Umman Tarihi Yerler | 17 Muhteşem Yer

Turkuaz okyanuslarla ve nefes kesen doğa manzaralarıyla Umman, birçok antik yapıya ve tarihi kalıntıya ev sahipliği yapmaktadır.

Umman Tarihi Yerler

Ummanı ziyaret etmek için birçok neden var. Bunlardan biri de Umman tarihi yerler listesinin oldukça kabarık olması. Ülkenin tarihi zenginlikleri geçmişten günümüze Arabistan’ı keşfetmek için bulunmaz bir fırsat. İşte Umman’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler;

Kaleler

1. Jabrin Kalesi

Jabrin Kalesi
Jabrin Kalesi

MS 1675 yılında inşa edilen Jabrin Kalesi, saltanatın en görkemli kalelerinden biridir. Umman hükümdarı Bil’arab Bin Sultan tarafından yaptırılmıştır. Oldukça iyi korunmuş olan kale, sanatsal dokunuşların ön plana çıkmasıyla bilinmektedir. Bunda kalenin yapılmasını isteyen hükümdarın şiire ve sanata olan düşkünlüğünün etkisi büyük olmuştur.

2. Bahla Kalesi

Bahla Kalesi
Bahla Kalesi

1990 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Bahla Kalesi, Umman’ın görülmesi ve tecrübe edilmesi gereken önemli kültürel alanlarından biridir. 13. ve 14. yüzyıllarda inşa edilen bu devasa yapının inşasında kerpiç malzeme kullanılmıştır. Kale, o dönem bölgenin ticari anlamdaki zenginliği getirdiği müreffehlik neticesinde inşa edilmiş olup, günümüzde büyük oranda restore edilerek şehre gelenlerin ziyaretine açık tutulmaktadır.

3. Nizwa Şehri

Nizwa
Nizwa

Umman’ın en büyük şehirlerinden biri olan Nizwa şehri, aynı zamanda Umman’ın eski başkentidir. Bu şehir, şüphesiz ülkenin en antik şehirlerinden biri olma özelliği ile de dikkat çekmektedir. Kültür ve tarih kokan Nizwa, keşfedilecek ve görülebilecek birçok antik hazineye sahip. Şehrin en önemli tarihi durağı ise Nizwa Kalesi. 17. yüzyılda yapıldığı söylenen bu kale, 30 metre yüksekliği ve mimari özellikleri ile hayranlık uyandırmaktadır.

4. Nakhal Kalesi

Nakhal Kalesi
Nakhal Kalesi

Palmiye ağaçlarının çevrelediği Nakhal Kalesi, 17. yüzyılda bölgenin önemli ticaret yollarının korunması maksadıyla inşa edilmiştir. 1990 yılında büyük bir restorasyondan geçirilen kalenin odalarında geleneksel mobilyalar ve el sanatları sergilenmektedir.

5. Taqah Kalesi

Taqah Kalesi
Taqah Kalesi

Taqah Castle, Salalah bölgesinde bulunan mütevazı bir kaledir. 19. yüzyılda inşa edilen kale, günümüzde etkileyici manzara eşliğinde müze olarak ziyaret edilebilmektedir. Burası, ülkedeki diğer kalelerle büyük oranda benzerlik göstermektedir. Eğer vaktiniz olursa Umman tarihi yerler listemize dahil ettiğimiz bu kaleyi de ziyaret edebilirsiniz.

6. Festung Cacapo

Festung Cacapo
Festung Cacapo

Umman’da bol bol kale görmeye alışsanız iyi edersiniz 🙂 Bunlardan biri olan Festung Cacapo ise Portekiz sömürgesi döneminde ülkede inşa edilen yapılardan biridir. 17. yüzyılda şato tarzında inşa edilen bu kale, 2007 yılında restore edilmiştir. Khasab’a yolunuz düşerse gezi planınız içine bu kaleyi de dahil etmenizi tavsiye ediyoruz.

7. Al Hazm Kalesi

Al Hazm Kalesi
Al Hazm Kalesi

Ar Rustaq’ta bulunan Al Hazm Kalesi, Umman’daki en etkileyici kalelerden biridir. Dönemin kalelerinin yapılış amacını ve mimarisini anlamanıza yardımcı olan bu kale, güzel manzarası ile de Umman gezilecek yerler listelerinde mutlaka bulunuyor.

Türbeler ve Dini Mekanlar

8. Sultan Qaboos Camii

Sultan Qaboos Camii
Sultan Qaboos Camii

Her ne kadar çok büyük bir tarihe sahip olmasa da bu ışıltılı manevi ziyaret noktası da bizce Umman tarihi yerler arasında bulunmayı hak ediyor. Yapımı 2001 yılında tamamlanan cami, mimari tasarımı ile oldukça çarpıcı bir eserdir. Şimdiki sultanın saltanatının 30. yılı şerefine yapılan bu cami, 600 kadının el işçiliği ile yapılan dünyanın ikinci büyük el işlemesi halısına ev sahipliği yapmaktadır. Burası aynı zamanda ülkedeki gayrimüslimlere açık olan tek cami olma özelliğini de taşımaktadır.

8. Bibi Maryam Türbesi

Bibi Maryam Türbesi
Bibi Maryam Türbesi

Umman’ın ilk başkenti Qalhat’ta bulunan Bibi Mayram Türbesi, “Leydi Meryem Türbesi” olarak da bilinmektedir. Türbe içinde Bibi Maryam’ın mezarı dışında pek bir şey kalmamıştır. Türbenin olduğu yerin, Bibi Maryam’ın kendisi için yaptırdığı bir caminin yeri olduğu rivayet edilmektedir. Eğer vaktiniz olursa ülkenin bu mistik ve tarihi noktasını da mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

10. Nabi Ayoub Türbesi

Nabi Ayoub Türbesi
Nabi Ayoub Türbesi

Salalah’ta bulunan Nabi Ayoub Türbesi, Hz. Ayoub’a ait kalıntıları saklamaktadır. Muhteşem güzellikler içinde geçilerek ulaşılan türbe, Müslümanlar için çok önemli bir ziyaret noktasıdır. Türbenin bulunduğu yerin manzarası ise türbenin manevi atmosferi kadar insanı etkilemektedir.

Antik Şehir Kalıntıları

11.Sur Şehri

Sur Şehri
Sur Şehri

Muscat’a yaklaşık 300 kilometre mesafede bulunan Sur şehri, Umman’ın önemli antik liman kentlerinden biridir. 16. yüzyılda Portekizliler tarafından işgal edilen Sur şehri, dönemin en önemli ticaret merkezlerinden biriydi. Bu da bölgenin parasal ve kültürel anlamda büyük bir zenginliğe ulaşmasını sağlamıştır. Günümüzde şehirde birçok tersane, kale, antik plaj gibi görülmeye değer nokta ziyaretçileri kendisine hayran bırakmayı başarmaktadır.

12. Misfat al Abreyeen

Misfat al Abreyeen
Misfat al Abreyeen

Umman’ın son zamanlardaki hızlı değişimine rağmen tarihi yapısını korumayı başaran bu hurma ağaçları arasındaki köy, kerpiçten evleri ve tarih kokan sokakları ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri. Köyün daracık sokaklarında yürürken kendinizi yüzyıllar öncesinin Umman’ındaymış gibi hissedeceksiniz. İşte tam bu nedenle bu köyü mutlaka Umman tarihi yerler listenize dahil etmeli ve Umman ziyaretinizde mutlaka buraya da uğramalısınız.

13. Sumhuram Old City

Sumhuram Old City
Sumhuram Old City

Darbat Nehri’ne bakan küçük bir tepenin üstüne konumlandırılmış bir şehrin kalıntılarını görmek hayal dünyanıza ışık tutacaktır. Bir zamanlar önemli bir liman olan Sumhuran, 1. yüzyılda kurulmuş ve ancak 500 yıl gibi bir süre sonra yalnızlığa terk edilmiştir. Günümüzde ise bu şehrin sadece kireçtaşından yapılmış bazı kalıntıları ziyaretçileri misafir etmektedir.

14. Tanuf Harabeleri

Tanuf Harabeleri
Tanuf Harabeleri

Nizwa’da bulunan Tanuf Harabeleri de Umman’daki geçmiş dönem yaşantılarını daha yakından tanımak için ziyaret edilebilecek noktalardan biri. Al Hacer Dağları’nın romantik manzarası karşısında bulunan harabeler, 1850 yılında çıkan savaş ardından köyün terk edilmesinin ardından günümüze kalan kalıntılardır.

Diğer Tarihi Yerler

15. Muttrah Souq

Muttrah Souq
Muttrah Souq

Muscat’ta bulunan bu tarihi çarşı, Umman’ın ticari zenginliğini görmek isteyenlerin mutlaka Umman gezilecek yerler listesinde bulunması gereken yerlerden biri. Ülkenin en eski çarşılarından biri olan Muttrah Souq içinde aklınıza gelebilecek her şeyi bulmanız mümkün oluyor. Siz de tarihi bir mekanda açılmış sayısız tezgah arasında alışveriş yapmanın keyfini sürmek isterseniz bu pazarı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

16. Bait Al Zubair Müzesi

Bait Al Zubair Müzesi
Bait Al Zubair Müzesi

Zubair ailesi tarafından finanse edilen özel bir müze olan Bait Al Zubair Müzesi, 1998 yılında ziyarete açılmıştır. Müzenin kendisi her ne kadar tarihi bir değere sahip olmasa da müze içinde sergilenen çok özel parçalar Umman’ın yüzyıllar öncesine dayanan tarihine tanıklık etmeyi sağlıyor. Müzede aynı zamanda bir kütüphane ve eski dönemde kullanılan bir sulama sistemi de bulunmaktadır.

Giriş Saatleri: Müze cuma günleri dışında haftanın her günü 09:30-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Giriş Ücreti: 500 Baisa (Yaklaşık olarak 5₺)

17. Al Alam Palace

Al Alam Palace
Al Alam Palace

Muscat, Umman’ın en önemli ve tarihi yapılarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Eski Muscat’ta bulunan saray, yakın geçmişte, 1972 yılında inşa edilmiştir ve kraliyet misafirlerinin ağırlanmasında ve çeşitli resmi işlemlerde kullanılmaktadır. Ziyaretçilerin saraya girilmesine izin verilmese de dışarıdan izlenmesine ve bahçesinde dolaşılmasına izin verilmektedir.

Çölde yükselen bir medeniyet ve tarih beşiği olan Umman tarihi yerler konusunda meraklı ziyaretçilerini asla hayal kırıklığına uğratmayan bir destinasyon. Yazımızda eksik olduğunu düşündüğünüz önemli tarihi mekanlar varsa bunları bize “yorum” kısmından yazabilirsiniz. 

*Umman gezinizi planlarken yardımcı olacağını düşündüğümüz bütün yazılarımıza ulaşmak için Umman gezi rehberi sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin