Rusya’ya bağlı Tataristan’ın başkenti Kazan, ülkenin doğusu ve batısı arasında yumuşak bir geçiş oluşturuyor.
Dünya tarihine farklı alanlarda yön vermiş pek çok ismin eğitim gördüğü Kazan, Rusya’nın büyük şehirleri arasında sayılıyor. İdil Nehri havzalarından birine kurulmuş şehir dini, kültürel ve tarihi anlamda büyük bir zenginliğe sahip. Şehirde nüfusun büyük çoğunluğunu Tatarlar oluştururken yer yer etnik köken bakımından çeşitlilik gösteriyor.
“Kazan Gezilecek Yerler” yazımız, şehirde yol haritanızı çıkarmaya yardım edecek ve keşfinizi kolaylaştıracak maddelerden oluşuyor.
Kazan Kremlini
Kazan Kremlini, Kazan’ın merkezinde Kazanka ve İdil nehirlerinin kıyısına kurulmuş bir kale. Şehrin kalbi sayılan kale 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilmiş. Rus Çarı Korkunç İvan‘ın emriyle Kazan Hanlarının eski kaleleri üzerine inşa edilmiş Kremlin, bölgedeki tarihi ve mimari değeri hayli yüksek eserlerden sayılıyor.
Bünyesinde çok fazla tarihi mekân barındıran kale sit alanını yaz aylarında 8.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Kış aylarında ise bu aralık 20.00’da son buluyor.
Kul Şerif Camii
Şehirde yer alan sayısız camii içinde, Tataristan’da yaşayan Müslüman nüfusun en çok önem verdiği ibadethane olan Kul Şerif Camii’nin tarihi çok eskilere dayanıyor. Ancak 1552 yılında Rus Çarı Korkunç Ivan’ın şehre saldırmasından sonra yok edilmiş. Sadece Rusya’nın değil Avrupa’nın en büyük ibadet yerlerinden olan camii, 1996 yılında eski camiinin olduğu yere yeniden yapılmış.
Süyümbike Kulesi
18.yy’nin başlarından kaldığı düşünülen 59 metrelik yüksek eğimli Süyümbike Kulesi’nin, Kazan‘ın efsanelerinden biri olduğu söylenebilir. Neredeyse kusursuz bir mimari tarzda inşa edilen kule adını önemli bir milli kahraman olan Tatar Sultanı Süyümbike’den almış. Şehirde ilk uğrayacağınız duraklardan olacak kuleyi ziyaretinizde siz de etkileyiciliğini göreceksiniz.
Spass Kulesi
Spass Kulesi, Kremlin’in güney ucunda ana giriş noktası olarak hizmet ediyor. Kulenin adı, yakınlarda bulunan Spassky Manastırı‘ndan geliyor. 16.yy’de inşa edilen kule, şık tasarımıyla şehirde en çok ziyaretçi ağırlayan yerlerden biri.
Tarımcılar Sarayı (Palace of Agriculturalists)
Zengin ve oldukça şatafatlı Tarımcılar Sarayı, Tarım ve Gıda Üretim Bakanlığı’nın merkezi olması amacıyla 2008 ve 2010 yılları arasında inşa edilmiş. Saray, UNESCO tarafından korunan Kremlin’e olan yakınlığından dolayı bazı tartışmalara neden olmuş ancak bu durun inşasını engellememiş. Yapıldığı günden bu yana Kazan’ın en popüler yerlerinden biri olan sarayın güzelliğini görünce bu ününe hak vereceksiniz.
Annunciation Katedrali
Yıkılmış bir sekiz minareli caminin temellerini üzerine inşa eden cazip Annunciation Katedrali, aynı zamanda Moskova‘daki St. Basil Katedrali‘ni inşa eden Postnik Yakovlev tarafından tasarlanmış. Katedral yüzyıllar boyu birkaç kez tahrip olmuş fakat 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve sonunda 2005 yılında yeniden açılmış. Alan içinde yer alan müzede, katedralin hikâyesini öğrenebilirsiniz.
Aziz Peter ve Paul Katedrali
Aziz Peter ve Paul Katedrali 1723-1726 yılları arasında Büyük Peter döneminde inşa edilmiş Rus barok tarzının harika bir örneği. 52 metre yüksekliğinde olup süslü detaylarla süslenen katedralin bitişiğindeki 49 metrelik altı katlı çan kulesi aynı tarzda dekore edilmiş. Dış etkenlerden gördüğü zararlar sonucu 1989 yılında son kez yenilenen katedral aynı yıl kutsanmış ve ibadete açılmış.
Bütün Dinlerin Tapınağı
Bütün Dinlerin Tapınağı, Kazanlı sanatçı ve hayırsever Ildar Hanov’un dinlerin barış içinde olması gerektiği düşüncesiyle yarattığı bir mimari topluluk. 1992 yılında yapılan tapınakta 16 dünya dinini sembolize eden 16 kubbe bulunuyor. Kültür merkezi olarak da kullanılan alanda, rengârenk ve huzurlu bir ortamla karşılaşacaksınız.
Tataristan Ulusal Müzesi
Kremlin’in ana girişinin karşısında yer alan Ulusal Müze, 1770 yılından kalma muhteşem bir bina içine 1895 yılında kurulmuş. Tatar halkının tarihi ve edebiyatı hakkında belgeler, günlük eşyalar ve silahları sergileyen müzede kıymetli bir arkeoloji koleksiyonu da görebilirsiniz. Müze pazartesi günleri dışında diğer günler 10.00-18.00 arası hizmet veriyor.
Ulusal Kültür Merkezi
Birçok kültür ve sanat dalını içinde barındıran Ulusal Kültür Merkezi, 1991 yılında kurulmuş ve hem müze hem de eğitim kurumu görevi görüyor. İlk olarak Lenin Müzesi olarak inşa edilen bina içine kurulan merkezde fuar, derslik, konser salonu, resepsiyon salonu gibi alanlar var. Tataristan mirası ve kültürünü tanıtıp canlı tutmayı amaçlayan merkezde hoşunuza gidecek onlarca farklı etkinliğe katılabilirsiniz.
Milenyum Park
Şehir merkezinde bulunan Milenyum Park, kentin bin yıllık kutlamaları sırasında 2005 yılında kurulmuş. Parkın bünyesinde güzel bir çeşme, yol boyunca birçok ağaç ve girişte sizi karşılayan Zilant dedikleri bronz ejderha heykellerini göreceksiniz. Şehir turunuzda yorulduğunuz an birkaç saatinizi geçirebileceğiniz sakin bir yer olan park, günün 24 saati de açık.