Bütün Detayları ile Gürcistan Gezi Rehberi

Gürcistan Gezi Rehberi

Gürcistan gezi rehberi yazımızda bu ülkeyi ziyaret etmeyi planlayanlara yol göstermeyi ve hiç aklında olmayanlara bu ülkeyi ziyaret etme fikrini kazandırmak adına detaylı bilgilere yer vermeyi planladık.

Ülkemizin kuzeydoğusunda bulunan ve ülkemize komşu ülkelerden biri olan Gürcistan, gerek doğa turizmi gerekse tarihi geçmişi ile son yıllarda turizmin gözde ülkelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar Avrupa’nın önemli şehirleri kadar büyük imkanlara sahip olmasa da ucuz olması ve insanlarının sıcakkanlı olması burayı çok cazip bir destinasyon haline getiriyor.

Gürcistan

Gürcistan Gezisi İçin Ön Hazırlık

Gürcistan gezisi yapmadan önce bir ön hazırlık yapmak sizin için faydalı olabilir. Ülkenin ekonomik durumu kültürü, dili gibi bilgiler sizin için hayati değerler taşıyor. Dilerseniz yazımızın detaylarına geçmeden önce bu bilgilere kısaca değinelim:

  • Gürcistan’ın kısa bir tarihine değinecek olursak ülkedeki yerleşimin Taş Devri’ne dayanmaktadır. Roma ve Bizans’ın hakimiyetinde olan Gürcistan toprakları Osmanlı devleti tarafından kuşatılmışsa da Çarlık Rusya’sının hakimiyeti altına girmiştir. 1921 yılında Sovyetler Birliği’ne katılan topraklar daha 1991 yılında Sovyetler’in dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan etmiştir.
  • Gürcistan’da yaklaşık olarak 4 milyon civarında insan yaşamaktadır ve ülkenin yüzölçümü 70 bin km²’dir.
  • Ülkede “Lari” para birimi kullanılıyor. Bu para birimi Türk Lirası karşısında 2018 yılının kasım ayı içinde yaklaşık 2 kat değerli. Yani 1 Lari kaç Lira diye merak edenler için Gürcistan’da karşılaştığınız fiyatları iki ile çarpmanız yeterli olacaktır. Değişken kur değerleri için ise burayı takip etmenizde fayda var.
  • Gürcistan’ın başkenti Tiflis ülkenin en gelişmiş ve en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri. Bir diğeri ise Batum. Yani Gürcistan’a gelirseniz özellikle bu iki şehri gezi listenize mutlaka dahil etmenizi öneriyoruz.
  • Gürcistanda Gürcüce konuşulmakta. Bu dil dünyanın en eski alfabelerinden biri ve okuması oldukça zor. Dilin bir özelliği ise alfabesi içinde “F” harfinin bulunmaması. Bu dildeki yazılar Latin alfabesi ile çok fazla benzerlik göstermediği için cep telefonunuza bir çeviri programı yüklemenizi veya yanınıza bir sözlük almanızı tavsiye ediyoruz.
  • Gürcistan’a girişte yanınızda ilaç kategorisindeki hiçbir şeyin girişine izin verilmiyor. Bu nedenle herhangi bir hapis ya da para cezasına çarptırılmamak için yanınızda hiçbir ilacın bulunmadığından emin olmanızı öneriyoruz. Ülke sınırları içinde Rusça da hayli fazla konuşulduğundan bu dili biliyorsanız kendinizi şanslı sayabilirsiniz.
  • Gideceğiniz yerin güvenli bir yer olmasını önemsiyorsanız Gürcistan sizin için iyi bir seçim olacaktır. Ülkede işlenen suçlara oldukça ağır cezalar uygulandığından suç oranı pek çok Avrupa ülkesine göre çok düşük düzeylerde bulunmaktadır.

Gürcistan’a Gitmek İçin Vize Gerekli mi?

Gürcistan Türk vatandaşlarının vizesiz gidebileceği ülkeler arasında bulunuyor. Bu da Türk gezginler için burayı zahmetsizce gidilebilecek yerlerden biri yapıyor. Ülkeye giriş için yanınızda süresi 10 yılı geçmemiş bir kimlik bulundurmanız ya da pasaportunuzu ibraz etmeniz ülkeye giriş için yeterli olacaktır. Tabi bu uygulama kısa süreli turistik gezilerde geçerli olup uzun süreli kalmalarda ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir.

Tiflis

Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri görünmediği için bu bölgelere giriş yapan ziyaretçilerin pasaportlarında buna dair mühür olması durumunda Gürcistan’da hapis ya da para cezası ile karşı karşıya kalma ihtimali bulunmaktadır. Bu önemli detayı da belirtmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Bu arada 30 bin Lari üzerinde para ile Gürcistan sınırından geçmek isteyen ziyaretçilerin üzerindeki meblağı gümrük görevlilerine önceden bilgi vermesi gerekmektedir. Aksi taktirde bu paraya el konma ihtimali bulunmaktadır.

Gürcistan’da Ucuz Konaklama Tavsiyeleri

Gürcistan’a gelenlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunan Tiflis ve Batum, ziyaretçilerine konaklama anlamında oldukça geniş seçenekler sunuyor. Bu iki şehirde pek çok otel seçeneğinden birinde çok konforlu ve uygun fiyatlı bir konaklama tecrübesi yaşayabilirsiniz. Dilerseniz bütçesi daha kısıtlı olan ziyaretçilerin yaptığı gibi yurtlara benzer ranzaların dizili olduğu çok kişilik odaların bulunduğu hostelleri tercih ederek çok daha ucuza konaklama ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Eğer biraz araştırırsanız Türkler tarafından işletilen ya da Türklerin çoğunlukla konaklamak için tercih ettiği konaklama seçeneklerine de ulaşabilirsiniz.

Batum şehrindeki konaklama ile ilgili detaylar ve otel tavsiyelerimiz için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz: 

Gürcistan’a Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Eğer bir Gürcistan gezi rehberi hazırlıyorsak bu yazıda illa ki Gürcistan’da görülmesi gereken yerlere yer vermemiz gerektiğini düşündük.

Gürcistan’ın gezilecek yerler bakımından en zengin şehri başkent Tiflis. Şehrin tarihine tanıklık etmek isterseniz Sülfür Hamamları’nı, Tiflis Metrosu’nu, Narikala Kalesi’ni mutlaka listenize dahil etmelisiniz. Tiflis’in eski ve yeni halini birbirine bağlayan Barış Köprüsü de görenleri kendisine hayran bırakan duraklar arasında bulunuyor. Tiflis’in görülmesi gereken durakları ile ilgili detaylar için detaylı Tiflis gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.

Deda Heykeli

Gürcistan’ın bir diğer gözde durağı olan Batum da turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Batum’da bulunan Astronomik SaatAlfabe Kulesi ve Medea Heykeli en beğenilen duraklar arasında bulunuyor. Alışveriş yapmak ve keyifli vakit geçirmek için ise Piazza Meydanı mutlaka ziyaret edilmeli.  Batum Botanik Parkı da görülmesi gereken gözde yerler arasında bulunuyor. Batum ile ilgili daha fazla yer hakkında bilgi için Batum gezilecek yerler sayfamızı ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Medea Heykeli

Bahsettiğimiz bu iki şehir dışında dünyanın en eski şehirlerinden Kutaisi’yi, Kazbek Dağı’nı, Zugdidi bölgesinde bulunan Dadiani Sarayı’nı, Krubera Mağarası’nı, Tusheti Ulusal Parkı’nı da ziyaret edebilirsiniz. Fantastik bir yer altı tapınağı olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Vardzi’a’yı da Gürcistan gezilecek yerler listenize mutlaka dahil etmeniz gerektiğini de belirtelim.

Gürcistan’da Ulaşım Tüyoları

Gürcistan içindeki ulaşım konusu sizin sinirlerinizi biraz yıpratabilir. Özellikle taksiyi kullanacaksanız burada taksimetre kültürünün pek yaygın olmadığını bilmenizde fayda var. Bu nedenle taksiye binmeden önce fiyat konusunu netleştirmenizi öneriyoruz. Dilerseniz taksici ile anlaşarak bulunduğunu şehir içindeki turunuzu taksi ile de gerçekleştirebilirsiniz.

Taksi dışında ülke içinde en kullanılan ulaşım seçenekleri arasında maşrutka isimli ülkemizdeki dolmuşlara benzeyen araçlar geliyor. Bu araçlar konfor konusunda kullananları memnun etmese de ekonomik bir ulaşım seçeneği arayanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun dışında dolmuş ve tren seçenekleri de ulaşım konusunda aklınızda bulunabilir.

Gürcistan’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Gürcistan yeme içme konusunda ülkemizle benzerlik gösteriyor. Bu nedenle bu ülkede yiyecek içecek konusunda Türk ziyaretçilerin pek yabancılık çekmeyeceğini söyleyebiliriz. Hazırladığımız Gürcistan gezi rehberi içinde sizin için ülkede en çok tüketilen yiyecekleri listeledik:

Bizden biri olan pideye hayli benzeyen haçapuri mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor. Tatmadan dönülmemesi gereken diğer lezzetleri ise cevizli sucuğumuza benzeyen churchkhela, mantının Gürcü versiyonu hinkel ya da hingel, pirinç ve et ile yapılan harço çorbası olarak sıralayabiliriz. Ve tabi içecek olarak Gürcü şarapları ile muhteşem lezzeti ile limonatayı da mutlaka listenize dahil etmelisiniz.

Haçapuri

Detaylar için aşağıdaki linkleri incelemenizi öneriyoruz:

Gürcistan’a Ne Zaman Gitmeli?

Gürcistan ülkemize olan yakınlığı sayesinde benzer iklim özelliklerini taşıyor. Bu nedenle ülkeyi ziyaret etmek için hem sıcaklardan korunmak hem de yağmura yakalanmamak isterseniz ilkbahar ya da sonbahar ayları çok mantıklı olacaktır. Tabi Batum’da bir deniz keyfi yapmak isterseniz bunun için yaz mevsimi daha uygun bir seçim. Bu arada Batum ve Tiflis ülkenin en dolu şehirleri ve bu şehirleri ne zaman ziyaret ederseniz keyif alacağınızı söyleyebiliriz. Siz gene de çantanıza her hava şartına uygun bir şeyler bulundurmanızda fayda var.

Gürcistan’a Nasıl Gidilir?

Gürcistan gezi rehberi içindeki en önemli kısımlarından biri de kuşkusuz bu ülkeye nasıl gidebileceğiniz. Gürcistan’a gitmek için hava yolu firmalarının düzenlediği seferleri değerlendirerek kolay bir şekilde ülkeye giriş yapabilirsiniz. Üstelik biletbayi’nin Tiflis uçak bileti seçenekleri ile yolculuğunuzu çok uygun fiyatlara getirebilirsiniz.

Dilerseniz ülkemizin çeşitli bölgelerinden Tiflis veya Batum’a düzenlenen otobüs seferleri ile de Gürcistan’a giriş yapabilir ve komşu ülkenin güzelliklerinden faydalanabilirsiniz.

Gürcistan gezi rehberi başlıklı yazımıza eklememizi istediğiniz noktalar veya bilgiler varsa bize yorum kısmından yazarak makalemizin çok daha zengin bir içerik olmasına katkıda bulunabilirsiniz. Son olarak bu ülkedeki özellikle Tiflis Batum için 2 veya 3 günlük bir plan yapmanızın yeterli olacağını belirtelim. Tabi dilerseniz hızlandırılmış bir günübirlik gezi ile de ziyaretini gerçekleştirebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin