Haskovo’da Gezilecek 11 Yer | Detaylı Anlatım

Bulgaristan’ın Meriç Vadisi’nde uzanan küçük kenti Haskovo, farklı etnik kökenlerin bir arada güzelleştiği şehirlerden. Gezilecek yerleri de bir hayli fazla..

Turizm açısından kapalı bir şehir olan Haskovo gezilecek yerler listesiyle sınırlı bir seyahat sunsa da her dakikası keyifli geçecektir.

Konumu nedeniyle işlek bir karayolu trafiği bulanan şehir, doğa ve kültür miraslarını yeteri kadar iyi koruyamamış ve bu nedenle gezginlerin rotalarında sıklıkla yer almıyor. Yine de, Türkiye’den yaz aylarında memleketlerini görmeye giden çok fazla göçmeni ağırlıyor.

#1 Haskovo Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Bukelon Kalesi

bukelon kalesi

Bizans döneminden kalan Bukelon Kalesi, X. yüzyılda yıkılmış. İki yüzyıl sonra kalıntılarının üstüne, daha detaylı ve birbirine bağlanan üç ayrı bölümden oluşan, yeni bir kale kurulmuş. Bu yeni kale, Bulgaristan topraklarında en iyi korunan ortaçağ kalesi kabul edildiği gibi kültür hazinesi de ilan edilmiş.

2- Meryem Ana Anıtı

meryem ana anıtı haskovo

Dünyadaki en yüksek Meryem Ana heykellerinden biri de Haskovo’da yer alan bu anıt. 2003 yılında yapılan 32 metre yüksekliğindeki anıt ülkenin en çekici turistik yerlerinden biri olarak görülüyor. Anıtın yer aldığı tepenin sunduğu manzara da bir o kadar güzel.

3- Eski Saat Kulesi

haskovo eski saat kalesi

Şehrin ekonomik kalkınmasının simgesi olarak inşa edilen Saat Kulesi, belediye tarafından 1913 yılında bilinmeyen bir sebepten dolayı yıkılmış. Ancak 2012 yılında, eski kulenin özüne bağlı kalarak, yeniden inşa edilmiş. 23 metre boyundaki kulenin çanı Londra’daki Big Ben çanını da üreten dökümhanede yapılmış. Bağışlarla yenilenen kule, şehirde görülmesi gereken yerlerden biri diyebiliriz.

4- Çan Kulesi

Meryem Ana Anıtı’nın yanına kurulan Çan Kulesi, muhteşem şehir manzarasıyla Balkan Yarımadası’nın enleri arasında yerini almış. Sekiz tane çanı bulunan kule hem yerel halkın hem de Haskovo konuklarının akınına uğruyor. Her gün ziyarete açık olan kulenin görkemine siz de yakından bakmayı unutmayın.

5- Kenana Park

kenana parkı

Şehrin en büyük parkı olan Kenana Park, çoğunlukla ormanlık bir arazi üzerine kurulmuş. Uzun bir yürüyüş yolunu saran onlarca ağaç türüyle göletin yanındaki restoranda dinlenebilirsiniz. Ayrıca park bünyesinde otel, yüzme havuzu, tiyatro ve spor tesisleri de yer alıyor. Parka her gün ve günün her saati gidebilirsiniz.

6- Dolmen

dolmen haskovo

Bulgaristan topraklarındaki anıt mezarların ilk örnekleri olan Dolmenlere genellikle dağlık bölgelerde rastlanıyor. Hlyabovo köyünün yakınlarındakiler ise bu mimari tarzın, günümüze ulaşmış en görkemli kalıntıları. Arkeolojik araştırmalar sonucunda bu eserlerin Erken Demir Çağı’na ait olduğu düşünülüyor.

Mezarların oldukça gösterişli olması nedeniyle döneminin önemli kişilerine ait olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu kişiler hakkında hiçbir bilgiye ulaşılamamış. Zamanda çok eskilere doğru bir yolculuk için Dolmenleri ziyaret edebilirsiniz.

7- Perperikon

Ülkenin en ünlü arkeolojik kazı mekânlarından bir diğeri olan Perperikon’da ilk yaşama dair izler, 6 bin yıl öncesine kadar gidiyormuş. Efsaneye göre Büyük İskender, dünyaya hükmedeceğini Perperikon’daki bir tapınakta öğrenmiş. Birçok din ve kültürün izini taşıyan antik kent, her yıl 22 Haziran arifesinde düzenlenen Perperikon Festivali’ne de ev sahipliği yapıyor.

8- Boyacıoğlu’nun Evi

boyacığlu haskovo

Mimariyi, resim sanatını ve hayal gücünü bir araya getiren güzel, dekoratif ve manzara tablolarıyla Boyacığolu’nun Evi, göz kamaştırıyor. 19.yy’ın ortalarında inşa edilen iki katlı ev, ahşap işlemeli tavanı ve karakteristik tasarımıyla da dikkat çekiyor. Günümüzde restoran olarak kullanılan bu şık evde güzel bir ziyafet çekebilirsiniz.

9- Haskovo İl Tarih Müzesi

haskovo il tarihi müzesi

Birçoğu hayli değerli olan 120.000’in üzerinde eser sergileyen İl Tarih Müzesi, tarih öncesi ve orta çağa kadarki döneme ait eşsiz koleksiyonlar içeriyor. Bakır kaplardan geleneksel giysilere, dokumalardan takılara ve halk sanatı eşyalarına kadar geniş bir etnografya koleksiyonu da görebiliyorsunuz.

10- Müze Merkezi

haskovo müze merkezi

2009 yılında kapılarını açan Müze Merkezi, Japonya’nın bağışları ile beraber Bulgar cumhurbaşkanı tarafından açılmış. Trakyalı sanatçıların eserlerinin sergilendiği ve savaş sahnelerinin tasvirlerinin yer aldığı müzede bölgenin geleneksel eşyalarını da görebiliyorsunuz. Sergilenen mücevherlerin dünya üzerinde işlenmiş en eski altın olduğu söyleniyor.

Müzeyi pazartesi günleri dışında yaz dönemi 9.00-18.00, kış dönemi 9.00-17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

11- Drama ve Kukla Tiyatrosu

haskova drama sanat müzesi

Drama ve Kukla Tiyatrosu, Bulgaristan’ın en güzel ve modern tiyatrolarından biri olarak gösterdiği şöhreti hak ediyor. Müze binası, 1926’da inşa edilmiş ve daha sonra 2004’te belediyeden gelen fonlarla tamamen yenilenmiş. Kentin kültürel hayatında merkezi bir rol oynayan bina, ziyaretçilerine iki salonda gösteriler sunuyor. Ayrıca 2006 yılından bu yana her yıl düzenlenen Tiyatro Festivali’ne de ev sahipliği yapıyor.

Komşu şehirlerimizden Haskovo’ya en uygun uçak biletleri için sizi sitemize bekliyoruz.

Haskovo gezilecek yerler ile ilgili önerilerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin