Giresun’un Tarihi Yerleri | 11 Tarihi Yer

Giresun, tarih boyunca Karadeniz’in birçok devletin ilgisini çeken bir yer olmuştur. Giresun’un tarihi yerleri listemizde bu toplulukların bıraktığı tarihi mirasları listeledik;

Giresun tarihi hakkında; Giresun’da ilk yerleşimin kimler tarafından gerçekleştiği tam olarak bilinmese de şehirde Driller, Halibler, Gaskalar, İskitler, Kimmerler, Amazonlar, Bulgar Türkleri ve Oğuz Türkleri gibi pek çok farklı topluluğun bölgede hakimiyet kurduğu bilinmektedir.

İlk olarak “Kerasus” olarak bilinen şehir, 1461 senesinde Osmanlılar’ın Trabzon’u fethiyle birlikte Osmanlı topraklarına dahil olmuş ve bu tarihten itibaren Giresun ismiyle anılmaya başlanmıştır. Bölgedeki ilk Türk hakimiyeti ise daha eskilere, MÖ 7. yüzyılda Sakaların bölgede hakimiyet kurmasıyla gerçekleşmiştir.

Osmanlı döneminde Trabzon’a bağlı bir bucak olan Giresun, Cumhuriyet’in ilanının ardından 1923 senesinde il olmuştur.

Giresun’un en ünlüleri; Giresun’da başta Giresun Kalesi olmak üzere birçok kale bulunuyor. Deniz kenarında olması nedeniyle denizden gelebilecek tehlikelere karşı inşa edilmiş olan kaleler, Giresun’daki en önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

Giresun gezi tavsiyesi; Eğer görmek istediğiniz yerler sadece Giresun’un tarihi yerleri ise bunun için bir günlük bir plan yeterli olacaktır. Tabi bizim önerimiz ise Giresun’un doğal güzelliklerini ve yaylalarını da görmeniz yönünde olacaktır. Bunun için ise daha uzun soluklu bir Giresun gezi planı yapmanız gerekiyor.

Şehir, sakin bir yapıya sahip olduğu için hareketli bir yer hayal etmeyin. Beklentiniz çok fazla olursa gezinizden pek fazla tat almayabilirsiniz. Gezi esnasında Giresun’un yöresel lezzetleri ile muhteşem bir lezzet şölenine de kendinizi hazırlamalısınız.

Müzekart; Giresun’da Müzekart kullanmanız gereken herhangi bir nokta bulunmadığı için satın almanız gerekmiyor. Tabi rotanızda farklı noktalar da yer alıyorsa Müzekart’ı o zaman düşünebilirsiniz. Çünkü Müzekart, Türkiye’nin birçok noktasındaki çok önemli tarihi ve turistik yerlere ek ücret ödemeden giriş yapmanıza olanak tanımaktadır.

Kaleler

1. Tirebolu Kalesi

tirebolu kalesi'nden manzara

Burası neresi? MÖ 15. yüzyılda Bizans döneminde yapıldığı düşünülen Tirebolu Kalesi, adını üç şehir anlamına gelen Tripolis’ten almıştır ve bölgenin engebeli yapısına uygun bir şekilde inşa edilmiştir. Moloz taşlardan yığma Kalenin içerisinde Osmanlı dönemine ait birçok mezar taşları muhafaza edilmektedir. Ayrıca kale içerisinde Meryem Ana Kilisesi adında minik bir şapele ait kalıntılar da bulunmaktadır. Yüksek bir kaya üzerine inşa edilmiş kalenin manzarası görülmeye değer.

Neden gitmeliyim? Tirebolu Kalesi, küçük olmasına karşın düzenli bir kale ve Giresun’da görülmesi gereken önemli tarihi yerler arasında bulunuyor. Kaleden görünen manzara ise görülmeye değer. Kalenin bulunduğu noktada bir şeyler içebileceğiniz küçük bir yer de var..

  • Adres: Cintaşı Mahallesi, Amiral Şükrü Okan Cd. No:68, 28500 Tirebolu/Giresun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Eynesil Kalesi

Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Eynesil ilçe merkezine 2 km mesafede bulunan Eynesil Kalesi, deniz kenarında mavinin derinlerine doğru bakmaktadır. Kalenin tam olarak kim tarafından ve ne zaman yapıldığı konusunda net bilgi bulunmamaktadır. Buna karşın Romalılar döneminde yapılmış olabileceği düşünülmektedir. Kalede 2001 senesinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında bazı kısımları onarılmıştır.

Kale, orta kısmındaki bölme ile ikiye ayrılmaktadır ve iç kısmında su sarnıcı, kilise gibi yapıların bulunduğu belirtilmektedir ancak kiliseye dair herhangi bir kalıntı ne yazık ki günümüze kadar ulaşamamıştır. Kale, 1994 senesinde alınan karar ile korumaF altına alınmıştır. Kalenin özellikle gün batımındaki manzarası hayranlık uyandırmaktadır.

  • Adres: Boztepe, 28860 Eynesil/Giresun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Giresun Kalesi

giresun kalesi

Burası neresi? Giresun Kalesi, Giresun’un gezilecek turistik mekanları listesinin en başında yer almaktadır. Kale Pontos Kralı Mihridates’in oğlu Farnakes tarafından yaptırılmıştır. Kalenin yapım tarihine dair net bilgilere ulaşılamıyor olsa da geçmişinin MÖ 2. yüzyıla kadar uzandığı düşünülmektedir.

Neden gitmeliyim? Giresun Kalesi’nden günümüze kalıntıları dışında bir şey kalmamış olmasına rağmen gitmeye ve muhteşem Giresun manzarasını görmeye değer. Kalenin bulunduğu noktada bulunan ve milli mücadelenin önemli sembol isimlerinden biri olmuş Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı da

  • Adres: Kale Mah. , 28100 Merkez/Giresun Merkez/Giresun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Şebinkarahisar Kalesi

sebinkarahisar kalesi

Burası neresi? Kalenin kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmese de yapımının Roma öncesine ait olduğu söylentiler arasında yer alıyor. Kale, Hacı Kayası ismi verilen ve şehri çevreleyen, gözetmeye müsait bir noktada yapılmıştır. Sur duvarlarının çoğunun Mengücekler tarafından yeniden yapıldığı bilinmektedir. Osmanlı döneminde yenilenen kale, 1915 yılında gerçekleşen Ermeni ayaklanmasında büyük ölçüde zarar görmüştür.

Kalede iç ve dış kale olmak üzere iki kısım bulunmaktadır. Dış kale ve iç kale civarında yetmiş civarında ev olduğu ancak definecilerin istilası nedeniyle bu evlerin temeline kadar yok edildiği bilinmektedir. Kalenin yüksekliği 200 ile 450 metre arasında değişmektedir.

Neden gitmeliyim? Kaleye çıkmak ne kadar yorucu olsa da yorulduğunuza değecek. En tepesinde bulunan Atatürk heykeliyle dalgalanan Türk bayrağı şehrin en güzel manzarasına sahip. Kaleye çıkmanın ise çok fazla zorlayıcı olmaması burasını cazip bir rota haline getirmektedir.

  • Adres: Taş, Kale 1. Sk. No:5, 28400 Şebinkarahisar/Giresun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Manastırlar

5. Meryem Ana Manastırı

meryem ana kilisesi

Burası neresi? MS 2. yüzyılda Şebinkarahisar’da mağara içine inşa edilen Meryem Ana Kilisesi, şehirdeki en eski dini yapılardan biridir. Roma döneminde dini yasaklardan dolayı Hristiyan halk gizli yerlere ibadethaneler yapmış. Manastır, Şebinkarahisar merkezine 11 km mesafede bulunan Sarıyer Köyü’nde bulunmaktadır. Manastırın inşasında düzgün kesme taşlar kullanılmış olsa da rastgele moloz taşların kullanıldığı da görülmüştür.

İçerisinde su sarnıcı ve çeşmenin de bulunduğu manastır içinde 32 oda bulunmaktadır. Toplamda 4 kattan oluşan yapı; kilise, yatakhane, yemekhane gibi pek çok unsurun bir arada bulunduğu bir kompleks olarak planlanmış ve o şekilde kullanılmıştır. Yapının son katına kilise yerleştirilmiştir. Yapıda 2013 ve 2014 yıllarında restorasyon çalışmaları gerçekleştirilerek, sit alanı ilan edilmiş ve ziyarete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde sadece kalıntılarını görebileceğiniz kilise ise ayakta kalan kısımlarıyla bile tarihe tanıklık ettiğini gösteriyor.

  • Adres: Kayadibi, 28400 Sarıyer/Şebinkarahisar/Giresun
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

6. Giresun Müzesi

giresun müzesi

Burası neresi? Giresun’da yaşayan Rumlar mübadele döneminde şehri terk ettiklerinde, Gogora Kilisesi de kaderine terk edilmiş. Kilise, Aziz Nikola Kilisesi olarak da bilinmektedir. Kilise, 19. yüzyılın ortalarında inşa eidlmiştir ve 250 yıllık bir geçmişe sahiptir. 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar kilise olarak kullanılmıştır. 1948 senesinden itibaren yaklaşık 20 yıl boyunca hapishane olarak kullanıldıktan sonra boş kalan yapı, zaman içinde tahrip olmuş. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen kilise, 1988 yılında Giresun Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Arkeolojik eserlerin sergilendiği müze; Türkiye’de gezilecek tarihi yerler listesinde yer almaktadır. Müze içinde Eski Tunç Çağı’ndan Osmanlı, Bizans dönemine kadar geniş bir zaman dilimine ait çeşitli eserler görülebilmektedir. Özellikle de giysi, silah, eski para gibi nesneler sergilenmektedir.

  • Adres: Atatürk Bulvarı No:62/ Giresun
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.00
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Giresun Atatürk Evi Müzesi

Giresun Atatürk Evi

Burası neresi? 12 Eylül 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün o zamanlar ki adıyla; Karahisar-ı Şarki olarak bilinen Şebinkarahisar ilçesini ziyaret ettiği dönemde konakladığı evdir. İlçenin merkezinde bulunan ev sade bir görünüme sahiptir. İki katlı bir mimariye sahiptir. Binanın tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte 19. yüzyılın sonlarında inşa edildiği düşünülmektedir ve gerçek sahibinin Tüfekçizade Mustafa Ertem isimli bir zat olduğu bilinmektedir.

Bina Atatürk’ün ilçeyi ziyaret etmesinin 58. yıldönümü olan 11 Ekim 1982 tarihi itibariyle müze olarak ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır. Müze içerisinde Atatürk’ün kullandığı ve eski dönemlere ait birtakım eşyalar sergilenmektedir. Ev, Atatatürk’ün kaldığı dönemdeki gibi muhafaza edilmiştir. 500 kitaplık Atatürk Kütüphanesi ve Atatürk köşesi de görülmeye değer yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Bülbül Mahallesi, 28400 Şebinkarahisar/Giresun
  • Telefon: 0454 711 40 05
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
  • Giriş: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

8. Hacı Miktad Camii

hacı miktad camii
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Hacı Miktad Ağa tarafından yaptırıldığı bilinen caminin 1661 senesinde inşa edildiği düşünülmektedir. Caminin kitabesi incelendiğinde 1841 senesinde Hacı Çalık Kapu tarafından kapsamlı bir şekilde onarımdan geçtiği anlaşılmaktadır. 1889 senesinde ise mevcut caminin yerine yenisinin inşa edildiği belirtilmektedir. Dikdörtgen bir planla inşa edilmiştir. Cami son olarak 2011 senesinde restorasyondan geçmiştir.

  • Adres: Hacımiktat, Alpaslan Cd. No:2, 28200 Giresun Merkez/Giresun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Kapu Camii

kapu cami

Burası neresi? Kare planlı bir şekilde inşa edilmiş olan Kapu Cami, 1986 senesinde tescillenerek koruma altına alınmıştır. Tek kubbeye sahiptir ve yapımında kesme taş tercih edilmiştir. Caminin içindeki süsleme detaylarında 19. yüzyıl esintilerine rastlanmaktadır. Yapı ilk olarak 1593 senesinde ahşaptan Mutasarrıf Seyyid Mehmet Paşa’nın isteği üzerine inşa edilmiş ve çıkan bir yangının ardından çevresindeki yapılarla birlikte yanınca 1896 senesinde bugünkü haliyle yeniden yapılmıştır.

  • Adres: Kapu Kahve Mah. Fevzi Paşa Cad., Aksu, Giresun Merkez, Giresun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Kale Camii

kale camii
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? 1986 yılında tescillenen Kale Camii, kesme taştan inşa edilmiştir ve özellikle iç kısmında Barok mimari tarzının etkileri görülebilmektedir. Kare planlı ve tek kubbeli olarak tasarlanmıştır. Hacı Muhiddin Ağa’nın emriyle inşa edilmiş olan yapı, 1830 senesinde Dizdarzade Ematullah Hatun’un isteği üzerine yeniden inşa edilmiştir. Caminin bahçe duvarında bulunan çeşme de Dizdarzade Eşref Efendi’nin emriyle 1924 senesinde yapılmıştır.

  • Adres: Kale, Kazancılar Sk. No:46, 28100 Giresun Merkez/Giresun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Diğer Tarihi Yerler

11. Zeytinlik Mahallesi

zeytinlik mahallesi
Görsel Kaynak: trthaber.com

Burası neresi? Safranbolu ve Beypazarı gibi tarihi evlere sahip olması nedeniyle Giresun’un en önemli tarihi yerleri arasında bulunan Zeytinlik Mahallesi, sokakları arasında güzel kareler yakalayıp keyifli yürüyüşler yapabileceğiniz bir bölge. Mahalledeki evlerin çoğunluğu 19. yüzyılda inşa edilmiştir ve Avrupa‘ya fındık ithal eden gemilerin getirmiş olduğu malzemelerden yapılmıştır. Mahalle, Giresunlular tarafından Gogora Mahallesi olarak da adlandırılmaktadır. Evlerin inşasında mimaride kabul gören altın oranın uygulanmış olması da dikkat çeken özellikleri arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Marsilya kiremitleri ile meşhur olan Zeytinlik Mahallesi’ndeki evler, “üçüncü derece kentsel sit alanı” olarak ilan edilmiştir. Sahip olduğu kültürel ve tarihi özellikleri ile evlerin yakın zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de girmesi bekleniyor.

  • Adres: Çınarlar, 28100 Giresun Merkez/Giresun
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Giresun’un tarihi yerleri listemizde eksik olduğunu düşündüğünüz yerler varsa ya da yazımızla ilgili düşüncelerinizi paylaşmak isterseniz bize yorum kısmından yazabilirsiniz.

“Giresun’un Tarihi Yerleri | 11 Tarihi Yer” üzerine 4 yorum

    • Merhaba Aysel Hanım; yazılarımızı her geçen gün güncellemekteyiz. Önerinizi de yazımıza ekleyeceğiz. Teşekkür eder keyifli okumalar dilerim. 🙂

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin