Kıbrıs Tarihi Yerler | Adanın 22 Tarihi Durağı

Bu küçük adanın aslında büyük bir tarihi var. Yüzyıllar boyunca imparatorukların gözdeki olan adada görülmesi gereken pek çok nokta bulunuyor. İşte sizin için hazırladığımız Kıbrıs tarihi yerler listemiz;

Kıbrıs tarihi hakkında; Kıbrıs’taki ilk insanların MÖ 8000 yıl döneminde, Taş Devri’nde yaşadığı düşünülmektedir. Zaman içinde medeniyetin geliştiği adada işler giderek daha karmaşık bir hale dönmeye başlamıştır.

MÖ 30 ile MS 330 yılları arasında Roma hakimiyetinde olan adadaki kömür ocakları Roma tarafından işletilmiştir. Adadaki birçok antik şehir kalıntıları da bu döneme aittir. MS 330’da yıkılan Roma İmparatorluğu’nun ardından Bizanslılar adayı ele geçirmiştir. Sonrasında ise Frank Guy de Lusignan’ın eline geçen ada Venedik, Osmanlı, Britanya Kolonisi gibi Akdeniz’e hakim olmak isteyen devletler tarafından fethedilmiştir.

Kıbrıs için koloniden bağımsız bir ulus olma süreci de sancılı olmuştur. Ada, Birleşmiş Milletler’in desteğiyle ikiye bölünmüş ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, sadece Türkiye’nin tanıdığı bir devlet olarak kurulmuştur. Ada, günümüzde özellikle turizm açısından önemli ziyaret noktalarından biridir.

Kıbrıs’ın en ünlüleri; Lefkoşa Han hem tarih hem alışveriş için gidilebilecek öncelikli yerlerin başında gelmektedir. Kourion ve Salamis ise özellikle görülmesi gereken önemli antik bölgeler arasında bulunuyor. Bütün detaylarıyla Kıbrıs’ın görülmesi gereken noktalarını öğrenmek ve gezi planınızı oluşturmak isterseniz de Kıbrıs gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Kıbrıs gezi tavsiyesi; Kıbrıs, geçmişten bu yana stratejik konumu nedeniyle medeniyetlerin gözdesi olmuş adalardan biri. Bu nedenle en eski dönemlerden günümüze kadar pek çok şehir kalıntısını bünyesinde barındırmaktadır. Bu nedenle Kıbrıs’a geldiyseniz zamanınızı biraz geniş tutarak adadaki muhteşem antik kentleri ziyaret etmenizi öneriyoruz. Bu arada deniz, kum ve güneşin tadını da mutlaka çıkarmanız gerektiğini de belirtelim:)

Müze kartı; Maalesef bulunmuyor ancak giriş ücretleri makul düzeyde olduğundan bu konuda tedirgin olmasına gerek yok.

Mimari Yapılar

1. Lefkoşa (Nicosia) Han

Nicosia Han

Burası neresi? Lefkoşa Han, 1572 yılında Osmanlı Valisi Lala Mustafa Paşa tarafından büyük bir ticari binadır. Birleşik Krallık zamanında hapishane olarak da kullanılmıştır. 2 kata yayılmış olan 68 oda, hanın avlusunu çevrelemektedir. Burası, bugün dünyanın birçok yerinde pek çok turistin ziyaret ettiği tarihi bir çarşı görevi görmektedir. Yapının içinde geleneksel kıyafetler ve yiyecekler, hediyelik eşyalar, içecekler gibi çok çeşitli ürünler bulabilirsiniz.

Hanın orta avlusunun orta kısmında bir şadırvan, küçük bir mescit bulunmaktadır ve han, bu tasarımı ile dünyanın ender bulunan hanlarından biridir. Hanın üst kısmındaki odalar, tüccarların konaklaması için, alt katlar ise hem atların ve diğer hayvanların dinlenmesi hem de ticaret faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmaktaydı.

Neden gitmeliyim? Gerek tarihi dokusunu hissetmek gerekse alışveriş yapmanın keyfini sürmek için buradan daha iyi bir yer bulmanız pek mümkün olmayabilir. Handaki dükkan sahiplerinin çoğu Kıbrıs’ın tarihine hakim insanlar olduğu için vaktiniz el verdiği müddetçe burada tarihle ilgili çok özel bilgiler de edinebilirsiniz.

Kaçırmayın! Alışveriş ardından kendinize bir güzellik yapmayı ve nefis bir Türk kahvesi içmeyi kaçırmayın!

  • Adres: Büyük Khan,Nicosia,Cyprus, Lefkoşa 99010
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 08.00-19.00, Cumartesi-Pazar 08.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Bellapais Manastırı (Bellapais Monastery)

Bellapais Monastery

Burası neresi? Manastır, Beylerbeyi Köyü’nde yer almaktadır. 1158-1205 yılları arasında inşa edilmiştir. Adı “Barış Manastırı” anlamına gelen “Abbaye de la Paix” den gelmektedir. Selahaddin Eyyübi’nin Kudüs’ü fethetmesinin ardından Augistignan rahipleri şehirden ayrılmış ve Kıbrıs’a gelerek bu manastırın ilk sakinleri olmuştur.

Neden gitmeliyim? Bina, Gotik mimarinin Doğu’daki önemli örneklerinden biridir. Bu da burasını özellikle mimari açıdan çok önemli kılmaktadır.

Kaçırmayın! Bellapais Manastırı, bugün güncel bir konser salonu olarak kullanılmaktadır ve burada pek çok keyifli konser etkinliği olmaktadır. Bellapais News isimli facebook sayfasını takip ederek etkinliklerde haberdar olabilirsiniz. Eğer ziyaretiniz esnasında manastırda bir etkinliğe denk gelirseniz bu fırsatı kaçırmayın deriz.

  • Adres: Beylerbeyi 99320
  • Ziyaret saatleri: Her gün 16.00’a kadar ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: 1€
  • Yol tarifi al >

3. Kykkos Manastırı (Kykkos Monastery)

Kykkos Monastery

Burası neresi? Marathasa Vadisi’nin dağlık bölgesinde yer alan Kykkos Manastırı, 1318 metre yükseklikteki bir dağ zirvesinde bulunmaktadır. Manastırın geçmişi 11. yüzyıla kadar uzanır. Meryem Ana’ya adanmış olan manastır, altın, gümüş, bronz gibi değerli metallerden yapılmış süslemeler ve antika sergilerle süslenmiştir. Geçmişte birkaç kez yanan manastırdan günümüze orijinalinden pek fazla bir şey kalmamıştır. Özellikle Havari Luke ile ilgili olan üç ikondan birinin burada olması ile ünlüdür.

Neden gitmeliyim? Burası adanın en tanınmış manastırlarından biridir. Aynı zamanda Kıbrıs’ın en büyük ve en zengin manastırıdır ve Ortodoks dini için de önemli bir yer olarak kabul edilmektedir. Etkileyici mozaik kalıntıları da burayı görmek için bulacağınız sebepler arasında yer alıyor.

Kaçırmayın! Her yıl 15 Ağustos ve 8 Eylül tarihlerinde düzenlenen dini fuarlara denk gelirseniz ziyaretiniz daha anlamlı ve keyifli olabilir.

Efsanesi: Kıbrıslı keşiş İşaya, İmparator Alexios’un kızını mucizevi bir şekilde iyileştirdi. İmparator da ona ödül olarak bir hazine vermiş ve bu hazineyi muhafaza etmesi için yaptıracağı manastırın parasını da vererek onu Kıbrıs’a göndermiştir.

  • Adres: Marathasa Vadisi, Pedoulas köyüne 13 km
  • Telefon: +357 22942742
  • Ziyaret saatleri: Kasım-Mayıs 10.00-16.00, Haziran-Ekim 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: 5€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler

4. Eski Kourion (Ancient Kourion)

Ancient Kourion

Burası neresi? Kıbrıs’ın antik kentleri oldukça zamanınızı alacaktır. Adada bu konuda büyük bir bolluk sizi bekliyor. Lemesos’taki Kourion’da bulunan muhteşem arkeolojik alan da bunlardan biri. Kentin geçmişi MÖ 2. yüzyıla dayanmaktadır. Bölgedeki en çok öne çıkan kalıntı ise Greko-Roma amfitiyatrosudur. Eustolios’un Evi, Bizans Bazilikası, mozaik zeminin kalıntıları ve sütunlar ise görülmesi gereken diğer önemli kalıntılar arasında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Kıbrıs tarihi için önemli duraklardan biri olan Kourion Antik Kenti, adanın geçmişine ışık tutması nedeniyle Kıbrıs’ın mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Kourion, Lemesos’un 19 km batısında Pafos (Baf) yolunda
  • Telefon: +357 2593450
  • Ziyaret saatleri: 16 Eylül-15 Nisan her gün 08.30-17.00, 16 Nisan-15 Eylül 08.30-19.30
  • Giriş ücreti: 4,€
  • Yol tarifi al >

5. Eski Salamis (Ancient Salamis)

Salamis Antik Kenti

Burası neresi? Bu devasa antik site, arkeolojik alanlar içinde zengin mermer kalıntılarına ev sahipliği yapmasıyla dikkat çekmektedir ve adanın en iyi arkeolojik bölgelerinden biri olarak bulunmaktadır. Şehirdeki ilk bulgular MÖ 1180 yılına dayanmaktadır. Efsaneye göre Salamis, Salamina kralı Telamon’un oğlu Teucon tarafından kurulmuştur. Burası spor salonu, agora, forum ve hamamın bulunduğu klasik bir Roma şehri formundadır. Tiyatro, Kambanopetra Bazilikası, Agiso Epifanios Bazilikası ve Zeus Tapınağı alanda bulunan diğer kalıntılar arasında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Bu antik kent, Kourion ile birlikte adanın en önemli antik bölgelerinden biri. Bu nedenle Salamis, Kıbrıs’ın görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Yeni Boğaziçi 99680
  • Ziyaret saatleri: Nisen-Ekim 09.00-18.00, Kasım-Mart arasında kapanış 17.00’ye alınmaktadır.
  • Giriş ücreti: Normal 9€, öğrenci 5€
  • Yol tarifi al >

6. Kral Mezarları (Tombs of the Kings)

Kral Mezarları

Burası neresi? Kral Mezarları, Baf Limanı’na 2 km mesafede bulunmaktadır. 1980 senesinden bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan mezarlar, Kıbrıs’ın en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Kato Pafos Arkeolojik Parkı’nın bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu anıtsal yeraltı mezarları, sağlam kayalara oyulmuştur ve geçmişi Helenistik ve Roma dönemlerine kadar uzanmaktadır. Mezarlıklarda isminin aksine krallardan ziyade aristokrat kesim gömülmüştür. Mezarlıkların dor sütunlarıyla süslenmiş ihtişamlı görünümü ziyaretçilerin hayran olmasını sağlamaktadır.

  • Adres: Kato Pafos, Baf Bölgesi
  • Telefon: +357 26306217
  • Ziyaret saatleri: 16 Nisan-15 Eylül 08.30-19.30, 16 Eylül-15 Nisan 08.30-17.00
  • Giriş ücreti: 2,5€
  • Yol tarifi al >

7. Kato Pafos Arkeoloji Parkı (Kato Paphos Archaeological Park)

Kato Paphos Archaeological Park

Burası neresi? UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başaran bu arkeolojik alan, bu konuya ilgisi olanların adaya geldiklerinde mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunuyor. MÖ 2. ve MS 4. yüzyıllar arasında Pafos, Kıbrıs’ın başkenti olmuştur.

Park, M.Ö. 4. yüzyıldan Orta Çağ dönemine kadar olan kalıntıları içermektedir ve özellikle Roma dönemine tarihlenmektedir. Bu arkeolojik alan Asklepieion, Odeon, Agora, Salanta Korones Kalesi, Kral Mezarları gibi kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? UNESO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan arkeolojik alan, oldukça zengin kalıntıları ile dikkat çekmekte ve antik dünyaya yolculuk yapmak isteyenlere geniş bir imkan sunmaktadır.

  • Adres: Paphos, Kıbrıs
  • Telefon: +357 26 306217
  • Ziyaret saatleri: 16 Nisan-15 Eylül 08.30-19.30,16 Eylül-15 Nisan 08.30-17.00
  • Giriş ücreti: 4,5€. Kral Mezarları için ekstra olarak 2,5€ talep edilmektedir.
  • Yol tarifi al >

8. Dionysos Evi (House of Dionysos)

House of Dionysos

Burası neresi? Muhteşem mozaik zemini ile dikkat çeken Dionysos Evi, Baf Arkeolojik Alanı’nın bir parçası olarak Greko-Romen kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Çoğunlukla Yunan mitolojisinden sahnelerin tasvir edildiği mozaiklerde özellikle Tanrı Dionysos’un adı geçmektedir.

Neden gitmeliyim? Etkileyici mozaikler başta olmak üzere çok özel antik kalıntılara sahip olması burasının Kıbrıs’ta kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerler arasında gösterilmesini sağlamaktadır.

Kaçırmayın! Baf Bölgesi, MS 55 yılına kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip bir bölge. Bu nedenle Baf Bölgesi’nde geniş bir zaman ayırmanızı ve civarın köklü geçmişini yakından incelemenizi öneriyoruz.

  • Adres: Paphos, Kıbrıs
  • Telefon: 26306217
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.00. Yaz döneminde ise 19.30’a kadar ziyaret edilebilir
  • Giriş ücreti: 4,5€
  • Yol tarifi al >

9. Amathus

Amathus

Burası neresi? Limasol merkezinin 11 km doğusunda yer alan Amathus, antik Kıbrıs’ın en önemli şehirlerinden biridir. Amathus’ta bulunan kalıntılar M.Ö. 1100 yılına dayanmaktadır. Bölgede birçok hamam, yürüyüş yolları, dört adet bazilika, Afrodit Tapınağı, bir su kemeri, agora ve antik liman bulunmaktadır. Antik kent, sahip olduğu özellikler nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi (World Heritage List)’de yer almaktadır.

Yüzyıllar boyunca medeniyetlerin hedefinde olan Amathous, Persler, Romalılar ve Bizanslılar olmak üzere pek çok medeniyet tarafından fethedilmiştir. M.Ö. 7. yüzyılda yok edilen şehir daha sonra aynı yüzyıl içinde yeniden inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Etkileyici bir antik kent olan Amathus, ziyaretçiler için antik Kıbrıs’ı keşfetmek için mükemmel fırsatlar sunmaktadır. Keyifli yürüyüşler yapabileceğiniz antik kentte ortalama 1-2 saat zaman geçireceğinizi de belirtelim.

  • Adres: Limasol Bölgesi
  • Ziyaret saatleri: 08.00-18.00. Mevsime göre kapanış saatinde değişiklik olabilmektedir.
  • Giriş ücreti: 2,5€
  • Yol tarifi al >

Müzeler

10. Kıbrıs Müzesi (Cyprus Museum)

Cyprus Museum

Burası neresi? Pek çok arkeolojik alana sahip Kıbrıs’ta müzeler de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor ancak başken Lefkoşa’daki Kıbrıs Müzesi, adıyla özdeş bir şekilde Kıbrıs’ın tarihi hakkında gidebileceğiniz en önemli müzedir. Müzede MÖ 7. yüzyıldan kalma büyük toprak heykeller en göze çarpanlarıdır. Müzedeki eserlerin kronolojik olarak sıralanmış olması da ziyareti çok daha keyifli bir hale getirmektedir.

Müze binasının kendisi de oldukça tarihi bir yapıdır ve 1908-1924 yılları arasında inşa edilmiştir. Daha sonra binaya bir uzantı eklenerek binanın bugünkü haline kavuşması amaçlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Müze, ziyaretçileri Neolitik çağdan Osmanlı dönemine doğru tarihi bir yolculuğa çıkarıyor ve her dönemin özelliklerini yansıtmak için çok güzel eserler sergiliyor.

  • Adres: Museum 1, Nicosia, Kıbrıs
  • Telefon: +357 22 865854
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cuma 08.00-18.00, Cumartesi 09.00-17.00, Pazar 10.00-13.00. Pazartesi günleri ise kapalı.
  • Giriş ücreti: 4,5€
  • Yol tarifi al >

11. Kıbrıs Tarihi ve Klasik Motor Müzesi (Cyprus Historic & Classic Motor Museum)

Cyprus Historic & Classic Motor Museum

Burası neresi? Burası, klasik araba severler için mutlaka görülmesi gereken cazibe noktalarından biridir. 1 Şubat 2014 tarihinde açılan müze, 1 Kasım 2015 tarihinde daha geniş bir alana sahip daha modern bir mekana taşınmıştır. Bu mekan toplamda 3.000 metrekarelik bir alana sahiptir. Müze, Ford marka 1912 model bir T roadster başta olmak üzere çok geniş bir klasik araba koleksiyonuna sahiptir.

Neden gitmeliyim? Motorlu araçlarla ilgili geçmişe yolculuk yapmak ve teknolojik gelişimi kronolojik olarak inceleyebilmek adına bu müzeyi listenize eklemelisiniz.

Kaçırmayın! Müzede aynı zamanda klasik araba kiralama hizmeti de sunulmaktadır. Yanında şoför ile birlikte kiralayacağınız bir klasik araba ile adada bir tur atmak bizce çok keyifli olabilir.

  • Adres: Epimitheos, Limassol 3056, Kıbrıs
  • Telefon: +357 70 009000
  • Ziyaret saatleri: Her içi gün 10.00-17.00, hafta sonu ise 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 13€, 65 yaş üstü 11€, 12 yaş altı 7€ ve 12-18 yaş arası 9€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

12. Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesi (Morphou Archaeology and Nature Museum)

Morphou Archaeology and Nature Museum

Burası neresi? Güzelyurt, adanın en güzel köylerinden biridir. Güzelyurt Müzesi olarak da bilinen bu cazibe merkezi, hem doğa tarihi hem de arkeolojik bölümleriyle dikkat çekmektedir. Ziyaretçiler, doğal tarih bölümünde Kıbrıs’a özgü hayvanların doldurulmuş hallerini görmek fırsatı yakalarken, arkeoloji bölümünde ise tarih öncesi çağdan Bizans dönemine kadar mükemmel eserler sergilenmektedir.

Müze, esasında Morphou Piskoposu’nun sarayıydı ve 1797 senesinde restorasyon işlemlerinin ardından müze olarak açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Hem doğa hem tarih ile ilgili olan bu müzeyi ziyaret etmek hayli ilginç olabilir.

Kaçırmayın! Müzenin hemen yanında bulunan St. Mamas Manastırı’nı da görmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Ecevit Caddesi, Güzelyurt 99700
  • Telefon: (0392) 714 22 02
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-15.30
  • Giriş ücreti: Normal 7₺, indirimli ise 5₺
  • Yol tarifi al >

13. Gemi Enkazı Müzesi (The Shipwreck Museum)

Burası neresi? Bu müze, denizin dibinden kaldırılan yükü ile bize bilinen en eski ticaret gemisine ev sahipliği yapıyor. Bu gemi, Büyük İskender ve haleflerinin yaşamı boyunca Akdeniz’de yelken açmıştır. 1967 senesinde yeniden keşfedilen gemi, şimdi müzede ziyaretçilerini ağırlıyor. Geminin kalıntıları MÖ 300’lü yıllara işaret etmektedir.

Neden gitmeliyim? Gemi enkazı ve üzerindeki nesneler ile denizler tarihi ile ilgili çok gizemli bir yolculuğu çıkma fırsatına sahip olabiliyorsunuz.

  • Adres: Küpdemir Sokak, Girne, Kıbrıs
  • Telefon: +903922272916
  • Ziyaret saatleri: Yaz aylarında her gün 09.00-19.00, kış aylarında 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Oleastro Zeytin Parkı ve Müzesi (Oleastro Olive Park and Museum)

Oleastro Olive Park

Burası neresi? Burası, zeytinlerle ve Kıbrıs kırsal yaşamıyla ilgili gözlemler yapabileceğiniz, küçük ama keyifli bir park ve müzedir. Park, 2003 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Zeytin üzerine kurulmuş müzede çok detaylı bilgiler edinme fırsatı sunulmaktadır. Mesela zeytinlerin ayakta bastırıldığı zamanlardan son teknoloji presleme yöntemlerine kadar farklı teknikleri inceleyebiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Zeytinle ilgili aklınıza gelebilecek her şey için bu müzeyi ve parkı mutlaka ziyaret etmeniz gerekiyor.

Kaçırmayın! Tesis bünyesindeki hediyelik eşya bölümünden organik zeytinyağından yapılan sayısız üründen satın alarak sevdiklerinize mutlaka hediye etmelisiniz.

  • Adres: Taşlıca, Kıbrıs
  • Telefon: +357 99 525093
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.30
  • Giriş ücreti: Normal 3€, çocuk 2€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kaleler

15. Kantara Kalesi (Kantara Castle)

Kantara Kalesi

Burası neresi? Bu kale de Bizans İmparatorluğu tarafından yapılmıştır. Kalenin yapım amacı ise Karpaz Yarımadası’nı ve Maserya Ovası’nı gözlemlemekti. Kale deniz seviyesinden 610 metre yükseklikte bulunuyor. Aslında 9. yüzyılda inşa edilmiş olan Bizans Kalesi’nin günümüzdeki hali Lüzinyalılar tarafından 13. yüzyılda inşa edilmiştir. 1489 yılında kalenin Venediklilerin hakimiyetine geçmesiyle kale önemini yitirmeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Haçlı kalelerinin yapıldığı dönemde gerek savunma gerekse saldırı anlamında ne kadar güçlü yapıldığını anlamak için listenize Kantara Kalesi’ni eklemenizi öneriyoruz.

Kaçırmayın! Kaleden adanın üzerine gün doğumunu izleme fırsatı yakalarsanız bunu asla kaçırmayın çünkü bu, unutamayacağınız anılardan biri olacaktır.

  • Adres: Kaplıca 99880
  • Ziyaret saatleri: Haziran-Eylül 09.00-17.00, Ekim-Mayıs arası ise 09.00-15.30
  • Giriş ücreti: 1€
  • Yol tarifi al >

16. Baf Kalesi (Paphos Castle)

Paphos Castle

Burası neresi? Baf Kalesi, başlangıçta, limanı korumak için inşa edilmiş bir Bizans kalesiydi. Zamanla saldırılar ve 1222 yılındaki deprem nedeniyle yıkılan kale, 13. yüzyılda bölgenin hakimi olan Lüzinyalılar tarafından yeniden inşa edilmiştir. Venedikliler tarafından tekrar tahrip edilen yapı, 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından yenilenmiştir. Kalenin tek girişinde bulunan yazıtta bu restorasyona dair bilgi bulunmaktadır.

Kalenin ana kısmı, ortasında kapalı bir avluya sahip büyük bir kale kuledir. Zemin kat çeşitli odalardan oluşmaktadır ve burası Osmanlı döneminde hapishane olarak da kullanılmıştır. Çatıda 12 mazgal bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Baf Kalesi, 1935 yılında Antik Anıt ilan edilmiştir ve Baf bölgesinin en önemli duraklarından biridir. Bu nedenle Kıbrıs’taki tarihi yerler içinde öncelik verilmesi gereken bir kaledir.

Kaçırmayın! Eylül aylarında düzenlenen Afrodit Festivali başta olmak üzere pek çok kültürel faaliyette kale, etkin bir şekilde kullanıldığı için bu festivallere denk gelirseniz kaçırmamalısınız.

  • Adres: Liman Bölgesi, Kato Pafos
  • Telefon: +357 26306217
  • Ziyaret saatleri: 16 Nisan-15 Eylül 08.30-19.30, 16 Eylül-15 Nisan 08.30-17.00
  • Giriş ücreti: 2,5€
  • Yol tarifi al >

17. Aziz Hilarion Kalesi (St. Hilarion Castle)

saint hilarion castle

Burası neresi? Hilarion Kalesi, Beşparmak Dağları’nın kuzey tarafında inşa edilmiş bir kaledir. Kale, Girne’den 10 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 700 metre yüksekliktedir. Araba ile bir noktaya kadar gelinebilse de yaklaşık 500 basamak çıkmanız gerekmektedir. Kale 7. ve 8. yüzyıllarda Arap baskınları nedeniyle gözetleme kulesi ve fener olarak kullanılmıştır. 13. yüzyılda ise daha da genişletilerek kullanılmaya devam edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Bugün büyük bir bölümü yıkılmış olsa da, sağlam olduğu zaman ne kadar geniş ve etkileyici olduğu hakkında fikir vermek için yeterli materyali kalenin olduğu bölgede bulabilirsiniz. Geceleri aydınlatıldığında ise muhteşem ve etkileyici bir yapıya dönüşmektedir.

18. Kolossi Orta Çağ Kalesi (Kolossi Medieval Castle)

Kolossi Medieval Castle

Burası neresi? Kolossi, bir zamanlar şeker kamışı olarak kullanılan çevresi ile Kıbrıs için önemli bir rol oynamıştır. Bugün kaleyi çevreleyen köyler ünlü Comandaira şarapları için üzüm bağlarıdır. Bu Orta Çağ kalesi, adanın en iyi kalelerinden biridir.

Askeri mimarinin en güzel örneği olan Kolossi Kalesi, 13. yüzyılda inşa edilmiş ve bugünkü haliyle 15. yüzyılda yeniden inşa edilmiştir. 1291 yılında Acre’nin düşüşünün ardından St. John Düzeni Şövalyeleri Büyük Komutanlığı olarak hizmet vermiş ve 14. yüzyılda Tapınak Şövalyeleri’nin hakimiyetine girmiştir.

Neden gitmeliyim? Etkileyici mimarisi ile kale, Kıbrıs’ın tarihi anlamdaki önemli noktalarından biri olarak kabul edilmektedir. Dünyanın en eski şaraplarından biri olan Commandaria şaraplarının geleneksele yöntemlerle nasıl yapıldığını görmek ve köyleri ziyaret etmek için de kaleye uğramanızı öneriyoruz.

Kaçırmayın! Kalenin hemen yanında 14. yüzyıldan kalma şeker fabrikasının kalıntıları bulunmaktadır.

  • Adres: Lemesos, Kıbrıs
  • Telefon: +357 25 934907
  • Ziyaret saatleri: 16 Eylül-15 Nisan arası 08.30-17.00, 16 Nisan-15 Nisan arası 08.30-19.30
  • Giriş ücreti: 2,5€
  • Yol tarifi al >

Meydanlar, Tarihi Yürüyüş Alanları

19. Troodos Köyleri (Troodos Villages)

Troodors

Burası neresi? Troodos Bölgesi, 11. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar uzanan Bizans İmparatorluğu’nun en büyük manastır ve kilise gruplarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Bizans Boyalı Kiliseler olarak bilinen bu yapılar 10 anıttan oluşmaktadır. Bu kiliseler o kadar önemlidir ki UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Köy içinde bulunan kilise ve manastırlar, Kıbrıs’taki Bizans ve Bizans sonrası tarihe genel bir bakış, dini yaşam ve manastır yaşamı hakkında fikir edinme imkanı sunmaktadır. Kıbrıs’ın tipik ziyaret noktalarından biri olmadığı için araç kiralayarak gitmenin faydalı olacağını da belirtelim.

Kaçırmayın! Kırsaldaki bu köyler misafirperverlikleriyle bilinmektedir ve bölgenin mutfak kültürü için bölgede mutlaka yerel lezzetleri de denemenizi öneriyoruz.

  • Adres: Troodos Dağları, Kıbrıs
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

20. Girne Limanı (Kyrenia Port)

Kyrenia Port

Burası neresi? Güzel bir yürüyüş için Girne Limanı’ndan daha ideal bir seçim olamaz. Burası günümüzde yat limanı olarak kullanılıyor olsa da esasen Romalılar tarafından bir ticaret limanı olarak inşa edilmiştir. Bugün limanın olduğu bölgede birçok restoran, cafe ve bar bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Özellikle yeme içme mekanları ve cafelerde keyifli zaman geçirmek isteyenler için Girne Limanı uğranması gereken noktalar arasında bulunuyor.

Kaçırmayın! Özellikle gün batımı esnasında buradan muhteşem fotoğraflar çekmeyi ve adanın güzel atmosferinin keyfini çıkarmayı ihmal etmeyin.

  • Adres: Küpdemir Sk, Girne
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Dini Yapılar

21. Lefkoşa Selimiye Camii (Ayasofya Katedrali)

Lefkoşa Selimiye Camii

Burası neresi? Ayasofya Katedrali’nin inşası, 1209 yılında Lusignan döneminde başladı ve ancak 1300’lerin başında tamamlandı. Osmanlı Devleti 1571 yılında Kıbrıs’ı fethettiğinde katedralin ismini Selimiye yaparak mekanı bir camiye dönüştürmüştür. Selimiye isminin seçilmesinin sebebi ise adayı Sultan II. Selim’in fethetmesidir. Yapı, Orta Çağ Fransız mimarisinin mükemmel bir yansımasıdır. Yapı, Büyük Han’ın hemen yanında merkezi bir konumda yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Ayasofya Katedrali, Kıbrıs’ın en ünlü tarihi yerleri arasında bulunduğundan ve merkezi bir konumda, ulaşım sıkıntısının olmamasından dolayı görülmesi gereken bir noktadır. Selimiye Camii, aynı zamanda Kıbrıs’ın en büyük dini yapısıdır ve içerisinde yaklaşık 2500 kişi aynı anda ibadet edebilmektedir.

  • Adres: Selimiye Sk, Lefkoşa 99010
  • Ziyaret saatleri: Her gün ziyaret edilebilir ancak ibadet saatlerine dikkat etmekte fayda var
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

22. Hala Sultan Tekkesi

Hala Sultan Tekkesi

Burası neresi? Kıbrıs’ta kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunan Hala Sultan Tekkesi, adanın en önemli tekkerlerinden biridir. Hz. Muhammed (S.A.V)’in halası Ümmü Haram’ın burada vefat ettiğine inanılmaktadır. Cami de bu mezar üzerine inşa edilmiştir. Ümmü Haram’ın türbesi 1760 senesinde Şeyh Hasan tarafından yaptırılmıştır.

Neden gitmeliyim? Burası, Kıbrıs’taki önemli Türk-İslam eserlerinden biri kabul edildiği için mutlaka görülmesini öneriyoruz. Tekke, yılda 2 defa dini bayramlarda gerçekleştirilen turlarla ziyaret edilebilmektedir.

Kaçırmayın! Çok yakın bir mesafede bulunan Larnaka Tuz Gölü’nü de gezi planınıza dahil edebilirsiniz.

  • Adres: Tekke Road, Larnaca, Kıbrıs
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kıbrıs’ta görülmesi gereken tarihi yerler listemize eklememizi istediğiniz tarihi noktalar varsa bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin