Isparta’nın Doğa Harikası Gezilecek 46 Yeri!

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Akdeniz Bölgesi’nin kuzeybatı tarafından bulunan Isparta, ülkemizin gül cenneti olarak bilinmektedir. Göller Yöresi’nde bulunması nedeniyle oldukça bereketli topraklara sahip olan Isparta, asırlar boyunca medeniyetler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Bunun neticesinde tarihi yerleri ve doğal güzellikleriyle oldukça zengin bir bölge haline gelen Isparta’da turistik gezi noktaları doğru orantılı olarak bir hayli fazla…

Kaç günde gezilir; Isparta’nın 3-4 günde gezilmesi mümkün.

Gidilebilecek en uygun zaman; Hem Akdeniz hemde kasaral iklimin etkilerinin görüldüğü Isparta’da yazları sıcak ve kurak olurken kışları sert geçer. Isparta’nın meşhur Lavanta Bahçeleri’ni görmek için hasat dönemi olan temmuz ve ağustos aylarında gitmenizi tavsiye ederiz. Yalnız küçük bir uyarım olacak ki bu dönemlerde çok fazla turist geldiği için konaklama açısından sıkıntı çekmemeniz adına önceden ayarlamalısınız.

Müze Kartları;Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Isparta’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Isparta Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımın detaylarını öğrenmek için Ulaşım Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Ne Yenir; Her şehirde olduğu gibi Isparta’nın da kendine has; İrmik Çorbası, Yufka Ekmeği, Banak, Bakla Borani, Fırın Kebabı ve çok daha fazla lezzetlerini Isparta’nın yöresel yemekleri yazımızdan ulaşabilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 25-30 TL

*Isparta Gezilecek Yerler Videosu 

*En Popüler Yerler

-Seyir Terasları 

1. Akpınar Köyü Seyir Terası

Akpınar Köyü Seyir Terası

Burası Neresi? Akpınar Köyü, şehir merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alan küçük bir köy olup, tepeden Eğirdir Gölü’nü, Yeşil ve Can Adaları’nı, Barla ve Anamas Dağları’nı, Boğaz Ova’yı sıcak bir çay eşliğinde gözleme yiyerek izleme şansına sahip olabilirsiniz.

Yürüyüş parkurunun başlangıç noktası Akpınar Köyü Camisi’nden başlayarak batı yönüne düz devam ettiğinizde  Prostanna Antik Kenti kalıntılarına varırsınız. Burada kısa bir mola verip, göl manzarasını fotoğraflayabilirsiniz. Dinlenmeniz iyi gelecektir çünkü buradan sonrası için  biraz zorlayıcı bir yolculuk başlayacak. Tepeye ulaşmak için 200 metre uzunluğunda dik bir yokuşu çıkmak durumundasınız. 🙂

Zirveye çıktığınızda Akpınar Yörük Çadırı Seyir Terası-Mustan’ın Yeri sizi karşılayacak. Burada lezzetli bir köy kahvaltısı yapabilirsiniz. Eğirdir Gölü’nü kuş bakışı görebileceğiniz bu zirveden, Isparta günün her saati ayrı bir güzel görünüyor.

  • Konum: Akpınar Köyü/ Eğirdir/ Isparta

-Plaj ve Adalar 

2. Altınkum Plajı

altınkum plajı

Burası Neresi? Merkeze 3 kilometre uzaklıkta bulunan Altınkum Plajı, bulunduğu konum koy olduğu için ince kumludur. Sakin ve yüzmek için oldukça ideal olan göl, kıyıdan 200 metre açılsanız da boyu geçmez bu nedenle oldukça güvenlidir. Yapılan çalışmalar sonucu mavi bayrak ile ödüllendirilen plajda, soyunma kabinleri, duşu, büfeleri ve 50 çadırlık kamping alanı mevcuttur.

3. Bedre Koyu Plajı

Bedre Plajı

Burası Neresi? Türkiye’nin üçüncü büyük gölü olan Eğirdir’in Bedre Köyü’nün kıyısında yer alan plaj, yaz aylarında turistler tarafından tercih edilen bir halk plajı haline gelmiştir. Yaklaşık olarak 160 bin metre karelik bir alanda 1500 metre uzunluğa sahip sahil şeridi mevcuttur.

Her 100 metrede bir olmak üzere on adet soyunma-giyinme kabini, duş ve üç adette su kaydırağı olan aquapark, büfe,1500 araçlık ücretsiz otopark, çadır-karavan alanları yer almaktadır. İçerisinde yok yok olan bu plajda, her yıl yaz aylarında haliyle günde 3 bin kişi ziyaret etmektedir.

4. Can Ada

can ada

Burası Neresi? Eğirdir ile Yeşilada arasında yer alan Can Ada, yalnızca piknik alanları olarak kullanılmakta olan bir adacıktır. 1933 yılında Atatürk’ün Eğirdir ziyareti esnasında, ada Belediye Encümen Kararıyla ona hediye edilmiştir. Sonrasında Atatürk’ün mirasçılarına geçmiş olup en son olarak Eğirdir Belediyesi‘ne devredilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Çadır ve karavan için oldukça uygun olan ada, içerdiği piknik alanlarıyla da halkın gözde gezi noktaları arasında yerini almıştır.

5. Yeşilada 

yeşilada

Burası Neresi? Eğirdir’in en can alıcı turizm noktaları arasında yer alan Yeşilada, merkeze 1 km uzaklıkta bulunur. Adada hem yerli hem yabancı ziyaretçiler için pansiyon sektörü oldukça gelişmiştir.

Neden Gitmeliyiz? Özellikle balık restoranları adanın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Yeşil, doğa derken bunlar bir yana içinde barındırdığı tarihi yapıları; Ada Camii, Aya Stefanos Kilisesi, Yeşilada Hamamı ve Şeyh Muslihiddin Türbesi hayli dikkat çekmektedir.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Göller

6. Eğirdir Gölü

eğirdir gölü

Burası Neresi? Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölü olan Eğirdir; doğal içme suyu havzasına sahip olup, biyolojik çeşitlilik barındırması açısından uluslararası öneme sahiptir. Türkiye’de bulunan 454 kuş türünün 225’i Eğirdir Gölü çevresinde barınmaktadır. Bunun yanında balıkçılık, tarım ve içme suyu ihtiyacının karşılanması başlıca geçim kaynaklarıdır.

Neden Gitmeliyiz? “Yedi renkli göl” olarak bilinen Eğirdir Gölü, muhteşem plajları ve etkileyici doğası ile ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor. Göl etrafında bulunan konaklama ve yeme-içme seçenekleri ile ihtiyaçlarınızı zorlanmadan gidermeniz mümkün. Can Ada, Kovada Gölü Milli Parkı, Yeşil Ada, Aya Stefanos Kilisesi ve Altınkum Plajı ile Eğirdir Gölü’nün tadını sonuna kadar çıkarma şansına sahip olabilirsiniz.

7. Kovada Gölü

kovada gölü

Burası Neresi? Eğirdir İlçesi’ne 25 km mesafede yer alan Kovada Gölü, flora zenginliği ve yaban hayat çeşitliliği bakımından kentin nadide güzelliklerinden biri olarak gösterilir. Diğerlerine nazaran oldukça sığ bir göl olan Kovada Gölü çevresi milli park ilan edilmiştir. Ekonomik açıdan büyük katkı sağlayan göl, Isparta ve Burdur illerine elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.

Neden Gitmeliyiz? 6 bin 534 hektar bir alan üzerine kurulu milli park, kamp, trekking, doğa fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği ve tırmanış için elverişli bir ortam sunmaktadır. Gölde balık da tutabilirsiniz. Park içerisinde bulunan yürüyüş parkurunda; kısa bir yürüyüşün ardından yarımadayı en yüksek tepeden görebileceğiniz noktaya ulaşıp bu güzel gölü fotoğraflayabilirsiniz. Eğirdir otogar önünden başlayıp Kovada Gölü’ne uzanan  bisiklet parkurunun yanı sıra elma bahçeleri yer almaktadır.

Uyarı; Eylül-Ekim aylarında elma hasadı yapıldığı için yol üzerinde kamyon ve traktörler bulunduğundan dikkatli olmalısınız.

8. Karacaören Baraj Gölü

Karacaören Baraj Gölü

Burası Neresi? Aksu Çayı üzerinde yer alan Karacaören Baraj Gölü, 1989 yılında ülkemize kazandırılmış enerji üretimi santrallerinden biridir. Bölgedeki sulama ihtiyacına da yanıt veren baraj gölü, Isparta- Burdur sınırları içerisinde yer alır. Isparta gezilecek yerler içerisinde önemli bir yer tutan baraj çevresinde yer alan kızılçam ve anıt ağaçlar görenleri kendine hayran bırakır.

Neden Gitmeliyim? Yaz kış yerli ve yabancı turist ağırlayan Karacaören Baraj Gölü, su sporları içinde olanak sağlamaktadır. Diğer yandan baraj çevresinde yer alan salaş balıkçı lokantalarında nefis balıkların tadına bakabilirsiniz.

9. Beyşehir Gölü 

beyşehir gölü

Burası Neresi? Batı Toroslar’da Anamas Dağları’nın kuzeybatı-güneydoğu yönü boyunca uzanan Beyşehir Gölü, tektonik kökenli bir çukurluğun sularla dolması sonucu meydana gelmiştir. Van Gölü ve Tuz Gölü’nden sonra üçüncü büyük göl olan Beyşehir, Konya ile Isparta arasında yer olup İç Anadolu Bölgesi’nin su ihtiyacını karşılar. Ayrıca tarım alanlarının sulanması için Beyşehir Gölü suyundan faydalanmaktadır.

Neden Gitmeliyim?  Diğer göllerde olduğu gibi Beyşehir’de balıkçılık alanlarından biridir ve kontrollü avlanma yapılabilmektedir. Parkın içerisinde; su ve dağ sporları, av sporları yapabilirsiniz ayrıca Üstünler, Karadiken ve Bademli plajları da yer alıyor.

-Kanyon ve Vadiler

10. Yazılı Kanyon

yazılı kanyon

Burası Neresi? 1989 senesinde milli park olarak ilan edilen Yazılı Kanyon, Sütçüler ilçesi sınırları içinde bulunan Yazılı Kanyon, ülkemizin gizli kalmış cennetlerinden biri. Muhteşem yürüyüş yolları, tertemiz havası ile ülkemizin doğal zenginliklerinden biri olan Yazılı Kanyon ziyaretçilerine unutamayacakları güzellikte bir gezi imkanı sunuyor; ancak doğaya saygı konusunda insanlar yeterli hassasiyeti göstermezse bu harika güzelliğin zamanla yok olacağını belirtmemiz gerek.

Neden Gitmeliyim? Kanyonu ziyaretiniz sırasında; çeşitlilik gösteren bitki örtüsünü gözlemleyebilir, piknik yapabilir, kaya ve dağ tırmanışı deneyim yaşayabilir veya sadece manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz. Vaktiniz varsa Adada Antik Kenti’ni ziyaret etmenizi öneririm.

  • Yol tarifi al >
  • Konum: Yukarı, Taşpınar Sk. No:21, 32950 Sütçüler/Isparta

11. Yaka Kanyonu 

Yaka Kanyonu

Burası Neresi? İsmini bulunduğu Yaka Köyü’nden alan Yaka Kanyonu’nun derinliği 30 ile 100 metre arası olup, genişliği ise 1.5 – 2.5 metre arasında değişim göstermektedir. Kanyonun zengin bitki örtüsü, şelaleleri, kuş türleri ve rengarenk kelebekleri görülmeyi hak ediyor. Köy içinden geçen kanyona gidiş yolu bisiklet yolu olarak kullanılmaktadır.

Kanyonun girişi Melikler Yaylası’ndan olup, nadir görülen türden doğal yapıya sahip bu yerde herkes kolaylıkla yürüyebilir. Yürüyüş sırasında bazı küçük havuz ve şelalelere rastlayabilirsiniz. Ancak tehlike arz etmiyor, asla zorlanmazsınız. Bu nedenle çok fazla ekipman kullanmaya gerek duyulmaz.

Uyarı; Buraya gelecekseniz eğer, ayakkabınızı kaymaz olduğuna emin olun mutlaka! Ayrıca ne kadar tehlikeli değil desek de kasksız olmaz tabi ki.

  • Konum: Isparta, Aksu İlçesi, Yaka Köyü

12. Lavanta Vadisi

lavanta vadisi

Burası Neresi? Ülkemizin en önemli gül üretim yerlerinden biri olan Isparta son dönemlerde adını lavanta üretimiyle de duyurmaya başladı. Özellikle Keçirborlu’da bulunan; Lavanta Vadisi, Kuşçular, Kuyucuk Ardınçlı ve Aydoğmuş köylerinde üretimi yapılmaktadır. Her yıl temmuz ve ağustos aylarında muhteşem manzarası ve kokusuyla ziyaretçileri kendisine çekiyor.

Kuyucuk Köyü yolu üzerinde sağlı sollu uzanan lavanta tarlaları adeta göz banyosu yapmanızı sağlar. Özellikle Kuyucuk Köyü, turistlerin yoğun ilgisi olmayan saflığı henüz bozulmamış bir yerdir.

Neden Gitmeliyiz? Keçiborlu’da üretilen lavantalar ülkemizin dört bir yanına mis kokular yaymaktadır. Yolda giderken sağlı sollu lavanta tarlaları adeta masal diyarından fırlamışçasına size gülümsemektedir. Isparta ziyaretinizde bu muhteşem manzaranın tadını çıkarmalısınız.

Kaçırmayın! Burada kartpostal havasında fotoğraflar çekebilir ve çekilebilirsiniz. Kendinizi cennetten bir köşede gibi hissedebileceğiniz vadide, yakın köylerde kamp yaparak doğa ile iç içe bir tatil yapabilirsiniz. Ayrıca bu bölgede lavantadan yapılan çeşitli hediyeliklerden satın alarak kendinize ve sevdiğiniz insanlara anı yaratabilirsiniz.

-Mağaralar

13. Zindan Mağarası

zindan mağarası

Burası Neresi? Aksu ilçesine 5 dakikalık mesafede yer alan Zindan Mağarası, 765 metre uzunluğunda dikkat çeken bir doğal güzellik. Mağaranın içinin aydınlatılması ve asma köprülerle gezilmesi de rahat ve kolay bir deneyim sunmaktadır.

Deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte yer alan Zindan Mağarası’nın sonunda hamam ismi verilen mozaik biçimli kalsit kristallerinin bulunduğu nokta oldukça dikkat çekicidir. Kalsiyum ve magnezyum değerlerinin yüksek olduğu mağara girişinde eski medeniyetlerden izler taşıyan çeşitli motifler yer almaktadır.

  • Yol tarifi al >
  • Konum: Çayı, Kurtuluş,, Aksu/Isparta
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Giriş Saati: Pazartesi günleri hariç 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

14. Kuz Mağarası

kuz mağarası

Burası Neresi? Sütçüler ilçesinde yer alan Kuz Mağarası, Kesme Kasabası’ndan traktörle ulaşım sağlanan zor bir konumda yer alıyor. Uzunluğu 224 metre olan Kuz’a girerken oldukça dikkatli olmakta fayda var zira giriş kısmı tehlikeli.

Mağaraya giriş de epey zahmetli çünkü oldukça tehlikeli bir ağzı var. İçeriye girdikten sonra metrerlerce uzunlukta dar geçitli bir alan karşılıyor bizleri. Orta bölümlerden itibaren damlataş, sarkıt ve dikitlerle dolu bir alan mevcut. Bu doğal oluşumun keyifli görüntüsüne şahitlik edip  birbirinden güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz.

  • Konum: Ayvalıpınar/Sütçüler/Isparta

15. İnönü Mağarası

İnönü Mağarası

Burası Neresi? Sarıidris Kasabası’nın 1,5 km güneyinde, İnönü Tepesi’nin yamacında konumlanan İnönü içerisinde Geç Roma ve Doğu Roma dönemlerinden kalma seramik parçalara rastlanması, burada olan bir yaşamın var olduğuna işaret etmektedir.

Isparta gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından biri olan İnönü Mağarası, kentin en meşhur doğal güzelliklerinden biri olan mağara, dar galerilerden oluşan yatay bir yapıya sahip.

Mağarayı keşif esnasında bazı iskeletler bulunmuş ve geçmiş dönemde mezar olarak kullanıldığı ortaya çıkarılmış. Günümüzde ise 227 metre uzunluğunda etkileyici sarkıt, dikit ve sütunlarıyla önemli bir gezi noktası haline gelmiştir.

  • Konum: Sarıidris Kasabası- İnönü Mevkii, Eğirdir

16. Pınargözü Mağarası

Pınargözü Mağarası

Burası Neresi? Çaydere ormanlarının içine dökülen suyu ile Pınargözü Mağarası, içinde çağlayan güçlü bir su kaynağına sahiptir. 1995 senesinde yapılan araştırmalarda mağaranın yalnızca 16 km’lik kısmı ölçülebilmiş ancak sonuna kadar henüz ulaşılamamıştır. İçerisindeki en geniş alanı; değişik büyüklükteki gölcükler, şelaleler, damlataş havuzları ve her türden damlataş birikimleri kaplamaktadır.

Türkiye’nin en soğuk suyuna ve en uzun geçide sahip mağarası olarak kayıtlara geçen Pınargözü Mağarası, Yenişarbademli ilçesinin 11 kilometre batısında yer alan bir doğal güzellik. Bugüne kadar 16 kilometrelik kısmına girilebilen mağaranın daha da uzun olduğu biliniyor. Hata öyle ki turizm yönünden Avrupa’nın en uzun mağarası olarak kabul görmüştür.

  • Konum: Pınargözü Mağarası, Çaydere Ormanları, Yenişarbademli/ Isparta

17. Ayı İni Mağarası

Ayı İni Mağarası

Burası Neresi? Yalvaç İlçesi’nin Özgüney Köyü’nde bulunan mağaranın toplam uzunluğu 407 metredir. Sultan Dağları’nın güney kısmında Nazilli Dere’sinin ise yukarı bölümünde konumlanır. Mağaranın Roma veya Bizans toplulukları tarafından sığınak olarak kullandığı düşünülmektedir. İçerisinde birkaç tane su deposu olarak kullanılan bent ve sarnıçlar yer almaktadır.

Yağış dönemlerinden tavandan süzülen yağmur damlaları Romalıların yapmış oldukları sarnıçlarda birikmektedir.  geçmişten izler taşıyan dokusuyla iç güzelliğini yansıtan Ayı İni Mağarası, turistik açıdan dikkat çekmektedir.

18. Sorgun Mağarası

Burası Neresi? Aksu’yun 10 km kuzeyinde yer alan Sorgun Mağarası, aynı adı taşıyan Sorgun Yaylası’nın hemen bitiminde yer alır. Yatay şekilde ve sulu olan mağara 301 m uzunluğundadır. Mağaranın içerisinden kış ve bahar aylarında gür, yaz ve güz aylarında ise daha az bir dere akmaktadır. Damlataş oluşumlarına rastlanıyor olup yer yer yarasa kolonilerini de görmek mümkündür. Mağara belirli zamanlarda su ile dolduğu için girişler yapılamıyor.

19. Peynir İni Mağarası

peynir ini mağarası

Burası Neresi? Senirkent ilçesinde yer alan Garip Köyü’nün 4 km güneydoğusunda yer alan mağara, 6 km uzunluğa sahiptir. Giriş kısmı kuyuyu andırıyor olup, yatay bir kırık olarak devam eder. İç kısmı dışarısına göre oldukça düşük ısıya sahiptir. Bu sebeple yöre halkı peynirlerini burada depolamasından dolayı bu ismi almıştır.

20. Uluborlu Obruğu

uluborlu obruğu

Burası Neresi? Kapı Dağı’nın doğusundaki yaylada bulunan Uluborlu Obruğu’nun uzunluğu 42 metredir. Mağaranın giriş kısmı 5-6 metre büyüklüğünde olup, 18 m derinliğe sahiptir. Kuyu şeklindeki mağaranın tabanında her daim karlar mevcuttur. Mağaranın içindeki 3 0C ısı ve % 78 nem sebebiyle soğuk hava deposu olarak kullanıma oldukça uygundur.

21.  Karataş Mağarası

karataş mağarası

Burası Neresi? Pınargözü Mağarası’nın yakınında yer alan Dedegöl Dağın’da bulunan Karataş, fay hattı üzerinde dikey şekilde oluşmuştur.  Tamamıyla fosilleşmiş olan mağaranın derinliği -112 metredir. Daha aşağısında yer alan Pınargözü ile bağlantılı olduğu varsayılmaktadır. Mağaranın içerisinde fazlaca hava  sirkülasyonu mevcuttur.

22. Cıv Mağarası

cıv mağarası

Burası Neresi? Kızıldağı kuzeybatısında Çayır Yaylası’nda yer alan Cıv Mağarası, basamak basamak -240 metreye kadar inmektedir. Isparta’nın en derin mağarası olma özelliğini taşımaktadır. Mağaranın içi her çeşitten damlataşlar ile dolu olup, büyüklü küçüklü gölcükler mevcuttur.

23. Gümüş İni Mağarası

gümüş ini mağarası

Burası Neresi? Yayla Deresi Mevkii’nde bulunan Gümüş İni, kuru bir mağara olup, uzunluğu 201 metredir. Damlataş, düden ve küçük havuzları içerisinde barındırır. Evcil hayvanlar için barınak olarak kullanılabilmektedir. Gerekli durumlarda ise sığınak olarak kullanıma uygundur.

24. Güvercinlik Mağarası

güvercinlik mağarası

Burası Neresi? Aydoğmuş Köyü’nde yer alan Akdağ’da bulunur. Kireç taşları içinde gelişen fay hattı üzerinde oluşan mağara; sakıt, dikit ve sütunlarla bölümlere ayrılmış durumdadır. Diğer mağaralara oranla küçük olan Güvercinlik Mağarası, damlataş oluşumları açısından oldukça zengindir.

25. Kapıkaya Mağarası

kapıkaya mağarası

Burası Neresi? Güneyce Köyü’ne 3 kilometre uzaklıkta konumlanan Kapıkaya Tepesi’nde yer alır. Araştırmalar sonucu Kapıkaya Mağarası’nın tarihi dönemlerde kullanıldığı düşünülmektedir. Ayrıca iç genişliğinin oldukça fazla olması sebebiyle sığınak olarak kullanılma elverişlidir.

-Milli Parklar

26. Kızıldağ Milli Parkı

Kızıldağ Milli Parkı

Burası Neresi? Şarkikaraağaç ilçesinin 5 kilometre güneyindeki  1840 metre yüksekte konumlanmıştır. Park; mavi sedir ormanları ile bezenmiş olup, Beyşehir Gölü’nü barındırmaktadır. Temiz oksijene sahip havası, astım ve göğüs hastalıklarında çok tercih edilen bir yer haline getirmiştir. Sedir, ardıç, karaçam, köknar, meşe olmak üzere kavak,  söğüt ve az miktarda ıhlamurun bulunuyor olup, 1988 yılında doğal sit alanı olarak belirlenmiştir.

Neden Gitmeliyim? 550 hektarlık parkın içerisinde dağ evleri ve kamp sahaları bulunmaktadır. Büyüksivri Tepesi’ne tırmanarak doğa yürüyüşü yapabilir ve piknik alanlarında vakit geçirebilirsiniz. Tabi parkın içerisinde halka açık bungalowlar, yeme-içme tesisleri bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Yaban hayvanlarını ve doğal bitki örtüsünü inceleyebileceğiniz milli parkta keyifli bir doğa yürüyüşü yaparak doğanın güzelliklerinin tadını çıkarmaya ne dersiniz? Eğer cevabınız evet ise Isparta’ya geldiğinizde Kızıldağ Milli Parkı’nı ziyaret etmenizi öneriyoruz. Bu arada temmuz ayının ikinci pazarında burada düzenlenen “Helva Bayramı” görülmeye değer netliktedir.

27. Gölcük Krater Gölü Milli Parkı

gölcük krater gölü milli parkı

Burası Neresi? Merkezin güneybatısında rakımlı bölge ve çevresini içine alan Gölcük Tabiat Parkı; yeni dikilip yetişen ağaçlarla çevrili olup, Gölcük Gölü’nü içerisinde barındırmaktadır. Gölün etrafında 150-300 metreyi bulan volkanik küllü tepeler bulunmaktadır. Kızılçam, karaçam, meşe, sedir, akasya, akça kesme ve diğer maki türü bitkiler ile tavşan, tilki, sincap, kaplumbağa, yılan ve çeşitli kuş türleri gibi canlı çeşitleri yaşamaktadır.

Neden Gitmeliyim? Göl kıyısında piknik yapabilir veya içerisinde bulunan restoranda bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Volkanik olaylar neticesinde meydana gelen Gölcük Krater Gölü’nün, etrafında doğa yürüyüşleri yaparken yaban hayatını gözlemlemek de mümkün olmaktadır.

28. Başpınar Tabiat Parkı

Başpınar Tabiat Parkı

Burası Neresi? Merkeze yaklaşık olarak 7 km uzaklıkta yer alan Başpınar Mesirelik Alanı, gelen ziyaretçilerine 8 adet Bungalov Ev, çadır kurma üniteleri ve Kıl Çadır Sosyal Tesisleri sunmaktadır. Yaz mevsiminde turizme katkı sağlayan park, Dedegöl Dağı’na olan yakınlığı ile kayak merkezi olarak kış aylarında da oldukça yoğun ilgi görmektedir.

Neden Gitmeliyiz? Başpınar Tabiat Parkı’ndan hareketle, doğa yürüyüşüne başlayabilir ve günü birlik geziler eşliğinde Yaka Kanyonu’na ulaşabilirsiniz. Yorulduğunuzda veya acıktığınızda konaklayabileceğiniz Melikler Yaylası orman evler mevcuttur.  Balık tutmayı seviyorsanız parkın içerisinde yer alan Sorgun Barajı’nda kiralayabileceğiniz ekipmanlar ile avlanabilirsiniz.

Kaçırmayın! Eğer bir doğa tutkunuysanız mutlaka düzenlenen bisiklet turlarına veya ATV motorlara katılım sağlayın.

29. Milas Mesire Yeri

Milas Mesire Yeri

Burası Neresi? Isparta’da saklı bir cennet olarak gösterebileceğimiz Milas Mesire Yeri, doğayla iç içe huzurlu bir gün için mutlaka uğramanız gereken duraklardan biri. Bölge halkının da sıklıkla piknik gibi aktiviteler için ziyaret ettiği mesire alanı çevre illerden misafirleri de ağırlar. Kent merkezine 11 kilometre mesafede yer alan Milas Mesire Yeri’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

30. Kirazlıdere Ve Gökçay Mesireliği

kirazlıdere ve gökçay mesireliği

Burası Neresi?  Isparta Merkez’de yer alan Kirazlıdere ve Gökçay Mesireliği, şehri ayaklar altına seren konumu ile oldukça keyif alacağınız bir alan. Yerel halkın hafta sonlarını ailesi ve sevdikleri ile vakit geçirmek için geldikleri güzel bir kaçış noktası.

Neden Gitmeliyiz? Özellikle çocuklu aileler için birebir. Burada çocuklarınızın oyunlar oynayabileceği park ve alanlar yer alır. Yaz tatili veya kültür tatili farketmeksizin seveceğinizi düşündüğüm bu yere gelip doğa ile iç içe hoş saatler geçirebilirsiniz. Yemek ihtiyaçlarınızı içerisinde hali hazırda bulunan restoran ve kafelerden sağlarken, dilerseniz kamp kurarak uzun süreli bir tatil de yapabilirsiniz.

  • Konum: Isparta Merkez

31. Ayazmana Mesire Yeri

ayazmana mesire alanı

Burası Neresi? İlçe merkezinin güneydoğusunda yer alan Ayazmana Mesire Yeri, Halıkent Mahallesi’nin hemen yanı başındaki dağın eteklerindedir. Belediye tarafından yeni düzenlenen bu alanın piknik için tüm alt yapıları yenilenmiştir. Ayazmana’yı yüzyıllardır çevreleyen kestane ağaçları, süs havuzları ve bu gibi suyu ile hafta sonu ailelerin kaçış noktası haline gelmiştir.

32. Pınar Pazarı Mesireliği

Pınar Pazarı Mesireliği

Burası Neresi? Bağlar ilçesinde geleneksel olarak her yıl eylül ayından sonra  8-12 hafta  boyunca kurulan Pınar Pazarı 600 yıllık bir geçmişe sahiptir. Her hafta pazar günü panayır olarak kurulan pazarda; ticari eşya, koyun, keçi, sığır ve süt ürünleri ile yörede yetiştirilen sebze ve meyveler satılmaktadır. Ayrıca pazar yerinde kesilen koyun ve keçiler fırın kebabı olarak pişirilip isteyenlere satılır.

Pazarın kurulduğu son hafta kadınlar pazarı olarak adlandırılır. Kadınlar el işlerini ve oyalarını satışa koyarlar. Söylenenlere göre de buranın adetlerinde pazarda kız beğenilerek görücülük yapılmaktaymış.

33. Kasnak Meşesi Tabiati Koruma Alanı 

Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı

Burası Neresi? Eğirdir’in Gökdere Köyü sınırları içinde yer alan Kasnak Meşesi Ormanı, 1987 senesinde tabiatı koruma alanı olarak ilan edilmiş olup, 1300 hektarlık alanı kapsamaktadır.

218 bitki türü barındıran alanda; asnak meşesi, saçlı meşesi, Makedonya meşesi, mazı meşesi, Lübnan sediri, karaçam, kızılçam, toros köknarı, kakar ardıcı, boylu ardıcı, çınar yapraklı akçaağaç, akçaağaç, çiçekli dişbudak, sivri meyveli dişbudak gibi ağaçlar ile tilki, porsuk, sansar, kurt, yaban domuzu ve sincap gibi hayvanları yaşamaktadır.

Kasnak meşesine, bölgede küçük gruplar halinde yer yer rastlanmaktadır. Yalnızca Türkiye’de yetişen bitki grubu pürüzsüz gövdesi sebebiyle kaplamacılık ve parkecilik alanlarında kullanılmaktadır.

-Dağlar

34. Dedegöl Dağı

dedegöl dağı

Burası Neresi? Orta Toroslar’ın en yüksek tepesi olarak kayıtlara geçen Dedegöl Dağı, 2 bin 998 metre yüksekliğindeki bir doğa harikası. Yılın neredeyse tamamı tepesini karlı göreceğiniz dağ, üzerinde yer alan Karagöl’de görülmeye değer doğal güzelliklerden bir diğeri.

Neden Gitmeliyiz? Pınargözü Mağarası’nın tepesinde yer alan Dedegöl Dağı; tırmanış etkinlikleri ve trekking gibi pek etkinliğe de ortam hazırlar. Melikler Yaylası’nda Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen insanlar çadırlarını kurarak Dağcılık Şenliği’ne katılmaktadır. Ayrıca yalnızca Dedegöl Dağı çevresinde yetişen Dedegül Çiçeği’de oldukça ilgi odağıdır.

35. Gelincik Dağı 

gelincik dağı

Burası Neresi? Isparta şehir merkezine 70 km uzaklıkta ormanın içine konumlanmış Gelincik Dağı, sedir-karaçam ormanları ve ardıç ağaçları sıklıkla bulunmaktadır. Ayrıca biyolojik çeşitliliği fazla olan bitki örtüsü ile soğanlı, tıbbi ve aromatik özelliklere sahip bitkiler; anıt meşcere niteliğinde anıt sedir ağaçları ile kapalı eşsiz sedir ormanı da bulunmaktadır. Kapı Dağı ve Çam Dağı olarak bölünün dağın Çam Dağı mevkisi turizm açısından oldukça yoğundur.

-Yaylalar 

36. Tota Yaylaları ve İçmeleri

Tota Yaylaları ve İçmeleri

Burası Neresi? Isparta’nın Sütçüler bölgesinde uçsuz bucaksız bir orman içinde yer alan Tota Yaylaları ve İçmeleri ilçe merkezine çok yakın bir mesafede Kasımlar Yolu üzerinde bulunur. Doğayla baş başa yeşilin her tonunu görebileceğiniz, bir gün için ziyaret etmenizi tavsiye ettiğimiz yaylaların bol oksijenli havası ve içilebilir akar suyunun mide ve bağırsaklara iyi geldiği söylenmektedir.

37. Melikler Yaylası

melikler yaylası

Burası Neresi? Yenişarbademli ilçesinde yer alan Melikler Yaylası, Dedegöl Dağları’nın hemen yamacında yer almaktadır. Yenişarbademli-Aksu karayolu üzerinden devam eden “Vali Çeşmesi” üzerinden 2 kilometre kadar devam edildiğinde yayla alanına ulaşım sağlayabilirsiniz. Burası Isparta’nın en güzel kamp yerlerinden biri.

38. Eğirdir Beşkuyular Yaylası

Eğirdir Beşkuyular Yaylası

Burası Neresi? Kasnak Meşesi Tabiat Koruma Alanı’nın güneyinde bulunan Eğirdir Beşkuyular Yaylası, adını yayla içinde yer alan beş kuyudan almaktadır. Eğirdir ve St. Paul Yolu’na yakın olmasını nedeniyle önemi artmaktadır.

-Eğlence Merkezi 

39. Davraz Kayak Merkezi

davraz dağı

Burası Neresi? Davraz Dağı 2635 m zirve yüksekliğine sahip olup, Eğirdir ve Kovada Gölleri ile çevrilidir. 1995 yılında Turizm Merkezi olarak ilan edilen dağ, çam, ardıç, sedir ve otsu bitkileri donanmıştır. Yalnızca kayak değil diğer doğa sporlarının da yapılmasına elverişlidir.

2635 metre yüksekliğe sahip olan Davraz Kayak Merkezi karı ve kış sporlarını sevenler için ülkemizdeki önemli tesislerin başında geliyor. Eğer Isparta’ya kış mevsiminde geldiyseniz şehir merkezine 25 km. mesafede bulunan bu kayak merkezini görmenizi öneriyoruz.

40. Gökçay Mesireliği

Gökçay Mesireliği

Burası Neresi? 600 dönümlük arazi üzerinde olan Gökçay Mesireliği içerisinde,birçok çeşme, bina, sosyal tesis, lokanta, gölet, tarih yolu, çadır ve piknik yerleri bulunmaktadır. Yaz aylarında panaromik bir görüntüye bürünen park, çocuklar için oldukça eğlenceli çocuk park ve oyun alanları mevcuttur.

  • Yol tarifi al >
  • Konum: Doğancı, 2411. Sk. No:8, 32040 Isparta Merkez/Isparta

*Yakınındaki Tatil Yerleri 

-Köy ve Kasabalar 

41. Barla Kasabası

barla

Burası Neresi? Şehir merkezine 46 km uzaklıkta yer alan Barla Kasabası, Eğirdir’e bağlıdır. Barla, doğusunda Eğirdir Gölü, batıdan Atabey sınırı, kuzeyden Senirkent Akkeçli Köyü ve güneyinden Bağören Köyü ile donanmıştır.

Eski adıyla Parlais, ilk olaral M.Ö. I. Yy’dan itibaren para basılmasıyla ünlenmiştir. M.Ö 25. Yy’da  İmparator Augustus tarafından Galatia Eyaletine dahil edilmiştir. O zaman ki ismi “Colonia Julia Augusta Parlais” olarak değiştirilmiştir ve bir Roma kolonisine dönüştürülmüştür.

Neden Gitmeliyim? Roma İmparatorluğu’ndan; Roma Köprüsü ve 2 adet Kaya Mezarı,  Hamidoğulları Beyliği döneminden günümüze kadar gelen önemli eserlerden biri Barla’da bulunan Çeşnigir Paşa Cami, Osmanlılar Dönemi’nden; iki köprü, bir hamam, çeşmeler günümüze kadar gelebilmiş eserlerdir. Ayrıca Rumlardan kalan Aya Georgios Kilisesi de önemli yapılardan biridir.

Ulaşım: Isparta Barla arası 44 kilometre olup 1 saat 4 dakikalık bir sürede ulaşabilirsiniz. Isparta’nın garajından Barla’ya her gün 07:45, 14:30, 17:30 saatlerinde seferler düzenlenmektedir.

42. Eğirdir

Eğirdir

Burası Neresi? Isparta’ya 34 kilometre uzaklıkta yer alan ilçe içi göller bölgesinin başkenti diyebiliriz. 1204 yılında Anadolu Selçuklu Devleti hakimiyetinde olan ilçe, devletin yıkılmasının ardından 1301 yılında Hamitoğulları Beyliği kurulunca, Beyliğin Uluborlu’dan sonra ikinci merkezi olmuştur. Son olarak 1390 yılında Osmanlı’nın egemenliği altına girmiştir.

Neden Gitmeliyim? Coğrafi çeşitliliği sebebiyle; kuş- bitki gözlemciliği, doğa yürüyüşü, dağcılık, jeep safari, yamaç paraşütü, su sporları, yayla, kamp-karavan ve av turizmi yapma imkanı mevcuttur. Kalesi, balık lokantaları, dünyaca tanınmış kerevitleri ile Starking ve Golden elmalarının en lezzetlisi Eğirdir’de yetişmektedir.
Ulaşım: Isparta Eğirdir arası  36 kilometre olup, 40 dakikalık bir yolculuğun ardından ulaşabilirsiniz.

43. Kuyucak Köyü 

kuyucak köyü

Burası Neresi? İlk bakışta burada bulunan uçsuz bucaksız lavanta tarlaları size Fransa‘daki Provence Bölgesi’ni anımsatabilir ancak burası Kuyucak Köyü.  Kuyucak Köyü, Isparta merkezde 47 km uzakta küçük bir köy olup, yaklaşık 250 kişilik nüfusu vardır. Yıllar boyu lavanta yetişmeyen bu köye lavantanın geliş hikayesi; köyde yaşayan 30 aileye 15’er kök veriliyor. Böylelikle üretime başlanmış olunuyor. Türkiye’nin lavanta üretimindeki % 93’lük dilimini burası karşılamaktadır.

Neden Gitmeliyiz?  Lavanta tarlalarından kopabilirseniz, köyün yakınında bulunan bisiklet, yürüyüş ve kamp yapabileceğiniz doğal alanların olduğunu söyleyebilirim. Burada üretilen lavanta suyu, çayı, yağı ve türevleri gibi ürünlerden satın alabilirsiniz. Sadece bunlarla kalmamışlar tabi ki ayrıca lavantadan yapılma dondurma, kek, kurabiye ve kahvenin tadına bakarak farklı lezzetleri denemeye şansına sahip olabilirsiniz.

Ulaşım: Isparta Kuyucak Köyü arası 48 kilometre olup, 50 dakikalık bir karayolu ulaşımı ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Merkezden Isparta Garaj’dan saat 10:00, 12:00, 14:00’te  kalkan Keçiborlu Turizm otobüsleri ile Kuyucak’a, kişi başı 13 TL ödeyerek gidebilirsiniz.

44. Antalya

Burası Neresi? Akdeniz’de bulunan Antalya ili, ülkemizin en gözde turistik yerlerinden biridir. Toplam nüfusu 1.001.318 kişi olan Antalya, büyük oranda göç alan bir bölgedir. Yüz yıllar boyu önemli devletlere ev sahipliği yapmış olup, tarihi zenginlikleri ile ön plana çıkmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Kaleiçi’nde yer alan eski taş evleri, Antalya Müzesi, Düden Şelalesi, Olympos Antik Kenti, Köprülü Kanyon gibi kültürel ve doğal gezilecek yerleri sıralamakla bitmez. Dilerseniz hem listeyi görmek hemde detaylı bilgi edinmek için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Ulaşım: Isparta Antalya arası otobüs yolculuğu 130 km olup, yolculuk süresi 1 saat 46 dakikadır.

45. Burdur

Burası Neresi? Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Burdur‘un nüfusu 256 bin 803’tür. Grek Çağı’nda Psidya adıyla bilinen ile, Türklerin gelişi 1071 yılına kadar dayanmaktadır. Önce Anadolu Selçuklu sonrasında Hamitoğulları Beyliği tarafından ele geçirilen topraklar 1391 senesinde Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Türkiye’nin Maldivler’i olarak adlandırılan Salda Gölü ve Sagalaos Antik Kenti son dönemde insanlar tarafından fazlasıyla dikkat çekici konuma gelmiştir. Kendi hayran bırakan bu yerleri ve daha fazlasını mutlaka görmenizde yarara var.

Ulaşım: Isparta Burdur arası 31 kilometredir. 40 dakikalık bir otobüs yolculuğu yaparakulaşım sağlayabilirsiniz.

46. Denizli 

denizli

Burası Neresi? Ege’nin en büyük kent merkezlerinden biri olan Denizli‘nin merkez nüfusu toplam 537 bindir. İthalat, ihracat ve sanayi şehri olmasının yanı sıra 30 bini aşkın öğrenci nüfusu ile aynı zamanda üniversite şehridir de diyebiliriz.

Neden Gitmeliyim? Her sene he yerli hemde yabancı turistlerin en gözde ziyaret yerlerinden biri olan Pamuk Travertenleri ve onun kardeşi olan Karahayıt – Kırmızı Su, Antik Kleopatra Havuzu, İnceğiz Kanyonu, Hierapolis Antik Kenti ve Keloğlan Mağarası gibi doğa harikası yerler görmediyseniz mutlaka Denizli’yi ziyaret etmelisiniz.

Ulaşım: Isparta Denizli otobüs yolculuğu yaklaşık 2 saat kadar sürmektedir.

*Yapılacak Şeyler

-Yapamadan Dönme

  • Isparta’nın gül bahçelerinde gül toplamadan,
  • Uluborlu’nun kirazının tadına bakmadan,
  • Yazılı Kanyonu gezmeden,
  • Eğirdir Gölü manzarasını seyretmeden, DÖNME!

*Tarihi Yerler

Güller diyarı Isparta’nın tarihi yapılarını keşfedeceğiniz bir tatil sizleri bekliyor!
Bunların başlıcaları; Antiocheia Antik Kenti, Men Tapınağı, Kubad Abad Sarayı, Eğirdir Kalesi, Sığırlık Kalesi, Uluborlu Kalesi, Atabey Ertokuş Kervansarayı, Atabey Ertokuş Medresesi, Eğirdir Dündar Bey Medresesi, Kutlubey ve çok daha fazlası Isparta’nın tarihi yerleri yazımızda.

*Gece Hayatı

Isparta’nın bir üniversite şehri olduğunu düşünce gece hayatının oldukça renkli geçmesi kuvvetle muhtemel. Yoğun olarak bar ve kafeler mevcutken gece kulübü sayısı bir elin parmağını geçmemektedir. Bu mekanlardan bazıları; Kardelen Gazinosu, Barcelona Pub & Plus, BigYellow Taxi Benzin, Eylül Türkü Evi’dir.

*Alışveriş

Isparta’da ön plana çıkan gül ve gülden yapılan krem, parfüm, güllü lokum, gül reçeli ve türevlerini pek çok mağazada bulabilir, hem kendiniz hem de sevdikleriniz için alabilirsiniz. El dokuması halılarıyla da popüler olan bölgede, Halı Sarayı’na uğrayarak kendine özgü renk ve desene sahip halılara sahip olabilirsiniz.

*Şehir İçi Ulaşım

Isparta şehir içi ulaşımda kullanabileceğiniz otobüslerin sefer saatlerini ve güzargahlarını inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin