İran’da Gezilecek 16 Yer | Detaylı Anlatım

Köklü tarihiyle dikkat çeken ve Ortadoğu’nun gizemli ülkelerinden olan İran’ın gezilecek yerlerini mercek altına aldık.

İran gezilecek yerler yazımızı inceleyerek ülkenin görülmesi gereken popüler turistik noktaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

#1 İran Gezilecek Yerler

Listemizin ilk sırasında;

1- Nakş-ı Cihan Meydanı

Nakş-ı Cihan Meydanı

Asya’nın en geniş meydanlarından biri olan Nakş-ı Cihan Meydanı, şehrin görülmeye değer en güzel noktalarından biridir. Etrafında görülmeye değer birçok yazıyı barındıran meydan, İranlılar ve turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmekte.

Buluşmaların merkezi olan meydandan şehrin her yerine rahatlıkla ulaşım sağlayabileceğiniz ulaşım araçları bulunmaktadır. Meydanı dilediğiniz her saate ziyaret edebilirsiniz.

2- Şah Çerağ

Şah Çerağ

İsminin anlamı ‘’Işıkların Camii’’ olan Şah Çerağ, şehrin en görkemli yapılarından biridir. İçerisinde Emir Ahmet ve Mir Muhammed’in mezarlarını bulunduran cami, iç süslemeleriyle oldukça ilgi görüyor. İç mimarisinde kullanılan aynalar sebebiyle ışıkların rengini alan duvarlar, camiyi oldukça ihtişamlı kılıyor. İran mimarisinin en güzel örneklerinden olan camiyi ziyaret etmenizi öneriyoruz.

3- Gülistan Sarayı

Gülistan Sarayı

Kaçkar Hanedanlığı döneminde yapılan Gülistan Sarayı, Tahranda bulunan en eski tarihi yapıdır. Batı mimari tekniği örnek alınarak yapılmış olan saray öncelikle kale olarak inşa edilmiş sonrasında saraya çevrilmiştir.

İlk haline göre oldukça büyük değişim gösterene saray günümüzde görenleri kendine hayran bırakıyor. Günümüzde müze olarak kullanılan saray içerisinde ünlü İranlı ressam Kemal-ül Mülk’ün tablolarını ve Nasrettin Şah döneminde kullanılan eşyaları görme şansına sahipsiniz.

Birçok eski eseri barındıran Gülistan Sarayı’nı haftanın her günü 09.00-18.00 saatleri arasında gezebilirsiniz.

4- Hâfıziye

Hâfıziye

İran’ın Şiraz bölgesinde bulunan Hafıziye, İranlı şair Hafız’ın  anısına yapılmış bir kabirdir.1773 yılında Zend Kerim Han’ın isteği üzerine inşa edilmiş olan yapı, şehrin popüler turistik noktalarından biridir.

Mimar Andre Godard tarafında 1930’larda tekrardan elden geçirilen bu yapı günümüzdeki haliyle oldukça ilgi çekiyor. Şairin şiirlerinin bir bölümünün kazındığı taşları yakından görmenizi ve Hafıziye’yi ziyaret etmenizi öneriyoruz. Kabir’i dilediğiniz her gün 08.00-22.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

5- Demavend Dağı

Demavend Dağı

İran’ın en yüksek doruğu olan Demavend Dağı, özellikle gezip görmeseniz bile yolunuz düşerse uğramanız gereken noktalardan biri. Tepesi her daim karlı olan bu dağ, şehirde spor aktivitelerinin ve dağ tırmanışlarının bir numaralı adresidir.

6- İmam Rıza Türbesi

İmam Rıza Türbesi

İran Meşhed’de bulunan türbe,Oniki İmam’ın sekizinci imamı olan İmam Rıza adına yapılmış bir türbedir. Alevi kaynaklarına göre zehirlenme sonucu hayatını kaybeden İmam Rıza’nın mezarının yıllar içerisinde birçok Şii ziyaret etmeye başlamıştır.

Bu ziyaretler sonucunda mezarın üstüne kubbe yapılmış, etrafı binalarla dolmaya başlamıştır. Her yıl yaklaşık 20 milyon kişi tarafından ziyaret edilen İmam Rıza Türnesi,İran turizmi için önemli noktalardan biridir.

7- Eram Garden

Eram Garden

İran’in Şiraz bölgesinde bulunan Eram Bahçeleri, 14. Yüzyılda yapılmıştır. Pers bahçe mimarisinin en güzel örneklerinden olan Eram, yıllar içerisinde değişikliklere uğramış ve alanı genişletilmiştir.

İçerisinde süs havuzu ve binlerce çiçeği barındıran bu bahçeler tarihi bir peyzaj bahçesi olarak halka açılmıştır. İçerisinde Qavam Evi’nin bulunduğu Evam Bahçeleri’ni dilediğiniz her gün 08.00-22.00 saatleri arasında gezebiliyorsunuz.

8- Nakş-ı Rüstem

Nakş-ı Rüstem

İran’ın Fars şehrinde bulunana Nakş-ı Rüstem, anıt mezarlardan oluşan arkeolojik bir sit alanıdır. Fars mitolojisinde yer alan Rüstem’in tasvir edildiği mezarlarda Akameniş kralı ve I.Darius’a ait mezarlar da bulunmaktadır.

İran’ın 12 kilometre batısında bulunana Nakş-ı Rüstem’i dilediğiniz her gün 08.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz.

9- Kerim Han Kalesi

Kerim Han Kalesi

İran’ın en önemli tarihi noktalarından olan Kerim Han Kalesi, Zend Hanedanlığı döneminde,1766 yılında inşa edilmiştir.

Şiraz’da bulunan sarayın girişinde ‘’Şiraz’a gelen bir gezgin, uzun süre Kerim Han sarayının endamını övmekten geri duramayacaktır ‘’ yazmaktadır. Bu cümleden anlayabileceğiniz gibi saray estetik açıdan görkemli olması amaçlanarak yapılmıştır.

Yuvarlak hatlarıyla dikkat çeken han, iç mekân süslemeleri, işlemeleri ve bahçesiyle dikkat çekiyor.

10- Vank Katedrali

Vank Katedrali

16.yüzyılın sonunda Şah I. Abbas döneminde inşa edilen Vank Katedrali, göç eden ermeni halkı için yapılmıştır. Ermeni Apostolik Kilisesi’ne bağlı olan katedral içerisinde tarihi bir matbaa makinesi ve İran’da basılan ilk kitap bulunmaktadır.

Kutsal eserlerin yer aldığı bu katedralin iç mimarisi oldukça etkileyici duvar resimleriyle süslenmiştir. Cennet, Cehennem ve Dünya tasvirleriyle dikkat çeken yapıyı İran’a gittiğinizde ziyaret etmenizi öneriyoruz.

11- Vekil Camii

Vekil Camii

Şiraz’da bulunana Vekil CamiiZend Hanedanlığı döneminde yapılmış görkemli yapılardan biridir.19.yüzyılda tekrardan restore edilmiş olan yapı, 1751-1773 yılları arasında inşa edilmiştir. Aktif olarak hala kullanılan camii etkileyici iç dizaynıyla şehir halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilen noktalar arasında yer alıyor.

12- Amir Chakhmaq Kervansarayı

Amir Chakhmaq Kervansarayı

İran’ın en büyük yapılarından biri olan Amir Chakhmaq Kervansarayı, 15.yüzyılda inşa edilmiştir. Yıllar içerisinde bazı eklemeler ve modernleştirme çalışmaları yapılan kervansaray, kubbe şeklindeki girintileri ve iki adet minareye sahiptir. Bu girintilerin içerisine koyulan renkli ışıklandırmalar sayesinde akşam vakti kervansaray ışıl ışıl bir görünüme kavuşmaktadır.

Kervansaray ve önünde bulunan meydan her yıl birçok törene ve etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Kervansarayı dilediğiniz her gün ziyaret edebilisiniz.

13- Taht-ı Süleyman

Taht-ı Süleyman

Sasaniler döneminden kalan antik bir kent olan Taht-ı Süleyman, yıllar boyunca ilk önce Zerdüştlere sonrasında Müslümanlara ev sahipliği yapan tarihi bir noktadır.

UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen bu kentte Hz. Süleyman’ın tahtının olduğuna inanılır. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda böyle bir kalıntıya rastlanamamıştır.

Buna rağmen ismi Taht-ı Süleyman olarak kalan bölgede Fars topluluklarının inanışlarını yansıtan birçok farklı yapıyı görme şansına sahipsiniz. Sit alanını dilediğiniz her gün 08.00-19.00 saatleri arasında gezebiliyorsunuz.

14- Pars Müzesi

Pars Müzesi

İran’ın ilk müzelerinden biri olan Pars Müzesi’nin hikâyesi oldukça farklıdır.1936 yılında pavyon olarak kullanılan yapı müzeye çevrilmiştir ve sonrasında resmi törenlere ve etkinliklere ev sahipliği yapmıştır.

Ünlü Fars sanatçılarının eserlerine ev sahipliği yapan Pars Müzesi’ni, haftanın her günü 08.00-13.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

15- Tahran Çağdaş Sanat Müzesi

Tahran Çağdaş Sanat Müzesi

Tahran’da 1977 yılında kurulmuş olan Tahran Çağdaş Sanat Müzesi, ülkenin en önemli koleksiyonlarına ev sahipliği yapmaktadır.

İran kraliçesi Farah Pehlevi’nin isteği ve girişimiyle hayata geçirilmiş olan sanat müzesi içerisinde İranlı sanatçıların eserleri sergilenmektedir. Eserleri bulunan sanatçılar arasında; Jackson Pollock, Francis Bacon, Andy Warhol, Edvard Munch bulunmaktadır.

Yaklaşık 4000 esere ev sahipliği yapan müzede büyük çoğunluğu tablolar oluşturulurken geri kalanını heykeller ve fotoğraflar oluşturmaktadır. Müzeyi cumartesi günleri dışında 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

16- Nasır el-Mülk Camii

Nasır el-Mülk Camii

Ünü İran’ı aşıp tüm dünyaya yayılmış olan nasır El-Mülk Cami, ‘’Renklerin Camisi’’ olarak da biliniyor. Günün ilk ışıklarıyla beraber renklere bürünen caminin inşası 12 yıl sürmüştür.

1888 yılında inşası tamamlanan yapı özellikle iç mekân görüntüsüyle dikkat çekiyor. Vitray camları ve işlemeleriyle muhteşem bir görünüme sahip olan cami turistlerin uğrak noktalarından biridir.

Muhteşem fotoğraflar elde edebileceğiniz camiyi Şiraz’da haftanın her günü 07.30-19.30 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz.

**İran’ın gezilecek yerlerinden en çok hangisini beğendiniz? Düşüncelerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin