin’in Silifke ilçesine gittiğinizde uğramalısınız.

22. Yeşilovacık

yeşilovacık

Burası Neresi? Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan en sakin koylardan birisi de Yeşilovacık halk plajı. Geniş ve uzun alana sahip olan plaj aynı zamanda kumluk. Koy, sakin olduğundan ve çok fazla turistik değil. Bu yüzden şezlong ve şemsiye gibi hizmetler yok. Kendi havlunuzu serip, denizin keyfini sürebilirsiniz.

23. Mavikent Sahili

mavikent sahili

Burası Neresi? Yemyeşil çamların içinde olan koy, Mavikent sitesinin önünde olduğu için bu ismi almış. Etrafında herhangi bir tesis bulunmadığından, kendi malzemelerinizi getirmekte fayda var. Sahile gittiğinizde gün batımını izlemenizi öneririz.

Neden gitmeliyim? Mavikent Sahili sunmuş olduğu huzur dolu iklimin yanı sıra muhteşem denizi ile de Mersin’de görülmesi gereken önemli yerlerden biri olarak kabul edilmektedir.

24. Boğsak Koyu

boğsak koyu

Burası Neresi? Mersin’in en güzel koylarından biri olan Boğsak Koyu, aynı zamanda mavi bayraklı denize sahip. Genellikle Caretta carettaların en çok uğradığı yerlerden. Koyda şezlong, şemsiye gibi hizmetler yok ancak kamp işletmeleri mevcut. Tuvalet ve banyo ihtiyaçlarınızı da bu alanlarda giderebiliyorsunuz. Dupduru denizin keyfini çıkarmak için, koya uğramayı unutmayın.

25. Barbaros Koyu

Barbaros Koyu

Burası Neresi? Silifke’de bulunan sakin koylardan bir diğeri de Barbaros Koyu. Yüksek sesli plaj işletmelerinden uzak kalan koy, gezi teknelerinin de en çok uğradığı koylardan. Kendi şemsiyenizi ve havlunuzu alıp giderseniz, keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Barbaros Koyu, Mersin’in henüz doğallığı bozulmamış ve tertemiz suya sahil koylarından biri olması nedeniyle doğa tutkunları için keşfedilmesi gereken yerlerden biridir. Yalnız dönüş yoluna koyulmadan önce çöplerinizi toplayarak Barbaros Koyu’nun bakir olarak kalmasına katkı sağlamanızı rica ediyoruz.

26. Kum Mahallesi Plajı

kum mahallesi plajı

Burası Neresi? Silifke’de sığ deniziyle çocuklu ailelerin en çok tercih ettiği kumsallardan olan plaj, kumluk bir yapıya sahip. Pek fazla işletme bulunmadığından hazırlıklı gitmenizi tavsiye ederiz.

  • Adres: Taşucu, Yusuf Özlen Cd. 405 Sk, 33900 Silifke/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

27. Kapızlı Plajı

Burası Neresi? Atakent’te bulunan plaj, yine kumsalı geniş olan kumsallardan biri. Çok fazla tesisin bulunmadığı plajda, şezlong ve şemsiyeyi ücretli olarak kiralayabilirsiniz. Şezlong ve şemsiye için verdiğiniz ücret karşılığında ücretsiz olarak tuvaletlerden de faydalanabiliyorsunuz

28. Kızlar Hamamı Koyu

Kızlar Hamamı Koyu

Burası Neresi? Mitolojik hikayeye göre Zeus’un kızlarının yıkandığı rivayet edilen koy, Kızlar Hamamı adını buradan alıyor. İçme suyunun denize karıştığı nokta da tam olarak burada yer alıyor. Bu yüzden her zaman buz gibi ve berrak bir su sizleri karşılıyor. Yazın sıcak günlerinde serinlemek için, Kızlar Hamamı Koyu’nu tavsiye ederiz.

Neden gitmeliyim? Konum olarak biraz sapa kalması nedeniyle herkes tarafından Kızlar Hamamı Koyu, bu sayede berrak ve tertemiz bir suya sahip. Bu da sakin bir ortamda denize girmek isteyenler için burasını çok cazip seçeneklerden biri haline getiriyor.

  • Adres: Narlıkuyu, Akyar Küme Evler, 33940 Silifke/Mersin
  • Yol tarifi al >

29. Toslaklar Koyu

toslaklar koyu

Burası neresi? Mersin’in Bozyazı ilçe merkezinden 20 kilometre uzaklıkta bulunan Toslaklar Koyu, Mersin’in denize girilebilecek keyifli rotalarından biridir. Rüzgarlara ve dalgalara karşı oldukça korunaklı bir yer olan Toslaklar Koyu, sakin deniz sevenler için tercih edilebilecek yerler arasında bulunmaktadır. Koyda bulunan işletmeler sayesinde ziyaretçiler duş ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını da karşılayabilmektedir. Buna karşın ziyaretçiler tarafından yapılan geribildirimlerde işletmenin hizmet kalitesini arttırması yönünde çokça görüş olduğunu da söylemek istiyoruz.

Neden gitmeliyim? Toslaklar Koyu hem denize girmek hem de kamp yapmak için ziyaretçilerin Mersin’in gezilecek yerler listesine ekleyebileceği çok önemli doğal noktalar arasında bulunmaktadır. Özellikle akşam saatlerinde suyun denize girmek için muhteşem bir güzelliğe büründüğünü belirtmemiz gerekiyor.

30. Akyar Koyu

akyar koyu

Burası Neresi? Narlıkuyu’da bulunan koy, Kızlar Hamamı Koyu’ndan hemen bir sonraki sırada bulunan koy. Plaj olarak kumsalı bulunmuyor ancak, büyük bir alana yayılan piknik alanı mevcut. Hazırlıklı gelirseniz gününüzün güzel geçmesini sağlayabilirsiniz.

  • Adres: Narlıkuyu, Akyar Küme Evler, 33940 Silifke/Mersin
  • Yol tarifi al >

31. Altınofroz Plajı

altınofroz

Burası Neresi? Mersin’in en güzel plajlarından birisi de, Silifke’de bulunan  Altınorfoz Plajı. Otele ait olan plaja, şemsiye ve şezlong ücreti ödeyerek girmeniz mümkün. Mavi bayraklı olan deniziyle, ailece güzel vakit geçirebilirsiniz.

32. Bozyazı Halk Plajı

bozyazı halk plajı

Burası Neresi? Mersin’in Bozyazı ilçesinde bulunan plaj, Mavi bayraklı olan Mersin plajlarından biri. Sabahın erken saatlerinde gittiğinizde dingin olan deniz öğleden sonra dalgalanabiliyor. Etrafta işletmelerinde bulunduğu plajda, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

33. Büyükeceli Plajı

büyükeceli

Burası Neresi? Mersin’in Gülnar ilçesinde bulunan plaj, çok fazla bilinmiyor. Bu yüzden sakinlik ve kafa dinlemeyi isteyenler için biçilmiş kaftan. Deniz suyu ılık ve plajı da kumluk olan kumsal da işletme sayısı da az. Özellikle dalışı sevenlerdenseniz, bu plaj tam size göre.

  • Adres: Büyükeceli, 33715 Gülnar/MersinBüyükeceli, 33715 Gülnar/Mersin
  • Yol tarifi al >

34. Anamur Sahili

anamur

Burası Neresi? 17 Km uzunluğunda sahiliyle, Anamurium Antik Kenti kalıntılarının arasında denize girmek ayrı bir zevk. Pullu Orman İçi Milli Parkı’nın da içinde bulunan koy, kamp için de uygun alana sahip. Denizin hemen derinleşmemesi ise burasını çocuklu aileler için de çok cazip denize girme noktalarından biri haline getirmektedir.

35. İncekum Plajı

Burası Neresi? Adından da anlaşılacağı üzere incecik kumuyla, herkesi kendine hayran eden bir plaj; İncekum Plajı. Masmavi denize karşı çadırınızı kurup, tatilin tadını çıkarabilirsiniz. Antalya- Mersin otoyolu üzerinde bulunan plaj, her yerden ulaşım kolaylığı olduğu için, rahatça gidebileceğiniz plajlardan.

36. Soğuksu Plajı

Burası Neresi? İncekum Plajı’nı geçtikten sonra, Antalya-Mersin yolunda devam ettiğinizde karşınıza çıkan plaj, dağdan gelen Soğuksu Çayı’nın suyunun denize karışmasından dolayı Soğuksu Plajı ismini almış. Buz gibi suya girip serinleyebilir, dilerseniz yanı başındaki çaya da girerek durulanabilirsiniz.

37. Limonlu Plajı

mersin limonlu plaji

Burası Neresi? Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan Limonlu Plajı, adını bölgede yetişen Mersin limonlarından alıyor. Uzunca sahil şeridiyle, kalabalık olsa dahi yoğunluğunu hissetmeyeceğiniz kumsalda, denizin keyfini sürebilirsiniz.

  • Adres: Limonlu, Milli Egemenlik Cd. No:58, 33780 Erdemli/Mersin
  • Yol tarifi al >

38. Kızkalesi Plajı

Burası Neresi? Mersin’in en bilindik tarihi kalıntılarından biri olan Kızkalesi’nin hemen karşısındaki sahil şeridinde bulunan plaj, turkuaz rengiyle görenleri büyülüyor. Sığ bir deniz olduğu için çocuklu aileler için çok uygun. Ancak denize girmek istemezseniz, deniz bisikleti kiralayarak Kızkalesi’ne de çıkabilirsiniz.

-Seyir Alanları

39. Çamlıyayla Baştepe (Yangın Gözetleme Kulesi)

çamlıyayla baştepe

Burası Neresi? Külpet Dağı’nın yamaçlarında kurulan Çamlıyayla’yı Tarsus, Mersin, Konya ve Niğde illeri ile çevrelenmiştir. Çamlıyayla merkezine 13 kilometre mesafede bulunan Baştepe, eşsiz manzarasıyla görenleri büyülüyor.

Yerleşim yılı tam olarak bilinmiyor ancak ilçenin ismini aldığı Namrun Kalesi, Haçlıların gelmesiyle birlikte  Selçuklu Dönemi’nden itibaren uzun süre Kilikya Ermeni Krallığı’nın egemenliği altında kalmış. Daha sonra bu bölge Selçuklu Devleti’ne geçmiş. Barındırdığı tarihi ve doğal yapıları ve Yörük yaşamının sürdürülmesi açısından zengin nadir ilçelerden bir tanesidir. Dağları, kanyonları,  mağaraları, gölleri, nehirleri ve ormanları yönüyle çeşitlilik sunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Barındırdığı tarihi ve doğal yapıları ve Yörük yaşamının sürdürülmesi açısından zengin nadir ilçelerden bir tanesidir. Dağları, kanyonları,  mağaraları, gölleri, nehirleri ve ormanları yönüyle çeşitlilik sunmaktadır. Rakımı 2230 metre olan Baştepe, dağ araçlarıyla etkinliklerin en çok yapıldığı noktalardan. Sizde Mersin’in dağlarına çıkıp, iyi bir nefes almak istiyorsanız, Baştepe’ye mutlaka çıkmalısınız.

40. Gelincik Tepesi

gelincik tepesi

Burası Neresi? Toros Dağları’nın yamacında yer alan Gelincik Tepesi, muhteşem deniz manzarasına sahip bu mekanda yamaç paraşütü yapmayı sevenlerin en gözde noktası. Ülkenin çeşitli noktalarından gelen spor severler, Mersin’in en güzel seyir noktalarından biri olan Gelincik Tepesi’nden kendilerini gökyüzüne bırakıveriyorlar.

Neden gitmeliyim? Arazi yapısının uygunluğu açısından iniş yapmak hayli kolay. İklim koşullarının elverişli olması sebebiyle dört mevsim boyunca uçuş yapılabilmektedir. Bu şahane deneyimi yaşayan çılgın doğa sevenlerin oldukça bunun keyfini sonuna kadar çıkardıklarını söyleyebiliriz.

  • Adres: Emirler, 33110 Yenişehir/Mersin
  • Telefon: 0543 932 95 90
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler 

-Yeşil Alanlar/ Parklar 

41. Atatürk Parkı

mersin atatürk müzesi

Burası Neresi? 2000 yılında Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Atatürk Parkı, İsmet İnönü Bulvarı ile Akdeniz kıyısı arasında konumlanmaktadır. Göz dolduran peyzaj düzenlemesi ile halka açılan park içerisinde, 2000 kişilik açık hava tiyatrosu ile Refah Şehitleri Anıtı ve 2008 yılında yapılan Kongre ve Sergi Sarayı yer almaktadır. Tüm bunların yanında; çay bahçeleri, kafeler ve restoranlarda park içerisinde yerini almaktadır.

Kongre ve Sergi Salonu; parkın liman bölgesinde yer alıyor olup, 60 dönümlük arazideki yapay bir göl üzerine inşa edilmiştir. Bin kişilik kapasiteye sahip merkez, büyük bir otoparka ve yapay gölet çevresinde yer alan çay bahçeleri bulunmaktadır. Göletlerden başlayan üç  ahşap iskele  deniz kenarındaki yürüme yoluna bağlanır. Mersin’de düzenlenen müzik festivalleri, devlet ve özel tiyatro turneleri de burada gerçekleştirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Atatük Parkı, Mersin’in en ferah parklarından biridir. Burası aynı zamanda içerisinde bulunan Refah Şehitleri Anıtı nedeniyle Mersin’in görülmesi gereken önemli yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Mesudiye, 33070 Akdeniz/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

42. Rauf Denktaş Parkı

rauf denktas parki

Burası neresi? Kıbrıs Türk Tarihi için önemli bir yere sahip olan Rauf Denktaş’ın adını alan park içinde kendisinin bir de heykeli bulunmaktadır. Yeşillikler içinde bulunan Rauf Denktaş Parkı, Yenişehir ilçesinde yer almaktadır. Park içinde aynı zamanda Kıbrıs Barış Harekatı’nın en önemli isimlerinden Fazıl Küçük ve kahraman şehit yüzbaşı Cengiz Topel’in büstleriyle barış harekatında kullanılan bazı emtialar da görülebilmektedir. Park, bu özelliği ile aynı zamnda bir açık hava müzesi özelliği taşımaktadır.

Nedeng itmeliyim? Bol bol yeşil alana sahip olan park, ziyaretçiler ve çocukları için hem dinlenme hem de keyifli vakit geçirme noktalarından biridir. Parka gelenler aynı zamanda Kıbrıs Barış Harekatı ile ilgili önemli şahısları tanıma ve harekatta kullanılan önemli nesneleri görme şansına da sahip olmaktadır.

  • Adres: Limonluk, 33120 Çavak/Yenişehir/Mersin
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Yol tarifi al >

43. 100. Yıl Gümüş Kum Mesire Yeri

100. Yıl Gümüş Kum Mesire Yeri

Burası Neresi? 23 hektarlık alana sahip mesire alanı, kızılçam ve okaliptüs ağaçlarının yarattığı serinlik ortamında sıcak yaz günlerinizi geçirmeniz için ideal bir ortam sunuyor. Mersin Deniz Kaplumbağası Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi bulunan mesire alanının içinde yer alan kumsalın bir kısmında Caretta Caretta kaplumbağaları yumurtlama yapmaktadır.

  • Adres: 75. Yıl, 33320 Mezitli/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-20.00
  • Yol tarifi al >

44. Çocakdere Milli Parkı

çoçakdere milli parkı

Burası Neresi? Mersin’in Çamlıyayla ilçesinde bulunan Çocakdere Milli Parkı, özellikle doğa yürüyüşçülerinin ve kamp severlerin en sevdiği bölgelerden. Filmlerden fırlamış yemyeşil görüntüsüyle, insanın başını döndürecek oksijeniyle, doğaya dönüş yaşayabilirsiniz. Kamp yapmayı düşünürseniz, milli parkın yaban hayatı olduğunu da unutmayın.

45. Karaekşi Tabiat Parkı

karaeksi tabiat parki
Görsel Kaynak: Arkın Yavaş

Burası neresi? Mut ilçesinde bulunan ve 2011 senesinde milli park statüsüne dahil edilerek koruma altına altınan Karaekşi Tabiat Parkı, Mersin’de mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biridir ve çok keyifli bir dinlenme noktasıdır. Ormanın kalbinde, nehir yatağına yakın, tamamen çınar ve kızılçamlarla kaplı muhteşem bir doğa harikasıdır. Tabiat Parkı içinde kamelyalar da bulunmaktadır ve dileyen ziyaretçiler burada mangal yakarak piknik yapma şansına da sahip olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Doğanın içinde huzurlu zamanlar geçirmenize olanak tanıyan Karaekşi Tabiat Parkı içindeki, alabalık çiftliğine uğrayarak lezzetli balıkların tadına bakabilirsiniz. Dilerseniz de doğanın kalbine kendinizi bırakarak huzur dolu doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

46. Pullu Tabiat Parkı

Pullu Tabiat Parkı

Burası neresi? Anamur ilçesinde bulunan Pullu Tabiat Parkı, Anamur Belediyesi tarafından işletilen ve özellikle kampçılar tarafından çok beğenilen ziyaret noktaları arasında bulunmaktadır. Burası 10 hektarın üzerinde bir alana yayılmış durumdadır ve ziyaretçiler için nezih bir tatil ve kamp ortamı sunmayı amaçlamaktadır. Tabiat Parkı, ilçe merkezinden yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Tabiat Parkı içinde tatil yapmak isteyenler için duş ve banyo başta olmak üzere çeşitli ihtiyaçlara yönelik imkanlar sunulmaktadır. Çadır kampı ve karavan gibi çeşitli tatil seçeneklerine imkan sunması ve tamamen doğayla iç içe, çevredeki olumsuz durumlardan izole bir ortama ev sahipliği yapması nedeniyle Pullu Tabiat Parkı, ziyaretçiler için Mersin’deki önemli gezi rotaları arasında yer almaktadır.

Aklınızda bulunsun! Kamp kurmak isteyen ziyaretçilerin kamp alanında yer sıkıntısı yaşamaması için önceden randevu alması önemli olmaktadır.

  • Adres: Bozdoğan, Mersin – Antalya Yolu, 33660 Anamur/Mersin
  • Yol tarifi al >

47. Çanakkale Zaferi Kültür Parkı ve Nusret Mayın Gemisi

canakkale zaferi kultur parki

Burası neresi? Dünyanın en önemli ve büyük mayın gemilerinden biri olan Nusret Mayın Gemisi, Çanakkale zaferinin elde edilmesinde büyük bir rol üstlenmişti. Savaşın sonrasında yük gemisi olarak hizmet vermeye başlayan gemi, 1990 senesinde Mersin ile Kıbrıs arasında gerçekleştirdiği bir seferde batmıştır. 1999 yılında ise gönüllülerin büyük çabaları neticesinde gün yüzüne çıkarılmıştır.

Gemi atıl bir durumda Mersin Limanı’nda beklediği sırada, Tarsus Belediyesi olaya el atmış ve üç parça halinde geminin Mersin’den Tarsus’a getirilmesi sağlanmıştır. Bu yolculuk 27 kilometre sürmüştür ve yaklaşık 5 saat sonunda tamamlanmıştır. Burada aslına uygun bir şekilde restore edilen Nusret Mayın Gemisi, 2003 yılında Çanakkale Zaferi Kültür Parkı içinde müze olarak sergilenmeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Çanakkale Savaşı, Türk tarihi için dönüm noktalarından biridir ve bu savaşta büyük bir rol üstlenmiş olan bu etkileyici mayın gemisini mutlaka görmelisiniz.

  • Adres: Öğretmenler, Şht. İsmet Akın Cd. No:44, 33440 Tarsus/Mersin
  • Yol tarifi al >

-Şelaleler, Nehirler, Göller

48. Yerköprü Şelalesi

yerköprü şelalesi

Burası Neresi? Gezende Kanyonu’nun bitiminde yer alan şelale, Türkiye’de koruma altına alınan 8 tabiat harikasından birisi. Mut ilçesinde bulunan şelale, şehir merkezine 35 km uzaklıkta bulunuyor. Mersin’in03 Mayıs 2011 tarihinde tabiat anıtı olarak belirlenen Yerköprü Şelalesi, doğa ile iç içe bir ortam sunuyor. Göksu Nehri’ne dökülen Ermenek Çayı’nın yıllar boyunca toprakta oluşturduğu aşınma sonucu  Yerköprü Şelalesi meydana gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Turkuaz rengi ile hoş bir görüntü elde eden göl, 300 metre uzunluğunda ve 15 metre derinliğe sahiptir. Çevresindeki bulunan ağaçlardan yansıyan kuş sesleri ve suyun akış sesi ile meydana gelen bir tını sizi alıp sürükleyecek cinsten. Üstelik şelalenin tam karşısında ve üstünde yer alan seyir teraslarından bu şahane görüntünün tadını çıkartma şansına sahipsiniz!

Aklınızda bulunsun! Yerköprü Şelalesi’ne gitmek için girişte aracınızı park etmeniz gerekiyor ve aracınızı park etmenizin ardından yaklaşık 1,5 kilometrelik bir yokuşu inmelisiniz. İnerken çok önemli değil ama çıkarken epey zorlanabilirsiniz. Bu nedenle kondüsyonlu olduğunuzdan emin olun ve rahat ayakkabılarla kıyafetler giyinin. Son olarak burayı ziyaret etmek için havanın serin olduğu sabah saatlerini tercih etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Kuskan, 33710 Gülnar/Mersin
  • Giriş ücreti değişkenlik göstermektedir.
  • Yol tarifi al >

49. Sunturas Şelalesi

santuras şelalesi

Burası Neresi? Asıl ismi Santa Iras olan Sunturas Şelalesi, Hz. İsa’nın havarilerinden Tarsuslu Saint Paul’un yetiştirdiği St. Tarasis’den bu ismi almıştır. Gözne yolu üzerinde bulunan şelaleye kolayca ulaşabilirsiniz. Şelale aynı zamanda “Çağlarca Şelalesi” olarak da bilinmektedir. Şelalenin bulunduğu nokta özel bir işletme tarafından işletilmektedir ve giriş için ücret talep edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Mersin’in sıcak yaz günlerinde, buz gibi havasıyla sanki Karadenizdeymişsiniz hissine kapılacağınız şelalede bir de alabalık restoranı bulunuyor. Taze taze tesisten çıkarılan güveç balıklardan yiyebilir, şelaleyi izleyerek yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Halkın ailesi veya arkadaşlarıyla geçirebileceği hoş bir gün Sunturas.

  • Adres: Çağlarca, 33250 Toroslar/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-18.00, Cumartesi-Pazar 09.00-18.00
  • Yol tarifi al >

50. Tarsus Şelalesi

tarsus şelalesi

Burası Neresi? Berdan Nehri’nin 5 metre yükseklikteki bir uçurumdan akması sonucu oluşan Tarsus Şelalesi, önceki yıllarda Roma Dönemi’nde mezarlık olarak kullanılmaktaydı. Şelale çevresinde rastlayabileceğiniz eski taşları göreceksiniz. Bu taşlar, yıllar boyu akan şelalenin akıntısı sayesinde hasar görmüştür.

Mezarların suyun içerisinde olmasının sebebi, şehrin su altında kalmaması için ırmak yatağının yönü değiştirmek istenmiş ve bu yatakta Roma mezarlarının olduğu kısımdan geçmektedir.

Ayrıca şelalenin içinde Karacoğlan‘ın heykeli yer alıyor bunun sebebi ise, her yıl düzenlenen Geleneksel Karacaoğlan Şelale Şiir Akşamları’ndan gelmektedir. İlk görüşte Antalya’nın Manavgat şelalesini andıran şelale, Mersin’in en heybetli ve güzel şelalelerinden. Yükseklikten akan suyun görüntüsünü izlerken, şelalenin etrafına kurulan restoranlarda yemek yiyebilir, soğuk bir içecek içebilirsiniz.

51. Ilısu Şelalesi

ılısu kanyonu

Burası Neresi? İsmini aldığı Ilısu Köyü’nde yer alan şelale, ilkbahar döneminde oldukça şehvetli akan şelale 70 metrelik bir yükseklikten akmaktadır. Yaz aylarında kendinizi buraya atın ve soğuk suyun tadını çıkartın. Ayrıca sahip olduğu muhteşem manzarası ile doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Sessizliğin verdiği huzurla yalnızca şarıldayan şelalenin sesi size huzurlu bir an yaşatacak.

52. Anamur Çayı

anamur çayı

Burası Neresi? Diğer bir adıyla Dragon çayı olarak bilinen Anamur, Toros Dağları’ndan başlayarak Çatalyatak, Yellice ve Kızcağız tepelerine kadar uzanan 35 kilometrelik bir çaydır. Rafting için oldukça elverişli yapısı oluşu sebebiyle spor sevenlerin sıkla tercih ettiği çayda keyif dolu anlar yaşayabilirsiniz. Bir yer altı nehri olması nedeniyle, çeşitli noktalarda yeryüzüne fışkırarak çıkan su, değişik bir görüntü elde etmektedir. Kaş, Masat, Gökçe Dereleri ile birleşen Anamur Akdeniz’le birleşir.

53. Limonlu Çayı

limonlu çayı

Burası Neresi? Erdemli ilçesine bağlı olan çay, Aksıfat ve Eldilek derelerinin birleşmesiyle oluşmuş olup Akdeniz’e bağlanmaktadır. İsmini bulunduğu Limonlu Beldesi’nden alan çayın etrafında tüm piknik alanları yer almaktadır. Doğal manzarasının harikalığının yanı sıra, konforlu vakit geçirebileceğiniz işletmeler de mevcut. Geldiğiniz takdirde burada yer alan tesislerde konaklayabilirsiniz.

Dere boyunca ilerlerseniz, meşhur tarihi kalıntı Adam Kayalar’ı da görebilirsiniz. Bunun yanında bir çok tarihi yapıyı görme şansını yakalayabilirsiniz. Romalılara ait üç tane su dağıtım ve bunu iletmek için kurulan sistemleri bulunuyor. Bu dağıtım için kemer adı verilen ve dağları birbirine bağlayan köprüler yer almaktadır. Eski bir yerleşim yeri olduğu bilinen Göksu ve Limonlu Nehri arasında konumlanıyor olup, Antik Olba Krallığı bölgesi olarak adlandırılmaktadır.

54. Göksu Nehri

goksu nehri

Burası neresi? Pekçok ilimizden geçtikten sonra Akdeniz’e dökülen Göksu Nehri, Mersin’den de geçmektedir. Nehrin toplam uzunluğu 250 kilometreden fazladır. Burası özellikle rafting yapmayı sevenler için oldukça ideal doğal güzelliklerden biridir çünkü yükseklik konusunda avantajlı bir konumdadır. Bu da rafting için gerekli olan akış hızını sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Yerköprü Şelalesi’ni bünyesinde bulunduran Göksu Nehri, doğa severler için sahip olduğu güzelliklerle Mersin’in en önemli gezilecek yerleri arasında bulunmaktadır. Nehir su sporlarının yanı sıra kamp yapmaya, piknik yapmaya ve doğa yürüyüşlerine de imkan sunması nedeniyle doğa tutkunları için vazgeçilmez noktalar arasında bulunmaktadır.

55. Çinili Göl

cinili gol

Burası neresi? Bir buzul oluşumu olan Çinili Göl, Bolkar Dağlarındaki bu tarzdaki en büyük göl olma özelliğine sahiptir. Deniz seviyesinden 2500 metre yüksekte yer alan göl, Mersin’in Çamlıyayla ilçe sınırları içinde bulunmaktadır. Göl, toplamda 25 bin m²’lik bir alanı kaplamaktadır ve derinliği 100 metreden fazladır. Çok derin olması nedeniyle halk arasında “Dipsiz Göl” olarak da adlandırılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Gölün suyu bölgede içme suyu olarak değerlendirilmektedir ve özellikle yaz aylarında serinliği ve temiz havası nedeniyle sıklıkla ziyaret edilmektedir. Doğada zaman geçirmek isteyenler için kamp yapmak amacıyla da çok fazla tercih edilmektedir.

Aklınızda bulunsun! Çinili Göl her ne kadar Çamlıyayla’da bulunsa da, esasen Niğde sınırları içinde bulunmaktadır. Zaten buraya ulaşım da Niğde tarafından gerçekleştirilmektedir.

56. Göksu Deltası Kuş Cenneti

goksu deltasi kus genneti

Burası neresi? Göksu Nehri’nin Akdeniz’le buluştuğu noktada, 10.000 m² gibi çok geniş bir alanda bulunan Göksu Deltası Kul Cenneti, Silifke’de yer almaktadır ve Mersin’in muhteşem doğal güzelliklerinden biridir. Kuşlar için oldukça verimli bir alan olan delta, göçmen kuşlar için çok ideal bir dinlenme ve beslenme alanıdır. Bu da burayı 500 civarında kuş türü için dinlenme ve yaşam alanı haline getirmektedir.

Neden gitmeliyim? Rehberli turların da düzenlendiği Kuş Cenneti, başta ikonik flamingolar olmak üzere çok çeşitli kuşlara ev sahipliği yaptığı için doğa fotoğrafı çekmek isteyenler için Mersin’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Fotoğraf çekmek söze göre olmasa dahi bu muhteşem doğal güzellikleri keşfetmek bile size kendinizi çok iyi hissettirecektir.

Aklınızda bulunsun! Kuş gözlemi yapmak istiyorsanız kuşların göç mevsimini takip etmelisiniz çünkü en fazla kuşun olduğu zamanlar göz zamanları olmaktadır.

  • Adres: Kurtuluş, Göksu deltası, 33940 Silifke/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Mağaralar

57. Eshab-ı Kehf Mağarası

eshab-i kehf magarasi

Burası Neresi? Yedi Uyurlar inanışının en önemli noktalarından biri olan mağara, Kuran’da bahsedilen dünya üzerindeki 33 Yedi Uyurlar mağarasından biri. Kehf suresinde bahsi geçen mağara, hem Müslüman hem de Hristiyan milletler tarafından kutsal görülür. Mağaraya inmek için 20 civarında merdiven inmek gerekmektedir.

Anlatılan bir efsaneye göre; mitolojiye olan inancın yitirildiği zamanlarda tek tanrıya tapan insanların zulümden kaçan Hristiyanlar; Mernuş, Sazenuş, Tebernuş, Yemliha, Mekseline, Mislina ve Kefeştetayuş adındaki Putperestliğe dönmeyi istemedikleri için Rum Hükümdar Dakyanus’un makamına çıkarılmışlar. Hükümdar ise bu dine bağlı kalmadıkları takdirde onları öldüreceğini söylemiş ve birkaç gün tanımıştır.

Bu verilen zaman izninden yararlanan gençler ise Kıtmir adındaki köpekleri ile birlikte kaçarak bu mağaraya sığınmışlardır. Tanrı bu çocuklara 300 yıl kadar uyku vermiştir. Uyanan ilk kişi bir şeyler almak için şehir merkezine iner ancak elindeki geçmiş zaman parası yüzünden yakayı ele verir.

Yakalandığı kişi ondan parayı nasıl bulduğunu ve bulduğu yere gitmek istediğini söyler. Çocuk yalnız olmadığını beraberinde yedi arkadaşı olduğu mağarayı söyler. Ancak mağaraya geldiğinde karşılaştığı manzara yedi yavru kuş ve yuvasından başka bir şey değildir. İşte mağara bunun üzerine Yedi Uyurlar Mağarası adını almıştır.

  • Adres: Dedeler, 33400 Tarsus/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.00
  • Yol tarifi al >

58. Cennet-Cehennem Obrukları

cennet cehennem obrukları

Burası Neresi? Mersin’in Silifke ilçesinde yer alan obruklar, erozyonla tavanın çökmesi sonucu oluşmuş iki obruktan oluşuyor. Doğanın bir hatta iki mucizesi olarak adlandırabileceğim Cennet ve Cehennem Obrukların’dan Cennet Obruğu’nun açıklığı; 250 x 110 metre olup 70 metre derinliğe sahiptir. Cennet Obruğu’na girmek için 450 basamak inmek gerekmektedir. Yaşlılar için yakın zamanda panoramik asansör de yapılmıştır.

Mağaranın girişinde MÖ 5. yüzyılda dikdörtgen yapıdaki kesme taşlarla yapılmış küçük bir kilise yer almaktadır. Girişinde bulunan kapının üzerindeki yazıttan Paulus ismindeki dindar bir şahıs tarafından Meryem Ana adına yaptırıldığı bilgisi yer almaktadır.

Cennet Obruğu’nun bir diğer köşesindeki Zeus Tapınağı Helenistik Döneme aittir. Tapınağın kuzey yönündeki duvarı üzerindeki taşlara  Hellenistik ve Roma dönemlerinde görev almış 130 din adamının adları yazılmıştır. Tapınak Hristiyanlık dönemi sırasında kiliseye dönüştürülmüştür.

Cennet Obruğu’nun 75 metro kuzeyinde yer alan Cehennem Obruğu, dış kenarları iç bükey oluştuğu için mağaranın içerisine giriş söz konusu değildir. Yunan mitolojisinde denilen o ki; Zeus yüz başlı ejderha Typhon’u yendikten sonra bir dönem cehennem çukuruna kapattıktan sonra Etna Yanardağı’na hapsetmiştir.

  • Adres: Narlıkuyu, Silifke ilçe merkezine 21 km, 33940 Silifke/Mersin
  • Telefon: 03247141019
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.15-16.45
  • Giriş ücretli ancak Müzekart göstererek ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

59. Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası

gilindere

Burası Neresi? Mağaranın keşfedilme hikayesi; 1999 yılında bir çobanın küçük bir kirpiyi takip etmesi üzerine Akdeniz kıyısında Gilindire’yi bulmasıyla başlar. Karşılaştığı manzara karşısında büyülenen adam Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile iletişime geçmesi üzerine mağara tabiat parkı ilan ederek koruma altına alınmıştır.

Yapılan araştırmalar sonucu dördüncü zaman başında yaşanan iklim değişikliği ile buzul sonrası döneme geçiş sırasında oluşmuş olduğu anlaşılmış ve derinlere doğru sular altında olduğu saptanmıştır. Sular altında kalan sarkıt ve dikitler bu sebepten dolayı günümüze kadar ulaşabilmiş.

Diğer adı ile Aynalıgöl anılan mağara ismini; Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalar sonucu  yarısı tatlı yarısı tuzlu olan olduğu ortaya çıkan gölün adeta bir ayna gibi yansıma üzerine almıştır.

Mağaraya hem denizden hemde karadan girmek mümkündür. Diğer bir özelliği ise Türkiye’deki Kambriyen kireç taşından oluşmasıdır. İçerisinde barındırdığı doğal güzelliğin yanı sıra yaşanan iklim değişkenliği üzerine bilime önemli katkıda bulunmaktadır. Aydıncık’a 10 km uzaklıktaki Gemi Durağı yakınlarında bulunan mağara, deniz kenarından girdiğiniz köprüsüyle de dikkat çekiyor. Daha mağaraya girmeden manzarasına hayran kaldığınız yer, mağaraya girince sizi daha çok etkileyecek.

  • Adres: Hacıbahattin, 33840 Aydıncık/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
  • Yol tarifi al >

60. Taşkuyu Mağarası

taskuyu magarasi

Burası neresi? Eshab-ı Kehf Mağarası’na giderken görebileceğiniz Taşkuyu Mağarası, Tarsus ilçesinde bulunmaktadır. 2006 yılında şans eseri keşfedilen mağara, Tarsus Belediyesi tarafından 2012 senesinde düzenlenmiştir. 2014 yılında ziyarete açılan mağara, oldukça geniştir ve ziyaretçileri kendisine hayran bırakacak güzelliktedir.

Taşkuyu Mağarası’nın giriş kısmı deniz seviyesinden yaklaşık 214 metre yüksekliktedir. Mağaranın uzunluğunun ise keşfedilen kısmının 470 metre olduğu belirtilmektedir. Mağaranın iç sıcaklığı ise 19,5 ile 24 derece arasında değişmektedir. Mağarada bulunan kısımların her birine Yedi Uyurlar’daki gençlerin isimleri verilmiştir.

Neden gitmeliyim? Taşkuyu Mağarası Türkiye’nin en güzel mağaralarından biri olarak kabul edilmektedir. Çok yakın bir zamanda keşfedilmiş olan Taşkuyu Mağarası, özellikle doğal güzelliklere meraklı olan ziyaretçiler için Mersin’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Taşkuyu, 33400 Tarsus/Mersin
  • Ziyaret saatleri: 09.00-18.00
  • Giriş ve otopark ücretsiz
  • Yol tarifi al >

61. Köşekbükü Mağarası

köşekbükü mağarası

Burası neresi? Üçüncü Jeolojik zamanda oluştuğu düşünülen Köşekbükü Mağarası, Mersin’in önemli tatil beldelerinden olan Anamur ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Daha önce atıl durumda olan Köşekbükü Mağarası, 15 yıl önce gerçekleştirilen yenileme çabalarıyla turizme kazandırılmıştır.

Mağara Dilek, Şifa ve Huzur isminde 3 farklı bölümden oluşmaktadır. Mağaranın kapladığı alan ise 500 m²’dir. Mağaranın havası astım hastaları için faydalı olduğundan burası yöre halkı tarafından “Astım Mağarası” olarak da adlandırılmaktadır. Mağara içindeki sarkıtlar ve dikitler muhteşem bir görsel şölen sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Karstik özelliği ile birçok mağaraya ev sahipliği yapan Mersin’in bu güzel mağarasını da mutlaka Mersin gezilecek yerler listenize ekleyin ve doğadaki muhteşem güzellikleri keşfetmeye devam edin.

  • Adres: Akdeniz, Alparslan Türkeş Blv. No:143, 33640 Anamur/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti hakkında ziyaretçilerin şikayetçi olduğunu belirtmemiz gerekiyor.
  • Yol tarifi al >

62. Yanışlı Mağarası

yanışlı mağarası gülnar, mersin

Burası neresi? Gülpınar’ın aynı isimli beldesinde bulunan Yanışlı Mağarası, sahil mağarası olması nedeniyle özellikle burada denize girmek isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Halk arasında “Mavi Çini Mağarası” olarak da bilinen Yanışlı Mağarası, aynı zamanda kamp tutkunları için de tercih edilen doğal güzelliklerden biridir.

Neden gitmeliyim? Ücretsiz bir şekilde kamp yapabileceğiniz, muhteşem denizin keyfini çıkarabileceğiniz Yanışlı Mağarası, doğa tutkunlarının son dönemlerde keşfettiği Mersin’in en güzel yerlerinden biridir.

Aklınızda bulunsun! Ani su yükselmeleri olabileceği için kamp kurmak isteyenlerin mağara dışında daha yüksek bir alanı tercih etmesi can güvenliği açısından çok önemlidir. Mağara civarında herhangi bir işletme ya da market tarzı bir yer olmadığından ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmeniz gerektiğini de belirtmek isteriz.

-Kanyonlar

63. Aksıfat Kanyonu

mersin aksfıtat kanyonu
Görsel Kaynak: Ntv

Burası Neresi? Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan kanyon, aslında Toroslardan başlayarak 110 km uzunluğunda bir dere. Doğa severlerin uğrak yerlerinden birisi haline gelen kanyon, aynı zamanda ilçenin içme suyu ihtiyacını da karşılıyor. Derenin buz gibi sularında serinledikten sonra, kanyonda yapacağınız doğa yürüyüşüyle, unutulmaz vakitler geçirebilirsiniz.

  • Adres: Güneyli, 33940 Erdemli/Mersin
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

64. Gezende Kanyonu

gezende kanyonu

Burası Neresi? Mut ilçesinde bulunan kanyona, Gezende Barajı’ndan aşağıya inerek ulaşabilirsiniz. Yer köprü şelalesine kadar devam eden kanyon, sessiz ve sakin bir tabiat harikası. Sarp kayalıkların bulunduğu kanyonda, hazırlıklı gelirseniz doğa yürüyüşü yapabilir ve kanyonu keşfedebilirsiniz.

65. Göksu Kanyonu

göksu kanyonu

Burası Neresi? Geyik Dağları’ndan gelen su kaynağından beslenen kanyon, diğer yönlerden gelen çaylar ile Silifke üzerindeki Göksu Deltasında birleşerek Akdeniz’e akar.  Mersin’in rafting ve kano sporlarını sevenler için en çok uğranılan yerlerden olan Göksu Kanyonu, uzunca bir vadide, dağların arasından süzülüp gidiyor. Bazı noktalarda akım hızının yüksek olduğu nehrin yüksekliği zaman zaman 100 metreyi bulabiliyor. Orta Toroslardan doğan bu kanyonu görmeden dönmemenizi tavsiye ederiz.

66. Lamos Kanyonu

lamos kanyonu

Burası Neresi? Mersin’in Erdemli ilçesinin içinde bulunan Limonlu beldesindeki en güzel noktalardan birisi de, Lamos Kanyonu. Fethiye, Saklıkent Kanyonu’nu andıran kanyon, Mersin ilçe merkezine 45 km uzaklıkta bulunuyor. Kanyon’un içinde akan çayın adı ise Limonlu Çayı. Lamos Kanyonu’na gittiğinizde, piknik yapabilir, çayda yüzebilir, ya da dağ tırmanışı yapabilirsiniz.

67. Kisecik Kanyonu

kisecik kanyon

Burası Neresi? Tarsus’tan yaklaşık 52 km uzaklıkta bulunan kanyon, Saklı cennet adıyla da anılıyor. Suyunun soğukluğuyla ünlü olan kanyonda, dilerseniz kişi başı belirli bir ücret vererek sallar ile gezebilirsiniz. Suyun derinliğinin 16 metreye kadar ulaştığı kanyonda, doğanın tadını çıkarmanızı tavsiye ederiz.

-Vadiler

68. Kayacı Vadisi

kayacı vadisi

Burası Neresi? Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan Kayacı Vadisi, şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır. Vadinin içerisinden akan 130 kilometre uzunluğundaki Limonlu Çayı ile güzelliğine güzellik katan bu doğa harikası her yıl binlerce turisti kendine hayran bırakıyor.

Öyle ki Romalılar çay sayesinde Kız Kalesi üzerinde 450 sene boyunca hakimiyet kurmuşlardır. Çoğunluklu olarak yürüyüş yapılan alanlar, piknik yapılabilmesi için de uygun hale getirilmiştir. Vadinin içindeki 150-200 metrelik dik kayalıklar ile bir bütün oluşturan yaban laleleri oldukça güzel bir görünüm yaratmakta.

Neden Gitmeliyim? Çok çeşitli aktiviteler sizi bekliyor!  Balık tutabilir, piknik yapabilir ve kamp kurabilirsiniz. Doğayla iç içe olmayı seviyorsanız burası tam size göre bir yer diyebilirim. İnişli çıkışlı yürüyüş yollarında farklı hayvan türlerine de rastlamanız mümkün. Limonlu Çayı üzerindeki ahşap iskelelerde bir şeyler yudumlayabilir, stresten uzak vakit geçirmenizi tavsiye ederiz.

-Yaylalar

69. Taşeli Platosu

taşeli platosu mersin

Burası Neresi? Taş ve suyun birleştiği en güzel yerlerden birisi de şüphesiz Taşeli Platosudur. Derin mağaralar, heybetli şelalelerle, yükseklikteki en çekici düzlüklerden. Antalya’daki Akseki ile Mersin’deki Mut-Silifke arasında yer alan Taşeli, rengarenk küçüklü büyüklü taşların var olduğu bir yerdir. Hatta öyle ki ismini, bu yarımada ve plato ismini bu taşlık yapısından dolayı almıştır.

Göksu Nehri’nin kolları platoyu çevreleyerek aşılması zor vadiler oluşturarak platonun şeklini oluşturmaktadır. Platonun yüzey kısmının bir karst müzesi demek yanlış olmaz. Akan suyun taşlar üzerinde oluşturduğu açık kapalı çukurlar yüzeyin şekillenmesinde etkin rol oynar. Platoda yer alan vadi yamaçlarında çeşitli mağaralar da bulunmaktadır. Türkiye’nin en derin mağarası olan Peynirliköyü Düdeni de burada yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Tamamıyla doğanın hüküm sürdüğü bu alanda, platoyu yaran kanyonuyla, keşfetmeniz gereken bir plato. Mersin’e gittiğinizde Taşeli Platosu’na bir gününüzü ayırmanızı, hatta dilerseniz kamp yapmanızı tavsiye ederiz.

70. Gözne Yaylası

gözne yaylası

Burası Neresi? 1200 metrelik yükseklikte bulunan Gözne Yaylası, çam, ardıç, meşe ve maki ormanları ile elma, kiraz, vişne ve meyve bahçeleri ile çevrelenmiş durumdadır. Piknik alanı olarak kullanılan yaylada 30 Ağustos geleneksel güreş şenlikleri düzenlenmektedir.

71. Abanoz Yaylası

Burası neresi? Özellikle Anamur halkı tarafından tercih edilen Abanoz Yaylası, Mersin’in önemli yazlık sayfiye yerleri arasında bulunmaktadır. Burası kış aylarında sessizliğe bürünse de baharın gelmesiyle birlikte şenlenmektedir. Yaz aylarında kahvehaneler, bakkallar ve kır lokantalarının açılmasıyla serin ve eğlenceli bir tatil noktası haline gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Yaz aylarında Mersin’e gelenler için serinleyebilecekleri bir yer tavsiye etmek gerekiyorsa Abanoz Yaylası’nı Mersin gezilecek yerler listesine ekleyebilirler. Burası aynı zamanda Toros Dağlarının muhteşem manzarasını seyre dalmak için de değerlendirilmesi gereken yerlerden biridir. Yaylaya ulaşmak Anamur ilçe merkezinden yaklaşık 1 saatlik bir yolculukla mümkün olmaktadır.

72. Kozlar Yaylası

Burası neresi? Kozlar Yaylası Mersin’in Mut ilçesinde yer almaktadır ve ilçe merkezinden yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bir dağ yamacına kurulu olan yayla, doğayla iç içe olmasının yanı sıra fosil kalıntıları nedeniyle tarih meraklısı gezginlerin de ilgi odağı olmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1400 metreden fazla olan Kozlar Yaylası, tertemiz havasıyla da adeta bir oksijen deposudur.

Neden gitmeliyim? Kozlar Yaylası aynı zamanda bölgesel lezzetleri ve organik ürünleri tatmak için de değerlendirilebilecek yerler arasındadır. Temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz imkanların bulunduğu Kozlar Yaylası içinde konaklama alternatifleri de bulunmaktadır. Yemyeşil doğası ve huzur dolu iklimiyle buraya gelenler buraya aşık bir şekilde istemeyerek ayrılmaktadır.

*Çocuklarla Gezilecek Yerler 

73. Tarsus Hayvanat Bahçesi 

tarsus hayvanat bahçesi mersin

Burası Neresi? Şehir merkezine 27 kilometre uzaklıkta yer alan Tarsus Hayvanat Bahçesi, 2014 yılında hizmete açılmıştır. Farklı türdeki hayvanların kendi doğal alanlarından kopmadan devam ettirdikleri yoğun ilgi gören bir noktadır. Açıldığı ilk zamanlar bakımsız bir yer olan Tarsus Hayvanat Bahçesi, gün geçtikçe yenilenmiş ve çok daha huzurlu bir yer haline gelmiştir.

Neden Gitmeliyim? İnşa edilen özel alanlarda hayvanları bizzat besleyebilir ve yakından inceleme fırsatını yakalayabilirsiniz. Özellikle çocukların çok sevdikleri bu hayvanat bahçeleri gezilecek yerler listenize eklenmesi gereken önemli yerler arasında olduğunu düşünerek Tarsus Hayvanat Bahçesi’ni gezmenizi tavsiye ederim.

  • Adres: Kavaklı, Berdan Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 33400 Tarsus/Mersin
  • Telefon: (0324) 626 33 34
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Yol tarifi al >

74. Mezitli Aquapark 

mersin mezitli aquapark

Burası Neresi? 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren Mezitli Aquapark, hem yaz aylarında yüzme keyfini çıkarabileceğiniz hem de spor yapma imkanı bulabileceğiniz bir tesis. On bin metrekarelik bir alanı kapsayan bu yer, zevkinize göre her çeşit bulabileceğiniz çeşitli oyun ve yüzme havuzlarına sahip. Ailecek yazın keyfini çıkartabileceğiniz Mezitli’de her ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz alanların bulunduğunu da hatırlatalım.

  • Adres: Yeni, 33151. Sk., 33330 Mezitli/Mersin
  • Telefon: (0324) 357 12 77
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-18.00, Pazartesi kapalı
  • Yol tarifi al >

75. Tarsus Su Parkı

tarsus su parkı

Burası Neresi? Atatürk Parkı içerisinde yer alan Tarsus Su Parkı içerisinde,  olimpik yüzme havuzu ve sosyal tesisler yer almaktadır. Belediye tarafından işletmesi verilen tesis 2007 senesinden beri faaliyet göstermektedir. 1400 metrekare büyüklüğündeki bir havuz, kaydıraklı havuz, çocuk havuzu, soyunma odaları, kafeterya, spor odası gibi ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz alanlar mevcuttur. Yaz dönemi süresince yüzme kurslarına ücreti karşılığında kayıt olarak ay boyunca gidebilirsiniz.

  • Adres: İsmetpaşa, 33440 Tarsus/Mersin
  • Ziyaret satleri: Pazartesi-Cuma 11.30-16.00, Cumartesi-Pazar 10.00-16.00
  • Yol tarifi al >

76. Aqua Anamurium Aquapark

Aqua Anamurium Aquapark

Burası Neresi? 2011 yılında açılan park, Mersin’in Anamur ilçesinde yer alıyor olup yaz aylarında halkın bunaltıcı sıcaklardan kaçarak serinleyebileceği bir ortam oluşturulmuş. Yalnızca bunun için değil çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Heyecan sevenler için kaydıraklı, çocuklar içinse mini havuzlar bulunuyor. Eylül-Mayıs ayları boyunca kullanıma açıktır.

  • Adres: Güzelyurt, Rauf Denktaş Cd. No:18, 33650 Anamur/Mersin
  • Telefon: (0324) 814 26 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.30
  • Yol tarifi al >

*Yakınında Gezilecek Yerler

77. Narlıkuyu

narlıkuyu

Burası Neresi? Silifke ilçesine bağlı Narlıkuyu, Mersin bölgesinin en fazla tercih edilen tatil beldelerinden bir tanesidir. Çevre illerden gelen tatilciler yazın bunaltıcı sıcaklığını atmak için alternatif bir rota olmuş durumda. Orta Çağ yıllardaki adı Porto Calamie olan Narlıkuyu, yıllar boyu önemli kıyı bölgesi olarak konumunu korumuştur.

Bu şmağirin kasaba içerisinde gezebileceğiniz; Üçgüzeller Mozaiği, Narlıkuyu Müzesi,Cennet Cehennem ve Astım Mağarası yer alıyor. Balıkları ile ünlü bu sahil kasabasının sahilinde, yan yana sıralanmış dükkanlar denize nazır bir akşam yemeği için oldukça idealdir.

78. Kargıpınarı

kargıpınarı

Burası Neresi? Mersin’in en uğrak noktaların biri olan Kargıpınarı, 2 bin 500 metrelik sahil şeridine sahip olması sebebiyle oldukça meşhurdur. Burası yılın 7 ayı da denize girmek için uygun koşullara sahip. Tabi hal böyleyken her sene bir çok insan tarafından sıkla tercihe diliyor. Özellikle Yörük kültürü yaşam stiline de sahip oluşu beldeyi hayli cazip kılıyor.

79. Kumkuyu

kumkuyu

Burası Neresi? Erdemli ilçesinde yer alan Kumkuyu, barındırdığı doğa güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Zincirlikuyu ve Töbank plajlarıyla ön plana çıkan belde, Mersin’in en popüler yerleri arasında sıralanıyor. Kumkuyu’nda her bütçe için otel ve pansiyon seçeneklerinin de oldukça bol olduğunu söylemekte fayda var.

80. Susanoğlu

susanoğlu

Burası Neresi? Silifke ilçesinin Antik Dönemde Korasion ismiyle bilinen Susanoğlu Beldesi, merkeze 70 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır. Türkiye’nin en iyi plajlarından birine ev sahipliği yapıyor olup “Mavi Bayrak” statüsünü kazanmıştır. Durum böyle olunca hayli dikkat çeken yerler arasında bir yıldız gibi parlıyor adeta. Yaz dönemlerinde 75 bini aşan nüfusa, otel, motel ve pansiyon seçenekleri mevcuttur.

81. Ayaş

Burası Neresi? Mersin’in şirin tatlı sahil kasabalarından biri olan Ayaş, tarihi antik çağlara kadar uzanıyor. Zeytincilik alanında ünlü bu belde, Romalılar ve Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılardan kalan birçok tarihi yapıyı da bünyesinde barındırmaktadır. Kumkuyu, Yemişkumu, Merdivenlikuyu plajlarıyla Erdemli’nin en tercih edilen noktalarından biri haline gelmiştir.

82. Silifke

silifke

Burası Neresi? Şehir merkezine 85 kilometre uzaklıkta yer alan Silifke’nin bir yanı Toros Dağları bir yanı Akdeniz’e uzanıyor. Antalya ve Mersin illerini İç Anadolu Bölgesi’ne bağlayan yollara sahip bu ilçe dünya üzerindeki en önemli kuş toplama merkezlerinden biri olan Akgöl ve Paradeniz bulunmaktadır. Jüpiter Tapınağı, Tokmar Kalesi Uzuncaburç ve Silifke Kalesi’ni görmeyi ihmal etmeyin derim.

83. Taşucu

taşucu

Burası Neresi? MÖ 7. yüzyılda Grekler tarafından yerleşildiği bilinen Taşucu, Silifke’ye bağlıdır. Buranın öyle bir özelliği var ki, bulunduğu enlemde görülen nadir iklim türü subtropikal yaşanmaktadır. Yani kısacası yılın 300 günü günlük güneşlik. 🙂 Diğer tüm denizler gibi masmavi muhteşem koy ve denizlere sahip Taşucu, ne kadar çok tercih edilebilir olduğunu varın siz düşünün artık.

84. Erdemli

Burası neresi? Mersin ile Silifke arasında bulunan Erdemli, sahip olduğu muhteşem plajları ile Mersin’de denize girilebilecek en güzel yerler arasında bulunmaktadır. Erdemli’ye geldiğinizde plajlarda kamp yapabileceğiniz gibi, her bütçeye hitap eden konaklama tesislerinde kalabilir ve akşamları eğlence mekanları çok keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Kız Kalesi’nin de içinde bulunduğu Erdemli, hem tarihi dokusuyla hem de yeşil ve mavinin muhteşem uyumundan ortaya çıkan doğal güzellikleriyle ziyaretçileri kendisine hayran bırakmayı başarıyor.

85. Anamur

anamur sahili

Burası neresi? 17 kilometre boyunca uzanan muazzam bir sahile sahip olan Anamur, Mersin’in önemli tatil beldeleri arasında yer almaktadır. Mersin ile Anamur arası yaklaşık 210 kilometredir ve 2,5 saatlik bir yolculuğun ardından buraya ulaşmak mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Burası Mersin’deki halkın yanı sıra Adana ve İç Anadolu şehirlerinden de birçok ziyaretçi için deniz tatili açısından çok cazip ve huzur dolu bir mekan olarak kabul edilmektedir. Özellikle yaz aylarında ziyaretçiler Anamur’a gelerek hem sakin hem eğlenceli bir tatil geçirme olanağına sahip olmaktadır.

*Alışveriş 

Yörük yaşam kültürünü hala benimseyen Mersin’in yöresel; halı, kilim, muz lifinden yapılan bin bir çeşit hediyelik eşyalarını kendiniz ve çevrenizdeki insanlar için satın alabileceğiniz Kırkkaşık Bedesteni gibi 500 senelik bir alışveriş noktası yer almakta. Ayrıca Tarsus’un ünlü Şahmeran efsanesini burada bulabilirsiniz.

İlçenin her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, içerisinde dünyaca ünlü markaları barındıran alışveriş mağazaları, sinema ve sosyal alanları bulabileceğiniz çok sayıda alışveriş merkezi yer almaktadır. Detaylı bilgi almak için Mersin Alışveriş Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

*Yapmadan Dönmeyin 

  •  Gelincik Tepesi, Tarsus Çanaktepe ve Tarsus Kartaltepe’de yamaç paraşütü yapmadan,
  •  Meşhur Mersin tatlısı cezerye, kerebic, tantuni ve şalgam içmeden,
  • Silifke’de Astım Mağarası’nı Cennet-Cehennem Obrukları’nı görmeden,
  • Kız Kalesi, Kapızlı, Anemurium ve diğer popüler plajlarında denize girmeden dönmeyin!

*Tarihi Yerler

Buram buram tarih kokan liman kenti Mersin, tarihi yerleri ve müzeleriyle sizleri bekliyor. Her şeyden önce bir Akdeniz kenti olan Mersin, komşuları gibi ciddi bir antik dönem mimarisine sahip.  Adam Kayalar, Alahan Manastırı, Anamur Mamure Kalesi, Mezgit Kale, Olba Antik Kenti, Silifke Kalesi, Yumruktepe Höyüğü bunlardan yalnızca bazıları. Tarih boyunca farklı medeniyete ev sahipliği yapan şehir, görülmeye değer birçok tarihi yapıyı bünyesinde barındırıyor.

*Gece Hayatı 

Gece hayatıyla kendinden söz ettiren Mersin, misafir ettiği öğrenci nüfusuyla kültürü yaşatan ve devam ettiren önemli bir unsurdur. Yaz kış demeden eğlenceye ara vermeyen şehirde; bar, pub, gece kulübü, meyhane, türkü bar gibi farklı konsept mekanlar bulunmaktadır. Mersin Gece Hayatı yazısında tüm popüler mekanların detaylarına ulaşabilirsiniz.

*Şehir içi Ulaşım

Mersin’de şehir içi ulaşım; belediye otobüsleri, taksi ve dolmuşlar ile sağlanmaktadır. Otobüslerde kullanmak üzere Kentkart’ı şehrin birçok noktasındaki otomat ve büfelerden temin edebilirsiniz. Bunların yanı sıra hem güzel havanın tadını çıkarmak hem de trafik oluşturmamak adına bisikletin sıklıkla tercih edildiğini söyleyebilirim.

Mersin gezilecek yerler listemiz son olarak 08.06.2023 tarihinde editörlerimiz tarafından güncellenmiştir. Siz de yazımızla ilgili duygu ve düşüncelerinizi bize yorum kısmından yazarak, içeriğimizin geliştiricilerinden biri olabilirsiniz 🙂

“Mersin Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 85 Yer (Detaylı)” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin –>