Dikili Tarihi Yerler | En Önemli 7 Tarihi Yer

İzmir’in kuzeyinde bulunan ülkemizin keyifli tatil beldelerinden Dikili, özellikle antik dönem kalıntıları ile tarihe ışık tutuyor. Hazırladığımız Dikili tarihi yerler listemizde, bu sevimli bölgedeki görülmesi gereken tarihi noktalara yer verdik;

Dikili tarihi hakkında; İzmir’e 120 km mesafede bulunan Dikili beldesinin tarihi MÖ 4000-5000 dolaylarına dayanmaktadır. Muhteşem doğası, bereketli toprakları ve huzur veren iklimi sayesinde birçok uygarlık beldeyi gözüne kestirmiş ve yerleşim yeri olarak değerlendirmiştir.

Mysia olarak bilinen bölge, geçmişte Lidya, Pers, Frig, Roma ve Beragama gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bölge çevresinde daha birçok farklı medeniyete ait çeşitli şehirler de kurulmuştur. Orta Çağ’da Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapan belde, 1860 yılında Bergama ilçesinin köylerinden biri olmuş, 13 Ekim 1928 tarihinde ise İzmir’in ilçelerinden biri olarak kabul edilmiştir.

Dikili’nin en ünlüleri; Dikili deyince özellikle tarihi anlamda ilk akla gelen yerlerin başında elbette Bergama Antik Kenti geliyor. Tabi Dikili ve çevresi sadece bununla sınırlı değil. Her ne kadar kış mevsiminde terk edilmiş bir görünüme bürünse de Dikili’de görülmezi gereken daha pek çok önemli nokta sizi bekliyor. Dikili’ye dair bütün detaylar için Dikili gezi rehberi sayfamızı takip edebilirsiniz.

Dikili gezi tavsiyesi; Dikili özellikle doğal güzellikleri ile İzmir’e gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Bu nedenle Dikili’ye geldiğinizde mutlaka ılıcaları ziyaret etmenizi, Atatürk Botanik Bahçesi başta olmak üzere doğal güzelliklerin ve manzaranın tadını sonuna kadar çıkarmanızı tavsiye ediyoruz. Ha,bu arada Dikili plajları da es geçilmemesi gereken noktalardan. Eğer mevsim yaz ise plajlarda çok keyifli zamanlar geçirmeyi de ihmal etmeyin.

Müze kart; Müzekart ve Museum Pass Ege sahipleri Dikili’deki antik kentleri ve tarihi yerleri ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmektedir. Müzekart satın alındığı günden itibaren 1 yıl, Museum Pass Akdeniz ise 7 gün boyunca ücretsiz ziyaret imkanı sunmaktadır.

Not: Bu arada Dikili küçük bir belde olduğundan diğer Ege şehirlerinde olduğu gibi çok uzun süreli geziler planlamanıza gerek yok. Eğer Ege’de sadece Dikili’yi görmeyi planlıyorsanız Museum Pass Ege’yi satın almanıza gerek olmayacaktır. 

Antik Kentler

1. Atarneus Antik Kenti

Atarneus Antik Kenti
Görsel Kaynak: arkeodenemeler.blogspot.com

Burası neresi? Atarneus kelimesinin anlamı “kutsal bahar ve ana tanrıça baharı” gibi anlamlara gelmektedir. Şehrin çevresinde bulunan kaplıcalar ve çeşmeler nedeniyle bu isimle anıldığı bilinmektedir. Geçmişi MÖ 4000 yılına dayanan Atarneus, Ağılkale’de kurulmuş ilk şehir devleti olma özelliğini taşımaktadır. Ünlü düşünür Aristotales’in de bu kentte yaşadığı bilinmektedir.

Atarneus şehri çok bereketli toprakları ve bastırmış oldukları paraları ile ün kazanmıştır. Tarihçi Heredot, şehrin yakınlarında savaşmış olan Yunanlılar ve Perslerden bahsetmektedir. Dikili antik kentleri arasında önemli bir yere sahip olan şehirde gerçekleştirilen kazılarda Helenistik ve Geç Bizans dönemine ait kalıntılara rastlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde şehirden geriye bir şey kalmamış olsa da Atarneus adına inşa edilmiş olan büyük tapınağın kalıntılarını ve Hermias Sarayı’nı görmek için bu antik kenti listenize eklemelisiniz.

  • Adres: Çandarlı, Dikili
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Pitane Antik Kenti

Çandarlı Kalesi

Burası neresi? Pitane, Dikili’nin güneyindeki Çandarlı Körfezi’nin kuzey kıyısında bulunan bir antik bölgedir. Pitane kentinin tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmiyor ancak şehrin tarihinin Helenistik döneme kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Kentteki araştırmalarda birçok heykel ve çeşitli nesne bulunmuştur. Bölgeden çıkarılan kalıntıları şu anda İzmir Arkeoloji Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Bergama Müzesi’nde görmek mümkün olmaktadır.

Günümüzde antik kente ait bir kazı alanı ya da kalıntı yok. Burasını görülmeye değer kılan değer ise Çandarlı Kalesi’dir. Kalenin inşa tarihi bilinmiyor ancak Cenevizliler’in kaleyi 14. yüzyılda restore ettiği anlaşılmaktadır. Kalede gerçekleştirilen kazılarda MÖ 2. yüzyıldan kalma taşlara rastlanması ise kalenin yapım tarihi ile ilgili fikir vermektedir. Kale, 15. yüzyılda Osmanlı döneminde, Çandarlı Halil Paşa tarafından yeniden inşa edilmiştir. Kale, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiştir.

Neden gitmeliyim? Çandarlı Kalesi’ni ziyaret ettiğinizde kendinizi etkileyici bir Orta Çağ kalesinin içinde hissedecek ve zihninizde o günleri canlandıracaksınız. Göreceğiniz göz alıcı Çandarlı manzarası da burayı değerli kılan önemli şeylerden biridir.

  • Adres: Çandarlı, Kale Sk., 35985 Dikili/İzmir
  • Telefon: (0232) 671 40 20
  • Ziyaret saatleri: Her gün 14.00-17.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Pergamon Antik Kenti

Pergamon Antik Kenti

Burası neresi? 2014 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi içinde yer alan Pergamon Antik Kenti, aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’e adanmıştır. Ülkemizin en çok ziyaret edilen antik bölgelerinden olan şehir, Dikili’ye sadece 29 km mesafede yer almaktadır. Anıtsal mimarisi ile dikkat çeken şehir, Helenistik dönemin kent planlamasının göze çarpan örneğini temsil etmektedir.

Athena Tapınağı, Helenist dönemin en dik anfitiyatrosu, kütüphane, büyük sunak, agora, spor salonları ve yüksek basınçlı su boru hattı (bu özelliği şehri kaplıca ve sağlık açısından çok önemli kılmıştır) Bergama Antik Kenti’nin en dikkat çeken noktalarıdır. Burası sahip olduğu özellikler sayesinde Roma İmparatorluğu’nun başkenti olmuş ve sağlık konusunda en önemli merkezlerden biri olarak kabul edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Her yıl ortalama 1 milyon ziyaretçi sınırına dayanan Bergama Antik Kenti, tarih sahnesinde birçok ilkin yaşandığı önemli bir merkez olmuştur. Parşömenin icat edilerek ilk olarak burada kullanılması bu ilklerin en önemlilerindendir. İlk sendika, ilk tiyatro, ilk kamu binası ve ilk grev ve toplu sözleşme gibi çok önemli toplumsal olaylar da gene burada yaşanmıştır. Bu nedenle Bergama Antik Kenti, Dikili’nin mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Hamzalısüleymaniye, 35700 Bergama/İzmir
  • Ziyaret saatleri: 1 Nisan-1 Ekim 10.00-19.00, 1 Ekim-1 Nisan 08.30-17.30. Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: 50₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

Tarihi Yürüyüş Alanları

4. Bademli Köyü

Bademli Köyü

Burası neresi? Dikili’ye 20 dakikalık bir mesafede bulunan Bademli Köyü, son yıllarda adından sıklıkla söz ettiren eski bir tarihi Rum köyüdür. Burası sakin bir tatil geçirmek ve sokaklar arasında keyifli bir yürüyüş yapmak isteyenler için listeye eklenmesi gereken noktalardan biridir.

Neden gitmeliyim? Termal su kaynaklarına sahip olan Bademli Köyü, aynı zamanda muhteşem plajları ile de dikkat çekiyor.

  • Adres: Bademli, Dikili, İzmir
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Ayvalık

Ayvalık

Burası neresi? Balıkesir’in en keyif veren ilçelerinden biri olan Ayvalık, Dikili’ye sadece 42 km mesafede bulunuyor. Bu da Ayvalık çevresinde görülecek yerler arasında Ayvalık’ı ön plana çıkarıyor. Ayvalık, sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleri nedeniyle Ege’ye gelenler için her zaman uğrak noktalardan biri olmuştur.

Neden gitmeliyim? Ayvalık’ta görülmesi gereken birçok müze, tarihi nokta, kilise ve cami bulunuyor. Bu nedenle Dikili’den Ayvalık’a kısa bir yolculuk yapabilir ve çok keyifli bir gezi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer “Ayvalık’ın tarihi yerleri nereler?” diye bir araştırma yapmayı planlıyorsanız da Ayvalık tarihi yerler yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kaçırmayın! Ayvalık’ın tarihi sokaklarında dolaşmayı ve Şeytan Sofrası’ndan muhteşem manzaranın tadını çıkarmayı ihmal etmeyin.

6. Assos (Behramkale)

Assos Antik Kenti

Burası neresi? Dikili’ye yaklaşık 135 km mesafede bulunan Assos, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlıdır ve ortalama 2 saatlik bir yolcuğun ardından Dikili’den ulaşılabilmektedir. Aristotales’in de 4 yıl boyunca yaşadığı Assos’un tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanmaktadır. Lidyalıların bölgeye hakimiyet kurması ise şehrin gelişmesinde büyük rol oynamıştır.

Neden gitmeliyim? Başta Assos Antik Kenti olmak üzere Assos’ta görülmesi gereken birçok tarihi nokta, Dikili’yi ziyaret için bu beldeyi de çok cazip kılmaktadır. Assos’ta mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler sayesinde gezinizi çok daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

Kaçırmayın! Assos’un sahip olduğu pek çok koyu ziyaret ederek beldenin muhteşem denizinin ve doğasının tadını çıkarmayı da ihmal etmeyin.

Müzeler

7. Bergama Arkeoloji Müzesi

Bergama Arkeoloji Müzesi
Görsel Kaynak: arkeolojigezginleri.blogspot.com

Burası neresi? Bargama Antik Kenti’ne çok yakın bir konumda bulunan Bergama Arkeoloji Müzesi, Dikili’ye gelenlerin de mutlaka görmesi gereken müzelerden biridir. Arkeoloji ve etnografya üzerine çok önemli parçaların sergilendiği müze, 1936 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Özellikle Helenistik döneme ve bölgenin etnografik özelliklerine vurgu yapan eserler müzenin koleksiyonunda bulunmaktadır.

Bergama ve Asklepion’da çıkarılan eserler için saklanabileceği bir müze ihtiyacı doğması nedeniyle müzenin inşa edilmesi söz konusu olmuştur. 1924 senesinden itibaren şehir merkezinde yeterliliği tartışılacak bir yerde eserler sergilenmeye başlanmıştır. 30 Ekim 1936 senesinde ise dönemin İzmir Valisi Fazlı Güleç, müzeyi resmi olarak açmıştır.

Neden gitmeliyim? Ege’nin en önemli antik kentlerine ait birçok farklı eser Bergama Arkeoloji Müzesi içinde sergilenmektedir. Bu özelliği ile bölgenin en önemli müzelerinin başında gelen Bergama Arkeoloji Müzesi, Dikili müzeleri içinde de çok önemli bir yere sahiptir. Burası aynı zamanda Türkiye’nin ilk arkeoloji müzesi olma özelliğine de sahiptir.

Kaçırmayın! Nymphe Heykeli, Medusa Mozaiği, Nike Heykeli, Socrates Büstü müzenin en önemli eserleri arasında bulunmaktadır ve mutlaka incelenmelidir.

  • Adres: Zafer, Cumhuriyet Cd. No:10, 35725 Bergama/İzmir
  • Telefon: (0232) 631 28 83
  • Ziyaret saatleri: 1 Nisan-1 Ekim (yaz dönemi) 10.00-17.00, 1 Ekim-1 Nisan (kış dönemi) 08.30-17.00
  • Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

*Eğer Dikili ve çevresinde görülmesi gereken tarihi yerler hakkında listemize eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz yerler varsa bu yerleri bizimle yorum kısmından paylaşarak listemize katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin