Girit Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 11 Yer

Yunan adalarının en büyüğü Girit Adası, doğal konumu ve güzellikleri bir yana dünyaya çok değerli insanlar kazandırmış bir ada.

Girit gezilecek yerler yazımızda, kültürel zenginliği ve kusursuz deniziyle tatilcileri çeken adanın ilginç noktalarını derledik.

Edebiyatın önemli isimlerinden Halikarnas Balıkçısı(Cevat Şakir Kabaağaçlı) ve Nikos Kazancakis gibi yazarların memleketi bu Ege adası güzel sokakları, evleri, tarihi ve insanlarıyla bile sevilmeye, görülmeye değer. Bizden de çok şey bulacağınız ada, yollarında dolaştığınızda tanıdık sesler duyacağınız bir yer.

#1 Girit Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Kandiye (Heraklion)

Heraklion

Eski bir liman şehri olan Kandiye-diğer adıyla Heraklion- adanın yönetim ve şehir merkezi diyebiliriz. Turizm açısından da en popüler yer olan Kandiye’de adanın kültürüne, tarihine ve sosyal hayatına dair çok fazla yer bulabilirsiniz.

Nobel ödülünü alamamasına rağmen ithaf edilecek kadar büyük bir yazar olan Nikos Kazancakis de bu şehirde doğmuş. Öldükten sonra da şehir surlarından birinin altına gömülmüş. Eğer yazarın herhangi bir eserinin okuduysanız, şehir size daha da anlamlı gelecek.

2- Venedik Kalesi

Venedik Kalesi

Akdeniz’den gelen saldırıları önlemek amacıyla Venedikliler tarafından inşa edilen kale, önce gözlem kulesi olarak kullanılmış ve sonrasında genişletilerek kale görevi görmeye başlamış. Kalenin neredeyse tüm bölümleri günümüze ulaşmış ve ziyarete açık.

Osmanlı tarafından 24 yılda fethedilen kaleyi görmek isterseniz çok az bir ücret karşılığında gezebiliyorsunuz. Venedik Kalesi, kış aylarında 8.30-15.00, yaz aylarında 8.30-19.00 arası keşfedilebilir.

3- Heraklion Arkeoloji Müzesi

Heraklion Arkeoloji Müzesi

Tüm Yunan adaları arkeolojik açıdan hayli zenginler. Kandiye’deki arkeoloji müzesi, dünya sanat tarihine yön vermiş pek çok eseri sergiliyor. Boğa heykeli, yılanlı tanrıça gibi Helenistik dönemin öne çıkan eserleri, müze koleksiyonunda en çok ilgi görenler arasında. Ziyaret etmek için haftanın her günü 8.00-20.00 arasını seçebilirsiniz.

4- Aslanlı Meydan (Çeşme Meydanı)

Lion Square

Aslan figürleriyle süslenmiş bir çeşmenin yer aldığı meydan, Kandiye’de her zaman kalabalık olan yerlerden biri. İnsanların genellikle buluşma noktası olarak belirledikleri Aslanlı Meydan, Yunanistan lezzetlerini deneyebileceğiniz onlarca restoran ve kafeyle de dolu. Meydanı, ada turunuzun dinlenme noktası olarak belirleyebilirsiniz.

5- Aziz Minas Katedrali

Aziz Minas Katedrali

Almanya’ya karşı ada halkını koruyan Minas adına yapılan katedral, adanın en güzel ibadet yerlerinden biri sayılıyor. Tavanındaki işlemeler için bile görülmeye değer Kandiye’deki katedrali listenize eklemek isteyebilirsiniz.

6- Tarih Müzesi

Tarih Müzesi

Osmanlı dönemine dair belgelerinde sergilendiği müze, Girit adasının tüm tarihini aydınlatıyor. Kandiye’de yer alan müze oldukça geniş bir arşive sahip. Bölgeye ait seramikleri, el yazmalarını, madeni paraları ve gündelik eşyaları da görebilirsiniz.

Hem daimi hem geçici sergilerinde olduğu müzenin sergileri hakkında detaylı bilgiyi buradan öğrenebilirsiniz. Tarih müzesi yaz dönemi 9.00-17.00, kış dönemi ise 9.00-15.30 arası ziyaret edilebiliyor.

7- Knossos

Knossos

Kandiye’de biraz uzak bir mesafede yer alan tarihi antik şehir Knossos, eski çağlarda Minos Uygarlığı’na ev sahipliği yapıyormuş. Ayakta kalan muhteşem yapılardan biri olan Knossos Sarayı da döneminin gözde yerleşim yeri olduğunu kanıtlıyor. Diğer tarihi yerlere göre biraz daha pahalı bir giriş ücreti olsa da tarihe ilginiz varsa mutlaka görmelisiniz. Üstelik bu tarihi sarayı, her gün 8.00-15.00 arası gezebilirsiniz.

8- Resmo

Resmo

Geçmişi 11. yy’a kadar uzanan liman şehri Resmo şehrinin sokaklarında çevrenizi, Rönesans mimari tarzına sahip evler sarıyor. Ayrıca Türk etkilerini de hissedeceğiniz pek çok yer göreceksiniz. Şehirde yer alan Resmo Kalesi ve Arkadi Kutsal Manastırı’nı da ziyaret etmeyi unutmayın.

9- Balos Plajı

Balos

Dünyanın en güzel adalarından biri olan Girit, birbirinden güzel kumsallarıyla da turistlerin akınına uğruyor. Bunlardan en ünlüsü sayılmasa da Balos Paljı, masmavi ve temiz sularıyla doyasıya yüzebileceğiniz bir denize sahip. Endemik ve nadir bitkilere de ev sahipliği yapan plaja gitmenin en kolay yolu şehirden kalkan feribotlarla gitmek olacaktır.

10- Hanya (Hania)

Hania

Eskiden Türklerin yaşadığı Hanya, adanın en eski başkenti. Eski liman boyunca dizili restoran, barlar ve diğer eğlence mekânlarıyla her zaman hareketli bir şehir. Ayrıca Hanya’da alışveriş yapabileceğiniz pek çok yer de bulabilirsiniz. “Görürsün Hanya’yı, Konya’yı” sözündeki Hanya’yı görmek için Girit adasının en ucundaki bu şehre uğrayın.

11- Dikteon Mağarası

Dikteon Mağarası

Yunan tanrısı Zeus’un doğduğu yer olduğuna inanılan Dikteon Mağarası, Kandiye’ye 50 km uzaklıkta bulunuyor. İçi oldukça geniş ve çevrenizi sarkıtlar, dikitler sarıyor. Mağaraya özel aracınız ya da otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

*Ege Denizi’ndeki komşumuz Girit adasına en uygun uçak biletlerini öğrenmek ister misiniz? Ne kadar erken, o kadar iyi diyorsanız; güzel bir bahar tatili için hazırlıklara başlayın.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin