Antik dönemin en önemli yerleşim yerlerinden olan Fethiye, günümüzde de bu önemini koruyor. Hazırladığımız Fethiye tarihi yerler yazımızda, Muğla’nın bu antik şehrini ele alıyoruz…
Fethiye tarihi hakkında; Fethiye, Muhteşem iklimi ve coğrafi konumu nedeniyle tarih öncesi çağlardan günümüze kadar topluluklar tarafından yerleşim yeri olarak değerlendirilmiştir. Bölgeye Likyalılar yerleştiğinde “Telmessos” adıyla anılmaya başlanmıştır. MÖ 6. yüzyılda bölgede Persler hakimiyet kurmuş, MÖ 4. yüzyılda ise Büyük İskender bölgeyi ele geçirmiştir.
Büyük İskender’in vefatının ardından ise Mısır Kralı Ptalomus bölgede hakimiyet kurmuş ancak bu durum çok fazla sürmemiştir. Kısa bir zaman sonra bölge el değiştirerek Roma İmparatorluğunun sınırlarına dahil edilmiş ve Meğri (Makri) ismiyle anılmaya başlamıştır. 1282 senesinde Menteşe Beyliği tarafından fethedilen bölge, 1424 senesinde ise Osmanlı sınırlarına dahil edilmiştir. Cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından ise 1934 senesinde belde şu anki ismine kavuşmuştur. Fethiye ismi ise 1913 senesinde Teberiye’de şehit edilen Cumhuriyet döneminin ilk pilotlarından olan Fethi Bey’den gelmektedir.
Fethiye’nin en ünlüleri; Fethiye’de özellikle antik kentler konusunda kendinizi tam bir vahada bulacaksınız. Bu da tarih açısından Fethiye’nin ne kadar zengin bir yer olduğunu bize gösteriyor. Tlos, Araxa, Amintas gibi pek çok antik kenti ziyaret edebilirsiniz.
Fethiye’nin keşfedilmesi gereken bütün yerler için Fethiye gezilecek yerler yazımızı incelemenizi öneriyoruz.
Fethiye gezi tavsiyesi; Fethiye deyince elbette ilk akla gelen plajları oluyor. Siz de Fethiye’ye geldiğinizde elbette bu eşsiz plajların tadını çıkarmayı ihmal etmeyin. Rüzgar sörfü, yamaç paraşütü ise heyecan arayanların mutlaka denemesi gereken sporlardan. Fethiye’nin yöresel lezzetleri ile kendinize ziyafet çekmeyi de ihmal etmeyin tabi ki 🙂 Antik dönemin en önemli şehirlerden olan Fethiye’deki etkileyici antik kentler de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
Fethiye ile ilgili bütün tavsiyelerimize ve yazılarımıza ulaşmak isterseniz Fethiye gezi rehberi sayfamızı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Müze kart; Müzekart ile Fethiye’deki pek çok antik kenti fazladan ücret ödemeden ziyaret etme imkanına sahip olabilirsiniz.
Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları
1. Tlos Antik Kenti
Burası neresi? Tlos Antik Kenti Fethiye’nin 42 km doğusunda bulunan Ksonthos Vadisi’nde tarihi 11 bin yıl öncesine dayanan bir antik kent. Kanatlı Pegasus’un da yaşadığı yer olarak bilinen bölgeye vardığınızda dikkatinizi ilk çekecek şey, bozulmaya uğramadan günümüze kadar ulaşmış Akropol ve kentin doğa ile iç içe olduğu konumu olacaktır.
Antik kentin dik yamaçlarından, Akdeniz’in hayranlık uyandıran manzaralarına şahitlik edebilirsiniz. Geçici olarak UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde de önemli bir yer tutan Tlos Antik Kenti, Hititlilerin Dlawa olarak nitelendirdikleri Likya’nın 19. yüzyıla kadar yaşam sürdüğü en eski yerleşim yerlerinden biri. Fethiye’den yaklaşık 40 dakika süren yolculuk sonrası antik kentin büyüsünü hissedebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Tlos Antik Kenti, günümüze kadar iyi bir şekilde korunabilmiş ihtişamlı antik kentlerden biri olması nedeniyle Fethiye’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.
Efsanesi: Antik kentlerin çoğu için efsaneler bulunmaktadır. Tlos Antik Kenti için de Kanatlı At Pegasus’un yaşadığı yer olduğu yönünde efsaneler bulunmaktadır. Bu da kentin, mitolojide ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu bize göstermektedir.
- Adres: Yakaköy, Saklıkent Yolu, 48850 Seydikemer/Muğla
- Telefon: (0252) 614 11 50
- Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 10.00-19.00 / Kış dönemi 08.30-17.30
- Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli
- Yol tarifi al >
2. Araxa Antik Kenti
Burası neresi? Fethiye’ye 40 km mesafede bulunan Araxa Antik Kenti, Fethiye’nin antik kentler konusunda ne kadar zengin olduğunu bizlere gösteriyor. Antik kentin olduğu bölgede hamamlar, su kanalları, mezarlar, lahitler ve ev kalıntıları gibi çeşitli kalıntıları görebilirsiniz.
- Adres: Ören, Seydikemer/Muğla
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
3. Amintas Kaya Mezarları
Burası neresi? Amintas Kaya Mezarları’nın yer aldığı bölge Fethiye’nin büyüleyici noktalarından biri… Statüsü yüksek kişiler için yaptırılan mezarlar, ilçenin en güzel manzaraya sahip bölgesine yerleştirilmiş. Aynı zamanda eski şehrin simgesi haline gelmiş, doğal oluşum kayaların oyulmasıyla yaptırılan bu mezarlara basamaklar aracılığıyla yaklaşabilmeniz mümkün. Mezarların MÖ 4. yüzyılda inşa edildiği tahmin edimektedir.
Basamakları kullanarak yukarılara doğru yol aldığınızda mezarların en görkemlisi ve etkileyici olanı Amintas’a rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Amintas’ın kimin mezarı olduğu hala tam olarak bilinmese de mezarın büyüklüğü ve ihtişamı sebebiyle dönemin en önemli kişilerinden birine ait olduğunu tahmin ediliyor.
Neden gitmeliyim? Amintas Kaya Mezarları, günümüzde Fethiye’nin en bilinen tarihi yerleri arasında bulunmaktadır ve tarihin içinde yolculuk yapmaya olanak tanımaktadır.
- Adres: Kesikkapı, 117. Sk. No:3, 48300 Fethiye/Muğla
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-19.30
- Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli.
- Yol tarifi al >
4. Telmessos Antik Tiyatro
Burası neresi? MÖ 3. yüzyılda Akdeniz Bölgesi’nin merkezlerinden biri olarak kabul gören Telmessos’un içindeki antik tiyatro, Fethiye sahilinde merkezi konumda yer alıyor. Pek çok kazı çalışmasına da ev sahipliği yapan tiyatro, restorasyon sürecinde ancak görüp, fotoğraf çekebilmeniz mümkün. 20 basamaktan oluşan yapı tarih severlerin de yoğun ilgi gösterdiği bölgenin önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor.
Neden gitmeliyim? Günümüze ulaşabilen birçok kalıntısı sayesinde, Telmessos Antik Kenti, Fethiye antik kentleri arasında mutlaka zaman ayrılması gereken noktalardan biridir.
- Adres: Bayatbademleri Mahallesi, 07800 Döşemealtı/Antalya
- Telefon: (0242) 247 76 60
- Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi: 08:00-19:30 / Kış Dönemi: 08:30-17:30
- Giriş Ücreti: 6₺. Müzekart geçerli.
- Yol Tarifi Al >
5. Pınara Antik Kenti
Burası neresi? Sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış Fethiye’de ziyaret edilebilecek önemli tarihi noktalardan biri de Pınara Antik Kenti… Burası, Fethiye’den 45 km uzaklıkta bulunuyor. Kentin adı ise, kurulduğu nokta yuvarlak bir alan olduğu için Likya dilindeki “Pinale” kelimesinden gelmektedir. Kentin kuruluşunun MÖ 330-334 yıllarına dayandığını bölgede bulunan kitabeden anlıyoruz. Büyük İskender ve Bergama Krallıkları tarafından da ele geçirilen şehir daha sonra ise Roma’ya bağlı bir yerleşim yeri olarak varlığını sürdürmüştür. 8. yüzyıla gelindiğinde ise bölgedeki depremler nedeniyle şehrin büyük zarar gördüğü ve bu nedenle terk edildiği bilinmektedir. Kayalara oyulmuş odaların yerleşim için mi yoksa mezar olarak kullanmak için de yapıldığı ise tam olarak bilinmemektedir. Kentin alt kısmında ise agora, tiyatro ve odeon gibi kısımlar yer almaktadır.
Neden gitmeliyim? Öncelikle kentin sarp kayalıklara kurulmuş olduğunu ve bu nedenle ulaşım için yolların biraz zorlu olduğunu belirtelim. Bu nedenle kondisyonlu olmanın antik kente ulaşmak için önemli olduğunu bilmenizde fayda var. Eğer bunu göze alırsanız UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiş bu antik kentin sizi çok etkileyeceğinden eminiz.
- Adres: Yakabağ, 48360 Eşen/Fethiye/Seydikemer/Muğla
- Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 10.00-19.00, Kış dönemi 08.30-17.30
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
6. Letoon Antik Kenti
Burası neresi? MÖ 7.Yüzyılda kurulduğu tahmin edilen Letoon Antik Kenti, Fethiye’de Likya yürüyüş yolu üzerinde bulunuyor. Antik Çağ için önemli bir din merkezi olan şehir, Letoon, Apollon ve Artemis tapınaklarını da içinde bulunduruyor. Artemis ve Apollo’nun annesi Leto’ya adandığı rivayet edilen tapınak ve antik kent, 1988 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Fethiye’ye gittiğinizde Letoon Antik Kenti görmeden dönmemenizi tavsiye ederiz.
Neden gitmeliyim? UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan bu antik kent, bizce Fethiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
- Adres: Kumluova, 48370 Seydikemer/Muğla
- Telefon: (0252) 614 11 50
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-20.00
- Giriş ücreti: 12₺. Müzekart geçerli.
- Yol tarifi al >
7. Kayaköy
Burası neresi? Likya Uygarlığı’ndan kalan ve 1923 yılına kadar yaşamın devam ettiği olan Kayaköy, zamanında 25 bin kişinin ikamet ettiği eski bir Rum Köyü. Mübadele sürecinde boşaltılan köy bir daha hiç dolmamış. Eski adı Levissi olan köy, Hisarönü’ne 4-5 kilometre mesafede yer alıyor. Dapdar sokakları, üst üste dizilmiş evleri, eski dönemlerin mimari özelliklerini yansıtan kiliseleri ve şapelleri ile Fethiye’de görülmeye değer yerler arasında.. Kayaköy sahip olduğu bu değerler sayesinde UNESCO tarafından Dünya Dostluk ve Barış Köyü şeklinde isimlendirilmiştir.
Neden gitmeliyim? Eski Rum evlerinin mimarisini incelemek için burası güzel bir fırsat. Aynı zamanda geçmişte insanların birbirinin manzarasını ve güneşini kapatmayacak şekilde, oldukça saygılı bir biçimde bir mimariyi yaşatmış olmalarını görmek de insanı şaşırtan önemli detaylar açısından da Kayaköy önemli ziyaret noktaları arasında bulunmaktadır.
- Adres: Fethiye, Muğla
- Yol tarifi al >
Müzeler
8. Fethiye Arkeoloji Müzesi
Burası neresi? Bölgeden çıkartılan eserlerin sergilendiği Fethiye Müzesi, biri arkeoloji biri etnografya olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Müze ilk olarak dönemin Muğla Valisi olan Recep Ceylan tarafından 1962 senesinde açılmıştır. Bir depo olarak bir süre faaliyetlerini yürüten müze, 1987 senesinde ise günümüzdeki yerinde ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır. Arkeoloji bölümünde büyük oranda seramik eserler sergilenirken, etnografya bölümünde yöreye has çeşitli el dokuma örnekleri, el işlemeleri, kaftanlar bulunuyor. Açık bölümünde ise büyük taş bloklu eserler, lahit mezarlar ile ”Izraza Anıtı” sergilenen müze mutlaka görmeniz gereken noktalardan.
Neden gitmeliyim? Fethiye Arkeoloji Müzesi içinde bölgede çıkarılan önemli tarihi eserler ve bölge has etnografik nesneler sergilendiği için Fethiye tarihi hakkında pek çok özel bilgiyi bu müzeyi ziyaretiniz sırasında edinebilirsiniz.
- Adres: Kesikkapı, 505. Sk. No:4, 48300 Fethiye/Muğla
- Telefon: (0252) 614 11 50
- Ziyaret saatleri: Kış dönemi 08.00-17.00, Yaz dönemi 08.00-19.00
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Lahitler
9. Likya Lahiti (Lycian Sarcophagus)
Burası neresi? Likya Lahiti MÖ 4. yüzyıldan günümüze kadar geldiği düşünülen eşsiz bir tarihi eser. Lahit bölgede bol miktarda bulunan kalker taşından yapılmıştır ve bu taşla yapılmış bilinen en büyük yapı olarak kabul edilmektedir. Diğer tüm Likya Lahitleri arasında türünün en büyük örneği olarak gösterilen lahit Fethiye’nin önemli caddelerinden biri olan Atatürk Caddesi üzerinde sergileniyor. Likya mezarlarının karakteristik özelliklerini açıkça yansıtan lahit, tarih düşkünlerinin ilgi odağı.
Neden gitmeliyim? Uzun süre atıl durumda bulunan Likya Lahiti, Fethiye’de halka açık olarak görülebilecek önemli tarihi kalıntıların başında gelmektedir.
- Adres: Atatürk Caddesi, Fethiye, Muğla
- Yol tarifi al >
Manastırlar
10. Afkule Manastırı
Burası neresi? 1500 yıllık bir geçmişe sahip olan Afkule Manastırı, ulaşımı kolay bir yerde olmasına karşın şimdiye kadar çok fazla kişi tarafından bilinmiyordu. Son dönemdeki tanıtım çalışmaları ise bu tarihi manastırın gün yüzüne çıkmasına büyük katkı sağlamıştır. Kilisenin 5. veya 6. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Manastır içinde aynı zamanda içme suyu deposunun da bulunduğu biliniyor.
Neden gitmeliyim? Manastır tarihe tanıklık etmesinin yanı sıra Rodos Adası’na kadar sunduğu muhteşem manzara ve doğası ile doğa yürüyüşçüleri tarafından büyük ilgi görmektedir.
- Adres: Kayaköy, Kaya Köyü Yolu, 48300 Fethiye/Muğla
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Fethiye’deki görülmesi gereken tarihi yerler hakkında sizin de önerileriniz varsa bizlere yorum kısmından paylaşabilirsiniz.