Kahramanmaraş’ın Tarihi Yerleri | 24 Tarihi Nokta

9.000 yıllık tarihi ile Akdeniz’in en doğusundaki Kahramanmaraş’ın tarihi şehrin çeşitli noktalarındaki eserlerde görülebiliyor. Hazırlamış olduğumuz Kahramanmaraş tarihi yerler listesinde bu güzel eserleri sizler için listeledik;

Kahramanmaraş tarihi hakkında; Eski dönemlerde “Markasi” ve “Maraj” olarak bilinen Kahramanmaraş, sayısız istilalarla dolu uzun bir geçmişe sahip bir tarihi kentimizdir. İlk olarak MÖ 12. yüzyılda bir Hitit Devleti olan Gurgum’un başkenti olmuştur. MS 1. yüzyılda bölgede hakimiyet kuran Romalılar döneminde şehir “Germanicia” olarak adlandırılmıştır ve günümüzde Kahramanmaraş’ın antik kentleri içindeki en önemli antik bölge de bu isimle anılmaktadır.

645 yılında Arap akınlarına maruz kalan şehir Arap-Bizans-Emevi çatışmasının arasında kalmıştır. 1097 senesinde şehir kısa bir süre boyunca Haçlıların hakimiyetinde kalmıştır. 12. yüzyılda Selçuklular tarafından ele geçirilen Maraş, 1515 yılında, Selim döneminde el değiştirerek Osmanlılara geçmiştir. Osmanlılar zamanında kentin adı “Meras” olarak değiştirilmiştir.

1919 senesinde Fransızlar tarafından işgal edilen Maraş, 2 yılın ardından Türkiye topraklarına tekrar dahil olmuştur. Kurtuluş mücadelesinde halkının gösterdiği büyük kahramanlık örneği nedeniyle 7 Şubat 1973 senesinde “Kahraman” unvanıyla şereflendirilmiştir.

Kahramanmaraş’ın en ünlüleri; Tarihi Kapalıçarşı, Taş Medrese, Ulu Cami Kahramanmaraş’ın en meşhur tarihi yerleri arasında bulunuyor. Bunun yanı sıra birçoğu farklı amaçlarla değerlendirilen pek çok tarihi konağı da Maraş gezisi sırasında görebilirsiniz.

Kahramanmaraş gezi tavsiyesi; Her şeyden önce o muhteşem Maraş dondurmasını mutlaka tadacaksınız 🙂 Atıştırmalık cips olarak üretilen tarhana da deneyebileceğiniz Maraş’ın yöresel lezzetleri arasında bulunuyor. Tarihi Kapalı Çarşı’yı ziyaret edin ve meşhur çarıklardan kendinize ve sevdiklerinize yaptırın. Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret ederek binlerce yıl öncesinden kalma fil iskeletlerini de kesinlikle görmeniz gerektiğini düşünüyoruz.

Dilerseniz Kahramanmaraş gezi rehberi sayfamızı ziyaret ederek şehirle ilgili bütün yazılarımıza ve önerilerimize ulaşabilirsiniz.

Müzekart; Eğer Müzekart sahibi iseniz Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi için kartınızı kullanabilir ve ücret ödemeden müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Şehir içinde bu kartı kullanabileceğiniz başka herhangi bir nokta bulunmuyor.

Köprüler

1. Ceyhan Köprüsü (Taş Köprü)

ceyhan köprüsü

Burası neresi? Yazımıza Ceyhan Nehri üzerinde yer alan tarihi Ceyhan Köprüsü’yle başlıyoruz. Şehir merkezine oldukça yakın olan köprü, 11 km mesafede yer alıyor. Kayseri yolu üzerinde yer alan Ceyhan Köprüsü, yemyeşil nehrin üzerinde harika bir görüntü yaratıyor. Dulkadiroğullarının bölgede hüküm sürdüğü dönem olan 15. yüzyılda inşa edildiği düşünülen köprünün herhangi bir kitabesi bulunmuyor.

Büyüklü ve küçüklü toplam 6 kemerden oluşan köprü, 158 metre uzunluğa sahiptir. Yapıldığı günden bu zamana kadar çeşitli tadilatlardan geçmiş olsa da köprü, günümüzde hala orijinalliğini korumaktadır. Kemerin yürüyüş kısmında yüksekliği 1 metreyi bulan ve  moloz taştan yapılmış korkuluklar bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Köprünün bulunduğu alanda Ceyhan Nehri’nin üzerinde yer alan bidonlardan inşa edilmiş yüzen restoranda köprüyü izlemek ve nehrin üzerinde keyifli vakitler geçirmek için harika bir nokta.

  • Adres: Unnamed Road,Kılavuzlu,, 46050 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

2. Germenicia Antik Kenti

germenicia antik kenti
Görsel Kaynak: kahramanmaras.bel.tr

Burası neresi? Kahramanmaraş gezinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yerlerden bir diğeri de, şehrin iki ayrı mahallesinde yer alan Germenicia Antik Kenti. Buraya antik kent deniyor ancak, bildiğimiz antik kentler gibi açıkta değil. MS 300-400 yıllarına ait olduğu düşünülen özel mozaiklerin çıktığı mahalleler, şehir merkezinin hemen arka kısmında kalan Dulkadiroğlu ve Bağlarbaşı mahalleleri. Mahalleler aslında günümüzde şehrin gecekondu mahalleleri olsa da geçmişte Roma İmparatoru Caligula’nın yaşadığı dönemde üst tabakanın özel villalarının bulunduğu alanmış.

Roma kentlerinde karşımıza çıkan önemli şeylerden biri olan yer mozaikleri genellikle evlerin ve hamamların zemininde kullanılmış. Tıpkı Efes ve Zeugma mozaiklerine benzeyen mozaikler, daha ince olduğu için tarihi ve sanatsal açıdan Efes mozaiklerinden daha fazla değerli olduğu düşünülüyor. Henüz geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkarılan mozaiklerle ilgili kazı çalışmaları hala devam ediyor.

  • Adres: Bağlarbaşı, Dulkadiroğlu, Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Mozaiklerin bulunduğu alanda kazı ve araştırma çalışmaları henüz bitmediği için tam olarak bir müze yapısına bürünmüş değil. Bu nedenle ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.
  • Yol tarifi al >

Çarşılar

3. Kapalıçarşı

kapalıçarşı

Burası neresi? Bir şehrin tarihi dokusunu en güzel hissedebileceğiniz yerlerden biriside şüphesiz ki tarihi çarşıları oluyor. İçerisinde yaşanan anıları, yerdeki her bir taşın üzerinden geçen adımları düşününce çarşılar daha da bir anlamlı geliyor. Kahramanmaraş’ın şehir merkezinde yer alan tarihi Kapalıçarşı, Onikişubat Mahallesi’nde bulunuyor. Yapım tarihi 16. yüzyıl sonları olan çarşı yüzlerce yıldır hizmet vermeye devam ediyor.

Çarşının uzunluğu yaklaşık 300 metredir ve bu yönü ile Kapalı Çarşı, beylikler dönemindeki inşa edilen en uzun çarşı olma özelliğini taşımaktadır. Günümüzde ise Türkiye’nin ikinci büyük kapalı çarşısı olarak kabul edilmektedir. Çarşı, “Suk-i Maraş” olarak da anılmaktadır.

Neden gitmeliyim? İçerisinde 147 dükkanın bulunduğu çarşıda, Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetlerinden hediyelik eşyalara kadar pek çok mağaza bulunuyor. Bu tarz tarihi çarşılarda yapılan en güzel şeylerden birisi de hiç şüphesiz, esnaflarla yapılan o kısa ama önemli sohbetler. Nadir de olsa kalmış el işi ustalarıyla çarşı içinde sohbet edebilir, sevdiklerinize ve kendinize Kahramanmaraş’ı hatırlatacak güzel bir hediye alabilirsiniz.

  • Adres: Kurtuluş, Bedesten Sk. No:1, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-19.00. Pazar günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

4. Taş Medrese

taş medrese

Burası neresi? Kahramanmaraş şehir merkezinde yer alan Ulu Cami’nin hemen bitişiğindeki Taş Medrese, 15. yüzyılın sonlarında, dönemin şehir devleti Dulkadiroğullarından Alaüddin Devle’nin isteği üzerine inşa edilmiştir. Medrese aynı zamanda “Rad Medresesi” ve “Alaüddevle Bey Medresesi” isimleriyle de anılmaktadır.

Abartısız mimarisi ve zarif yapısıyla dikkat çeken medrese, tek katlı yapısı ve eyvanlı kapısıyla dikkat çekiyor. 1991-1992 yılları arasında medresede çeşitli onarım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kahramanmaraş’taki ilk modern yapıdaki müzenin, 1947 senesinde Taş Medrese bünyesinde çalışmalarına başlamış olması da medresenin değerini gösteren işaretlerden biridir.

Kesme taştan inşa edilen medresenin içerisinde bir de, Alaüddin Devle’nin şehit olan oğlu için 1510 yılında inşa ettirdiği türbe yer alıyor. Türbede yer alan diğer sandukalar ise Alaüddin Devle’nin kızına ve kurtuluş savaşında büyük başarılara imza atmış olan milli kahramanlara aittir. Medrese içinde 25 öğrencinin öğrenim gördüğüne dair çeşitli kayıtlar bulunmaktadır ve 1920’li yıllara kadar medrese olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

Neden gitmeliyim? Taş Medrese’yi değerli kılan özelliklerinin başında düzgün kesme taşlarla ortaya çıkarılmış olan muazzam taş işçiliğidir. Memluklulara özgü mukarnaslı pencere detayı da özellikle incelenmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Kurtuluş, Atatürk Blv. No:71, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Kocabaş Konağı

kocabaş konağı
Görsel Kaynak: kahramanmaraskulturturizm.gov.tr

Burası neresi? Kahramanmaraş’ın sokaklarında yürürken ara ara, sokakların arasında kalmış tarihi konakları göreceksiniz. Her biri birbirinden farklı pek çok anıya ev sahipliği yapan bu konaklar, genellikle Osmanlı’nın son döneminde 18. yüzyılda inşa edilmiş. Daha eski konaklar da mevcut ancak, genel itibariyle mimari yapıları klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor. Taştan yapılan konaklar, iki veya üç katlı yapıları ve revaklı geniş avlularıyla dikkat çekiyor.

Kahramanmaraş’ta yer alan tarihi konaklardan birisi de Maraş’ın merkezinde yer alan Dulkadiroğlu ilçesindeki tarihi Kocabaş Konağı. Yapım tarihi net olarak bilinmese de tahmini olarak 150 yaşında eski bir Osmanlı konağı. Kültür

Neden gitmeliyim? Bakanlığı’nca 1985 yılında korumaya alınan ev, 2008 yılı itibariyle Kadriye Hanım’ın girişimi üzerine de, Maraş Kültür Evi olarak hizmet vermeye başlamış. İçerisinde meşhur bir restoran olan konakta, Kahramanmaraş’ın yöresel yemeklerinden tadabilir, tarihi konağın tadını çıkarabilirsiniz.

  • Adres: Kayabaşı, Çiçekli Cd. No:9, 46030 Kahramanmaraş Merkez/Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş
  • Telefon: (0344) 223 12 34
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-23.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Deligönüller Konağı

deligönüller konağı
Görsel Kaynak: kahramanmaras.bel.tr

Burası neresi? Kahramanmaraş’ın şehir merkezinde yer alan Dulkadiroğulları ilçesindeki tarihi Deligönüller Konağı, yapım tarihi ve kim tarafından yapıldığı net olarak bilinmese de klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan, tarihi görüntüsünü tam anlamıyla koruyan oldukça özel bir konak. Ermenice olarak yazılmış kitabesine göre 19. yüzyılda onarım gördüğü bilinen konak, iki katlı ahşap ve taş karması yapısıyla oldukça dikkat çekiyor. Günümüzde Aile Danışma Ve Eğitim Merkezi olarak kullanılan konağı ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Sakarya, Şakir Efendi Cd. No:61, 46100 Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: 08.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Dedeoğlu Konağı

dedeoğlu konağı
Görsel Kaynak: kahramanmaras.bel.tr

Burası neresi? Kahramanmaraş’ta yer alan tarihi konaklardan en dikkat çekici olanı da, mimari yapısıyla oldukça dikkat çeken Dedeoğlu Konağı. Özel asma kısmı ile tıpkı Safranbolu evlerini anımsatan konak, Kahramanmaraş ziyaretinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalardan biri.

Klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan konak, iki katlı yapıya sahip. 18. yüzyılın başında inşa edilen konak, 2011 yılında belediye tarafından restore edilmiş. Günümüzde Milli Eğitim’e bağlı Olgunlaşma Enstitüsü olarak hizmet veren konağı ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Kurtuluş, Bedesten Sk. No:72, 46100 Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler

8. Kahramanmaraş Kalesi

kahramanmaraş kalesi

Burası neresi? Şehrin merkezinde yer alan, Maraş’ın simgelerinden Kahramanmaraş Kalesi’yle listemize devam ediyoruz. Şehrin tam meydanında yer alan bir tepe üzerine kurulan kalenin üzerinde herhangi bir kitabesi bulunamadığı için ne zaman ve kim tarafından yapıldığı net olarak bilinmiyor. Ancak kalenin mimari yapısı nedeniyle Hititler döneminde yapılmış olabileceği ileri sürülüyor.

Kesme moloz taştan inşa edilen kale, 17. yüzyıl alimlerinden Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de geçiyor. Çelebi’nin de yazısında bahsettiği Maraş Aslanı denilen eser, kalenin kapısının önünde bulunmuş ve Genç Hititler dönemine ait olduğu kesinleşmiş. Kale, 150×75 metre ebatlarında, dikdörtgen bir formda inşa edilmiştir. kalenin sur kalınlığı ise 1,70 metredir.

Kale, MÖ 7. ve 8. yüzyıllarda Bizanslılar ile Müslümanlar arasındaki anlaşmazlıklarla sıklıkla el değiştirmiştir. Bu da kalenin büyük hasarlar görmesine ve zaman zaman tadilattan geçmesine neden olmuştur.

Neden gitmeliyim? Son olarak 1972 yılında restorasyon sürecinden geçen kale, hem tarihi dokusu hem de şehre bakmanız için sağladığı 360 derecelik bakış açısıyla dikkat çekiyor. 2020 senesinde tadilatı biten kale bölgesi, günümüzde bir bahçe olarak da ziyaretçilerini ağırlıyor. Kale içinde bulunan cafe ise pandemi nedeniyle kapalı bulunuyor.

  • Adres: Ekmekçi Mahallesi, Oniki Şubat, Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Hurman Kalesi

hurman kalesi

Burası neresi? Kahramanmaraş’ın tarihi simgelerinden biri olan Hurman Kalesi, Afşin ilçesinde yer alıyor. Üzerinde herhangi bir kitabesi bulunmadığı için kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı net olarak bilinmeyen kalenin mimari yapısı gereği Roma döneminde, Marea Rosa tarafından inşa ettirildiği düşünülmektedir. Kale, daha sonra Bizanslılar, Abbasiler ve sonrasında Selçuklular hakimiyetinde kullanılmaya devam etmiştir. 14. yüzyılda Dulkadir Beyliği’nin ardından 15. yüzyılda Memluklular ve 1522 senesinde Osmanlılar kaleyi ele geçirmiştir.

İçerisinde kilise, su ve yemek depolarının yer aldığı kale, ilçeye 33 km uzaklıkta yer alıyor. Kale, Elbistan-Kayseri  arasında ilerleyen kervan yolu üzerinde, oldukça stratejik bir konumda bulunmaktadır. Bu da geçmişte neden bu kadar ilgi gördüğünü kanıtlamaktadır. 10-15 metre yüksekliğindeki uzun burçlarıyla dikkat çeken kaleye çıkmakta zorlansanız da, en azından heybetini gözlerinizle görebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Yolu asfalt olduğu için ulaşımın kolay olması ziyaretçilere büyük avantaj sağlamaktadır. Kolay bir şekilde ulaşılan kalenin kalan kısmının oldukça etkileyici olduğunu belirtmeliyiz. Manzarası ise buraya gelmek için mantıklı bir sebep.

  • Adres: Dokuztay, 46500 Afşin/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Meryemçil Kalesi

meryemcil kalesi
Görsel Kaynak: tripadvisor

Burası neresi? Kahramanmaraş’ın tarihi kalelerinden bir diğeri de yine sarp kayalıkların üzerine inşa edilen tarihi Meryemçil Kalesi. Kalenin bulunduğu kasabaya 3 km uzaklıkta yer almaktadır. Kalenin mimari yapısı incelendiğinde Roma dönemi eseri olduğu tahmin edilmektedir. Geben Kalesi adıyla da bilinen tarihi kale, ismini efsanevi bir hikayeden alıyor:

Meryemçil Kalesi efsanesi; Zamanında Kahramanmaraş’ta yaşayan Meryem adlı genç ve güzel bir hükümdar kızı yaşamaktaymış. Bu güzel kıza, Andırın ve Göksun’da yaşayan iki genç aşık olmuştur. Meryem iki genç arasındaki münakaşaya son vermek için kim bulunduğu yere ayağına toz değmeden gelirse onun olacağını söyler. Meryem’in gönlü de Göksun’daki gençtedir ve ona haber salarak atının ayağına keten bağlayarak gelmesini haber verir. Bunu yapan genç Meryem’in yanına ayağında toz olmadan gelir. Diğer genç ise bunu başaramaz. Andırın’daki genç bunun üzerine kendini avutmak için “zaten Meryem çildi” şeklinde söylenir. Böylece kalenin adı “Meryemçil” olarak anılmaya başlar.

  • Adres: Geben, 46420 Andırın/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Hanlar

11. Taş Han

taşhan
Görsel Kaynak: kulturportalı

Burası neresi? Kahramanmaraş’a gelip de gezmeden dönmemeniz gereken yerlerden bir diğeri de tarihi Taş Hanı. Han çok fazla büyük değil ancak konumu ve yanında yer alan Kapalıçarşı ile aslında ister istemez de olsa yolunuz mutlaka düşeceği bir noktada yer alıyor.

17. yüzyılın ortalarında Hatipzadelerden Mehmet Efendi, Kalender Çelebi ve Ahmet Çelebi tarafından yaptırılan han, ilk yapıldığı yıllarda Kahramanmaraş’a gelenlerin konuk olarak kullanabildiği konuk evi olarak hizmet vermiş. İçerisinde ahır, depo ve odaların yer aldığı han, günümüzde Maraş esnafının geçimini sağladığı dükkanlardan oluşuyor. Han içinde farklı ebatlarda 24 adet oda bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Handa günümüzde yemenicilik, terzilik, hakkaklık gibi Maraş’ın önemli el sanatlarına yönelik zanaatkarlar dükkanlarını işletmektedir. Burayı ziyaret ederek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bu zanaat dallarını tanıma fırsatını yakalayabilirsiniz.

  • Adres: Kurtuluş, Belediye Cd. No:36, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Pazar günleri dışında her gün 08.00-18.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Hamamlar

12. Tarihi Çukur Hamamı

tarihi çukur hamamı

Burası neresi? Bir şehre geldiğinizde hele de bu şehir tarihi dokusuyla büyüleyici bir yapıya sahipse, bir kere de olsa mutlaka vakit geçirmeniz gereken yerlerden biri de tarihi hamamlarıdır. Maraş’ın şehir merkezinde yer alan tarihi kalenin bulunduğu tepenin alt kısmında kalan Tarihi Çukur Hamamı, şehirlilerin en sevdiği hamamlardan biri. Hamamın 15. yüzyılın sonlarında Dulkadiroğulları tarafından inşa edildiği düşünülmektedir.

Üzerinde herhangi bir kitabesi bulunmadığı için kaç yılında ve ne zaman yaptırıldığı net olarak bilinmiyor. Ancak Türkiye‘de olan çoğu kitabesiz tarihi eserde olduğu gibi, Çukur Hamamı’yla ilgili bilgi de, ilk olarak Evliya Çelebi’nin Seyehatnamesi’nde yer alıyor. Kadın ve erkekler için ayrı bölüm bulunmadığı için saat uygulamasıyla ikiye bölünmüş olarak hizmet veriyor.

  • Adres: Ekmekçi, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Telefon: 0555 991 43 47
  • Ziyaret saatleri: Her gün 12.00-16.00 arası bayanlar; günün diğer saatleri ise erkekler kullanmaktadır.
  • Giriş ücreti: 30₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Çeşmeler

13. Şeyh Adil Çeşmesi

şeyh adil çeşmesi

Burası neresi? Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan tarihi çeşme, kendisiyle aynı ismi taşıyan Şeyh Adil Mezarlığı’nın yanında yer alıyor. 1914 ve 1916 yıllarında Maraş Mutasarrıfı İsmail Kemal Bey’in isteği üzerine inşa edilen çeşme, yıllardır mezarlık çeşmesi olarak kullanılıyor.

Çeşmenin dış kısımdan ölçüleri 3,10×3,35×6,45 metredir. İnce sarı taş kullanılarak inşa edilen çeşme, kemerli yapısı gereği barok mimarisinin özelliklerini de yansıtıyor. Çeşmenin kitabesinin başına ise ay-yıldız simgesi işlenmiştir.

  • Adres: İsa Divanlı, 46100 Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler, Külliyeler, Türbeler

14. Eshab-ı Kehf Külliyesi

eshab-ı kehf külliyesi
Görsel Kaynak: kulturportalı

Burası neresi? İsim olarak ”Mağara arkadaşları” anlamına gelen Eshab-ı Kehf, Maraş’ın Afşin ilçesinde yer alıyor. İlçenin 8 km batısında yer alan külliye, tepede yer alan yapılardan oluşuyor. Kuranda geçen putperestlerden saklanan 7 mağara arkadaşını anlatan Eshab-ı Kehf adını alan cami, yanında yer alan ve MS 446 yılında inşa edilen tarihi kiliseyle birlikte bölgenin, hatta Türkiye’nin en eski dini ziyaret noktalarından biri olarak biliniyor. Kilise aynı zamanda “İsa Mescidi” olarak da bilinmektedir.

Neden gitmeliyim? Külliye, 2015 senesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Bütün dinlerde önemli bir simge olması nedeniyle Maraş’ta görülmesi gereken önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Başüstü, Eshab-I Keyf Kulliyesi, 46500 Afşin/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Elbistan Ulu Cami

elbistan ulu cami
Görsel Kaynak: tripadvisor

Burası neresi? Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yer alan tarihi cami, iki ayrı yapım tarihi verilen yapılardan biri. Bazı tarihi kaynaklara göre 16. yüzyılda inşa edildiği düşünülse de, bazı tarihçilere göre de, Anadolu Selçukluları döneminde, 1200’li yıllarda inşa edildiği düşünülüyor. 1507 yılında Elbistan’da çıkan Şah İsmail isyanıyla birlikte zarar gören cami, dönemin sultanı tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Cami-i Kebir adıyla da anılan cami, büyüklüğüyle oldukça dikkat çekiyor.

  • Adres: Güneşli, Marifler Sk. No:1, 46357 Elbistan/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Abdülhamithan Camii

abdülhamithan cami

Burası neresi? Kahramanmaraş’ın en meşhur ve büyük camisi olan Abdülhamithan Camii, aslında tarihi bir cami değil, ancak mimarisi ve kültürel dokusuyla birlikte sanki yüzlerce yıldır burada yer alıyormuş gibi bir hissiyat yaratıyor. Bu yüzden Kahramanmaraş’a geldiğinizde mutlaka görmeniz geren devasa yapı, zaten her türlü karşınıza çıkıyor.

1993 yılında inşasına başlanan ve 2011 senesinde ibadete açılan cami, 32 ayrı kubbeye ve büyük boyutlarda 4 minaresiyle Osmanlı’nın son dönem padişahlarından olan Abdülhamid Han adına inşa edilmiş. 20.000 kişilik kapasiteye sahip olan camiyi, ziyaret etmeyi unutmayın.

  • Adres: Abdülhamid Han, Mercimektepe Cd., 46100 K.Maraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

17. Ulu Cami

maraş ulu cami

Burası neresi? Yazımızda yer alan bir diğer tarihi cami ise Dulkadiroğulları döneminde, 1400’lü yıllarda inşa edilen Tarihi Ulu Cami. Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nin bulunduğu tepenin alt kısmında yer alan cami, 1500 yılında yeniden onarımdan geçmiş. Abartısız mimariye ve oldukça minimal çizgilere sahip olan tarihi yapı, dikdörtgen mimari anlayışıyla inşa edilmiş. Camiyi ziyaret ettiğinizde girişinde yer alan Taç Kapısı adlı giriş kapısını mutlaka incelemenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Kurtuluş, Atatürk Blv. No:73, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

18. Şeyh Cami

şıh camisi

Burası neresi? Listemizin bu maddesinde ise tarihi Şeyh Camii’nden bahsedeceğiz. Şeyh Cami olarak da bilinen tarihi Şıh Camii, Maraş’ın Turan Mahallesi’nde yer alıyor. Bazı tarihi kaynaklarda 1680 yılında yapıldığı söylenen caminin, daha eski tarihlerde inşa edildiği de ileri sürülüyor. Şeyh Hüseyin Dede’nin isteği üzerine inşa edildiği bilinen cami, 1727 yılında inşa edilen bir de minareye sahip.

Caminin minaresinin özelliği ise Kurtuluş mücadelesi döneminde minareye isabet eden top mermisinin patlamadan günümüze gelmiş olması. Yakın zamanda sadece minaresinde değişiklikler yaşanan cami, asıl görüntüsünü hala korumaya devam ediyor.

  • Adres: Turan, Şht. Şerbetçi Muharrem Sk. No:46, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. İklime Hatun Türbesi

iklime hatun türbesi
Görsel Kaynak: kahramanmaraskultur.gov.tr

Burası neresi? Listemizi, şehrin tarihi miraslarından bir diğeri olan İklime Hatun Mescidi ve Türbesi’yle sonlandırıyoruz. 1547 yılında inşa edilen cami, dönemin sultanı Alaüddevle Bey’in kızı olan İklime Hatun’un adına inşa edilmiş. Caminin hemen bitişiğinde yer alan türbenin ise, camiye ismini veren İklime Hatun’a ait olduğu düşünülüyor. Oval mimarisi ve mihrabıyla dikkat çeken tarihi yapı, Kurtuluş Mahallesi’nde yer aldığı için oldukça kolay bir ulaşım noktasına sahip. Caminin ve türbenin inşası sırasında kesme ve moloz taşlar birlikte kullanılmıştır.

Sokağa girdiğinizde net olarak camiyi fark edemeyebilirsiniz, zira caminin herhangi bir minaresi bulunmadığı için çok fazla cami izlenimi vermiyor. Ancak kime sorsanız cami ve türbeyi göstereceğine eminiz.

  • Adres: Kurtuluş, İklime Hatun Sk. No:4, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

20. Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi

kahramanmaraş arkeoloji müzesi
Görsel Kaynak: kahramanmaras.bel.tr

Burası neresi? Müze fikri ilk olarak 1929 senesinde araştırmacı arkeolog Von Der Osten ve Milli Eğitim Müdürü Neşet Zühtü Bey tarafından ortaya atılmış ve çalışmalara başlanmıştır. Müzenin temelleri 1947 senesinde atılmıştır ve ilk çalışmalar Taş Medrese içinde gerçekleştirilmiştir. Sonrasında, 1961 senesinde Kahramanmaraş Kalesi’ne ve oradan da 1975 senesinde şu anda bulunan binasına taşınmıştır. Şu anki müze binası, 2012 senesinde, gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından tekrardan ziyarete açılmıştır.

30.000 esere ev sahipliği yapan müze içinde 7 teşhir salonu bulunmaktadır. Bunlar: Antik Fil Sergi Salonu, Direkli Mağara Kazı ve Canlandırma Salonu, Domuztepe Höyük Canlandırma Kazı ve Sergi Salonu, Mozaik Sergi Salonu, Taş Eserler Sergi Salonu ve Kronolojik Arkeolojik Eser Sergi Salonu. Antik Fil Sergi Salonu içinde sergilenen MÖ 14.00’lü yıllara ait iki adet fil iskeleti, müzenin en çok ilgi çeken nesnelerinin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Müzeyi ziyaret edenler, Kahramanmaraş’ın arkeolojik geçmişine dair çok önemli nesneleri inceleme ve detaylı bilgiler edinme imkanına sahip olmaktadır.

  • Adres: Yeni Şehir, Azerbaycan Blv., 46060 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Telefon: (0344) 223 44 88
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

21. Kahramanmaraş Etnografya Müzesi

kahramanmaraş etnografya müzesi
Görsel Kaynak: kulturportalı

Burası neresi? Şehir gezilerinde etnografya müzelerini gezmek her zaman ilgi çekici ve öğretici olmuştur. Maraş Etnografya Müzesi, Mahmut Arif Paşa Konağı içinde bulunmaktadır. Konak 1904 senesinde inşa edilmiştir. Cumhuriyet döneminde valilik konağı olarak da değerlendirilen konak, 2 kattan oluşmaktadır ve giriş katında taş, ikinci katında ise ahşap kullanılmıştır.

Binanın müze olarak kullanılmasına karar verilmesinin ardından 2010 senesinde restorasyonu tamamlanarak müze onayı alınmıştır. Osmanlı sivil mimarisinin Kahramanmaraş’ta görülebilecek önemli örneklerinden biri olan Mahmut Arif Paşa Konağı içindeki odalar geçmişin izlerine sadık kalınarak özenle düzenlenmiştir. Müze içinde birbirinden etkileyici kültürel eserler ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır.

Neden gitmeliyim? Yöresel yaşamın izleri hem nesnelerle hem de çeşitli heykellerle bina içinde çok iyi bir şekilde yansıtıldığı için Kahramanmaraş tarihi ile ilgili gündelik yaşama dair önemli detayları bu müzede görme şansına sahip olabilirsiniz. Tabi ziyaretçilerden gelen geribildirimlerden yola çıkarak bu nesnelerin bir kısmının daha özenli olması gerektiğini belirtmeliyiz.

  • Adres: Yörük Selim Mahallesi, Gazi Mustafa Kuşçu Cd., 46050 Onikişubat/Kahramanmaraş
  • Telefon: 0344 223 76 71
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

22. Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi

yedi güzel adam müzesi
Görsel Kaynak: kahramanmaras.bel.tr

Burası neresi? Kahramanmaraş boşuna “Şiir ve Edebiyatın Başkenti” olarak anılmıyor. Kahramanmaraş tarihi yerler listemizde şimdi sırada edebiyat tutkunlarını çok sevindirecek bir müze var. Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi, Eski Maraş Lisesi’nin restore edilmesiyle, 6 Mart 2019 senesinde ziyarete açılmıştır. Lise binası 1850’li yıllarda yapılmış ve uzun süre bir eğitim yuvası olarak hizmet vermiştir. Binadaki restorasyon çalışmaları yaklaşık 3 yılda tamamlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Edebiyat dünyamızın önemli isimlerinden Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören başta olmak üzere Türk edebiyatı için önemli birçok sanatçı hakkında çok önemli bilgiler ve belgeler müze içinde sergilendiği için, her edebiyat severin bu müzeyi kesinlikle görmesi gerektiğini düşünüyoruz. Müze içinde sanatçılara ait balmumu heykelleri sayesinde adete onlarla karşılıklı sohbet ediyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz.

  • Adres: Gazi Paşa, 46030 Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

23. Dondurma Müzesi

dondurma müzesi
Görsel Kaynak: marasavucumda.com

Burası neresi? “Kahramanmaraş neyiyle ünlü?” diye sorsak galiba birçok kişinin aklına gelen ilk cevap “dondurma” olacaktır. Tarihi Katip Han’ın restore edilmesiyle, 2018 yılında ziyarete açılan Dondurma Müzesi, ziyaretçilere, şehrin bu simge lezzetinin üretilme serüvenine tanıklık etmesini sağlıyor. Geçmişte han ve sabun imalathanesi gibi çeşitli amaçlar için kullanılan han, 1990’lı yıllara kadar aktif olarak değerlendirildikten sonra kendi haline bırakılmıştır.

Neden gitmeliyim? Müze, tarihi Ulu Camii ile bitişik bir konumda bulunduğundan ziyaret etmesi oldukça kolay olmaktadır. Müze içinde dondurma yapımında kullanılan malzemelerin kullanıldığı bir salon ve dondurma yapım süreci hakkında bilgilendiren bir salon bulunmaktadır. Bunun dışında dondurmaya dair pek çok sergi, interaktif alan da ziyaretçilerin keyifli zaman geçirmesi için tasarlanmıştır. Böylelikle müzeye gelenler dondurmanın tarihi hakkında çok keyifli bir gezintiye çıkmaktadır.

  • Adres: Kurtuluş, Belediye Cd. No:12, 46100, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

24. Dijital Kurtuluş Müzesi

dijital kurtuluş müzesi
Görsel Kaynak: kahramanmaras.ktb.gov.tr

Burası neresi? Dijital Kurtuluş Müzesi, Maraş’ın merkezi bir noktasında yer almaktadır. Müze, restore edilen Uzunoluk Hamamı içinde, 2014 senesinde ziyarete açılmıştır. Müze içinde Fransız işgali ve Kurtuluş dönemi, dijital materyaller eşliğinde etkileyici bir şekilde anlatılmaktadır. Müze içindeki sergiler 3d gözlükler eşliğinde sunulmakta ve 3 farklı dilde anlatılmaktadır. Güzel bir fikirden yola çıkılarak ortaya sunulan müzenin, ilerleyen zamanlarda çok daha güzel noktalara geleceği kesin.

Neden gitmeliyim? Bu müzeyi özellikle çocuklu aileler için öneriyoruz. Sunum tekniği ile oldukça ilgi çekici olması nedeniyle çocukların da bu müzeden büyük keyif alacağını düşünüyoruz. Bu nedenle bilhassa çocuğu olan gezginler burasını Kahramanmaraş tarihi yerler listesine dahil etmeli.

Kaçırmayın! Müzeye yakın bir konumda bulunan Sütçü İmam Türbesi de Kahramanmaraş gezi planına eklenmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Fevzi Paşa, 27024. Sk. No:5, 46030 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

pin Kahramanmaraş tarihi yerler yazımız burada sona eriyor. Sizin için hazırladığımız listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka tarihi yerler ya da talepleriniz var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. 🙂

“Kahramanmaraş’ın Tarihi Yerleri | 24 Tarihi Nokta” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin