Kopenhag’da Tarihi ve Turistik Yerler | 20 Etkileyici Nokta

Kopenhag’ın görkemli geçmişini görebilmek için şehirde anıtlar, binalar, parklar da dahil bir çok tarihi nokta sizi bekliyor. Kopenhag tarihi yerler listemizde sizler için şehrin en önemli tarihi durakların listeledik…

Kopenhag’ın tarihi hakkında; Kopenhag tarihi ile ilgili her şey 1160-1167 yılları arasında Slotsholmen’deki küçük bir kale ile başladı. Daha öncesinde burada küçük bir köy bulunmaktaydı. Kalenin etrafı hendekler ve surlarla güçlendirildi.

1445 senesine gelindiğinde Kopenhag, Danimarka’nın başkenti ve Kraliyet Ailesi’nin ikametgahı olmuştur. 16. yüzyıldan itibaren şehirdeki ticari faaliyetler gelişmeye başladı ve şehir gün geçtikçe genişledi. Günümüzde Kopenhag tarihi yerler listesine eklediğimiz birçok önemli yapı da bu dönemden kalmıştır.

1658-1660 yılları arasında şehir iki yıl boyunca İsveç tarafından kuşatıldı. 1728 ve 1795 yıllarındaki yangınlar şehre büyük zarar verdi. 1807’de şehir İngilizler tarafından kuşatılmış ve 1856’da şehir surları yıkılmıştır. Şehir daha sonra gün geçtikçe genişlemiş ve büyümüş ve Danimarka’nın en geniş şehri haline gelmiştir.

Kopenhag’ın en ünlüleri; Belediye Binası Meydanı şehre gelen herkesin mutlaka zaman geçirmesi gereken tarihi meydanlardan biridir. Küçük Deniz Kızı ise hatıra fotoğrafı çekmek için Kopenhag’da kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor.

Kopenhag gezi tavsiyesi; Kopenhag’ın tarihi ve turistik yerlerini gezmek için 3 veya 4 günlük bir plan yapmanız yeterli olacaktır. İlkbaharın sonları ya da sonbaharın başları ise Kopenhag’a gelmek için en ideal zaman dilimleridir. Kopenhag’da konaklamak için Airbnb seçeneğini değerlendirebileceğiniz gibi Kopenhag otel tavsiyelerimize de göz atmak isteyebilirsiniz. Ulaşım için ise bisiklet seçeneği sıklıkla karşınıza çıkıyor ve günlük uygun fiyatlara bisiklet kiralayabiliyorsunuz. Son olarak Kopenhag, güncel kurlar göz önüne alındığı zaman Türkiye şartlarına göre ne yazık ki biraz pahalı bir şehir!

Müzekart; Cophenhagen Card (Kopenhag Kart), Kopenhag’da en fazla tercih edilen turist kartlarının başında gelmektedir.

Kaleler

1. Rosenborg Kalesi (Rosenborg Castle)

rosenborg kalesi

Burası neresi? Kale ilk olarak 1606’da Kral IV. Christian için bir kır evi olarak inşa edilmiş ve 1624’de kapsamlı bir genişleme çalışmasıyla büyütülmüştür. Kale, 1720’ye kadar saray olarak kullanılmış, ardından yazlık yeri olarak değerlendirilmiş ve 1838’de müze haline getirilmiştir.

Kale, şehrin en keyifli parklarından birinin göbeğinde bulunuyor. Özellikle Barok resepsiyon odası olan Mermer Oda ilgi çekicidir. Üç gerçek boyutta aslan heykelinin bulunduğu Şövalyeler Salonu da görülmeye değer yerler arasındadır. Kale içinde ayrıca kule odalarına yerleştirilmiş Flora Danica’nın muhteşem bir koleksiyonu ve dünyanın en iyi Venedik cam koleksiyonlarından biri de sergilenmektedir.

Kaledeki müze koleksiyonunda yeraltı mezarlarında sergilenen ünlü taç mücevherleri çok önemlidir. Taç mücevherleri elmas, yakut, inci ve zümrüt setlerinden oluşmaktadır. Bunun yanı sıra taç giyme halısı ve Danimarka’nın taht koltuğu da bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Danimarka’nın en önemli mücevher koleksiyonunu görmek için bu muhteşem Rönesans mimarisi ile inşa edilmiş kaleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Kalenin iyi korunan iç mekanları sizi zamanda keyifli bir yolculuğa çıkmaya davet ediyor. Kale içinde kralın banyosunu görebilir ve eski kraliyet ailesi mensuplarının balmumu figürlerini de görebilirsiniz.

Kaçırmayın! Rosenborg Kalesi’ne 10 dakikalık kısa bir yürüyüş mesafesinde olan Yuvarlak Kule’ye de muhakkak uğramalısınız.

  • Adres: Øster Voldgade 4A, 1350 København, Danimarka
  • Telefon: +45 33 15 32 86
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-16.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Yetişkin 120 DKK, Öğrenci 85 DKK, 0-17 yaş arası ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Kastellet

kastellet

Burası neresi? Kastellet Avrupa’daki en eski askeri kalelerden biridir ve Kopenhag’daki en keyifli bahçelerin birinin içinde yer almaktadır. Kale beş burçlu olarak Danimarka kralı IV. Christian tarafından 1626’da tipik bir Rönesans kalesi olarak yaptırılmıştır.

Kale günümüze iyi bir şekilde korunarak ulaşmıştır. Kalede 1847’den kalma orijinal yel değirmeni bulunmaktadır. Prensesler burcunda ise 18. yüzyıldan günümüze ulaşmış üç bronz top, Ulusal Anma Anıtı,  18. yüzyıldan kalma bir kilise ve bir hapishane yer almaktadır. Hapishanede Kraliçe Mathilde ile olan ilişki nedeniyle tutuklanan Kral Johan Friedrich Struensee tutulmuştur. Binalar bugün askeri kışla ve Danimarka Savunma İstihbaratının ofisleri olarak hizmet vermektedir. Kalenin aynı zamanda iki kapısı bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ofis olarak kullanılmasına karşın Kastellet halkın ziyaretine açık bırakılmıştır. Surlarında hızlı bir yürüyüş turu yaparak tarihi havayı soluyabilirsiniz. Kalenin bahçesi de dinlenme alanları ve peyzajı ile görülmeye değerdir.

Kaçırmayın! Kaleye geldiğinizde güney kapısından girişte sol kısımda kalan 2. Dünya Savaşı anısına yapılmış asker heykelini mutlaka görmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Gl. Hovedvagt, Kastellet 1, 2100 København, Danimarka
  • Telefon: +45 72 81 11 41
  • Ziyaret saatleri: 06.00-22.00
  • Giriş ücreti: 12$
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

3. Yuvarlak Kule (Rundetårn)

yuvarlak kule

Burası neresi? 36 metre yüksekliğe sahip olan Yuvarlak Kule, 1642’de bir gözlemevi olarak inşa edilmiştir. Burası tarihi bir kule olmasının yanı sıra bir gözlemevi ve Kopenhag’ın panoramik manzaralarını seyretmek için muhteşem bir seyir terasıdır. Günümüzde yapı, çeşitli sergi ve konser etkinlikleri için değerlendirilmektedir.

Oluşturulan rampalı sistem sayesinde geçmişte atların malları rahat bir şekilde en tepe noktaya kadar çıkarmasına olanak tanımıştır. Kuleyi önemli kılan özelliklerinden bir diğeri ise dünyanın en eski septik çukurlarından birine sahip olmasıdır.

Kulenin sayısal özelliklerine baktığımızda cam platforma kadar 34,8 metre yüksekliğe sahip olduğunu görüyoruz. Rampanın iç uzunluğu ise 93,5 metredir. Kütüphane salonunun tavan yüksekliği 3,85 metredir ve 811 metrekarelik bir alana sahiptir.

Neden gitmeliyim? Spiral bir rampa ile ulaşılan platform, Kopenhag’ın muhteşem manzarasını seyre dalmak için değerlendirilecek en önemli noktalardan biridir.

Kaçırmayın! Kule içinde aynı zamanda ünlü Danimarkalı astronom olan Tycho Brahe ile ilgili küçük bir de müze bulunuyor.

  • Adres: Købmagergade 52A, 1150 København, Danimarka
  • Telefon: +45 33 73 03 73
  • Ziyaret saatleri: Nisan-Eylül ayları arasında her gün 10.00-20.00, Ekim-Mart ayları arasında 10.00-18.00, Salı ve Çarşamba günleri 10.00-21.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 40 DKK, 5-15 yaş arası çocuklar 10 DKK. Kopenhag Kart geçerli.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Saraylar

4. Amalienborg Kalesi (Amalienborg Castle)

amelienborg kalesi

Burası neresi? Rosenborg’a 1,5 km mesafedeki Frederiksstaden semtinde bulunan Amalienborg ve onun huzur verici bahçeleri Kopenhag tarihi yerler listenize eklemeniz gereken yerlerden biridir. Meydana bakan rokoko tarzında inşa edilmiş 4 saraydan oluşmaktadır ve 1760 senesinde inşa edilmiştir. Tasarımı ise Nicolai Eigtved tarafından gerçekleştirilmiştir. Yapının bulunduğu arsa IV. Christian’ın 1602 senesinde satın alınmıştır.

Yapı esasen soylular için bir ikamet olarak inşa edilmiş ancak 1794’de meydana gelen bir yangının ardından Kraliyet ailesi tarafından devralınmıştır. Günümüzde de Kraliçe II. Margrethe ve ailesi, binalardan biri olan IX. Christian Sarayı’nı ikametgah olarak kullanıyor. Moltke Sarayı ise resmi amaçlar için kullanılıyor.

Neden gitmeliyim? Kraliyet muhafız askerleri, ayı postları ve mavi renkteki üniformaları ile çok önemli bir simgedir. Özellikle her gün saat 12.00’da gerçekleştirilen nöbet değişimi seremonisi etkileyicidir. 8. Christian Sarayı içinde bulunan Amalienborg Müzesi, şehirdeki monarşinin son 150 yıldaki yolculuğuna çıkmak ve kral ile kraliçelerin yaşadıkları odalara tanıklık etmek için görülmesi gereken noktalar arasında bulunuyor.

  • Adres: Amalienborg Slotsplads 5, 1257 København K, Danimarka
  • Telefon: +45 33 12 21 86
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 11.00-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 95 DKK, Öğrenci 65 DKK, 0-17 yaş arası ücretsiz. Kopenhag Kart geçerli.
  • Yol tarifi al >

5. Christianborg Sarayı

christianborg sarayı

Burası neresi? Slotsholmen’de bulunan Christianborg Sarayı, Danimarka’nın başbakanlık ofisi, Parlamentosu ve Başbakanlık Ofisi olarak hizmet vermektedir. Saray mevcut binası 1928’de inşa edilmiştir. Günümüzde sarayın bazı kısımları Kraliyet Ailesi tarafından çeşitli etkinlikler için değerlendirilmektedir.

Saray Kraliyet Resepsiyon Odaları, yabancı büyükelçilerin Kraliçe tarafından kabul edildiği Kule Odası ve Oval Taht Odası’nı içermektedir. Taht Odası’ndan Danimarka hükümdarlarının ilan edildiği balkona geçilmektedir. Büyük Salon ise sarayın en heybetli yeridir ve Kraliçe’nin muhteşem halılarını burada görebileceksiniz.

Sarayın bir parçası olan şapel de yüksek sütunlarıyla oldukça dikkat çekicidir ve yerli halk arasında “Kale Şapeli” olarak da bilinmektedir. Neo-klasik bir tarzda inşa edilmiştir. 1992 senesindeki Kopenhag Karnavalı sırasında havai fişekler kiliseye çarparak zarar vermiş ve 1997’de restore edilerek yeniden açılmıştır. Kilise o zamandan beri genel hatlarıyla aynı kalmıştır ve kraliyet ailesiyle ilgili birçok vaftiz törenine ev sahipliği yapmıştır.

Neden gitmeliyim? Kraliyet Ailesi tarafından güncel olarak kullanılmaya devam edilen bu güzel sarayı ziyaret ederek gösterişin ve zarafetin uyumunu görme şansına sahip olabilirsiniz.

Kaçırmayın! Christianborg Sarayı’na geldiğinizde Kraliyet Ahırları’nı ve saray altındaki harabeleri de mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Prins Jørgens Gård 1, 1218 København, Danimarka
  • Telefon: +45 33 92 64 92
  • Ziyaret saatleri: 1 Haziran-31 Ağustos 10.00-17.00, 1 Eylül-31 Mayıs 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Kombine bilet 60 DKK
  • Yol tarifi al >

Müzeler

6. Danimarka Ulusal Müzesi (Nationalmuseet)

danimarka ulusal müzesi

Burası neresi? Kopenhag müzeleri içinde görmeye değer önemli yerlerin başında Danimarka Ulusal Müzesi geliyor. Müze üç kattan oluşuyor ve çok önemli sergilere ev sahipliği yapıyor. Müze 1744 senesinde inşa edilmiş olan Prens Sarayı’nda yer almaktadır. 22 Mayıs 1807 tarihinde kurulan müze, Danimarka’nın en büyük kültür ve tarih müzesi olma özelliğini taşıyor.

Müzenin büyük salonu hala prens ve prenseslere layık bir zarifliğe sahip. Odalar birbirine geniş bir koridor vasıtasıyla bağlanmaktadır ve bu koridorlarda seçkin el sanatlarından bolca bulunuyor. Tavandaki sıva ve panellerle meşe parkelerin orijinal olduğu tahmin edilmektedir. Mobilyalar ise 18. yüzyıldan kalmadır.

Danimarka tarihine keyifli bir bakış sunan müzede çeşitli runik taşlar, 2000 yıldan daha eski bir güneş arabası, Egtved Kızı, Romanesk ve Gotik kilise armatürleri, Danimarka porselenleri, gümüş koleksiyonları ve eski paralar gibi birçok farklı nesne grubu sergilenmektedir.

Müzede anı zamanda etnik objelerin sergilendiği etnografik bir koleksiyon da bulunuyor. Burada Eskimoların yaşam tarzlarını görebileceğiniz gibi Asya, Afrika ve Okyanusya bölgelerindeki insanların yanı sıra Kızılderililerinin yaşamlarına dair izler görmek mümkün olmaktadır. Müze sahip olduğu bu özel koleksiyon ile en az 3-4 saatlik olmak kaydıyla oldukça geniş bir zaman dilimini ayırmanızı gerektiriyor.

Neden gitmeliyim? Tivoli’ye 10 dakikalık kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan müze, Danimarka tarihi ve kültürünü merak eden kişiler için Kopenhag’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor. Kopenhag’da ziyaret edilebilecek ücretsiz müzeler arasında olması da turistler için burasını cazip bir nokta yapıyor.

  • Adres: Prince’s Mansion, Ny Vestergade 10, 1471 København K, Danimarka
  • Telefon: +45 33 13 44 11
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 100 DKK, 0-17 yaş arası çocuklar ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

7. Danimarka Ulusal Galerisi (Statens Museum for Kunst)

danimarka ulusal galerisi

Burası neresi? Danimarka Ulusal Galerisi içinde 1700’lü yıllardan günümüze uzanan Danimarka sanatına dair muhteşem bir koleksiyonun yanı sıra dünyanın farklı noktalarından önemli sanat eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Galeri 1896 yılından bu yana sanatla ilgili çok değerli katkılar sunmuştur. Doğal ışıkla aydınlatılan salonlar sayesinde eserlerin önemi çok daha net görülebiliyor.

Koleksiyonda öne çıkan eserler arasında son 150 yıla ait Danimarka ve İskandinav sanatına ait eserler bulunuyor. Bunun yanı sıra önemli ustalarda Edvard Munch ve Picasso gibi çok önemli ustaların eserleri görülebilmektedir. Galeri içinde aynı zamanda teknolojiyle sanatı buluşturan çeşitli sanatçıların eserlerini de inceleme şansına sahip olabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Danimarka’nın en büyük sanat müzesi olması, burasını sanata ve tarihe meraklı ziyaretçiler için Kopenhag’taki en önemli ziyaret noktalarından biri haline getirmektedir. Ziyarete gelenler Danimarka’nın 700 yıllık sanat tarihine tanıklık etmesine olanak tanıyor.

Kaçırmayın! Sanat galerisini ziyaretinizin ardından keyifli bir şekilde dekore edilmiş kafesini keşfedin ve bir şeyler yiyip içerek gezinizin kritiğini yapın.

  • Adres: Sølvgade 48-50, 1307 København K, Danimarka
  • Telefon: +45 33 74 84 94
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-18.00, Çarşamba 10.00-20.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 120 DKK, 27 yaş altı 95 DKK.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

8. Danimarka Doğa Tarihi Müzesi (Statens Naturhistoriske Museum)

Statens Naturhistoriske Museum

Burası neresi? Bir dizi jeolojik koleksiyona ev sahipliği yapan Doğa Tarihi Müzesi, jeolojiye meraklı ziyaretçilerini bekliyor. Müze içinde kayalar, mineraller, meteorlar ve fosiller gibi dünyanın geçmişiyle ilgili önemli jeolojik buluntular sergilenmektedir. Müze, 2004 senesinde kurulmuştur ve her yıl pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Neden gitmeliyim? Jeoloji Müzesi’ni ziyaret ederek Güneş sistemi ve dünya ile ilgili milyonlarca yıllık bir gelişim sürecine tanıklık edebilirsiniz. Dünyanın her noktasından toplanmış jeolojik kalıntıları ve jeolojik evrimi görebilirsiniz.

  • Adres: Øster Voldgade 5-7, 1350 København, Danimarka
  • Telefon: +45 35 32 22 22
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, çarşamba günleri ise 10.00-21.00
  • Giriş ücreti: Doğa Tarihi Müzesi için alınacak bilet ile aynı zamanda Zooloji Müzesi’ne ve Botanik Bahçesi içindeki Palmiye Evi’ne de giriş hakkına sahip olabiliyorsunuz. Yetişkinler için 105 DKK ve çocuklar için 50 DKK ücret alınmaktadır.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Glyptoteket

Glyptoteket

Burası neresi? Kopenhag’ın kalbinde bulunan Glyptoteket, gerçekten eşsiz bir ortamda antik ve modern sanatı aynı anda sergiliyor. Sanat müze, 1888 senesinde bira üreticisi olan Carl Jacobsen tarafından kurulmuştur.

Müze, iki ana bölümden meydana gelmektedir. Eski Eserler Bölümü’nde Mısır, Yunan, Etrüsk ve Roma sanatına ait eserlerle 3500 yıllık muhteşem bir sanat yolculuğuna çıkılıyor. Modern Bölüm ise daha çok 19. ve 20. yüzyıla ait Danimarka resim ve heykel sanatına kapsamlı bir ışık tutuyor.

Neden gitmeliyim? Sanat müzesi içinde hem modern sanata hem de antik dönem sanatına dair çok önemli eserler görülebiliyor. Bu da sizin için bir taşla iki kuş anlamına geliyor 🙂

Kaçırmayın! Müze, aynı zamanda güzel de bir kış bahçesine ev sahipliği yapıyor. Ziyaretiniz sırasında bu güzel kış bahçesini ziyaret edip bir parça kek eşliğinde bir şeyler içmeyi de ihmal etmeyin.

  • Adres: Dantes Plads 7, 1556 København, Danimarka
  • Telefon: +45 33 41 81 41
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-17.00, Perşembe 10.00-21.00. Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 115 DKK, 27 yaş altı öğrenciler 85 DKK, 18 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Heykeller

10. Küçük Deniz Kızı (Den lille Havfrue)

küçük deniz kızı

Burası neresi? Küçük Deniz Kızı’nı görmeden Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ı tam olarak ziyaret etmiş sayılmazsınız. Sahilde gerçekleştirilen tekne turlarının birçoğu bu ikonik heykelin yanından geçmektedir. Langelinie Limanı’nda bulunan heykel 1913 yılında Edvard Eriksen tarafından bronz olarak yapılmıştır. Heykel, Carlsberg’in sahibi Carl Jacobsen olmuştur.

Heykel denizin açıklarında bulunduğundan yanına yaklaşmak çok kolay olmasa da Küçük Deniz Kızı temalı fotoğraflar çekmek için birçok alternatif noktayı değerlendirebilirsiniz. Yapıldığı günden itibaren çeşitli zamanlarda tahrip edilmiş ancak daha sonra yenilenmiştir. Heykelin uzunluğu 125 cm ve ağırlığı 175 kilogramdır.

Neden gitmeliyim? Küçük Deniz Kızı heykeli Kopenhag’ın resmi amblemi olması nedeniyle Kopenhag’ın mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Tabi fotoğrafta görünenden başka bir şeyle karşılaşmayacağınız için bir hatıra fotoğrafı çekmenin dışında büyük beklentilere girmemenizi tavsiye ediyoruz.

Efsanesi: Heykelin yapılması bir peri masalına dayanmaktadır. Efsaneye göre Hans Christian Andersen ismindeki prens bir deniz kızına aşık olmuştur. Deniz kızının prense karşılık vermediği ve bu prensin bu nedenle denizde kaybolduğu rivayet edilmektedir.

  • Adres: Langelinie, 2100 København Ø, Danimarka
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Parklar

11. Tivoli Bahçeleri (Tivoli Gardens)

tivoli bahçeleri

Burası neresi? Disney Tema Parkları’na ilham kaynağı olan Tivoli Bahçeleri, 1843’ten günümüze Kopenhag’ın en önemli eğlence parklarından biri olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Dünyaca ünlü park, şimdiye kadar birçok filme de dekor olarak hizmet vermiştir. Bahçe, 20 dönümlük devasa bir arsa üzerinde bulunmaktadır.

2. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından yerle bir edilen park daha sonra yeniden yapılmış ve günümüze kadar sayısız güncellemelere tabi tutulmuştur. Geçmişte şehrin dışında bulunan Tivoli Bahçeleri, günümüzde şehrin merkezi bir noktasında bulunuyor.

Manzarası, egzotik bahçeleri, tiyatrosu, muhteşem lunapark oyuncakları ve tarihi binaları burayı dünya genelinde oldukça popüler yapmıştır. Bahçede zaman zaman etkileyici konser performansları da sergilenmektedir. Eğer kalabalığı sevmiyorsanız konser zamanlarının ziyaret etmek için çok da iyi bir seçim olmayacağını da bilmeniz gerekiyor.

Neden gitmeliyim? Bahçe içinde turistlerin ilgisini çekebilecek 20’nin üzerinde nokta bulunuyor. Bunların en önemlisi ise kesinlikle 1914’de inşa edilmiş olan Rutschebanen ismindeki ahşaptan yapılmış olan trendir. Bu tren, günümüzde hala en eski lunapark trenlerinden biridir.

Tivoli Bahçeleri yemek konusunda da sahip olduğu zengin seçenekler ile ziyaretçilerini memnun etmeyi başarıyor. Burada rahat bir yemek için yemek stantlarını tercih edebileceğiniz gibi Michelin yıldızlı restoranları tercih ederek gurmeliğin sınırlarını zorlayabilirsiniz.

  • Adres: Vesterbrogade 3, 1630 Kopenhag V, Danimarka
  • Telefon: +45 33 15 10 01
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-24.00
  • Giriş ücreti: Pazartesi-Cuma 135 DKK, Cumartesi-Pazar 145 DKK, 3-7 yaş çocuklar 60 DKK
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

12. Bakken

bakken

Burası neresi? Bakken, geçmişi 1583 yılına dayanan dünyanın en eski eğlence parkı olarak kabul edilmektedir. Park içinde 30’un üzerinde eğlenceli oyuncak bulunuyor. Park alanı şehrin biraz dışında kalıyor ancak yarım saatlik keyifli bir tren yolculuğu ile ulaşmak mümkün olabiliyor.

Neden gitmeliyim? Şehir merkezine 20 dakikalık bir mesafede bulunan Bakken, içerisindeki oyuncaklar, kafe, restoran ve yapılacak birçok şeyi ile özellikle çocuklar için Kopenhag’da görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Dyrehavevej 62, 2930 Klampenborg, Danimarka
  • Telefon: +45 39 63 35 44
  • Ziyaret saatleri: Her gün 12.00-22.00
  • Giriş ücreti: 279 DKK. Çevrimiçi satın almalarda 50 DKK indirim uygulanır.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Mezarlar

13. Assistens Mezarlığı (Assistens Kirkegård)

assistens mezarlığı

Burası neresi? Assistens Mezarlığı HC Andersen ve filozof Søren Kierkegaard gibi Danimarka için önemli kişilerin mezarı olarak kullanılmaktadır. Tabi 18. yüzyılda, kurulduğu ilk zamanlar ünlü kişilerden ziyade fakirlerin defnedilmesi için kullanılmaktaydı. Ünlü kişilerin defnedilmesi 19. yüzyılın başında gerçekleşmeye başlamış ve 20. yüzyıla kadar da devam etmiştir.

Burası sadece bir mezarlık değil,  aynı zamanda Kopenhag halkı için bir park ve kültür alanı olarak da hizmet vermektedir. Ziyaretiniz sırasında güneşlenen ya da fitness yapan insanları görebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Nobel Ödüllü fizikçi Niels Bohr’un ve Ben Webster ve Kenny Drew gibi Amerikalı cazcılar gibi Danimarka’dan ve dünyadan pek çok ünlü ismin mezarını görmek istiyorsanız burayı Kopenhag tarihi yerler listenize dahil edebilirsiniz. Burası aynı zamanda Avrupa’daki en güzel mezarlıklardan biri olması nedeniyle ziyaret edilmeyi hak ediyor.

  • Adres: Kapelvej 2, 2200 København N, Danimarka
  • Telefon: +45 33 66 91 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-22.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Katedraller

14. Kurtarıcı Kilisesi (Vor Frelsers Kirke)

kurtarıcı kilisesi

Burası neresi? Kırmızı ve sarı tuğlalarla inşa edilmiş Barok tarzdaki bu yapı, Kopenhag kiliseleri içinde zaman ayrılması gereken yerlerden biridir. Kilise sanatçı Nicodemus Tessin’in en önemli eseri olarak kabul edilmekte ve ziyaretçiler tarafından hayranlıkla gezilmektedir. Kilise aynı zamanda yaklaşık 8000 kişilik bir cemaate de ev sahipliği yapmaktadır.

Kilisenin inşası 1695’de tamamlanmış olmasına karşın, mimar Lauritz de Thurah’ın ünlü tirbuşon kulesinin tamamlanması yaklaşık 60 yıl sürmüştür. Bu nedenle kilisenin açılması 1752 senesine kadar beklemiştir. Kulenin yüksekliği yaklaşık 90 metredir ve belli bir ücret karşılığında tepesine tırmanmak mümkündür. Bunun için 400 merdiveni çıkmayı göze almanız gerektiğini belirtelim. Merdivenlerin son 150 tanesi de kulenin dışından çıkılmaktadır.

Kilise genel anlamda Danimarka’daki kiliselere göre oldukça büyük bir boyuttadır. Kilisenin tavan kirişlerine kadar olan yüksekliği 36 metredir.

Neden gitmeliyim? Kilisenin tepesinden görülen muhteşem manzara kesinlikle bu kiliseyi görmek için öncelikli sebeplerinizden biri olmalı. Kiliseyi her yıl 60.000 kişinin ziyaret ediyor olması da burasının ne denli önemli olduğunu bize gösteriyor.

Efsanesi: Efsaneye göre tirbuşon kulesinin saat yönünün tersine olduğunu fark eden mimar, bunun ardından kendini boşluğa atmıştır.

  • Adres: Sankt Annæ Gade 29, 1416 København, Danimarka
  • Telefon: +45 32 54 68 83
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-20.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 65 DKK, Çocuk 20 DKK, Kopenhag Kart ile ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Frederik Kilisesi (Marmorkirken)

marmorkirken

Burası neresi? Frederiks Kirke genellikle “Mermer Kilise” olarak bilinmektedir. Bir Evanjelik Lutheran kilisesi olan Marmorkirken İskandinavya’daki en büyük kubbeye sahip dini yapıdır. Kubbenin genişliği 31 metredir ve karakteristik bir bakır yeşili rengine sahiptir.

Kilisenin inşası 1749 senesinde başlamıştır. Kilisenin yapımına Kral V Frederik öncülüğünde Frederiksstaden isimli yeni bir yerleşim yeri oluşturmak amacıyla başlanmıştır. Başta mali sıkıntılar olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı kilisenin tamamlanması ancak 1894’te gerçekleşmiştir.

Dış kısımdaki Barok mimari esintileri ile burası, Roma‘da bulunan Aziz Petrus Bazilikası’yla benzerlik göstermektedir. Kilise yakınında bulunan Amelienborg Kalesi ve Opera Binası ile çok güzel bir uyum içindedir. 12 sütuna dayanan kilise, dairesel bir iç mimariyle inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Mermer Kilise, birçok ziyaretçi tarafından şehrin en mükemmel manzarasına sahip yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. Kilisenin kubbesi yaz ayları boyunca her gün saat 13.00’da ve yılın diğer günlerinde hafta sonları aynı saatte ziyaret edilerek muhteşem manzaranın tadı çıkarılabilmektedir.

  • Adres: Frederiksgade 4, 1265 København, Danimarka
  • Telefon: +45 33 91 27 06
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cumartesi 10.00-17.00, Cuma 12.00-17.00 ve Pazar 12.30-17.00
  • Giriş ücreti: Kiliseye giriş ücretsiz ancak kubbeye çıkış için yetişkin 35 DKK ve çocuk 20 DKK
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

16. Meryem Ana Kilisesi, Kopenhag Katedrali (Vor Frue Kirke)

meryem ana kilisesi

Burası neresi? Kopenhag Katedrali, 14. yüzyıldan bu yana Danimarka krallarının düğünlerine ve taç giyme törenlerine ev sahipliği yapan, ülkenin önemli dini duraklarından biridir. Kilise ilk olarak 1209’da inşa edilmiş ve ardından 1316’da yeniden yapılmıştır. 1728’de meydana gelen yangın kiliseyi yerle bir etmiş ve 1738’de tekrar inşa edilmiştir.

Kilisenin mevcut binasının tasarımı CF Hansen tarafından Neoklasik tarzda tasarlanmıştır ve 1829’da tamamlanmıştır. Bir önceki bina 1807’de Kopenhag Savaşı sırasında gerçekleştirilen bir roket saldırısında zarar görmüştür. Binada Danimarka tarihi ile ilgili pek çok önemli olay meydana gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Şehir merkezine çok yakın bir konumda bulunan kilise, Kopenhag gezisi planlayanlar için en önemli dini duraklardan biridir. Kilisenin, ülke tarihi açısından önemli olaylara tanıklık etmesi de burasını değerli kılmaktadır. Kilisedeki Mesih ve 12 Havari heykeli de oldukça ilgi çekicidir.

  • Adres: Nørregade 8, 1165 København, Danimarka
  • Telefon: +45 33 15 10 78
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 08.00-17.00, Pazar 09.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

17. Aziz Alban Kilisesi (Saint Alban Church)

aziz alban kilisesi

Burası neresi? Aziz Alban Kilisesi, Kopenhag’daki Viktorya dönemi Gotik mimarisini en güzel yansıtan örneklerden biridir ve Arthur Blomfield tarafından tasarlanmıştır. 1887’de inşa edilen kilise, Gefion Çeşmesi’ne çok yakın bir konumda bulunan bir park içinde yer alıyor. Yapı, Kral IIV. Edward’ın Danimarkalı bir prensesle evlenmesine şahitlik etmiştir. Yüksek kule çanından günün her saati çalınan çanı kilisenin yerini hemen belli etmektedir.

Kilise, özellikle renkli vitray pencereleri ve etkileyici sunak ve minberiyle dikkat çekmektedir. Kilisenin girişinde bulunan tabelada kilise hakkında bilgiler yer almaktadır. Uzun sivri kemerleri ise kilisenin önemli karakteristik özelliklerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Kilisede toplamda 15 çan bulunuyor. Bu çanlardan yedi tanesi Galler Prensi tarafından 2013’de bağışlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Çan kulesiyle dikkat çeken kilise, fotoğraf çekmek için son derece keyifli yerlerden biridir ve güney kapısından sunduğu manzarası ile dikkat çekmektedir. Burası aynı zamanda Danimarka’daki tek Anglikan kilisesi olması nedeniyle de özel bir yere sahiptir.

  • Adres: Churchillparken 11, 1263 København K, Danimarka
  • Telefon: Pazar-Cuma 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Meydanlar

18. Grabrodretorv

Grabrodretorv

Burası neresi? Stroget’in hemen dışında bulunan bu renkli meydan, adını 13. yüzyılda burada bulunan manastırdan alıyor. 1728’de çıkan büyük bir yangınla yok olan meydan, 1807’de İngilizlerin bombardımanına da maruz kalmış ve iki kere yeniden inşa edilmiştir.

Meydan, 17. yüzyılda Kont Corfitz Ulfeldt’in burada bir konak inşa etmesinin ardından Ulfeldts Plads olarak anılmıştır. Kendisi zamanla ülkenin en kötü şöhrete sahip kişi olunca konağı yıkılmış ve yerine bir “utanç sütunu” dikilmiştir. Sütun, günümüzde Danimarka Ulusal Müzesi’nde görülebiliyor.

Geçmişte bir pazar yeri olarak kullanılan Grabrodretorv, daha sonra üniversite öğrencilerinin buluşma noktası haline gelmiştir. Etrafı tarihi binalarla çevrelenmiş olan meydan, günümüzde her biri birbirinden etkileyici avluya sahip cafe ve barlara ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? 1980’li yıllarda özellikle öğrenciler arasında popüler olan meydan, günümüzde açık havada bir şeyler yiyip içebilmek için mutlaka uğranması gereken tarihi noktalardan biridir.

19. Belediye Meydanı (Rådhuspladsen)

belediye binası meydanı

Burası neresi? Meydan Belediye Binası’na da ev sahipliği için “Belediye Binası Meydanı” olarak da adlandırılmaktadır. Burası şehrin en büyük meydanı olan Kongens Nytorv ile yaya caddesi olan Stroget’i birbirine bağlamaktadır. Burası büyük bir meydan olmasının yanı sıra gösterilere, büyük konserlere, sergilere ve çeşitli etkinliklere sahne olan büyük bir toplanma yeridir.

Belediye Binası Rönesans ve Ortaçağ Danimarka mimarisinin bir birleşimi olarak 1892-1905 yılları arasında inşa edilmiştir. Belediye Binası’nın ön cephesinde ise yerel sanatçıların ortaya çıkardığı çok özel işçilikler göze çarpmaktadır. Kulesi ile etkileyici bir uyum sunan bina, meydanın en önemli yapısıdır ve ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlenmektedir.

Meydandaki bir diğer önemli mimari yapı da Mimar Anton Rosen’in Art Nouveau tarzında 1910’lu yıllarda inşa etmiş olduğu Palace Hotel’dir. Binanın kulesi de tıpkı Belediye Binası’nınki gibi oldukça yüksek bir formdadır ve dikkat çekicidir. Gene meydandaki Hotel Bristol da görmeye değer yapılar arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Belediye Binası’nın kulesine tırmanarak şehrin muhteşem manzaralarına tanıklık edebilirsiniz. Kule 106 metre yüksekliği ile şehrin en yüksek yapısı konumunda bulunuyor.

Diğer Tarihi Yerler

20. Carlsberg Fabrikası

carlsberg fabrikası

Burası neresi? Dünyaca ünlü bira markası Carlsberg’in ilk bira fabrikası, bu özel biranın nasıl yapıldığı hakkında size fikir verecektir. Fabrika Kopenhag gezisi için en turistik noktalardan biridir. Fabrika 1847 senesinde üretime başlamış, tarihi dokusu hala üzerinde olan bir yapıdır.

Neden gitmeliyim? Biranın tarihinin sergilendiği fabrika, ziyaretçiler için birayla ilgili birçok farklı bilgi edinebilecekleri bir noktadır.

  • Adres: Gamle Carlsberg Vej 11, 1799 København, Danimarka
  • Telefon: +45 3327 1020
  • Ziyaret saatleri: Yenilenme çalışmaları nedeniyle kapalı.
  • Giriş ücreti: 100 DKK (Ücrete çıkışta iki bira dahil)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Cophenhagen Card (Kopenhag Kart)

copenhag card

Nasıl alınır? Kopenhag Kart resmi web sitesi üzerinden kartı kolay bir şekilde satın alabilirsiniz. Kartınızı fiziksel olarak satın alabileceğiniz gibi Kopenhag Kart mobil uygulaması ile online olarak da kullanabilirsiniz. Dilerseniz Kopenhag Kart satış noktaları üzerinden de satın alabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? 24, 48, 72, 96 ve 120 saatlik geçerlilik süresi bulunan seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz. Geçerlilik süresi ilk kullanımdan itibaren başlayacaktır.

Ücreti nedir? Ücretlendirme şu şekildedir:

  • 24 saat; Yetişkin 57€, Çocuklar 28€
  • 48 saat; Yetişkin 83€, Çocuklar 42€
  • 72 saat; Yetişkin 102€, Çocuklar 51€
  • 96 saat; Yetişkin 120€, Çocuklar 61€
  • 120 saat; Yetişkin 135€, Çocuklar 67€

Avantajları nelerdir? Kartın belli başlı avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ücretsiz toplu taşıma
  • Ücretsiz şehir rehberi kitabı
  • Restoranlarda ve gezi turlarında indirimler
  • 80’den fazla müze ve turistik noktaya ücretsiz giriş olanağı sunmaktadır. Cazibe noktalarının listesi için tıklayınız.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin