Luksor’da Ne Yenir? Ne İçilir? | 9 Süper Lezzet

Yolu Mısır’a düşenlerin mutlaka uğradığı şehirlerden biri olan tapınaklarıyla ziyaretçileri kendisine hayran bırakan Luxor yemekleriyle de dikkat çekiyor. Çok uzun süreli vakit ayırmanın gerek olmadığı ancak birkaç gün boyunca size keyifli zamanlar geçirme olanağı sunan Luksor’da ne yenir? ne içilir? Bu sorunun cevabını araştırdık. Bulduğumuz cevapları ise yazımızın devamında sizin için listeledik…

Luksor’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Luksor yemekleri tıpkı Mısır’ın diğer şehirlerindeki yemek kültürü gibi ülkemizdeki yemeklere çok benzerlik gösteriyor. Eğer ülkemizdeki yemekler sizi memnun ediyorsa Luxor’da da karnınız tok ve keyifli bir gezi sizi bekliyor demektir.

Luksor yeme içme kültürü içinde sebzeler çok önemli bir yer tutmaktadır. Şehirde bolca sebzeli yemek yeme imkanı bulabilirsiniz. Şehirde bildiğimiz etlerin dışında tavşan eti, güvercin eti gibi yemeye çok alışkın olmadığımız et türleri de evlerde ve restoranlarda bolca tüketilmektedir. Bu da farklı tatları denemek isteyenler için büyük bir fırsat olmaktadır.

Bu arada listemize geçmeden önce şehirdeki yemek kültürüne dair bazı şeyleri sizinle paylaşmak faydalı olacaktır. Öncelikle şehirdeki yemeklerde farklı bir yağ kullanılıyor ve bu yağ yemekleri normalden daha ağır bir hale getiriyor. Bu nedenle bizim tavsiyemiz sokakta satılan yemekleri çok fazla tercih etmemeniz yönünde olacaktır. Bunun yerine şehirdeki restoranlarda yemek yemeniz daha iyi bir seçim olacaktır.

1. Koşari

Koşari

Bu yiyeceğe “koşeri” de deniyor. Bunun için önemli Mısır yemeği desek yalan olmaz. Çeşitli ebatlardaki makarnalar, yeşil mercimek ve üstüne nohut, soğan gibi gıdalarla zenginleşen bu yemek tam bir karbonhidrat deposu olarak Luksor’da hayli fazla tüketiliyor. İçinde pirinç, bulgur gibi daha farklı bakliyatları da görmeniz mümkün olabilmektedir. Yemeğin yanına bir de domatesten yapılmış bir sos ekleniyor. Eğer yağlı yemekleri sevmiyorsanız bu yemeğin sizin için çok iyi bir seçim olmayacağını de belirtmemizde fayda var.

2. Kebap

Kebap

Izgara tarzındaki yemekler bu şehirde de çok fazla beğenilerek tüketiliyor. Tabi dürüst olmak gerekirse ülkemizden giden bir ziyaretçinin bu şehirdeki kebapla ülkemizdeki kebapları kıyasladığında ülkemizdeki kebabın çok daha lezzetli olduğunu anlayacaktır. Tabi gene de bu durum “Luksor’da ne yenir?” sorusunun cevaplarından birinin kebap olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bakalım siz nerenin kebabını daha çok seveceksiniz 🙂

3. Yoğurt

Yoğurt

Otantik bir Mısır şehri olan Luksor’da ülkenin geri kalanında olduğu gibi yoğurt oldukça fazla tüketilmektedir. Gerek yemeğin yanında gerekse yemeğin sonunda leziz bir kase yoğurt yemek keyfinizi katlamanıza yardımcı olacaktır.

4. Deve hamburger

Deve hamburger

Mısır deyince ilk akla gelen şeylerin başında geliyor. Deve, çöl dünyasında muhteşem bir ulaşım aracı olduğu kadar Luksor yeme içme kültürü içinde de önemli bir yere sahip. Şehirde deve etinden yapılmış olan hamburger yerel bir lezzet denemek isteyenlerin mutlaka yaşaması gereken bir tecrübe. Yalnız yağlı ete alışkın iseniz deve etinin çok kuru ve lezzet olarak farklı geleceğini belirtmemizde fayda olacaktır. Bu lezzet deneyimi için şehirde en çok tavsiye edilen yerlerin başında da Al-Sahaby Lane Restaurant isimli mekanın gelmektedir. Dilerseniz siz de tercihinizi bundan yana kullanabilirsiniz.

5. Fast food

Fast food

Eğer “Luksor’da ne yenir?” sorusu için farklı bir deneyim yerine dünyaca bilinen lezzetlerle cevap vermek isterseniz McDonalds, KFC gibi pek çok farklı seçeneğiniz olduğunu söyleyebiliriz. Bu da yeni lezzetlere açık olmayan ve hızlı bir şekilde karnını doyurmak isteyenler için şehirdeki en iyi seçeneklerin başında gelmektedir. Tabi ki Mısır’a kadar gelmişken bölgeye özel yemekleri denemenizin daha iyi bir fikir olacağını düşünüyoruz. Deneyin, eğer beğenmezseniz gene bilindik lezzetlere dönüş yaparsınız 🙂

6. Ful medames

Ful medames

Luksor’un en önemli kahvaltı menülerinin başında ful medames gelmektedir. Oldukça basit bir şekilde kolayca bulunabilen malzemelerle yapılan bu yemek şehirde çok seviliyor. Bir geceden ıslatılmış baklaların haşlanmasının ardından içinde kimyon, limon suyu, sarımsak ve zeytin yağı karıştırılarak elde edilen karışım ezilerek püre haline getirilir ve afiyetle yenir. Çoğu yerde yemek ikram edilirken tabağa haşlanmış yumurta da konmaktadır. Yemek protein bakımından oldukça zengin olması nedeniyle Luksor yemekleri arasında sabahları yendikten sonra kişinin uzun süre tok kalmasına büyük katkı sağlamaktadır.

7. Aish baladi

Aish baladi

Mısır tıpkı ülkemizde olduğu gibi ekmeğin çok fazla tüketildiği bir bölge. Zaten ülke en çok ekmeğin tüketildiği ve en çok buğday ithal eden ülkelerin başında gelmektedir. Aish baladi da ülkede yöresel olarak yapılan ve tüketilen yuvarlak, yumuşak ve kabarık bir ekmek türü. Luksor’da hemen her köşede bu ekmeği satın alarak deneyebileceğiniz bir satıcı bulmanız mümkün. Eğer Luksor yemek kültürü hakkında objektif bir değerlendirme yapmayı planlıyorsanız bizce günün her öğününde bolca tüketilen bu ekmeğin tadına da bakmayı ihmal etmeyin.

8. Hamam mahshi

Hamam mahshi

Özellikle Kahire’de çok fazla tercih edilen hamam mahshi Luksor’da deneyebileceğiniz yöresel Mısır yemekleri arasında bulunuyor. Bıldırcın veya güvercinin bütün halinde içine pirinç ya da bulgur doldurularak kızartıldığı bu özel yemek “Luksor’da ne yenir?” diye merak edenlerin liste oluştururken ilk sıralara koyması gereken yemeklerden biri.

9. Molokhiya

Molokhiya

Çeşitli şekillerde yazılan bu yemek kendisiyle aynı isme sahip bitkiden yapılmaktadır. Bu yemek hem Ortadoğu’da hem de Kuzey Afrika mutfağı içinde önemli bir yere sahiptir. Bu acı sebze tavuk, tavşan, balık gibi farklı et türleri ile servis edilerek ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır.

Listemiz şimdilik bu kadar. “Luksor’da ne yenir? ne içilir?” sorusuna cevap şehrin özel lezzetlerini keşfettikçe yazımızı da genişleteceğiz. Eğer sizin de bu şehre özgü paylaşmak istediğiniz lezzetler varsa bize mutlaka yorum kısmından yazın 😉

Yorum yapın

Bizi Takip Edin