Foça

Foça Gezilecek Yerler | En İyi Gezilecek 28 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Hakkında; Antalya‘dan başlayarak İzmir‘in orta noktalarına kadar gelen Foça, M.Ö. 9. yüzyıllara dayanan geçmişi ile İyonların Ege sahillerinde kurduğu 12 kentten biridir. İyonların en önemli yerleşim alanlarından biri olan bölge, elindeki deniz filosu gücü ve üstünlüğü ile Korsika Adası ve İspanya’nın doğu kıyıları üzerinde kendi kolonilerini kurmuşlardır. Tüm bunların sonucunda ise yükselme dönemine girmiştir. 13. yüzyılda Çakabey Bey tarafından alınıyor ardından 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet’in fetih etmesi sonucu Osmanlı Devleti egemenliği altına girmiştir.

Kaç Günde Gezilir; Foça’yı keşfetmek için 3 gününüzü ayırmanız gerekiyor.

Ziyaret İçin En İyi Zaman; Hem yaz hem de kış dönemlerinde tercih edilen nadir bölgelerden biri olan Foça; yaz aylarında denize girmek için kış aylarında ise şömine karşısında şarap atmosferini yaşamak için tercih ediliyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Adnan Menderes Havalimanı’ndan geçen İZBAN treni ile en yakın durak olan Hatundere’de inip, buaradan kalkan 744 numaralı otobüs ile Foça’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ne Yenir; Bir liman kenti olan Foça’da; Tekir, Çamur Barbunu, İri Kaya Barbunu, Ahtapot, Istakoz ve Midye gibi birbirinden lezzetli yemeklerden çok daha fazlasını öğrenmek için buyurun Foça’nın yöresel yemekleri yazımıza.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 27.58 TL

*Foça Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Simgesel Yerler

1-Eski Foça

Burası Neresi? Foça’nın merkezine Eski Foça denilmekte olup, tarihi atmosferini sonuna kadar hissedebileceğiniz sokakları bulunduğu yarımadaya boylu boyunca uzanmaktadır. Hangi sokağa saparsanız sapın hepsinin yolu denize çıkar.Müthiş bir şans bence. 🙂  Bölgenin çok büyük bir kısmı arkeolojik SİT alanı olarak koruma altına alındığı için herhangi bir yapının inşa edilmesi yasaktır. Bundandır ki tarihi görüntüsünü hala yansıtmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Antik Phokai Kenti üzerine kurulan Foça’nın her bir köşesi ayrı bir tarihi içeriyor. Kendi özgü kent motiflerine rastlayacağınız sokaklarda, taş evler sizi karşılıyor. Foça taşı olarak adlandırılan tüften oluşmuş taşlarla yapılan evlerin hepsi 19. yüzyıldan günümüze kadar ulaşabilmiş. Çoğundan fazlası kaleden sökülen taşlarla inşa edilmiş. Bu evlerin bazısı butik otel ve pansiyon olarak günümüzde hizmet vermektedir.

Bölge halkının küçük deniz olarak isim verdiği koyda, balıkçı tekneleri inci gibi yan yana sıralı bir şekilde durmaktadır. Balıkçılık önemli bir geçim kaynağı hala devam ediyor olup, kordon boyu balık restoranları ve bunların yanı sıra dondurmacı, kafeler yer alıyor.

Eski Foça’yı keşfetmek istiyorsanız,  Foça Kent Konseyi Turizm Meclisi tarafından hazırlanan dört yürüyüş rotasından işe başlamanız gerekiyor. Burada sırasıyla; İyon, Rum ve Osmanlı Dönemleri’ni yansıtan kalıntıları göreceksiniz.

Kaçırmayın! Anadolu’daki en eski tanrıça olan Kybele’nin ismini taşıyan Kybele Yolu rotasında; Sur Kalıntıları, 1 Nolu Hamam, Hafız Süleyman Mescidi, Cumhuriyet Çeşmesi, 2 Nolu Hamam, Fatih Camii, Ağalar Konağı, Denizciliği Sevdirme Müzesi, Kybele Gemisi, Beş Kapılar, Surlar, Kybele Açık Hava Tapınağı, Tuz Depoları, Athena Tapınağı ve Kayalar Cami yer alıyor.

Heredet Yolu rotamızda;  Sur Yatakları, Antik Tiyatro, Yel Değirmenleri, Kybele Tapınım Yeri, Arkaik dönemdeki sur yatakları olan Tiyatro Tepe, Hilmi Dağı, Maltepe Tümülüsü, Heredot Duvarı, Osmanlı Mezarlığı, Antik su kuyusu ve su kemerleri göreceksiniz. Adını İyonyalı heykeltıraş olan Theodoros’tan almış olan Theodoros Yolu rotasında; restorasyonla günümüze kazandırılmış Foça evlerine rastlayacaksınız.

Bundan tam beş bin yıl önceki ilk yerleşimin olduğu Megaron Yolu’nda; taş evler, değirmenler, nekropol alanı, su kanalları, Dış Kale, Şeytan Hamamı, Kule Ev, Demirci Atölyesi’ni keşfedebilirsiniz.

2-Foça Limanı

Burası Neresi? Eski bir tarihe sahip olan Foça Limanı, tam üzerinde konumlanan kalenin burunla ikiye ayrılıyor. Kuzey bölümündeki yere Küçükdeniz, güneyindeki bölüme ise Büyükdeniz isimleri verilmiştir. Küçükdeniz’de daha çok balıkçı tekneleri yer alıyor. Akşam vakitlerinde yürüyüş yapmak ve manzaranın tadını çıkarmak için oldukça uygundur. Büyükdeniz’de ise Foça Belediyesi tarafından işletilen Fok Marina yer alıyor. Son derece korunaklı olan marina, teknelerin park alanı olarak kullanılmaktadır.

-Plajlar

3-Sazlıca Plajı

Burası Neresi? Foça sınırlarında yer alan Sazlıca, Yeni ve Eski Foça arasında konumlanıyor. Sazlıca Koyu’ndaki plajlar, Foça’da girilebilecek en iyi yerler arasında yer alıyor diyebilirim. Koy üzerinde küçüklü büyüklü plajların kumsalları kum ve çakıl taşlarının karışımından oluşuyor. Denizi ise son derece berrak olup tabanında büyük taşlar bulunuyor. Hem taşlardan hem de bolca deniz kestanesinden dolayı yanınızda deniz ayakkabısı bulundurmanız gerekiyor.

Neden Gitmeliyim? Koydaki en küçük kumsala ilgi çok daha fazladır. Dar bir yapıya sahip kumsalın kumu oldukça güzel. En büyük özelliği ise deniz kestanelerinin olmayışı, çocuklu ailelerin seçenek noktası haline getiriyor. Dalmayı sevenler için bir dalış kulübü olup, balık tutma, yürüyüş yapma gibi etkinlikleri gerçekleştirebilirsiniz.

Bölge kamp ve piknik alanları olmak üzere iki farklı bölümden oluşuyor. Hem karavan hemde çadır kampı yapabiliyorken, çadır kuracağınız alan da kendi içerisinde ormanlık ve sahil olarak iki kısımdan oluşuyor. Kampların güvenliği sağlanıyor olup, içerisinde tuvalet, dolap ve elektrik hizmeti veriliyor. Günübirlik gelen ziyaretçiler içinde uygun olduğundan yoğun olabiliyor. Bu sebeple sabah erken saatlerde gelerek yerinizi almanızı tavsiye ederim.

  • Konum: Fatih, Yeni Foça-eski Foça Yolu 7. Km., 35687 Foça/İzmir
  • Giriş Ücreti: Kamp 40 TL/ Plaj 20 TL
  • Yol tarifi al >

4-Foça Belediye Halk Plajı

Burası Neresi? Yeni Foça Plajı, 240 metre uzunluğundaki plajı ile, mavi bayraklı olup denizi oldukça kalitelidir. Berrak denizi ve ince kumlu kumsalına sahip olup denizin giriş bölümü çakıl taşlıdır ancak biraz ilerledikten sonra tabanı kum zemini keyfine varacaksınız. Suyun sıcaklığı düşük olup, İzmir’in en soğuk suyuna sahip olduğu bilinmektedir. Şemsiye ve şezlongu kendiniz getirebilir veya buradan kiralayabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 senesinde sahil, peyzajı, bisiklet ve yürüyüş yolları ile düzenlenmiştir. Plajın içerisinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kafe veya restoranlar mevcut değil. Fakat çevresindeki Ali Stair Caddesi’nde pek çok sayıda kafe, restoran ve balık lokantaları bulunuyor.

Kaçırmayın! Plajın tam tersinde Yenifoça Windsurf & Yelken Spor Kulübü yer alıyor, burada yetişkin ve çocuklar için kulübün öğrencileri tarafından eğitim veriliyor. Yelken sporuna karşı ilginiz varsa denemenizi tavsiye ederim.

  • Konum: Atatürk, A, Büyük Deniz Sahil Cd. No:41, 35680 Foça/İzmir
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5-Acar Camping

Burası Neresi? Doğa ile iç içe bir konuma sahip olan Acar Camping’in, denize kıyısı bulunuyor. İşletme ziyaretçilerine;  tuvalet, elektrik, duş ve çadır gibi ihtiyaçlarınıza yönelik tüm hizmeti sağlıyor. Geniş ağaçlık alanlara sahip bölgenin havası tam anlamıyla oksijen deposudur. Sessiz bir tatil için tercih edilen Acar Camping, yıl içerisinde sıkla uğranılanbir nokta haline gelmiş. ÇAdır ve karavan olmak üzere iki konaklama seçeneği ile hizmet veren campingde ekonomik bir tatil geçirebilirsiniz.

  • Konum: İsmetpaşa Mh., Katdere Mevkii Yolu, 35687 Foça/İzmir
  • Giriş Ücreti: 20 TL
  • Yol tarifi al >

6-Voodoo Beach

Burası Neresi? Mersinaki sınırları içerisinde yer alan, Foça’nın en güzel plajları arasında gösterilen beachin altın sarısı kumu ve tertemiz suyundan oldukça makul fiyatlara yararlanabilirsiniz. Yalnızca şezlong ücreti vermeniz yeterli. Yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz restoran ve kafeler mevcut olup,  makarna, tost, hamburger, köfte gibi pratik yiyecekler bulabilirsiniz. 1980 ve 1990 yıllarına ait yabancı müzikler çalıyor olup, sevdiklerinizle birlikte zaman geçirebileceğiniz uygunlukta. Konaklamanız için uygun alternatifler de bulunuyor.

  • Konum: İsmetpaşa, 307. Sk. No: 3, 35680 Foça/İzmir
  • Giriş ÜCreti: 30 TL
  • Yol tarifi al >

7-Mambo Beach Club

Burası Neresi? Foça ilçe sınırları içerisinde yer alan Mambo Beach Club, ilçe merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Küçük ve saklı bir koyda konumlanan beach, sakin bir yer. Temiz suya sahip olup, oldukça soğuk olduğunu söyleyebilirim. Rüzgarın hakim olduğu günlerde deniz rengi mavinin en güzel tonu olan turkuaz rengine bürünüyor. 2013 yılından bu yana faaliyet gösteren Mambo Beach Club, 500 kişilik şezlonga, 200 kişilik restoranta ve 8 tane de bungalov evlerini içinde barındırıyor.

  • Konum: Fatih Mah Oruçreis Cad. Eski Foça Yolu 3. Km. No:230, 35687 Foça/İzmir
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 50 TL/ Çocuk: 25 TL
  • Yol tarifi al >

8-Hanedan Beach

Burası Neresi? Hanedan Resort Hotel‘e ait olan plaj, dışarıdan belirli bir ücret karşılığı ödenerek kullanılabilmektedir. Plajın içerisinde, duş ve tuvalet ihtiyaçları için imkanlar bulunuyor. Girişte ödediğiniz ücretin içerisinde şezlong ve yer minderi de dahil olduğu için dilediğiniz gibi yararlanabilirsiniz. Denizin seviyesi 5 metreden ilerledikten sonra derinleşmektedir. Oldukça geniş bir alana sahip olan Hanedan Beach, aileniz ile birlikte ziyaret edebileceğiniz ideal bir yer. Foça ilçe merkezine yakın oluşundan dolayı toplu taşıma ile kolaylıkla ulaşım sağlanıyor olup, yaz dönemleri yoğun olarak tercih ediliyor.

  • Konum: İsmetpaşa, Mersinaki Cd. No:4, 35680 Foça/İzmir
  • Giriş Ücreti: 20 TL
  • Yol tarifi al >

9-Kosava Plajı

Burası Neresi? Çadır ve karavan kampı için sıkla tercih edilen bir yer olan Kosava Plajı’nda çadır ve karavan seçenekleri mevcut. Kişi başı ücret ödeyerek giriş yapabilirken girişlerde oldukça seçici davranıldığını da belirtmem lazım. Özellikle de damsız erkekleri pek almak konusunda pozitif düşünmedikleri aşikar. Bu da diğer gelenler ziyaretçiler için artı bir tercih sebebi oluyor.

Neden Gitmeliyim? Yaz döneminde ziyaret etmeyi düşünüyorsanız mutlaka önceden arayarak rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Eğer yanınızda çadırınızı getirmediyseniz hiç dert etmeyin, buradaki işletmelerden bütçenize uygun kiralayabilirsiniz. Kamp alanından ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz market ve kafeler çok daha pahalı olduğunu belirteyim. Bu sebeple yemek-içecek ihtiyaçlarınız için şehir merkezinden alışveriş yapabilirsiniz. Kamp alanında; duş, tuvalet, elektrik ve buzdolabı hizmeti sağlanıyor.  Saat 24:00’da kamp kapıları güvenlik sebebiyle kapanmaktadır.

Günübirlik olarak ziyaret eden insanlar akşam 21:00’a kadar burada duruyorlar. Hoş olmayan yönlerinden biri de çadırların yanına kadar arabayla gidilebiliyor olmasıdır. Bu günübirlik gelen ziyaretçilerin yarattığı kabalık ve piknik yapıyor olmalarından dolayı biraz karışıklık yaratabiliyor.

  • Konum: İsmetpaşa, 35680 Foça/İzmir
  • Giriş Ücreti: 20 TL
  • Yol tarifi al >

10-Karakum Plajı

Burası Neresi? Foça’nın mavi bayraklı statüsündeki plajları arasında yerini alan Karakum Plajı’nda yüzmenin keyfinin tadını çıkarmak bambaşka. Fener Yarımadası’nda konumlanan plajın uzunluğu 500 metre olup, genişliği ise 30 metredir. Halka açık olan Karakum’da çoğu su sporunu yapabilir ve eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

-Adalar

11-Foça Adaları

Burası Neresi? Eski Foça’nın Yeni Foça’ya uzanan bölümünde tam altı tane ıssız ada yer alıyor. Peki bu adalar hangisi; Orak, İncir, Fener, Atatürk, Kartdere ve Metelik Adası’dır. Orak Adası’nda, soyu tükenmekte olan Akdeniz Fokları’na ev sahipliği yapan Siren Kayalıkları bulunuyor. Rüzgarın estiği sıralardan ıslığa benzer seslerin çıkmaya başlanması ile yabani tavşanların yer aldığı adanın güney kısmında uzun çakıllı bir plaj yer alıyor. Hayırsız Ada’da da gün batımı sırasında Atatürk’ün çehresini andıran bir görüntü oluştuğu için buraya aynı zamanda Atatürk Adası ismi verilmiştir.

Kartdere Adası’nın tüm yüzeyi yeşillikler ile kaplanmış olup,tam ortasında yer alan çukurda ise bir ağaç bulunuyor. Farklı bir görüntüye ev sahipliği yapan bu yerin görülmeye değer ilginçlikte olduğunu düşünüyorum. Metelik ve Fener Adaları’nda ise herhangi bir bitki yer almıyor olup, İncir Adası’nda ise piknik yapabileceğiniz alanlar mevcut.

Fener Adası;

İncir Adası;

Orak Adası;

Metelik Adası;

-Koylar

12-Çanak Koyu

Burası Neresi? Foça‘daki en sığ denizlerden biri olan Çanak Koyu, yumuşak kumu ile Foça’da yer alan en güzel koylar arasında yerini alıyor. Huzurlu bir ortam sunan koyda, gün batımı sırasında kırmızının her bir tonunu görebileceğinizi söyleyebilirim. Göz dolduran bir manzaraya ev sahipliği yapıyor anlayacağınız. Denize girecekseniz yanınıza mutlaka deniz ayakkabınızı getirmenizi tavsiye ederim. Her ne kadar deniz tabanı kumdan oluşsa da arada taşlar bulunabiliyor, bunlar canınızı yakabilir.

Neden Gitmeliyim? Koyda kamp yapma seçeneğine sahipsiniz. Deniz kenarında yer alan Çanak Koyu adı gibi, çanak şeklinde olup denizin etrafını sarmaktadır. Yaz dönemlerinde kamp severlerin yoğun olarak tercih ettiği alanının içerisinde her türlü ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir tesis yer alıyor. Bu tesis de;  duş, market ve tuvaletler bulunuyor. Yalnıza bu tesise bağlı kalmayıp ilçe merkezine de oldukça yakın olması sebebiyle, buradan da istediğiniz tüm her şeyi alabilirsiniz.

13-Mersinaki Koyu

Burası Neresi? Eski Foça ve Yeni Foça arasında yer alan Mersinaki Koyu’nun içerisinde özel işletmelerin plajları yer alıyor. Deniz suyu hatırı sayılır bir soğukluğa sahip olup, aynı zamanda oldukça da berraktır. Konaklamak içinse buraya ait olan Hanedan Flora Villas’ı tercih edebilirsiniz. Bilinen otel anlayışının dışında daha eğlenceli vakit geçirebileceğiniz ferah odalara sahip otel, gelen ziyaretçilerine güzel hizmetler sunmakta.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Nehirler

14-Gediz Nehri

Burası Neresi? Anadolu’dan başlayarak Ege Denizi’ne dökülen Büyük Menderes Nehri’nin ardından en büyük ikinci nehir olma niteliğini taşıyan Gediz Nehri, Foça tepelerinden İzmir Körfezi’ne dökülüyor. Uzunluğu 401 metre olan Gediz Nehri’nin toplam su havzası 17 bin 500 km’dir. Büründüğü manzarası şöyle dursun rafting sporu içinde oldukça elverişli bir yapıya sahiptir. UNESCO’nun belirlemiş olduğu dört Dünya Doğa Mirası kriterini karşılayan nehir, aynı zamanda dünya çapında önemli doğanı olmakla birlikte çokta önemli kuş alanıdır.

Hayran kaldığımız son dönemlerin meşhur hayvanı Flamingoların dünya üzerinde yaklaşık % 10’u burada yaşamaktadır. Bunun yanı sıra; nesli tükenmek tehlikesi ile karşı karşıya olan  tepeli pelikan, Akdeniz foku ve Caretta caretta deniz kaplumbağasının birlikte yaşadığı nadir alanlardan bir tanesidir.Ege Denizi’ndeki önemli balık yavrulama ve besleme alanları arasında yerini alan Gediz Nehri, Türkiye‘nin tuz üretiminin yaklaşık olarak üçte biri burada gerçekleşmektedir.

-Diğer

15-Siren Kayalıkları

Burası Neresi? Orak Adası’nın batısında bulunan doğal oluşumlardan meydana gelen Siren Kayalıkları’nın altındaki mağaralar, Akdeniz fok balıklarının barınakları haline gelmiştir. Yunan mitolojisinde geçen ismiyle Seireneler, Sirenum Scopuli olarak adlandırılmış adada yaşayan deniz hayvanlarıdır. Hikayede anlatılana göre, adanın çevresi uçurum ve kayalıklar ile çevrelenmiştir.

Denilen o ki; Sirenler, doğaüstü müzik ile yakınından geçen denizcileri etkileyerek dikkatlerini üstlerine çekerlermiş. Müziğe kapılan tüm erkekler denizciler burada sonsuza dek kalmak isterlermiş ve gemilerini kayalıklara çarparak batırıp ölürlermiş. Kaynaklarda belirtilene göre; Sirenler yarı kuş yarı kadın olarak betimleniyor. Mitolojide bahsedilen bilgiye dayanarak kurtulanların yalnızca; Jason, Argo ve Odysseus olduğunu söyleyebilirim.

16-Akdeniz Fokları

Burası Neresi? Antik çağda mitolojide yeri olan bu balıklar, yine yanı dönemde yağı ve derisi farklı amaçlarla kullanılıyor olup ekonomik bir değere sahiptir. Fokların deniz tanrısı Poseidon’un, güneş tanrısı olan Apollon’un koruması altında olduğuna inanılmaktaydı.

Dünyanın en nadir on iki memelisinden biri olan Akdeniz Fokları, dünyada toplam 400 tane Türkiye’de ise 100 tane yaşamaktadır. Sakinliği ve sessizliği seven bu foklar, sanayileşme ve deniz kirliliğinin olmadığı yerlerde yaşarlar. Foça’da bu kriterlere uyan bir yer olarak Akdeniz Fokları’nın korunması için seçilmiş pilot bölgedir. Foça Belediye’si tarafından koruma altına alınan Akdeniz Fokları, Siren Kayalıklarında ve Orak Adası’nda kamp ve avlanmayı yasaklamışlardır.

*Yakınındaki Tatil Yerleri

17-Kozbeyli Köyü

Burası Neresi? Foça’ya bağlı olan Kozbeyli Köyü, denize nazır bir manzaraya karşı yer alan taş evler ve sevimli dar sokakları görülmeye değer yerler arasında. Edebiyatçı Hüseyin Yurttaş‘ın köyü olup, bundan tam 600 yıl önce kurulmuştur. Bundan da daha önce 200 yıl kadar Şaphane Dağı’nın zirvesine yakın Yolmuç çevresindeymiş.

Ege’de yaşanan mübadele döneminde tüm yapıyı baştan başa değişen, Kozbeyli’ye Limni, Midilli, Selanik ve Rumeli’den gelen Türk vatandaşları yerleştirilmiştir. Köyde bulunan Rumlar ise aynı şekilde karşı kıyıya gönderilmişlerdir. Hem İzmir şehir merkezine yakınlığı açısından oldukça avantajlı olup hemde bir o kadar kendi yapısını kaybetmemiştir.

Oksijen dolu havası, sakin sokakları ve taştan yapılmış evleriyle, şehirden kaçıp sığınmak için ideal bir nokta. Hatta öyle ki son zamanlarda insanlar buraya yerleşmeye başlamışlar. Buna istinaden çok hızlı şekilde kalkınacağı düşünülüyor.

Neden Gitmeliyim? Köyün en ünlü şeylerinden biri Dibek Kahvesi’dir. Buraya gelen hemen hemen herkes Şakir’in Dibek Kahvesi adlı mekanına yolu mutlaka düşer. Foça’da bulunan taş ocaklardan çıkartılan dibekler, özel yöntemler ile kavrularak içi çukur yerlerde taştan yapılmış dibekler içerisinde tokmakla dövülüyor. Sonrasında elekten geçirilerek pişiriliyor.

Kitabesinde 1611 senesinde yapılmaya başlandığı bilinen Kozbeyli Cami, köydeki en güzel manzaraya sahip olan tepede yer almaktadır. Mimari açıdan incelendiğinde Genç Osmanlı izlerine rastlayabileceğimiz cami, bitkisel süslemeleri oldukça ilgi çekici. Tepede bulunuyor oluşu biraz yorucu olsa da, ayaklarınız altına serilen manzara tüm yorgunluğunuzu alacak cinsten.

Bir diğer görülmeye değer yer ise, Kozbeyli Konağı’dır. Sekiz odaya, havuza ve organik köy kahvaltısına ve diğer öğünler için zengin menü çeşitlerine sahiptir. Konaklamak için burayı tercih edebilirsiniz.

Kaçırmayın! Ayrıca burada yer alan sanat evindeki, taş, seramik ve ahşaptan yapılmış eserleri yakından inceleyebilir ve hatta satın alabilirsiniz. Hafta sonları oldukça kalabalık olan Kozbeyli’ye hafta içi uğramanızı tavsiye ederim.

18-Çiğli

Burası Neresi? Doğa severlerin uğrak rotası Çiğli… İzmir Kuş Cenneti ve Doğal Yaşam Parkıyla tüm ilgiyi üstüne çeken doğası ile ön plana çıkan harika bir yer. İzmir’in en büyük ilçeleri arasında yerini alıyor olup toplam 133 bin 55 kilometrelik bir alanı kapsar. İlk yerleşim tarihinin 19. yüzyılın sonlarına dayandığı bilinen bölgenin, Çanakkale ve İstanbul illerini bağlayan arterler üzerine yer alıyor olması nedeniyle ulaşım oldukça kolay sağlanmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Dünya kuşlarının cenneti olarak kabul gören Çiğli’de 289 kuş türünün yaşadığı bilinmekte. 8 bin hektarlık alanı yayılan bu cennette en fazla rastlanan kuş türleri arasında; tepeli pelikan, flamingo, ev ve kır kırlangıcı, serçe, saksağan, çamurçullu bulunuyor. Kulelerden pek çok kuşu yakından inceleyebilir ve sayısız fotoğraf karesi yakalayabilirsiniz.

Adeta nefes alabileceğiniz bir alan olan Doğal Yaşam Alanı’da burada yer alıyor. 138 türü ve 2 bin 600’den fazla hayvanın yaşam alanı olan park içerisinde birbirinden farklı bitki ve ağacı görebilirsiniz. İzmirlilerin kaçış noktası haline gelmiş muhteşem bir doğa vergisidir. Hayvanların özgürce doğal yaşam alanlarındaymışcasına hayatlarını sürdükleri bu yer özellikle çocuklu ailelerin başlıca gezi noktasıdır.

Kaçırmayın! İzmir Körfezi’nin uç noktasında yer alan Klazomenai’nin tam karşısındaki Leukai Antik Kenti önemli bir tarihi yer olup, günümüze yıkık duvarları dışında çok fazla kalan bir şey yoktur.

*Foça ile Çiğli arası 43 kilometredir. 

19-Dikili

Burası Neresi? Geçmişi oldukça köklü olan Dikili; kaplıcalar, güzel denizi ve doğal güzellikleri ile İzmir’de kafanızı dinleyebileceğiniz en uygun belde denilebilir. Denizin tadını çıkartırken yeşilinin doyasıya keyfini sürebilirsiniz. Nebiler Şelalesi, yürüyüş sevenler için harika bir rota oluştururken, volkanik göl olan Karagöl, tekne turlarının sıkla ziyaret ettiği  Kalem ve Garip Adası, Atatürk Botanik Bahçesi, Alaçam Ormanları ve daha nice yer keşfedilmeyi bekliyor ve doğrusu da hak ediyor.

Neden Gitmeliyim? Yaz aylarında gitmenizi özellikle tavsiye ederim ki, bu güzel deniz ve plajların keyfini sürebilesiniz. Serin sularıyla ferahlayacağınız;  Çandarlı Kale Önü Halk Plajı, Hayıtlı, Zindancık siz ziyaretçilerini bekliyor. Aynı zamanda Çandarlı rüzgar aldığı için sörf tutkunları için birebir. Bunun yanında yarışlarında düzenlendiğini belirtip, çok farklı su sporlarını da gerçekleştirebileceğinizi söyleyebilirim. Bademli Köyü, muhakkak ki uğramanız gereken eşsiz bir yer!  Her tarafından denize girebileceğiniz, koyları ile dillere destan güzelliğe sahip.

Antik Çağ’lara dek uzanan tarihi geçmişi ile meraklıları kendine hayran bırakan Dikili’de sırasıyla hüküm süren; Lidyalılardan Perslere, Romalılardan Cenovalıların bu topraklarda bırakmış oldukları antik kentleriyle ve tarihi yapılarıyla geçmişe yolculuk edebilirsiniz. Pitane ve Atarneus Antik Kenti, Çandarlı Kalesi bunlardan sadece bazılarıdır.

Kaçırmayın! Diğer tüm bölgelerden farkı ise sizi şımartan kaplıcaları. Genel olarak deniz kenarlarına yakın noktalarda yer alan kaplıcaların pek çok hastalığa şifa olduğu bilinmektedir. Nebiler Kaplıcası ve Ilıcası, Bademli Deniz Ilıcası önerebileceğim noktalar arasında.

*Foça ile Dikili arası 102 kilometredir. 

20-Menemen

Burası Neresi? Çömlekçilik ile popülerite kazanmış olan Menemen’in tarihi milattan önceye kadar uzanmaktadır. Tarihi bir gezi için görülmeye değer nitelikteki yapılarıyla ilgi çekiyor. En önemli mirası Taşhan olup, görmeden burayı terk etmemeniz gerekiyor. Önemli derecede konaklama ve ticari özellik taşıyan Taşhan’ın karşısında yer alan bedesten, Mahkeme Cami ve hamamı ile bir de külliyeden oluşmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Ege’deki antik yaşamın en eski noktası olan  Panaztepe de burada bulunuyor. Bizans Dönemi’ne, Genç Tunç Çağı’na, Orta Tunç Çağı’na ve Eski Tunç Çağı’nın sonlarına ait kalıntıların var olduğu bilinenler arasındadır. Bir diğer eski yapılardan biri de Papazın Evi, şu anda yalnızca kalıntılarına rastlayabileceğiniz Temnos (Görece Kalesi), varlığını hala devam ettiren Agios Konstantinos Kilisesi, 500 yıllık olduğu düşünülen Mühürlü Sultan (Kız Veli) Türbesi’de görülmesi gereken yerler arasında.

Toprağın ve kilin bolluk içinde olduğu bölgede çömlekçilik oldukça geçmiş zamanlara dayanmaktadır. Günümüzde usta sayısı az olsa da hala devam eden bu gelenek zaman içerisinde değişime uğramış. Buna rağmen hala ilçenin en önemli kültür mirasları arasında gösteriliyor.

Kaçırmayın! Bölgenin en meşhur lezzetleri arasında, yumurta ve domatesten yapılan menemen ve organik çömlek yoğurdunu denemeyi unutmayın! Mevsiminde giderseniz Emiralim çileğini ve çekirdeksiz Sultaniye üzümü de tadın.

*Foça ile Menemen arası 36 kilometredir. 

21-Buca

Burası Neresi? İzmir’in en kalabalık ilçesi olduğu bilinen Buca, Nif Dağı’nın güney yamaçlarında yer alıyor. 2015 yılından bu yana  Tarihi Kentler Birliği üyesi olan Buca, tarihi yapılarıyla öne çıkıyor olsa da doğal güzellikleri de göz ardı edilecek türden değil.

Neden Gitmeliyim? Bolu Abant‘ta yer alan Yedilgöller’in baz alınarak yapıldığı yaklaşık 100 bin metrekarelik doğal vadiye yapılmış olan Buca Yedi Göller’e Buca Göleti’ne ve Hasan Ağa Bahçesi’ne gitmenizi tavsiye ederim. Eğer tarihe merakınız varsa, eski adıyla “Paradiso” ve “Kızıçullu” olarak bilinen, günümüzün Şirinyer’inde yer alan Melez Çayı’ndaki su kemeri, 1838 senesinde yapılan daha sonra Buca Kültür Sanat Merkezi olarak kullanılmaya başlanan Protestan İngiliz Şapeli,  dümnyadaki en büyük heykellerden biri Mevlana Heykeli’ni ve Levantenlerin yaptırıp yaşadıkları Buca köşklerini görme imkanına sahipsiniz.

*Foça ile Buca arası 69 kilometredir. 

22-Seferihisar

Burası Neresi? Türkiye‘deki en sakin şehirler arasında olduğu bilinen Seferihisar, geleni huzura sevk eden bir yer adeta. Temiz kumsalları ile denizin keyfini sonuna kadar çıkartabileceğiniz, sadece bununla da kalmayıp, antik kenti, kendine has mimariye sahip evleriyle dikkati üzerine çeken bir bölge. Seferihisar’ın önemli özelliklerinden biri de Cittaslow hareketine ilk katılan yer olmasıdır.

Neden Gitmeliyim? Antik Çağlar’da Teos’un limanı olan Sığacık,  Ekmeksiz ve Akkum Plajlarıyla dünyaca ünlü noktaları arasındadır. Konaklama seçeneklerinin yoğun olarak bulunduğu bölgede kendisiyle aynı adı taşıyan kaleyi ziyaret etmenizi öneririm. Sahil boyu uzanan balıkçılardan buranın en güzel ve taze balığını yiyebilir, haftada bir kez kurulan yöre pazarını gezerek keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Bölgenin en eski ve önemli tarihi yapısı 5 kilometre uzaklıkta yer alan Teos Antik Kent olup, M.Ö. 1080 yıllarında kurulmuştur. En önemli şey ise, kurucusu olan Dionysos için Anadolu’nun en büyük ve Helenistik Dönem’in en ünlü mimarı Hermogenes tarafından yapılan Dionysos Tapınağı’dır. Yine bir diğer önemli yapılar arasında yerini alan; 15. yüzyılda yapıldığı düşünülen Kasım Çelebi Medresesi ve Kent Belleği Müzesi ve Anı Evi tarihleriyle ilginizi çekecektir.

Toplamda 49 kilometre uzunluğa sahip olan Büyük Akkum Plajı ve Akarca Plajı öne çıkan yerler arasında olup, mavi bayrak almaya hak kazanmış birçok plajı bulunuyor.  Sığacık’tan hareketle günübirlik tekne turlarıyla çevredeki koyları keşfedebilirsiniz.

Kaçırmayın! Mandalinası ile ünlü ilçede her sene Kasım ayında Mandalina Şenliği düzenlenmekte ve oldukça da eğlenceli geçmektedir. Su altı güzelliği ile de bilinen Seferihisar’da kesinlikle dalış yapmalısınız!

*Foça ile Seferihisar arası 130 kilometredir. 

23-Urla

Burası Neresi? Çevresi Çeşme, Seferihisar ve Karaburun ile donanan Urla, birbirinden güzel koylara ev sahipliği yapmaktadır. Yazın gelecekseniz şüphesiz kusursuz denizinde yüzmekten daha güzel yapılacak bir şey olamaz. Buranın en turistik yeri Çeşmealtı olup, İçmeler’de yer alan kaplıcaları ile şifa merkezidir. Klizman Plajları, Urla’da görebileceğiniz mavi ve yeşilin kucaklaştığı doğa üstü güzelliğe sahip.

Neden Gitmeliyim? Tarih boyu çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Urla, bir liman kenti olup görülmeye değerdir. Türkiye’deki ilk su altı kazı ve araştırmalarını yapabileceğiniz Liman Tepe Höyüğü ve Klazomenai Antik Kenti listenizde yer almalı. Osmanlı Dönemi’nden kalan cami, hamam ve kervansarayları ile Karantina Adası sizleri bekliyor. Hiç dalgaya rastlayamayacağınız bu adadaki plajın tadını çıkartın derim. Aynı zamanda Anadolu’daki ilk zeytinyağı üretim tesisi olan Klazomenai, Gazhane Binası, Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi, Urla Su Altı Müzesi’de bir diğer görülmesi gereken yerler.

Kaçırmayın! Tarihi Arasta Çarşısı ve Malgaca Pazarı’na uğrayarak dükkanları gezin ve hemen yanı başındaki Urla Sanat Sokağı’ndaki tatlı kafelerden birine oturup bir şeyler yudumlarken etrafınızı inceleyin.

Yaz dönemlerinde serin bir yer arıyorsanız orası tam da rüzgarıyla ünlü olan Balıkova Köyü’nden bakası olamaz. Denizde kulaç atıp iyice bir yorulduktan sonra akşam atın kendinizi bir balık restoranına. E tabi köyün meşhur lezzeti olan un kurabiyesini de mutlaka deneyin! Türkiye’deki ilk tiyatrosu olan köy olan Bademler’de gezinirken, Germiyan, Kuşçular, Yağcılar köylerine uğrayarak ünlü zeytinlerinden de alın.

*Foça ile Urla arası 121 kilometredir. 

24-Karaburun

Burası Neresi? Tarihteki adıyla Mimas olarak adlandırılan Karaburun, tarihi geçmişinin yanında masmavi güzel denizi ile görülmeye değer bir nitelik taşıyor. Dört mevsimde ayrı bir güzelliğe bürünen belde, yaz aylarında deniz,kum, güneş üçlemesi için oldukça ideal bir ortam sunuyor.  Aynı zamanda Akdeniz Fokları’nın üreme alanı olan Ayıbalığı Plajı’nın yer aldığı Mordoğan’da bu dünyanın  içine dalış yapabilirsiniz. Sessiz sakin plajlarında huzurun hakim olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.  Kuyucak, Akvaryum Plajlarının yanında Eşendere, Saipaltı, İğdealtı, Büyükkent, Dolungaz önerilerim arasında bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Denizden biraz kopup tarihin derinliklerine dalmaya ne dersiniz? Müesser Aktaş Etnografya ve Tarih Evi’ni, Narkisos Pınarı’nı, Ayşe Hatun Cami’ni, Rum köyleri gezebilir, tarihi çeşmeleri ve yel değirmenlerini  görmenizin faydalı olabileceğini düşünüyorum.  Hazır yolunuz Mordoğan’a düşmüşken sahilde yan yana sıralanmış balıkçılara uğrayarak damaklarınızı şenlendirin.

Kaçırmayın! Doğa yürüyüşleri içinde oldukça uygun rotalara sahip Karaburun’da birbirinden farklı yürüyüş parkurları mevcut.  Doğa yürüyüşlerinizi Nisan ve Kasım ayları arasında yapmanızı önerebilirim. Bölgenin en ünlü lezzetleri; hurma zeytini, keçi sütü/peynir çeşitleri, enginar, doğal otlar gibi kendilerine has yemeklerden oluşuyor. Hiç duymadığınıza emin olduğum peksimet, keşkek, enginar reçeli, karabaşotu reçeli de denemek için oldukça cazip.

*Foça ile Karaburun arası 185 kilometredir.

25-Aliağa

Burası Neresi? Herodot’un bahsettiği 12 Aiolis kentinden biri olan Aliağa, şehrin en önemli sanayi bölgesidir. Gerek tarihi olsun gerekse farklı gezi noktalarıyla Aliağa, İzmir’in güzel beldeleri arasında kendini gösteriyor. Çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Aiolis Bölgesi’nde kurulu olan yer, Myrina ve Gryneion gibi mühim kentlere ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında Osmanlı Dönemi’nde yapılmış olan eserlerden kalanlara rastlayabileceğiniz Güzelhisar Kalıntıları tarih severler için ilgi çekici konumdadır.

Neden Gitmeliyim? Ege’nin tadını doyasıya çıkartabileceğiniz bölgelerden biride burası. Bölgede yer alan tüm plajların uzunluğu yaklaşık 4 kilometre olup kumdan oluşmaktadır. Şakran Plajı, berrak denizi ve bakir doğasıyla Kuzey Ege’nin en tercih edilesi bölgelerinden biri.  En bilinen yerlerden biride Uçansu Şelalesi olup, 40 metrelik yüksekliği ve 2 metrelik derinliğe sahiptir. İzmir’deki en büyük şelale olma sıfatını taşıyan bu doğal güzellik, Manisa ve Menemen arasındaki bölümde konumlanıyor. Aliağa Kuş Cenneti, plajlar mevkiinde yer alıyor olup Türkiye’deki 425 kuş türünden 103’ünün yaşadığı bilinmektedir. Yaz aylarında kuruyor olması nedeniyle, kış dönemlerinde kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılık için daha çok tercih ediliyor.

Kaçırmayın! Meşhur Helvacı kilimi ile 500 senelik bir tarihe sahip olan kültür, el sanatı ve Anadolu kilim çeşitleri için önem taşıyor.

*Foça ile Aliağa arası 41 kilometredir.

26-Kınık

Burası Neresi? Bergama ve Soma ilçelerine komşu olan Kınık’ın tarihi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanmaktadır.  İsmini ise Oğuz Türklerinin Bozoklar kolundan gelen Kınık boyundan alıyor.  Bölgenin tarihini yansıtan ve görülecek ilk noktalar arasında yerini alan Beşiktaş Tepesi ismini, bebek beşiği görüntüsünden alıyor. Kınık’ı ayaklar altına seren tepe olmasının yanı sıra, sıra Bergama ve Bakırçay Ovası’da rahatlıkla görülmekte.

Neden Gitmeliyim? Geçmiş dönemlerde etrafı sularla çevrili olan fakat şu anda maalesef bundan eser kalmamış olup, bölgede biri insan yapımı biri doğal olan iki mağara yer alıyor. Kınık’ın tarihinin başladığı yer olarak bilinen Karadere Köyü’ndeki Mamurt Tepe ve Kocaömer Köyleri’ndeki insan eliyle yapılmış izlenimi verilmiş olan Asar Kalesi’si tarihe ışık tutan cinsten. Evet direksiyonumuz kıralım Boncuk Gölü’ne doğa ile kucaklaşma vakti! Kınık ile Poyracık arasında konumlanan gölde, piknik yaparken kuşların cıvıltısı arasında sessiz huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.

Kaçırmayın! Kınık’ta bulunan kilim atölyelerinde dokumacılık kültürü hala yaşatılmaya çalışılmaktadır. Kadınlara dersler veriliyor olup, ders alan kişilerin dokudukları ürünler sergileniyor. Buraya gelerek bu el emeği ürünlerden satın alabilirsiniz.

*Foça ile Kınık arası 107 kilometredir.

27-Karşıyaka

Burası Neresi? İzmir’in en gözde ilçelerinden biri de meşhur Karşıyaka’dır. Eski Levanten evleri ve tarihi dokularıyla geçmişe yolculuk yaptırırken, rengarenk gece hayatı ve her daim canlı sokaklarıyla nabzını tutmakta iddialı. İsmini İzmir ilçesinin tam karşısında konumlanmış olması nedeniyle Karşıyaka olarak almıştır.

Neden Gitmeliyim?  Bölgenin simgesel noktası haline gelen köşkler ilk olarak görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Venedik’te bulunan bir sarayın minyatürü Penetti Köşkü, Van Der Zee Köşkü ise günümüzde kafe olarak faaliyet gösteriyor ve Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’a ait olan Latife Hanım Köşkü Anı Evi gezebileceğiniz başlıca yerler arasında.

İlk olarak Bilim Müzesi, Bostanlı Açık Hava Arkeoloji Müzesi ve Haberleşme Müzesi olmak üzere müzeleri ziyaret ederken, Karşıyaka sokaklarında karşınıza çıkacak Atatürk Heykeli, Nazım Hikmet Heykeli ve İnsan Hakları Anıtı gibi pek çok heykel ve anıta da görmeniz mümkün.

Kaçırmayın! İskelenin tam karşısında bulunan çarşı buranın en canlı noktaları arasında yerini alıyor. Aradığınız her şeyi rahatlıkla bulabileceğiniz dükkanlardan tutun, kitapçılara, lokanta ve restoranlara kadar birçok şey mevcut. Ayrıca Bostanlı mevkisine giderek et ve balık restoranlarının yer aldığı bölgeyi akşam yemeği için tercih edebilirsiniz.

*Foça ile Karşıkaya arası 56 kilometredir.

28-Balçova

Burası Neresi? Yeşil tepeler arasında bulunan Balçova, şifa dağıtan kaplıcaları, tarihi ve doğal güzellikleri ile listenize ekleyebileceğiniz bir başka ilçedir. Doğa yürüyüşleri, teleferik, alışveriş merkezleri ile gelen tüm ziyaretçilerinin kaliteli zaman geçirmelerini sağlıyor. 3 bin yıllık geçmişe sahip olduğu düşünülen bölge, şehir merkezine yalnızca 8 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.

Neden Gitmeliyim? Roma Dönemi’nden kalan ve popüleritesi sınırları aşmış Agamemnon Kaplıcaları; hem şifa dağıtan hem dinlenebileceğiniz hem de eğlenebileceğiniz modern işletmelerle ile bezenmiş durumdadır. Dünyadaki en eski tedavi merkez olduğu bilinen ve 1200’lü yıllara kadar dayanan geçmişi ile Homeros’un İlyada Destanı’nda dahi  anlatılmaktadır. Bahsedilene göre Agamemnon’un, Troya Savaşı’nda yaralanan askerinin kahinin demesi üzerine bu kaplıcalara getirildiği ve hepsine şifa olduğu belirtiliyor.

İzmir ve Körfezi doyası seyredebileceğiniz teleferik tesisleri ile kentin ikoniklerinden biri olup İzmir Teleferiği Türkiye’nin ikinci büyük teleferiği olma özelliğine sahip. Kızılçam ormanlarının arasına gizlenmiş piknik alanıyla Balçova’nın en güze yerlerinden biridir.

*Foça ile Balçova arası 62 kilometredir. 

*Yapılacak Şeyler

-Günübirlik Turlar

Tekne turu ile ada turuna katılın!

Balık avı deneyimini mutlaka yaşayın!

Foça’nın maviliklerinde kulaç atın!

-Yapmadan Dönme

  • Tekne turu yaparak yan yana sıralanmış altı adayı birden görmeden,
  • Kozbeyli Köyü’nde Şakir’in yerinde dibek kahvesi içmeden,
  • Saka Balık Evi’nde taze balık eşliğinde hazırlanan özel salatasını yemeden,
  • Siren Kayalıkları’nda Akdeniz Fok balıklarını görmeden,
  • Ve tabi ki meşhur Nazmi Usta’da sakızlı dondurma yemeden, DÖNMEYİN!

*Tarihi Yerler

İzmir’in doğal ve tarihi yapılarıyla dikkat çeken şirin beldesi Foça, eski ve yeni olmak üzere ikiye ayrılıyor. Eski Foça olarak adlandırılan bölgede, sizi etkisi altına alacak bir atmosfere sahiptir. M.Ö. 850 yılına dayanan tarihi ile Foça Kybele Açık Hava Tapınağı, Foça Kent Duvarları olarak adlandırılan Sur Kapıları, Osmanlı Dönemi’nden kalma Fatih Cami, bölgenin ikonik yapıları arasında yerini alan Foça Yel Değirmenleri, etkileyici görüntüsü ile Pers Mezar Anıtı ve sokakların böylesine güzel gözükmesini sağlayan evleri ile Foça’nın tarihi yerleri yazısını okuyarak hem detaylı bilgi edinip hem de çok daha fazla yeri keşfedebilirsiniz.

*Gece Hayatı

Foça’da gece hayatı genel olarak sahil ve sahile çıkışı olan barlarla birlikte, kafe, pub gibi çeşitlendirebileceğim mekanlarda yapılmaktadır. Canlı performans sergileyen sanatçılar, deliler gibi keyif almanızı sağlayan dj’ler her zevke uygun alternatifler ile sizi bekliyor! Trend Club, Bykuş, Miço Cafe Bar, Bar Sahne, Keyif Cafe Bar, Dip Rock Bar mekanlar yalnızca bazılarıdır. Sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden eğlenceli geceler son derece hareketli geçiyor.

*Alışveriş

Slow Food akımına ayak uyduran Foça’da, Türkiye’nin ilk dünyanınsa 28. Yeryüzü Pazarı kurulmuştur. Kısaca Slow Food’u açıklamam gerekirse; hızlı tüketim alışkanlıklarına karşı gelen ve 1989’da İtalya’da başlatılan bir hareket olarak tanımlayabilirim. 2010 senesinde bölgedeki küçük üreticiler, kendi ürettikleri ürünlerinin araya aracı katmadan satışını yapmaya başlayarak birkaç tezgah açmışlardır. Pazarda; her türlü organik meyve ve sebzeler, ekmek çeşitleri, reçel, zeytin ve zeytinyağını bulabilirsiniz. Plastik yerine cam, naylon yerine poşet veya geri dönüşüme atılabilecek torbalar kullanılıyor olup, bildiğimiz pazarlara göre çok daha ufaktır.

Foça’nın merkezindeki çarşıda bölgeye özgü hatıra, süs, takı ve seramik eşyalarından satın alabilirsiniz. Son dönemlerinden el işlemesi ile yapılan kumaş ve örtülere de ilgi oldukça yoğundur.

*Şehir İçi Ulaşım

İzmir ve Foça arasında her yarım saatte bir kalkan seferler mevcuttur. Foça’dan kalkan minibüslerin güzergah ve ulaşım saatlerine buradan ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra yaz dönemlerinde Karaburun- Mordoğan ve hafta sonları ise Konak-Karşıyaka arasında vapur seferleri ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Yine yaz dönemlerinde,  Eski Foça’dan kalkan minibüsler ile tüm plajlara gidebilirsiniz.

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Budva Gezilecek Yerler | Karadağ’ın Miamisinde 19 Durak

Adriyatik Denizi’nin kıyısında küçük bir kasaba olan Budva, Karadağ’ın gözde tatil mekanlarından biri. ‘’Karadağ’ın Miami’si’’…

2 gün önce

Selanik’in En Kapsamlı 24 Gezilecek Yerini Sizler için Listeledik Şimdi Keşfet!

Selanik gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Selanik, uzun yıllar Osmanlı topraklarında bulunan, günümüzde…

6 gün önce

New York Gezilecek Yerler Listesi | En Muhteşem Detaylı 131 Yer

Gitmeden Önce Merak Edeceğinizi Düşündük New York nerede ve hangi ülkede? ABD'nin kurucu eyaletlerinden biri…

2 hafta önce

Atina Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 76 Yer!

Gitmeden Önce Hap Niteliğinde Bilgiler; Şehir Hakkında; 3 bin yıldan fazla süredir yaşayan şehir Atina,…

2 hafta önce

Madrid Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 81 Yer!

Gitmeden önce hap niteliğinde bilgiler; Şehir Hakkında; İspanya’nın başkenti Madrid, 6.5 milyon nüfusuyla Avrupa’nın kozmopolit…

2 hafta önce

Dubai Gezilecek Yerler – En Güzel 85 Görülmesi Gereken Nokta!

Dubai gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikten…

2 hafta önce