Ljubljana Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 13 Yer

Ljubljana hakkında hiçbir şey duymamışsanız bu yazımızın sonunda Slovenya’ya gitmek için güzel nedenleriniz olacak.

Deprem kalıntılarının üzerine inşa edilen yapılar özenli çalışmalarla ülkeye kazandırıldı. Yeşil dostu kente, Ljubljana gezilecek yerler listemiz ile yakından bakacağız.

İtalyan etkili mimarisi ile bilinen Ljubljana, birçok güzelliğini depreme borçlu. 1895’te meydana gelen deprem şehirde yıkıma neden olmuştu.

#1 Ljubljana Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Preseren Meydanı

preseren square

Şehrin buluşma ve kutlama alanıdır. Ljubljana’da bir olay yaşanıyorsa çıkış noktası veya yankı bulduğu yer muhtemelen burasıdır. Mevcut zengin görünümünü 1895 depreminden sonra kazanmış. Meydandan geçerek Orta Çağ evlerine, barok tarzı kiliselere ulaşabilirsiniz.

2- Üçlü Köprü

triple bridge ljubljana

Taş korkuluklarla ve fenerlerle bezeli dikkat çekici bir köprüdür. 1842’ye kadar uzanan geçmişiyle şehrin en saygın mimari yapıları arasında olduğunu söyleyebiliriz. Nehir kenarındaki teraslarda vakit geçirmeyi düşünebilirsiniz.

3- Ljubljana Kalesi

ljubljana castle

Ljubljana’nın meydanlarından yukarıya baktığınızda kalenin yüksekliği sizi şaşırtacaktır. Yürüyerek de gidebilirsiniz ancak tren, füniküler ve demir yolu seçenekleriniz de var.

Askeri amaçları için yapılan kale, Osmanlı kuvvetlerine karşı iyice silahlandırılmıştı. Günümüzde ise ana avluda kafe, gece kulübü, galeri ve restoran bulunuyor. Ljubljana’ya yukarıdan bakmak için gözetleme kulesine tırmanmak isterseniz küçük bir ücret ödemek zorundasınız. Bu ücrete “Time Machine” turu da dahil.

4- Ejderha Köprüsü

ljubljana dragon bridge

Bu köprünün her köşesinde nöbet tutan ejderhalar var. Zamanla şehrin sembolü olmuşlar. Viyana‘daki A.M. Beschorner fabrikasında bakır ustası Jurij Zaninovic’in elinden çıkan ejderhalar o kadar gerçekçi ki, eskiden burada ejderhaların yaşadığına dair türlü hikâyeler çıkmış. Köprüye gelecek olursak, 1901’de açılan köprü Art Nouveau’nun bir dalı olan Viyana Secessionist tarzındadır. O dönemde Avrupa’daki ilk betonarme köprülerden biri olarak bilinir ve teknik açıdan başarılı gösterilir.

5- Tivoli Park

tivoli park

Ljubljana’nın sadece birkaç sokağında, iki kilometreyi aşan yeşil parklar görebilirsiniz. Zarif bahçeler 1813 yılında yapılmaya başlanmış ve Roznik Tepesi’ne kadar uzanır. Tivoli Park ise botanik bahçesi işletmesi tarafından yönetiliyor ve tropikal bir sera barındırıyor. Göletin yanında bulunan park, neoklasik kalesi ile de turistlerin aklını çeliyor.

6- Ljubljana Katedrali

ljubljana cathedral

Anıt özelliği de gösteren katedral 13. yüzyıldan beri yangın, savaş gibi nedenlerden dolayı birkaç kez şekil değiştirmiştir. Şu anda mevcut barok tasarım 18. yüzyılın başından beri ayakta kalmış. Birkaç İtalyan barok ustasının sanatsal işlemeleri binanın ruhunun ana damarlarını oluşturuyor. İç mekan freskoları, resimleri ve heykelleri Francesco Robba, Groppelli kardeşler, Angelo Putti ve Giulio Quaglio tarafından yapılmış.

7- Franciscan Anıtı Kilisesi

franciscan church

17. yüzyılın ortalarından itibaren erken barok tarzı görüntüsüyle Preseren Meydanı’nda duruyor. Cephe, Franciscan düzeni için anlam taşıyan pastel kırmızısı ile boyanmış. Meydan çevresinde görülmesi gereken yerlerden biridir.

Deprem sonrası çatlaklar oluşsa da iç dekorasyon en iyi şekilde yapılmış. Kiliseye bazı dönemler eklemeler olmuş ve günümüzde de küçük dokunuşlar uygulanıyor.

8- Slovenya Ulusal Galerisi

Slovenya Ulusal Galerisi

Tivoli Parkı’nın önü, Orta Çağ’dan 1900’lü yıllara uzanan eserler sergileyen Slovenya’nın önde gelen tarihi müzelerinden biridir.

19. yüzyılın sonlarında, 90’lı yılların başında ve 2001’de modern uzantılar eklenmiş. Burada, gotik sanatından tutun da, İtalyan barok ressamlarının ve heykeltıraşların eserlerine kadar 600’dan fazla eser sergileniyor.

9- Metelkova Mesto

Metelkova Mesto

Neredeyse her duvarın grafiti ve yaratıcı resimler ile kaplı olduğu sanatsal bir yerdir. Gün boyunca güzel fotoğraflar çekmek için buraya gelebilirsiniz. Karanlık çöktükten sonra barlar, kulüpler, DJ performansları oluyor. Yaz aylarında açıkhava konserlerini de yakalayabilirsiniz.

10- Slovenya Ulusal Müzesi

slovenya ulusal muzesi

Slovenya’nın tarihine ve kültürüne ayrılmış olan bu müze, Ljubljana’daki iki bina üzerine kurulmuştur. Ülkenin geçmişine yönelik çok önemli kalıntılara sahiptir. En merak edilen kalıntı, üzerine yazıt işlenen 200 taştır. Modellemeler, animasyonlar, film gösterimleri gibi şeylerle de müze içeriği desteklenmiş.

11- Cumhuriyet Meydanı

Ljubljana gezilecek yerler

Komünist döneminin meydanından, Preseren Meydanı’nın görkemli mimarisini beklemeyin. 1960’lı yıllarda kentin modernleşmesiyle beraber biraz hareketlenme yaşadı.

Bu süre zarfında ulusal müzedeki Roma eserlerinin çoğu, meydanda yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkmış. Slovenya’daki önemli sayılabilecek etkinliklere de gelecek yıllarda ev sahipliği yaptı.

12- Ulusal Çağdaş Tarih Müzesi

Ulusal Çağdaş Tarih Müzesi

Slovenya’nın 20. yüzyılda yaşadığı hemen hemen her şey bu müzenin konusu. Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı, Sloven Bağımsızlığı gibi tarihsel olaylar müzede açıkça anlatılıyor. Üniformalar, kostümler, otantik eserler, fotoğraflar, eşyalar ve belgelerle anlatım zenginleştirilmiş.

13- Kongre Meydanı

congress square ljubljana

Sloven tarihinin önemli olaylarının bazıları Kongre Meydanı’nda gerçekleşti. Josip Broz Tito’nun 1945’te üniversite binasının balkonundan halka seslenişi, AvusturyaMacaristan’dan ayrılışın ilanı, ilk serbest protesto burada oldu.

14- Robba Çeşmesi

Robba Fountain

Ljubljana’nın imzası olan Robba Çeşmesi’nin orjinal kopyası belediye sarayının önünde bulunuyor. Heykelin orjinali güvenlik nedenleriyle ulusal galeriye kaldırılmış. Francesco Robba’nın yaptığı çeşmede üç erkeğin sürahiden su döktüğünü görüyoruz.

*Ljubljana’da Slovenya’ya dair çok detaylı keşifler yapabileceğiniz yer var. Müzeler, açık alanlar, tarihi binalar tatiliniz için verimli olacaktır. Misafirperver halk ile de iyi ilişkiler kurarsanız her zaman yardım alabilirsiniz. Avrupa’ya doğru bir seyahat düşünceniz varsa bu şehri de seçenekleriniz arasına almanızı tavsiye ediyoruz. Sitemiz üzerinde 7×24 en hesaplı Ljubljana uçak bileti temin edebilirsiniz.

Ljubljana gezilecek yerler yazımız ile ilgili fikirlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin