Kırşehir Tarihi Yerler | Görülmesi Gereken 22 Durak

İç Anadolu’nun kadim şehirlerinden olan Kırşehir, özellikle manevi yönü ile dikkat çekiyor. Hazırladığımız Kırşehir tarihi yerler listemizde şehrin tarihine keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz…

Kırşehir tarihi hakkında; Kırşehir’de ilk yerleşim MÖ 3.000’lı yıllara dayandığı tahmin edilmektedir. Türklerin Anadolu’ya girmesinden sonra büyüme ve devletleşme noktasında önemli görevleri bulunan şehrin tarihinin Hititler dönemi ile başladığı kabul edilmektedir.

MÖ 2. yüzyılda Aquae Saravenas adıyla anıldığı düşünülen şehir, daha sonra Makissos, Jüstinianopolis adlarıyla anılmıştır. Bölgedeki Türk hakimiyeti sonrası ise sahip olduğu bitki örtüsü nedeniyle “Kır Şehir” şeklinde anılmaya başlanmıştır.

Hititlerden sonra bölgede Frigler, Persler, Kapadokya Krallığı, Roma ve Bizanslılar hakimiyet kurmuştur. 1071 Malazgirt Zaferi’nin ardından Anadolu Selçuklularla birlikte bölgede başlayan Türk hakimiyeti, Beylikler ve Osmanlı ile devam etmiştir.

1954 tarihinde Nevşehir’in bir ilçesi olan Kırşehir, 1957 senesinde çıkarılan kanunla birlikte il statüsünü kazanmıştır.

Kırşehir’in en ünlüleri; Cacabey Medresesi, Ahi Evran Külliyesi, Dulkadirli Yeraltı Şehri ve Kalehöyük Arkeoloji Müzesi Kırşehir’in en ünlü tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Kırşehir’e geldiğinizde görmeniz gereken yerler hakkında fikir edinmek için Kırşehir gezilecek yerler listemizi mutlaka incelemelisiniz. 

Kırşehir gezi tavsiyesi; Eğer Kırşehir’e geliyorsanız özellikle türbe ve cami gibi inanç turizmine yönelik yerlerle bol bol karşılaşacağınızı belirtmemiz gerekiyor. Bölge sakin bir yerleşim yeri olduğundan çok hareketli bir yer beklememeniz, hayal kırıklığına uğramamanız açısından önemli olmaktadır. Son olarak da Kırşehir’in leziz İç Anadolu mutfağını deneyimlemenizi öneriyoruz.

Kırşehir’le ilgili bütün öneri yazılarımıza ulaşmak için Kırşehir gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz. 

Müzekart; Müzekart seçeneği ile şehrin önemli tarihi noktalarını ziyaret edebilirsiniz.

Medreseler

1. Cacabey Medresesi

Cacabey Medresesi
Görsel Kaynak: youtube.com

Burası neresi? Cacabey Medresesi, Kırşehir’in şehir merkezinde bulunmaktadır. Medrese, Selçuklu döneminde devlete büyük hizmetlerde bulunmuş, valilik de yapmış olan Cacabey ismiyle anılan Cacaoğlu Nureddin Cebrail tarafından 1272 senesinde yaptırılmıştır. Yapı inşası, Kılıçarslan’ın oğlu III. Keyhüsrev döneminde gerçekleştirilmiştir. Yapının kitabesinde ise “besmele” yazmaktadır ve dikdörtgen bir alan üzerine kurulmuştur. Kesme taşlardan inşa edilmiştir. Yapının sol tarafında ise Cacabey’in türbesi bulunmaktadır.

İlerleyen zamanlarda cami olarak kullanılmış olan yapının kendisinden ayrı minaresi de füze şeklinde inşa edilerek bulunduğu dönemden çok ileri bir görüntüye sahip olmuştur. Yapı, bölge halkı tarafından “Cıncıklı Camii” olarak da bilinmektedir.

Neden gitmeliyim? Cacabey Medresesi birçok yönden Anadolu’nun en önemli mimari yapılarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Burası ilk rasathane ve ilk astronomi okulu olması nedeniyle oldukça önemli bir yapıdır ve sadece Türkler için değil dünya için çok önemli bir bilim merkezi olmuştur.

  • Adres: Medrese, 40200 Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir ancak tadilatta olduğu için gitmeden önce bilgi almanızı öneriyoruz.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Külliyeler, Camiler

2. Çarşı Camii

Çarşı Camii
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Osmanlı dönemine ait Kırşehir’in önemli tarihi eserleri arasında bulunan Çarşı Camii, 1864 senesinde inşa edilmiştir ve Hüseyin Bey tarafından yaptırılmıştır. Minaresiz bir şekilde inşa edilmiş olan caminin yapımı sırasında kırlangıç tavan tekniği uygulanmıştır. Caminin son cemaat yeri ise yakın tarihte eklenmiştir. Caminin iç kısmında da birçok kısım yenilenerek günümüze taşınmıştır.

Neden gitmeliyim? Özellikle muazzam ahşap işçiliği nedeniyle Çarşı Camii’yi mutlaka görülmesi gereken yerler listenize dahil etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Uzun Çarşı Caddesi, Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Lale Camii

Lale Camii
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Cami, Yenice Mahallesi sınırları içinde yer almaktadır. Caminin inşasında moloz ve kesme taş kullanılmıştır. Lale Camii’nin tam olarak yapım yılı bilinmemektedir ancak 13. yüzyıl eserlerinden olduğu ve geçmişte darphane olarak değerlendirildiği ancak bundan önce caminin duvarındaki bilgi yazısından anladığımız kadarıyla cami, Mengücük Hanedanı lalalarından biri tarafından kervansaray olarak da yaptırılmış olabilir. Caminin çatı kısmında üç kubbe bulunmaktadır. Cami, uzun yılların ardından 1990 senesinde restore edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Oldukça düzgün bir Selçuklu mimari örneği olması, Lale Camii’ni Kırşehir’in mutlaka görülmesi gereken tarihi eserleri arasına sokmaktadır.

  • Adres: Yenice Mahallesi, Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Hamidiye Camii

Hamidiye Camii
Görsel Kaynak: yasemin.com

Burası neresi? Sıradaki ziyaret noktası manevi ortamının yanı sıra farklı dizaynı ile de dikkatleri üzerine çeken bir ibadet mekanı… Hamidiye Camii, ilk olarak 1910 senesinde inşa edilmiş ancak daha sonra bakımsızlıktan harabeye dönmüştür. Azerbaycanlı bir mimar tarafından yeniden tasarlanan camide, Bakara Suresi’nin 22. ayetinde yer alan betimlemeler dikkate alınmış ve caminin duvarlarına buna göre cenneti andıracak şekilde doğadan figürler resmedilmiştir. Aynı zamanda caminin dış duvarında bulunan “Allah” yazısı da dikkat çekmektedir.

Neden gitmeliyim? Oldukça farklı bir tasarıma sahip olan cami, bu özelliği ile şehirdeki diğer camilerden ayrılmakta ve caminin görülmesi gerekmektedir. Cami bu tasarımı ile belki de ülkemizde ziyaret edebileceğiniz en tevazu sahibi ve aynı zamanda sıra dışı camilerinin başında gelmektedir.

  • Adres: Yenice, Atatürk Cd. No:107, 40200 Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Kapucu Camii

Kapucu Camii
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Kapucu Camii, Cacabey Medresesi’ne hemen 100 metre mesafede bulunmaktadır. Bu nedenle de Cacabey Medresesi’ni ziyaret edenler Kapucu Camii’ni de mutlaka ziyaret etmektedir. Cami, Kırşehirliler arasında “Kapıcı Camii” olarak da bilinmektedir. Osmanlı döneminde inşa edilen caminin tam olarak yapım yılı bilinmemektedir ancak 1780 senesinde yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapımının ise Kapucu Mehmet Ağa tarafından gerçekleştirildiği ve isminin de yaptıran kişiden geldiği belirtilmektedir.

Son cemaat yerinden girilen cami, sekizgen kasnak üzerine oturmuş bir kubbeye sahiptir ve Kırşehir’in önemli ibadet mekanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Caminin ibadet alanı ise kare planlı bir şekilde tasarlanmıştır. Kesme taş mimari ile inşa edilen cami, 1960 senesinde restore edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Kırşehir’in merkezinde yer alan Kapucu Camii, şehirdeki en önemli camilerden biri olması nedeniyle görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Kaçırmayın! Hemen 100 metre mesafede bulunan Cacabey Medresesi’ni de mutlaka görmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Yenice, Atatürk Cd. No:4, 40200 Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Ahi Evran Külliyesi ve Camii

Ahi Evran Camii ve Külliyesi
Görsel Kaynak: anadolugunluk.com

Burası neresi? Kırşehir’in tam da merkezinde bulunan Ahi Evran Külliyesi ve Camii, isminden de anlaşıldığı üzere Ahilik teşkilatının kurulmasına ön ayak olan Ahi Evran adına yapılmıştır. Külliye ve cami, Ahi Evran’ın vefatından sonra inşa edilmiştir ve 1482 senesinden bu yana yaklaşık 6 asırdır ülkemizin en önemli tarihi duraklarından biri olmayı sürdürmektedir. Cami ve külliye üç kubbeye sahiptir ve kare bir plan üzerine inşa edilmiştir.

Külliye ve camii, 2014 senesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Bu da sadece ülkemizden değil, Dünya üzerinden birçok gezgin için Kırşehir’deki bu manevi durağı, görülmesi gereken yerlerden biri yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Geçmişten günümüze ahilik teşkilatını ve bu teşkilatın manevi atmosferini hissetmek için, bu güzel külliye ziyaretçilere büyük bir fırsat sunmaktadır.

  • Adres: Ahievran, 40100 Özbağ/Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir ancak namaz vakitlerine dikkat edilmesi uygun olacaktır.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler

7. Tarihi Üçayak Kilisesi

Tarihi Üçayak Kilisesi
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Tarihi Üçayak Kilisesi’nin Bizans zamanında 10. veya 11. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Bölgede iki kilise yan yana durmaktadır. 1938 senesinde gerçekleşen depremde kilisenin üst kısmında bulunan kubbe yıkılmıştır. Kilisenin, Bizans döneminde imparatorlar tarafından adakla bulunmak üzere kullanılmış olabileceği üzerinde durulmaktadır.

Neden gitmeliyim? Üç Ayak Kilisesi, Hristiyanlığın üç mezhebi için de önemli bir ibadet merkezi olmuştur ve Anadolu’nun ilk köy kilisesi olma özelliği nedeniyle Kırşehir’deki en önemli tarihi mekanlar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Taburoğlu/Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Yeraltı Şehirleri

8. Mucur Yeraltı Şehri

Mucur Yeraltı Şehri
Görsel Kaynak: youtube.com

Burası neresi? Burası, bölgenin volkanik olaylar sonucu sahip olduğu oyulması kolay tüflü yapısı sayesinde oluşturulan ve Hristiyanların yaşamış olduğu yeraltı şehirleridir. Şehir, Kayseri-Kırşehir karayoluna 500 metre mesafede bulunmaktadır. MS 3. veya 4. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Zeminden 7-8 metre aşağıya kadar uzanan bu yeraltı şehrinin bazı kısımları 2-3 katlı olabilmektedir ve şehirde 42 odayla birlikte çeşitli barınaklar yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Yeraltı şehirleri her zaman ilgi çeken duraklardan biri olmuştur. Geçmişte insanların ne kadar farklı yaşamlara sahip olduğunu görebilmek adına, Mucur Yeraltı Şehri, Kırşehir’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Hamidiye, Çimentepe Sk., 40500 Mucur/Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Yaz Dönemi: 09:00-19:00, Kış Dönemi: 08:00-17:00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Dulkadirli Yeraltı Şehri

Dulkadirli Yeraltı Şehri
Görsel Kaynak: kirsehir.ktb.gov.tr

Burası neresi? Dulkadirli Yeraltı Şehri, Kırşehir merkezine 58 km mesafede yer almaktadır. Yeraltı şehri Selçuklu dönemindeki kervansarayların mimarisini andırmaktadır ve 22 metrelik bir tünelle başlamaktadır. Tünelin sonunda ise duvarları 20 metre yüksekliğinde 30×50 metre ebatlarında bir avlu bulunmaktadır. 2 katlı bir yapı olan Dulkadirli Yeraltı şehri, 5 salon ve 8 odadan ibarettir. Şehirdeki düzenleme ve temizlik çalışmaları 2015 yılında tamamlanmış ve şehir ziyaretçiler için hazır hale getirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Dulkadirli Yeraltı Şehri, Kırşehir’deki en bilinen ve gün yüzüne çıkarılmış yeraltı şehirlerinden biri olması nedeniyle, Kırşehir’e gelen herkesin görmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

  • Adres: Dulkadirli İnlimurat Köyü/Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Kepez Yeraltı Şehri

Kepez Yeraltı Şehri
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Mucur’a 14 km mesafede bulunan Kepez Köyü içindeki Kepez Yeraltı Şehri de Kırşehir’in görülmesi gereken tarihi yerleri arasındaki yerini alıyor. Şehirde 2002 senesinde gerçekleştirilen düzenleme çalışmaları sonucu, ziyarete açılmış ve bölge turizminin hizmetine sunulmuştur. Şehrin yapısında iki farklı toprak cinsine rastlanması dikkat çekici detaylardan biridir. Çok düzenli bir mimariye sahip olması ise o dönem yaşayan insanların toplumsal yaşama ne kadar uyum gösterdiği noktasında bizlere ipucu vermektedir. Bu şehir de tıpkı Kırşehir’deki diğer yeraltı şehirleri gibi MS 3. veya 4. yüzyıla tarihlenmektedir.

Neden gitmeliyim? Kepez Yeraltı şehri, bölgedeki Roma dönemine ait en önemli kalıntılardan biri olarak gösterilmektedir.

  • Adres: Mucur/Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kervansaraylar

11. Kesikköprü Kervansarayı

Kesikköprü Kervansarayı
Görsel Kaynak: otelkirsehir.com

Burası neresi? Kırşehir’e 18 km mesafede, güney tarafta bulunan Kesikköprü Kervansarayı, “Cacabey Hanı” olarak da bilinmektedir. Anadolu’da görmeye alışkın olduğumuz klasik Selçuklu kervansaray mimarisi ile inşa edilmiş olan yapı, geçmişte Anadolu’daki ticari faaliyetlerde önemli konaklama noktalarından birisi olmuştur. Yapım yılı ile ilgili net bir bilgi olmasa da çoğunluk 1206 yılında inşa edildiği konusunda hemfikir. Yaptıranın ise Cacabey olduğu olduğu söylenmektedir ve hanın büyük bir kısmı düzgün bir şekilde kesilmiş taşlarla yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Yapı son yıllarda ihmal edilmiş olsa da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün çabaları ile tekrar ayağa kaldırılmıştır. Anadolu için böylesi önemli bir yapıyı mutlaka Kırşehir’in ziyaret edilecek yerleri arasına almanızı öneriyoruz.

Kaçırmayın! Medreseyi ziyaret ettiğinizde bu önemli zata ait hemen medresenin yanındaki türbeyi ve adına inşa edilmiş olan camiyi de mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: 40002 Kesikköprü/Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Köprüler

12. Kesikköprü

Kesikköprü

Burası neresi? Gıyaseddün Keyhüsrev’in emriyle, Kızılırmak boyunca adeta bir kolye gibi uzanan Kesikköprü, 1248 yılında tamamlanmış ve o dönemde bölgenin ulaşım konusunda önemli kollarından birisi olmuştur. Köprü şu anda trafiğe kapalı durumdadır. Köprünün genişliği 6 metre, uzunluğu ise 400 metredir. 13 gözlü ve sivri kemerli bir yapıya sahip olan köprü, yıllar içinde çok kez zarar görmüş ve en son 2004 senesinde tadilattan geçmiştir.

  • Adres: Kesikköprü, Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Türbeler

13. Aşık Paşa Türbesi

Aşık Paşa Türbesi
Görsel Kaynak: islamansiklopedisi.gov.tr

Burası neresi? 1333 senesinde Ertana veziri Alişah Ruhi tarafından mermer bir yapı olarak inşa ettirilmiş olan Ali Paşa Türbesi, yaklaşık 7 asırdır Kırşehir’in merkezinde manevi bir ziyaret noktası olarak ziyaret edilmektedir. Türbenin mimarisinde, dönemin yaygın Selçuklu türbe mimarisinin yanı sıra Kırgız çadırlarına benzeyen bir kubbe tasarımı dikkat çekmektedir.

Aşık Paşa, Selçuklu döneminde çekirdekten yetişmiş önemli devlet adamlarından ve tasavvuf şairlerinden biridir ve Anadolu Valisi Timurtaş Paşa’nın vezirliğine kadar yükselmiştir. Kendisi aynı zamanda 200 beyitten oluşan “Garibname” isimli eseri ile Türkçe’nin Anadolu’da yaygınlaşması noktasında büyük katkılarda bulunmuştur. Türbe de kendi isteği üzerine Kırşehir’in kuzey tarafında bulunan bir noktaya yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Aşık Paşa Türbesi, mimari açıdan sadece Selçuklu değil Orta Asya Türklerine dair mimari unsurları da bünyesinde barındırdığından hem manevi hem mimari açıdan Kırşehir’in önemli ziyaret noktaları arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Kervansaray, 1981. Sk. No:15, 40200 Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Yunus Emre Türbesi

Yunus Emre Türbesi
Görsel Kaynak: kirsehirarenagazetesi.com

Burası neresi? Ulupınar ilçesinde bulunan Yunus Emre Türbesi, Kırşehir’in inanç turizmi açısından önemli görülmesi gereken noktaları arasında bulunmaktadır. Yunus Emre Milli Parkı’nda, kayalık bir bölgede yapılmış olan türbe, bu haliyle oldukça etkileyici bir görünüme sahiptir. Türbenin ilk olarak 13. yüzyılda yapıldığı düşünülse de bu bilgiyi netleştirecek pek fazla kanıt bulunmamaktadır.

Neden gitmeliyim? Pek çok şehirde bulunan Yunus Emre Türbesi, manevi atmosferi ile görülmesi gereken yerlerden biri. Bu nedenle Kırşehir’e geldiğinizde de vakit bulabilirseniz bu güzel türbeyi görmenizi öneriyoruz.

Kaçırmayın! Türbenin bulunduğu bölgedeki çilehaneyi de mutlaka görmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Ulupınar Köyü, Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kümbetler

15. Aflak Baba Kümbeti

aflak baba kümbeti

Burası neresi? Klasik Selçuklu kümbet mimarisi özelliklerini taşıyan Aflak Baba Kümbeti’nin 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Yapı zamanla hasar gördüğü için kesme taşlarla yeniden inşa edilmiştir. Kümbet, adını şu anda Altınyazı olan “Aflak” köyünden almaktadır. Aflak Baba ise, yaşadığı dönemin dini açıdan bilgin sayılan kişilerinden biridir.

Aflak Baba’nın mezarının bulunduğu kümbet iç kısımda kubbe, dış kısımda ise piramit görünümüne sahiptir. Kümbetin bu kadar sade bir şekilde yapılmasının ise dönemin maddi imkansızlıklarından ileri geldiği tahmin edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Eğer dilekte bulunmak isterseniz ya da sadece saygı ve dualarınızı paylaşmak isterseniz Aflak Baba Kümbeti’ni ziyaret edebilir ve manevi havasını soluyabilirsiniz.

  • Adres: Altınyazı Köyü İç Yolu, 40500 Altınyazı/Mucur/Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Kalender Baba Kümbeti

Kalender Baba Kümbeti
Görsel Kaynak: tripadvisor.com.tr

Burası neresi? 1135 senesinde yaptırılmış olan Kalender Baba Kümbeti, Anadolu Selçuklu döneminden kalma bir eserdir. Kümbete ait bir kitabe bulunamamıştır. Kümbet, Sultan Kılıçarslan’ın emriyle yapılmıştır. Kırşehir’in 15 km batı tarafında yer alan yapı, tipik bir Selçuklu mimarisi örneğidir. Kümbetin yapımında kesme taş kullanılmıştır.

  • Adres: Karalar Köyü, Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

17. Melikgazi Kümbeti

Melikgazi Kümbeti
Görsel Kaynak: flickr.com

Burası neresi? Mengüçük Oğullarından Melik Muzaffereddin Behram Şah adına eşi tarafından yaptırılmıştır. Kümbetin yapım yılı ise 1240-1250 yılları arasına tekabül etmektedir. Sekizgen bir gövdeye sahip olan Melikgazi Kümbeti, klasik bir Selçuklu eseridir. Sahip olduğu çadır görünümü ise kümbetin inşası sırasında Orta Asya Türklerinin mimarisinden de etkilenildiğini bizlere göstermektedir. Kümbette bulunan taç kapı süslemeleri de yapının dikkat çeken yerleri arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Melikgazi Kümbeti, oldukça güzel bir mimariye sahip, küçük ama görülmesi gereken bir tarihi eserdir. Bu nedenle eğer vaktiniz olursa şehir merkezinde, ulaşılabilir bir konumda olan bu kümbeti ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Medrese, 92. Sk. No:7, 40200 Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

18. Hacıbey Konağı

Hacıbey Konağı
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Yenice Mahallesi’nde bulunan Hacıbey Konağı, 1925 senesinde yaptırılmıştır. Kırşehir’de Cumhuriyetin ilanı sonrasında sivil yaşam için inşa edilen ilk yapılardan olan konak, şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlıdır. Konağın en önemli özelliklerinden biri ise Atatürk’ün Kırşehir’i ziyaret ettiği sırada bu evde konaklamasıdır. İki kattan oluşan konak, Kırşehir’deki pek çok evin mimarisini temsil etmektedir. Konak, günümüzde Ahilik Araştırma Merkezi tarafından kullanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Klasik Kırşehir sivil ev mimarisini yakından incelemek için Hacıbey Konağı, görülebilecek önemli noktalardan birisidir. Kırşehir’in en eski konaklarından biri olması ve milli mücadelede önemli bir yerinin olması da burayı değerli kılan diğer detaylar olarak sayılabilir.

  • Adres: Yenice, 144. Sk. No:2, 40200 Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Yol tarifi al >

19. Sülükçüler Konağı

Sülükçüler Konağı

Burası neresi? 1926 senesinde Mehmet Sülükçü tarafından yaptırılan Sülükçüler Konağı, Kırşehir’in en eski sivil mimarilerinden biridir. Konağın altında dükkan bulunmaktadır ve üst katı ev olarak kullanılmaktadır. Binanın alt katında taş malzeme, üst katında kerpiç malzeme kullanılmıştır. Konağın altı günümüzde de dükkan işlevini devam ettirmektedir.

Neden gitmeliyim? Geçmişteki Kırşehir evlerini yakından tanımak isterseniz bu güzel konağı görmenizi tavsiye ediyoruz. Dilerseniz alt katındaki

Müzeler

20. Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi
Görsel Kaynak: haberso.com

Burası neresi? Japon hükumeti tarafından Kırşehir’de gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalar sonucunda pek çok tarihi eser ortaya çıkmış ve bu eserler için 1.500 metrekarelik bir alanda kurulmuştur. Müzenin inşası 2008 senesinde başlamış ve 2010 senesinde açılmıştır. Müze, 2011 senesinde “En İyi Yeşil Müze” ödülünü almıştır.

Neden gitmeliyim? Eski Tunç Çağı’ndan Orta Çağ’a kadar birçok farklı döneme ait çok farklı eserler müzede sergilenmektedir. İşte bu nedenle Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Kırşehir’in en çok ziyaret edilen yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Çağırkan Köyü İç Yolu, 40300 Çağırkan/Kaman/Kırşehir
  • Telefon: (0386) 717 60 75
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 08.00-19.00, Kış dönemi 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

21. Kırşehir Müzesi

Kırşehir Müzesi
Görsel Kaynak: nenerede.com.tr

Burası neresi? Bir şehrin tarihinin en iyi müzelerde öğrenilebileceğini düşünenlerdenseniz Kırşehir Müzesi, kesinlikle görmeniz gereken noktalar arasında bulunuyor. Müze ile ilgili çalışmalar ilk olarak 1936 senesinde başlamıştır. Bölgede gerçekleştirilen müzecilik faaliyetleri kapsamında ilk olarak Alaaddin Camii kullanılmış, sonrasında ise 1985 senesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ait binada eserler sergilenmeye başlanmıştır. En nihayetinde 1997 senesinde kendi binasında hizmet vermeye başlayan Kırşehir Müzesi’nin envanterinde 3000’den fazla eser bulunmaktadır ve müze, etnografya ve arkeoloji bölümü olmak üzere iki bölümde ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Neden gitmeliyim? Osmanlı, Roma, Selçuklu gibi farklı dönemlere ait eserlerin incelenebileceği müze, etnografya bölümü ile bölge halkının yaşantısına yönelik bilgiler edinmek için şehrin en önemli bilgi kaynağı konumunda bulunmaktadır.

  • Adres: Ahi Evren Mah. Ahi Evren Cd No:10 Kırşehir Merkez/Kırşehir, Türkiye
  • Telefon: 0386 213 33 91
  • Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

22. Neşet Ertaş Müzesi

Neşet Ertaş Müzesi

Burası neresi? Usta sanatçı Neşet Ertaş’ın plastikten heykelinin saz çalarak karşıladığı müze, Kırşehir’de gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Müzede Neşet Ertaş başta olmak üzere Kırşehir’in yetiştirdiği Muharrem Ertaş, Çekiç Ali gibi önemli isimler yad edilmekte ve çeşitli enstrümanların seslerini dinleyebileceğiniz interaktif uygulamalar da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müzede birçok farklı ozana ait plak, fotoğraf ve çeşitli nesnelerin sergileniyor olması, Anadolu ve Kırşehir’in ozan kültürünü yakından tanımak için mükemmel bir fırsat.

  • Adres: Yenice, Atatürk Cd. No:77, 40200 Kırşehir Merkez/Kırşehir
  • Ziyaret saatleri: 09.00-16.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Eğer sizin de Kırşehir’de görülmesi gereken tarihi yerler hakkında önerileriniz varsa bizlere yorum kısmından yazmayı ve yazımızı geliştirmemize katkıda bulunmayı ihmal etmeyin 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin