Kazan’da Ne Yenir? | 16 Meşhur Kazan Lezzeti

Kazan, Tatar mutfağını deneyimleyebileceğiniz adeta tarihi bir kitaptır. Bu kitap içinde tahmin edemeyeceğiniz kadar çok sayıda Tatar yemeği, sizi memnuniyetle karşılar ve muhteşem bir gastronomi yolculuğuna çıkmanıza olanak tanıyor.

Kazan’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Kazan mutfağında çok fazla baharat tercih edilmemektedir. Bunda geçmişten günümüze kadar gelen yeme içme alışkanlıklarının etkisi fazladır. Ancak hamur işi ve et yemekleri bu mutfak kültüründe çok fazla görülmektedir. Yani kısaca “Kazan’da ne yenir? ne içilir?” sorusunun cevabı için listemizde bol miktarda hamur işi ve et yemeği ile karşılaşacaksınız 🙂

Kazan sadece Tataristan’ın idari anlamdaki başkenti değil; aynı zamanda Tatar kültürünü ve Tatar yemeklerini de denemek için mutlaka uğranması gereken duraklardan biridir. Farklı kültürlerin etkisinde kalsa da özellikle Tatar yemeklerini özüne en yakın olarak deneyebileceğiniz yerlerin başında Kazan geliyor. Biz de hazırladığımız liste ile şehre gelenlerin mutlaka tatması gerektiğini düşündüğümüz lezzetleri sıraladık;

1. Kystyby

Kystyby (adres ve bilgi)

Kystyby
Kystyby

Bu yemek, telaffuzunun zorluğu ile yabancı kişiler için söylenmesi tam bir işkenceye dönüşebilen bir lezzet. Sizi çok zorlamadan okunuşunun “kistibi” şeklinde olduğunu da belirtelim isterseniz. Yarım ay şeklinde katlanmış mayasız hamurla yapılmış bir bazlama ile hazırlanan yemeğin içine patates püresi doldurulmaktadır. Üzeri ise tereyağı ile yağlanmaktadır. Kadifemsi bir yapıya sahip olan bu kystyby, saf ve rafine bir tada sahiptir. Bu yemeğin içine farklı malzemeler konularak yapılan versiyonları da çok sevilmektedir.

2. Echpochmak

The House Of Tatar Culinary (adres ve bilgi)

Echpochmak
Echpochmak

Tatar mutfağının önemli lezzetlerinden olan echpochmak, başkent Kazan’da ne yenir? diye merak edenlerin mutlaka tatması gereken geleneksel tatlar arasında bulunuyor. Et, soğan, küp patates ve mayalanmış hamurla yapılan bu yemek, ilk bakışta çok basit bir hamur işi gibi görünse de detaylarda büyük bir ustalığı gizlemektedir. Yemeğin hamurunu açması oldukça zordur. Ağır bir lezzet olan bu yemek genellikle sıcak olarak servis edilmektedir.

3. Kazylyk

Bu sosisleri herhangi bir restoranı ya da pazar yerini ziyaret ederek tadabilirsiniz. 

Kazylyk, at eti yapılmış bir tür sosistir. Oldukça ince bir şekilde dilimlenerek kurutulmaktadır. Tatar yemek kültürüne bu lezzetin girmesinin geçmişi 13. yüzyıla kadar dayanmaktadır.

Kazylyk

4. Kaglagan Kaz

Bunu yemek için bölgesel lokantalara ya da satılan marketlere uğrayabilirsiniz. 

Kaglagan Kaz
Kaglagan Kaz

Kaz eti, Kazan mutfağında da çok yaygın olarak tüketilen ve sevilen bir lezzettir. Kaglagan kaz, Tataristan ve Kazan içim sembolik yiyeceklerden biridir. Bunda Tataristan’ın kaz yetiştiriciliği konusunda ileri bir noktada bulunmasının etkisi büyüktür. Özenle seçilen kaz etleri yassı bir şekilde doğranmakta ve kurutularak pastırma haline getirilmektedir.

5. Zur-Belish

Bu lezzeti şehirdeki lezzet festivallerinden birine katılarak deneyebilirsiniz. 

Zur-Belish

Küçük turtalar için Kazan’da “belish” kelimesi kullanılmaktadır. Zur-belish ise daha büyük hazırlanan turtalara verilen isimdir. Özellikle kaz etiyle yapılan zur-belish, Kazan yemekleri içinde çok özel bir yere sahiptir ve çok özel misafirler ya da önemli kutlamalar için yapılmaktadır.

6. Talkysh kaleve

Bahetle (adres ve bilgi)

Talkysh kaleve
Talkysh kaleve

En lezzetli tatar tatlılarından biridir Talkysh kaleve. Türk tatlılarının tariflerine dayanan bu lezzet, Tatar topraklarına 19. yüzyılda getirilmiştir. Bal ve şeker ideal bir sıcaklıkta iç içe geçtikten sonra iki uçtan gerilerek iplik haline getirilir ve ipler birbirine yapışmaması için pudralanır. Daha sonra bu iplikler hoş görünümlü bir koni haline getirilir. İşte size “Kazan’da ne yenir? Ne içilir?” sorusuna cevap olarak en lezzetli yiyecek!

7. Chak Chak

Museum of Chak Chak (adres ve bilgi)

Chak Chak
Chak Chak

Kutlamalarda, düğünlerde ve şenliklerle servis edilen chak chak, geleneksel Tatar tatlılarından biridir. Yağda kızartılan parçalara ayrılmış mayasız hamur daha sonra fındık büyüklüğünde toplar haline getirilmektedir. Tercihe göre ceviz, fındık, kuru meyve gibi eklemeler yapılarak servise hazır hale getirilmektedir. Bu lezzet şehirde o kadar sevilmektedir ki adına bir müze bile yapılmıştır.

8. Gubadiya

Cheerem (adres ve bilgi)

Gubadiya
Gubadiya

Bohça şeklinde açılmış olan hamurun için et, peynir, pirinç, kuru meyve gibi besinlerle doldurulmaktadır. Börek pişirilmeden önce üzerini eritilmiş tereyağı da doldurulmakta ve böylece daha lezzetli olması sağlanmaktadır. Biraz farklı olsa da bizce gubadiya, Kazan yemekler içinde denenmesi gereken yiyeceklerden biri.

9. Cheburek

Kazan Mangal (adres ve bilgi)

Cheburek
Cheburek

Kırım Tatarlarının ulusal yemeklerinden olan ve ülkemizde de “çibörek” olarak bilinen bu lezzet, Kazan’da da mutlaka denemeniz gereken tatlardan biri. Çibörek yapılırken hamur incecik açılır ve içi etle ve soğanla hazırlanmış harçla doldurularak yarım ay şeklinde kapatılır. Son zamanda peynirle doldurulmuş çibörekler de bol miktarda tüketilmektedir ama işin özünde kıymalı çibörek vardır.

10. Şerbet

ITLE (adres ve bilgi)

Şerbet
Şerbet

Geleneksel içecek olan Tatar şerbeti, Batı ülkelerindeki benzerlerinin aksine meyvelerden ve baldan yapılan bir içecektir ve uzun süre dayanmadığı için çabuk taze bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Genellikle kiraz, ahududu, çilek, kuru üzüm ve kuru kayısı gibi şeker oranı yüksek meyvelerle yapılmaktadır.

11. Mantı

Drevnyaya Buhara (adres ve bilgi)

Tatar Mantısı
Tatar Mantısı

Ülkemizde de çok sevilerek tüketilen mantı, “Kazan’da ne yenir? Ne içilir?” listesinin olmazsa olmazlarından bir yemek. Lezzet olarak bizim tarafların mantısına benzeyen Tatar mantısı, biraz daha iri olmaktadır. Baharatlarla harmanlanmış dana ya da kuzu etinden yapılan harç açılan hamurların içine konarak bohça şeklinde kapatılmakta ve sonrasında haşlanmaktadır.

12. At Eti

Big Butchet Grill (adres ve bilgi)

At Eti
At Eti

At eti, Tataristan’da yaygın olan bir et türüdür. Bu et türü, birçok yemeğin ana malzemesini oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra ızgarada da bol miktarda at eti pişirilerek tüketilmektedir. Eğer farklı et türlerini denemeyi seven biriyseniz Kazan’da at etini deneyebilirsiniz.

13. Solyanka

Dom Tatarskoi Kulinarii (adres ve bilgi)

Solyanka

Klasik bir Rus çorbası olan solyanka, Kazan’da da birçok restoranın menüsünde kendisine yer bulmaktadır. Limon, salatalık turşusu, et gibi bileşenlerle elde edilen bu çorba bol baharatlı yapılmaktadır ve ekşi bir tada sahiptir. Yanında ise çoğunlukla smetana ismi verilen bir tür krema ile servis edilmektedir.

14. Tokmach

Eatery Tokmach (adres ve bilgi)

Tokmach
Tokmach

Tokmach geleneksel bir Tatar usulü şehriye çorbasıdır. Rus topraklarında artık neredeyse her yerde karşınıza çıkabilecek olan bu çorba sade yapılabildiği gibi et, tavuk ya da mantar gibi farklı bileşenlerin eklenmesi ile de yapılmaktadır. Bu çorba genellikle öğle yemeklerinden önce iştah açması ve mideyi yumuşatması amacıyla içilmektedir.

15. Beshbarmak 

Beshbarmak için şehirdeki pek çok restoranı deneyebilirsiniz. 

Beshbarmak
Beshbarmak

Geleneksel bir Tatar yemeği olan besbarmak, Kazan’da da çok sevilmektedir. Bu yemek geçmişte göçebeler tarafından pratik hazırlanışı nedeniyle çok defa pişirilip yenmiştir. Dörtgen şeklinde kesilmiş hamurlar tabağa dizildikten sonra lezzetli etler hamurların üzerine serpiştirilir. Etler ve hamur tabakta servisten hemen önce bir araya getirilmelidir.

16. Smetannik

Panorama (adres ve bilgi)

Smetannik
Smetannik

Kazan şehrinde çok sevilen bir tür kek olan smetannik, oldukça kibar bir görünüme sahiptir. Peynirli keke benzeyen bu lezzeti peynirli kekten ayıran şey ise iç harcında peynir yerine ekşi bir tür krema kullanılmasıdır.

Kazan yemekleri hakkında hazırladığımız “Kazan’da ne yenir? Ne içilir? listemizde sizin için şehrin en özel 16 lezzetini sıraladık. Eğer sizin de listemize eklemek istediğiniz tatlar varsa yorum kısmından bunları bizimle paylaşarak işbirliği yapabilirsiniz. 

*Yeme içme kısmını hallettikten sonra sıra gezmeye geldi. Peki, Kazan’da görmeniz gereken yerlerin nereler olduğunu biliyor musunuz? Bu konuda detaylı bir şekilde hazırladığımız “Kazan’da gezilecek 15 yer” başlıklı listemizi inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin