Mali’de Ne Yenir? | Mali’nin En Popüler 8 Yemeği

“Mali’de ne yenir? Ne içilir? listemizde bu ülkeye gelenler için Mali’nin yöresel yemekleri hakkında detayları sizler için yazdık…

Mali’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Mali de tıpkı Afrika‘nın genelinde olduğu gibi yıllar boyunca başta Fransa olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleri tarafından koloni ülkesi olarak kullanılmıştır. Bu sömürge faaliyetleri Mali yemekleri üzerinde de etkili olmuştur. Mali’de tadacağınız çeşitli yemeklerde Fransız, Çin, İtalyan gibi çeşitli mutfaklara ait tatları sıklıkla görecek olmanızın temel sebebi de budur.

Mali yemekleri çeşitli kabile mutfaklarından bol miktarda etkilenerek ortaya çıkmıştır. Bu yemekler özellikle karbonhidrat bakımından oldukça zengindir ve yemeklerin içinde mısır, fasulye, pirinç gibi gıdalar çok fazla kullanılmaktadır. Yemeklerin yanında ise et, tavuk ya da balık yemeklerinden biri servis edilmektedir.

Mali mutfağı hakkında bir diğer önemli nokta da hijyen konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Temiz musluk suyu bulmak Mali genelinde büyük bir sıkıntı olduğundan yiyeceklerin yeteri kadar temizlenememesi söz konusu olmaktadır. Bu nedenle Mali’de pişmemiş gıdaları pek fazla tercih etmenizi önermiyoruz.

Alkol konusuna da kısaca değinelim isterseniz. Mali bilindiği gibi Müslüman bir ülke ve alkollü içecekler ülkede çok fazla tercih edilmiyor. Tabi illa ki alkol almak isterseniz bunu başarabilirsiniz ama Müslüman olmayan ülkelere göre bu durum biraz daha zor olmaktadır.

Neyse efendim, lafı daha fazla uzatmadan “Mali’de ne yenir? Ne içilir?” sorusuna cevap olarak hazırladığımız listemize geçelim isterseniz;

1. Couscous

Couscous
Couscous, Afrika Kıtası’nın en meşhur yemekleri arasında bulunuyor.

Mali’nin genelinde Afrika’nın en önemli yemeklerinden olan couscous en fazla tercih edilen yemeklerden biridir. İnce bir irmik bulguru ile yapılan bu yemek tek başına tüketilmiyor ve üzerine çoğunlukla lezzetli etler ekleniyor. Couscous aynı zamanda üzerinde çeşitli sebzelerle de servis edilmektedir.

2. Jollof Pilavı

jollof
Jollof pilavı, Mali’de neredeyse bütün yemeklerin yanında servis ediliyor.

Kuşkusuz Mali yöresel yemekleri hakkında konuşulurken üzerinde durulması gereken bir diğer yemek de jollof pilavı. Bu lezzetli pilav jollof ismi verilen bir pirinçle hazırlanıyor ve Afrika Kıtası’nda çok fazla seviliyor. Tıpkı ülkemizdeki pilav kültürü gibi jollof da bu topraklarda pek çok yemeğin yanında kesinlikle bulunmaktadır.

3. Kızarmış Muz

Kızarmış Muz
Mali’ye özgü farklı bir atıştırmalık: Kızarmış Muz

Muz deyince zihinlerde bir yemek canlanması biraz zor oluyor. Ülkemizde meyveler yemeklerde pek kullanılmadığı için bu böyle olsa gerek. Tabi söz konusu Mali’nin meşhur yemekleri olunca durum biraz değişiyor. Bu topraklarda özellikle muz yemeklerin içinde çok fazla kullanılıyor. Muz kızartması da bir yemekten ziyade bir aperitif olarak sıklıkla tercih edilen yiyeceklerin başında gelmektedir. Damak tadınıza uyar mı bilmeyiz ama bizce Mali’ye gelmişken bu lezzeti deneseniz iyi edersiniz.

Kızarmış muz ve daha fazla Mali yemeği için mekan önerimiz Bamako şehrinden geliyor;

Bistro Restaurant Bafing

Adres: Rue 309, Bamako, Mali

Telefon: +223 66 72 11 39

4. Taze Meyve Suları

guava suyu
Mali sokaklarında birbirinden lezzetli meyve sularını deneyebilirsiniz.

Alkol tüketimi konusunda oldukça geri olan Mali’de özellikle çeşitli tropikal meyvelerden hazırlanan leziz meyve sularını tercih edebilirsiniz. Burada guava, mango, muz gibi çok çeşitli meyvelerin sularını içerek ferahlayabilir ve kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz. Bunun için sokaktaki satıcıları tercih edebilirsiniz. Bu seçim ile hem ucuz hem de lezzetli meyve sularını içme şansına sahip olabilirsiniz.

5. Mali Çayı

mali çayı
Otantik bir içecek: Mali Çayı

Mali çayı, “Mali’de ne yenir? Ne içilir?” sorusunun en butik cevaplarından biridir. Bu çay oldukça acı ve yoğun bir kıvama sahip olduğundan bölge halkı çayın içine bol şeker atarak tüketmektedir. Eğer şekerle fazla aranız yoksa bu çayı içeceğiniz zaman bunu belirtirseniz iyi olacaktır.

6. Fransız Mutfağı

Fransız mutfağı
Mali mutfağı Fransızlardan çok fazla etkilenmiştir.

Mali mutfağı içinde en fazla etkisini hissettiren kültür haliyle Fransızların oluyor. Fransız mutfağına ait örnekleri tadabileceğiniz pek çok restoran başta Bamako olmak üzere ülkenin çeşitli noktalarında sizi bekliyor.

Fransız mutfağını tatmak için gidebileceğiniz mekan önerimiz;

Restaurant Le Loft

Adres: Rue Achkabad 687Bamako BP E 1520, Mali

Telefon: +223 20 21 49 49

7. Meni Meniyong

meni meniyong
Canı tatlı bir şeyler çekenler için meni meniyong ilk denenmesi gereken şeylerden biri.

Susam, bal ve tereyağı ile yapılan bu lezzetli tatlı, Mali’de tadabileceğiniz en leziz şeylerden biri olabilir. Meni meniyong’u ülkenin pek çok yerinde kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Nasıl yapıldığına dair detayları merak ediyorsanız aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz;

8. Fufu

Fufu
Fufu

Fufu özellikle mısır unu ile yapılıyor ve özellikle çorba tarzındaki sulu yemeklerin yanında tıpkı ülkemizdeki ekmek gibi servis edilmektedir. Mali’nin en popüler yemekleri arasında bulunan fufu, Mali topraklarında bulunduğunuz sürece belki de karşınıza en fazla çıkacak yiyeceklerin başında gelmektedir.

“Mali’de ne yenir? Ne içilir?” yazımızla ilgili fikir ya da önerileriniz varsa bize yorum kısmından yazabilir, editörlerimizin yazıyı geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz 😉

*Mali ile ilgili bütün yazılarımız için Mali gezi rehberi sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin