Manisa

Manisa Yöresel Yemekler | 25 Enfes Lezzet

Ege Bölgesi’nin en güzel illerinden biri olan Manisa’nın mutfağı birbirinden lezzetli yemekleriyle karşınızda.

Manisa Yöresel Yemekler yazımızda, yöresel lezzetleriyle kendine hayran bırakan Manisa’nın; kebaplardan tatlılara, salatalardan çorbalara denemeniz gereken en güzel tatlarını sizler için derledik.

# Manisa Yöresel Yemekler

1.Keşkek

Kalori bakımından zengin, buğday ve etten yapılan yemek her yörede farklı bir isimle anılsa da genellikle keşkek olarak biliniyor. Yarma buğday ve etin birlikte iyice dövülerek yapıldığı yemek, Keşkek adını Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’dan almış. Hastalanan kızı için yemek yaptırırken, bir çiftin ikramıyla tadına bakan ve biraz daha isteyen Paşa, yemeğin bittiğini duyunca ”Keşke biraz daha yapsaydınız” sözüyle, yemeğin ismi bundan sonra Keşkek olsun diyerek, ferman verir.

2. Manisa Kebabı

Uzun uzun yoğurulan etlerin, pide ve yoğurtla enfes buluşması… Manisa’da yiyebileceğiniz en lezzetli yöresel yemeklerden biri olan Manisa kebabı, doyurucu lezzetiyle denenmesi gereken tatların başında geliyor.

3. Kulak Çorbası

Manisa’nın sevilen yemeklerinden biri olan kulak çorbası yiyebileceğiniz en lezzetli yemekler arasında yer alıyor. İçerisine konulan mantılarla yoğunlaştırılan çorba, nane ve tereyağı gezdirilerek sunuluyor. Yoğurtlu çorbaları seviyorsanız, Manisa’nın bu lezzetli yöresel yemeğine bayılacaksınız.

4. Kapama Mantı

Manisa yöresine özgü yemeklerden bir olan kapama kebabı, diğer mantılardan daha büyük şekilde kapatılıyor. Üzerine isterseniz salça ve yoğurt dökerek yiyebileceğiniz yemek enfes tadı ve görüntüsüyle denenmesi gereken tatlardan biri.

5. Börülce Tarator

Ayıklanarak hazırlanan börülceler, limonlu ve zeytinyağlı sosla birleştiriliyor. Sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli olan börülce tarator, sofraların vazgeçilmez zeytinyağlıları arasında yer alıyor.

6. Şekerli Pide

İsmini okuyunca eminiz ki tadının nasıl olacağını siz de merak ettiniz. Normal pide hamuru hazırlanarak ortasına tuzsuz peynir konulduktan sonra hamurlar fırına veriliyor. Fırından çıkan pidelerin üzerine bolca şeker serpiliyor ve soğuması beklenip servis ediliyor. Manisa’ya uğrarsanız merak etmeyi bırakıp bu farklı lezzetin tadına bakmanızı öneririz.

7. Sinkonta

Manisa yöresel yemekler yazımızda bahsedeceğimiz diğer ilginç tat ise Sinkonta. Balkabağının yemeğe dönüşmüş hali sinkonta, klişe yemeklerden uzak tadıyla, denemeniz gereken farklı lezzetler arasında. Baharatlarla süslendirilen balkabakları fırınlanıp iyice kızardıktan sonra servis ediliyor. Manisa’ya özgü yapılışıyla, denenmesi gereken yöresel yemeklerden biri.

8. Mantar Tatlısı

Mantarın nasıl bir tatlıya malzeme olacağını bilmiyorsanız, Manisa’nın yaratıcı yöresel yemeklerinden mantar tatlısını denemelisiniz. Hamurun içerisine cevizle beraber mantarlar koyulup, kızgın yağda kızartılıyor. Sonrasında şerbetle buluşturulan hamurların üzerine tarçın serpilerek servis ediliyor. Mantarların lezzetli bir tatlıya dönüştürüldüğü tarifi, meşhur olduğu Manisa’da denemelisiniz.

9. Tahinli Ekmek

Tahinin ve şekerin harika birleşiminden oluşturulan ekmek, yuvarlak şekil verilip tepsilere diziliyor. Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyip servis edilen tahinli ekmek, daha önce yediğiniz ekmeklerden oldukça farklı bir lezzete sahip.

10. Kırkağaç Kavunu

Türkiye’de yetişen en lezzetli kavunlardan sayılan Kırkağaç kavunu, yalnızca Manisa’da değil Türkiye’nin her yerinde fazlaca tüketiliyor ve seviliyor. Sıcak yaz günlerinde, içinizi serinletecek kavun içi dondurma da, Kırkağaç kavunuyla yapılabilecek en güzel lezzetlerden.

11. Mesir Macunu

41 çeşit baharattan yapılan macun, hastalığa şifasıyla ve enerji vermesiyle biliniyor. İlk kez Yavuz Sultan Selim’in eşi, Ayşe Hafsa Sultan’ın hastalanmasıyla dönemin önde gelen hekimi Merkez Efendi tarafından yaptırılmış. Manisa’nın simgesi haline gelen macun için her yıl Manisa’da düzenli olarak mesir macunu festivali düzenleniyor.

12. Sultan Çayı

Manisa’nın sultanlara layık çayı; Sultan çayı. İçerisinde 11 çeşit baharatla yapılan çay, mesir macunun çay hali diyebiliriz. Genellikle balla servis edilen çay, pek çok hastalığa şifa olduğundan, soğuk algınlığı, yorgunluk gibi durumlarda tercih ediliyor.

13. Salihli Odun Köftesi

Manisa’nın Salihli ilçesinin meşhur köftesi Salihli odun köftesi, şiş üzerinde ve odun ateşiyle yapılıyor. Kuzu etinden yapılan köfte, kokusuyla da sizi büyüleyecek. Manisa’ya gittiğinizde, merkezde bulunan Sevgi Yolu üzerindeki köftecilerde yiyebilirsiniz.

14. Sultaniye Üzümü

Dünyaca tanınan üzümlerden, Sultaniye üzümü, ‘Sultani çekirdeksiz’ adıyla da biliniyor. Osmanlı Dönemi’nde şehzadelerin yetiştiği yerlerden biri olan Manisa üzümleri  “Sultanların Üzümü – Sultanlara Layık”, denilerek sultaniye adını almış. Çekirdeksiz ve tatlı üzümleri sevenlerdenseniz, bu üzüm tam size göre.

15. Akhisar Köfte

Manisa’nın en çok bilinen köftelerinden birisi de Akhisar köftesi. Türkiye’nin her yerinde yaygınlaşan köftenin aslı, 1800’lü yıllarda Makedonya’da sokak satıcılarının yaptığı köfteden gelir. Kullanılan etin lezzeti ve katılan baharat ve soğanın lezzeti itibariyle,yoğun ve iştah açıcı kokusuyla, muhakkak tatmanız gereken yemeklerden.

16. Bohça Kebabı

Zahmetli hazırlanışının sonunda enfes bir lezzetle yiyebileceğiniz harika bir yemek bohça kebabı. Kreplerin içerisine hazırlanan kuşbaşı et konuluyor. Üzerine beşamel sos gezdirildikten sonra fırınlanan krepler Manisa’nın meşhur bohça kebabını oluşturuyor.

17. Kula Güveci

Manisa Salihli ilçesinde 12 bin yıllık volkanik kayalardan yapılan güveçlerde pişirilen et ve sebze yemekleri Manisa’nın en lezzetli yemeklerinden. Haşlanmış etin, sebze ve tereyağı eklenmesiyle yapılan yemek, tok olsanız dahi kokusuyla iştahınızı açabilir.

18. Pideli Paça

Haşlanan kellenin suyuyla ısıtılan pidenin üzerine, kelle, dil gibi et parçaları konduktan sonra soslanan yemek, Kırkağaç paçası olarak biliniyor. Kırkağaç yöresinin cemiyet yemeği olduğu da söylenen yemek, sabah saatlerinde dahi sık sık tüketilen lezzetlerden.

19. Şehzade Tatlısı

Şehzadelerin kenti Manisa’da yapılan tatlıya pek tabi, şehzade tatlısı denmiş. Bazı bölgelerde Haşhaşlı şekerpare olarak da bilinen tatlı, yanında taze demlenmiş çayla harika ikili oluyor.

20. Akhisar Katmeri

Manisa yöresel yemekler yazımızda Akhisar katmerinden bahsetmemek olmaz. Diğer adı Muhacir katmeri olan yemek, Balkanlar’dan göçen Türk yurttaşlarımızın getirdiği hamur işi lezzetlerinden. İncecik açılmış yufkaların arasına isteğe göre malzemelerinin yerleştirilmesiyle sac üzerinde pişen katmer, lezzetiyle büyülüyor.

21. Kokoreç

Et severlerin, nereye giderse gitsin muhakkak görmek isteyeceği lezzetlerden biri olan kokoreç, Manisa’da da iyi yapılıyor. İnce ve tazecik etten yapılan kokoreç seviyorsanız, Manisa’da en iyi ve en meşhur kokoreci yapan Karbeyazı Büfe’den yemenizi tavsiye ederiz.

22. Cilveli Kahve

Eskiden beri Manisa’da, gelinlik kızların evlerine gelen görücülere ikram ettiği kahveye, cilveli kahve denmiş. Bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine öğütülmüş ceviz, fındık, badem ve iki çeşit baharatın katılmasıyla yapılan cilveli kahveyi, Manisa Yeni Han’da içebilirsiniz.

23. Simit Ekmeği

Nohutun haşlanıp ezilerek maya olarak kullanılmasıyla yapılan ekmek, un karıştırılarak normal ekmek kıvamında yapılıyor. Fırından sıcacık çıktığındaki kokusunu aldığınızda iştahınızı kabartacak ekmeği, her yemeğin yanında yiyebilir, dilerseniz içine tereyağı sürerek tek başına da tüketebilirsiniz.

24. Akhisar Maden Suyu ve Gazozu

Manisa’da üretilen maden suyu ve gazozlar, hem diğer illere hem de ülkelere satılıyor. Kula ve Sarıkız markaları Manisa’nın en bilindik maden sularından. Gazoz üretimi de yapan Manisa’nın Dört Mevsim markasıyla bilinen gazozu da, özellikle Akhisar’lı olanların çocukluk anılarını süsleyen detaylardan.

25. Zeytin ve Zeytinyağı

14 Milyon zeytin ağacıyla, en fazla zeytin ağacına sahip ilçe unvanını taşıyan Akhisar’dan, pek çok ilçesine kadar, zeytin üretimi yapan Manisa, haliyle zeytinyağı konusunda da bilindik illerden. Kendi yetiştirdikleri zeytinleri farklı sıkım teknikleriyle zeytinyağına dönüştüren Manisa’da, pek çok satış noktasında doğal zeytinyağlarından bulabilirsiniz.

 Manisa yöresel yemekler yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂

Paylaş
admin

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce