Gömeç Yöresel Yemekler | 10 Harika Lezzet

Balıkesir’in sevilen beldelerinden Gömeç, birbirinden lezzetli yemeklere sahip mutfağıyla sizleri bekliyor.

Bir yanında Ayvalık, bir yanında Burhaniye, zeytinyağlı yemekleri ve tatlılarından, mezelerine, hafifliğiyle bilinen mutfağıyla Gömeç, lezzetli sofralarıyla sizleri bekliyor. İşte sizler için hazırladığımız Gömeç yöresel yemekler listesi;

# Gömeç Yöresel Yemekler

1. Rabisa

rabisa

Gömeç yöresel yemekler listemizin birinci sırasında yer alan Rabisa, Gömeç’e özgü lezzetli bir yemek. Hamur işiyle aranız iyiyse, rabisayı da fazlasıyla seveceğinize eminiz. Elle açılan hamurun dik bir şekilde sarılarak tepsiye dizilmesinden sonra, üzerine salçalı sos dökülerek fırınlanan yemek, genellikle yoğurt ile birlikte servis ediliyor. Özellikle fazla malzeme kullanılmadığı için maliyeti düşük olduğundan, siz de kendi evinizde kolayca yapabilirsiniz.

2. Elmalı Tatlı

elmalı tatlı

Genellikle ağır tatlılardan hoşlanmayan Gömeçliler, yapımı ve hazmı kolay lezzetleri sıklıkla tüketiyor. Elmalı tatlı da , aynı şekilde oldukça kolay yapılan ve sevilen bir lezzet. Tıpkı yukarıda bahsettiğimiz rabisa gibi hamurdan yapılan tatlı, ekstra olarak içine incecik dilimlenen elmaların eklenmesiyle yapılıyor. Kaymak ve pudra şekeri eklenen tatlı, fırında kızartıldıktan sonra, tazecik demlenen çayın yanına fazlasıyla yakışıyor.

3. Zeytinyağlı Enginar

zeytinyağlı enginar

Gömeç mutfağı dendiğinde akla ilk gelen lezzetlerden birisi de, meşhur zeytinyağlı enginar. Pek çok restoranda bulabileceğiniz enginar, mevsiminde toplandığında, Gömeç yolu üzerinde bulunan köy tezgahlarında da satılıyor. Güzelce haşlanan enginarların üzerine garnitür döküldükten sonra zeytinyağı ilave edilerek servis ediliyor. Özellikle yazın sıcak günlerinde ağır yemek istemeyenler için, en güzel alternatiflerden.

4. Ada Köfte

ada köfte

Köfte ve patates ikilisini sevenlerdenseniz, Gömeç’in bilinen lezzetlerinden Ada Köftesi tam da size göre. Süt ve tereyağı ile yapılan, patates püresi tepsiye döküldükten sonra köfteler içine yerleştiriliyor. Fırında piştikten sonra ortaya yayılan mis gibi tereyağı ve köfte kokusu, tokum diyenin bile iştahını açıyor.

** Köfteci Ünal: Gömeç yolu üzerinde bulunan restoran, köfteleriyle ve ev yemekleriyle Gömeç’te oldukça meşhur…

Adres: Mithatpaşa, Altı Eylül Cd., 10715 Gömeç/Balıkesir
Çalışma Saatleri: 10:00 – 21:00

5. Balık

balık

Deniz ile iç içe olup da, balıksız sofra kurmak olur mu, olmaz. Birbirinden çeşitli balıklar ve deniz canlılarıyla yapılan yemekler, yaz kış farketmeksizin Gömeç sofralarında yerini alıyor. Fırınlamadan, ızgaraya bir çok farklı yöntemle yapılan balıkları, güzel bir Gömeç akşamında, deniz kenarı bir restoranda tadabilirsiniz.

** Pruva Balık Restoran: Gömeç’te bulunan Arthur Tatil Sitesi’nin sahil şeridinde olan mekan, denize sıfır konumuyla yaz akşamlarının vazgeçilmez balık restoranlarından biri.

Adres: Artur Tatil Köyü, 10715 Gömeç/Balıkesir
Çalışma Saati: 10:00-01:00
İletişim: (0266) 358 27 00

6. Kabak Çiçeği Dolması

kabak çiçeği dolması

Kabak çiçeği dolması Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek tüketilen bir lezzet. Genellikle Balıkesir, Aydın ve Muğla’da sıklıkla yapılan dolma, sabahın ilk saatlerinde, henüz açmamış kabak çiçeklerinden yapılıyor. Açmadan toplanmasının nedeni ise, dolmanın iç harcını iyi şekilde tutabilmesinden kaynaklanıyor. İsteğe göre kuş üzümü ya da çam fıstığı eklenen dolmalar, zeytinyağında pişiriliyor. Yanına da güzel bir köy yoğurdu olursa, tadına doyum olmuyor.

7. Dondurma

dondurma

Dondurma aslında pek çok yerde meşhur. Ancak Gömeç’te dondurmayı özel kılan öyle bir yer var ki, şanı Türkiye’nin pek çok yerinden duyulmuş durumda. Gömeç’e gelenlerin mutlaka dondurmasını yemeye geldiği Dondurmacı İmdat kendi tarifiyle yaptığı el yapımı dondurmalardan oluşuyor. Yazın sıcak günlerinde buz gibi ve lezzetli dondurmaları, hele bir de kağıt helva içine koydurup yerseniz, tadını bir daha unutamayabilirsiniz.

** Dondurmacı İmdat: Arthur Tatil Sitesi içinde bulunan mekanın, meşhur ve lezzetli dondurmalarını denemeden dönmeyin.

Adres: Kemalpaşa, Artur Tatil Köyü, 10715 Gömeç/Balıkesir

8. Ot Kavurmaları

ot kavurmaları

Ege Bölgesi sebze-ot bakımından oldukça zengin bir bölge olduğu için, bölge halkı da bu nimetten fazlasıyla faydalanıyor. Ebegümeciden, ıspanağa, dereotundan, börülceye pek çok otun bulunduğu Gömeç mutfağı, isteğe göre soğanlı ve salçalı kavrulan otlar, zeytinyağı ve limon ile soslanarak da tüketiliyor.

** Zeynep Abla’nın Yeri: Gömeç yolu üzerinde bulunan mekan, ev yemekleri ve sebze kavurmalarıyla oldukça meşhur.

Adres: Karaağaç, 10715 Gömeç/Balıkesir
Çalışma Saatleri: 08:00-21:00
İletişim: (0266) 367 75 15

9. Mezeler

mezeler

Gömeç yöresel yemekler listemizde muhakkak olması gereken lezzetlerden birisi de, Gömeç sofralarında yerini alan çeşit çeşit mezeler. Genellikle zeytinyağlı yemeklerin ağırlıklı olduğu mezeler, deniz ürünlerinden, çeşitli bakla ve sebzelere pek çok alternatife sahip. Hafif olduğu için günün her saatinde yaz kış farketmeksizin yiyebilirsiniz.

** Keyf-i Mekan Restaurant: Arthur Tatil Sitesi içinde yer alan restoran, Gömeç’in en meşhur mekanlarından birisi. Deniz manzarası ve samimi ortamıyla, akşam yemekleri için ideal bir alternatif.

Adres: Kemalpaşa, Artur Tatil Köyü, 10715 Gömeç/Balıkesir
Çalışma Saatleri: 08:00-02:00
İletişim: (0266) 358 31 10

10. Lokma

lokma

Ege Bölgesi’nin en sevilen tatlılarından lokma, Balıkesir’in sevilen beldesi Gömeç’te de sıklıkla tüketiliyor. Eskiden genellikle özel günlerde ve hayır günlerinde dağıtılan lokma, bugün Türkiye’nin neredeyse her yerinde sevilerek yeniyor. Bir de üzerine tarçın döküldüğü zaman, tadına doyum olmuyor.

pin Gömeç yöresel yemekler yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin