Filmlere İlham Olan Kazablanka’nın Gezilecek Noktalarını Yerinde Keşfet!

Kazablanka’ya gitmeden önce bilmeniz gerekenler;

Şehir hakkında; Fas’ın en büyük şehri olan Kazablanka, Atlas Okyanusu’nun kıyısında yer alan popüler şehirlerden biridir. Bu şehir popülaritesini birazda, şehirle aynı ismi taşıyan 1942 yılı yapımı Hollywood filmi Kazablanka’yla borçludur. Tabi, 20. Yüzyılların başında yaşadığı mimari değişimle beraber şehrin kazandığı modern ve şık görüntü de şehrin kendini diğer noktalardan ayırmasında etkili olmuştur. Fransız, İspanyol ve Afrika kültürlerinin sentezlenmesiyle kendine has yeni bir doku oluşturmuş olan Fas’ın Kazablanka şehri, ziyaret eden herkeste farklı izler bırakacak güzellikte…

Şehrin ünlüleri; Fas, Kazablanka’nın önemli gezi noktalarından biri olmasının başında kültürel ve tarihi noktaların, doğa güzellikleriyle birleştiği sentez bir şehir olması geliyor. Tarihi keşfetmeyi sevenler için İslam kültürü için de önemli bir yapı olan II. Hasan Camii, Casablanca’nın tarihi noktalarının başında gelmekte. Fas’ın en büyük ibadethanelerinden biri olmakla beraber okyanus kıyısına kurulan caminin avlusundan enfes bir manzara görebiliyorsunuz. Bu arada Kazablanka ne demek? diye merak ediyorsanız, Fas’ta her şehrin kendine özgü bir rengi vardır ve bu şehrin rengi de beyazdır. Portekizlilerin bu şehri tanımlamak için kullandıkları ‘’casa blanca’’ kelimesi yani beyaz ev, zamanla ‘’Casablanca’’ olarak kalmıştır.

Kazablanka’nın tarihi noktaları saymakla bitmediği gibi, tarihi yerleri keşfetmek isteyenler için bu şehir gezi listenizin başında yer almalı. İslami unsurların yansıtıldığı Hasan Camii’nin yanı sıra; Ligue Arabe Parkı, Muhammed V Meydanı ve Kazablanka Katedrali görülmeden geçilmemesi gereken Kazablanka’nın sembolleri arasında yer alıyor.

Kazablanka’da yaşam; ‘’ Fas’ın beyaz şehri ‘’ olarak da bilinen Kazablanka yıl içerisinde çok fazla turist ağırlamaktadır. Birçok kıtadan ve farklı kültürlerden gelen insanlar, Kazablanka’yı keşfederken bu şehirde kendisine ait bir izle karşılaşabiliyor.

Bu şehirde orta halli bir hayat sürebilirken bütçenize gibi çok lüks bir yaşam sürmeniz de mümkündür. Ortalama bir hesap yapacak olursan bu şehirde para harcayacağınız en büyük durum daire kiralamak olacaktır. 300 ve 1.200 dolar arasında değişen dairelere fiyatlarını karşılayabiliyorsanız, geri kalan durumlar sizi çok zorlamayacaktır.

Ulaşım ve yemeklerin oldukça ucuz olduğu şehirde 2 dolar gibi bir ücrete sabah kahvaltısı yapabilir, tramvaylarla 1 dolara ulaşım sağlayabilirsiniz. Fas ya da dünyada bilinen adıyla Morocco’da yaşamak istiyorsanız, bütçe planlamanızı yapıp, yeni bir başlangıca adım atabilirsiniz.

En Uygun Seyahat Dönemi; Bulunduğu coğrafi konum gereği birden fazla iklim tipi Fas’ta kendini hissettirmektedir. Ancak şehrin en güzel konumlarından birine sahip olan Kazablanka’ya giderseniz ılıman bir Akdeniz iklimiyle karşılaşacaksınız. Bu iklim tipinde şehre en fazla yağış kasım ve mart ayları arasında düştüğü için bu dönmelerde seyahatlerinizi çok rahat gerçekleştiremeyebilirsiniz.

Kazablanka gezi noktalarını daha rahat keşfedebilmeniz için en iyi dönemler Haziran-Ağustos arası olup, birçok ziyaretçi bu dönemlerde Kazablanka Fas turlarını tercih etmektedir. Ayrıca Kazablanka’da balayı gibi bir hayaliniz varsa, sıcaklıkların yükseldiği bu dönemleri kaçırmamalısınız.

*Kazablanka Gezilecek Yerler Haritası

*Gezilecek Yerler Videosu

*Kazablanka’da Gezilmesi Gereken En Önemli Yerler

-Müzeler

1. Abderrahman Slaoui Müzesi

Abderrahman Slaoui Müzesi

Burası Neresi? Adını, sanat koleksiyoncusu Faslı bir iş adamı olan Abderrahman Slaoui’den alan müze, 2012 yılından beri Kazablanka’da ziyaretçilerini bekliyor. Sanatçıların eserleri, eski posterler, antika ürünler ve pek çok sayıda sanatsal koleksiyonun sergilendiği müze Kazablanka’da görülmesi gereken noktalar arasında yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Müze, Abderrahman Slaoui Vakfı‘nın destekleriyle kurulduğu günden bugüne kadar bünyesine bir sürü eser katıp, genişlemiştir.  İçerisinde Muhammed Ben Ali Rabati ve Jacques Majorelle gibi önemli sanatçılarının manzara ve figüratif resimleri, sanatsal yönünüze yeni bir bakış açısı kazandırabilir.

Ayrıca sergide sürekli olan nesneler dışında, dönem dönem geçici sergilerle yeniliklerin katıldığı müzeyi rehberli turlarla gezebiliyorsunuz. Ne gerek var ? diye düşünüyor olabilirsiniz ancak buradaki her objede bilmediğiniz gözünüzden kaçan ayrıntılar olacaktır. Bunun için müze girişiyle beraber 100 dh olan rehberli turlardan faydalanabilirsiniz.

Kaçırmayın! Müzeyi keşfettikten sonra, en üst katında bulunan terasıyla hoş bir ortam yaratılan Cafe de Musee’u keşfedebilirsiniz. Burada okumanız için çok sayıda kitap bulunurken, Morocco’nun meşhur nane çayını yudumlayabilirsiniz.

2. Fas Musevi Müzesi

Fas Musevi Müzesi

Burası Neresi? Fas’ın Kazablanca şehrinde bulunan müze, Arap dünyasında Yahudiliğe adanmış tek müze olma özelliğine sahiptir. Geçmişte Yahudi yetimhanesi olarak kullanılan bir villa, bugün Fas’taki Yahudi toplumunun tarihinin anlatılması amacıyla müzeye dönüştürülmüştür.

Neden Gitmeliyim? İslami kurallara göre yaşanan bir ülkede, Yahudilik tarihinin izlerinin saklanması ve diğer nesillere aktarılması şehrin hoşgörüsünü yansıtan önemli ayrıntılardan biridir. Bir dönem topraklarında en kalabalık Yahudi topluluğunun yaşadığı Fas’ta, bu topraklardaki Yahudilerin tarihini yok saymak yerine 2000 yıllık bu tarihi gözler önüne seriyor. İyi düzenlenmiş bir koleksiyon ve sergiyle ziyaretçiler Yahudiliğe dair merak edilen tüm sorunların cevaplarını Museum of Moroccan Judaism içerisinde bulabilir.

Kaçırmamalısınız! Arap alemi içerisinde farklı bir kültürü keşfetmek isteyenlerin görmesi gerekenler arasına, dini motiflere sahip nesnelerdir. En dikkat çekenlerden olan eski dua kitapları ve Tevrat süslerini görmeden müze gezinizi bitirmemelisiniz.

  • Google Haritalarda Aç
  • 81 Rue du chasseur Jules Cros, Casablanca, Fas
  • 10.00-17.00 / Cumartesi Günleri Kapalı
  • 20 Dirhem

-Önemli Mimari Yapılar

3. Mahkamat al-Pasha

Mahkamat al-Pasha

Burası Neresi? Kazablanca’nın Hubous semtinde bulunan Mahkamat al-Pasha, kompleks bir mekân olup içerisinde farklı birçok birimi barındırmaktadır. Auguste Cadet tarafından tasarlanmış olan yapı sivil bir adliye binası olarak yapılması planlanmıştır. Yapımında geleneksel yöntemler kullanılarak, binanın karakteristik özelliklere sahip olması amaçlanmıştır.

Neden Gitmeliyim? Bu binaya giriş yaptığınız andan itibaren sizi muhteşem bir mimari bekliyor. En sade olması beklenen tavanlar bile oyulmuş sedir ağacından yapılmış olup, iç mekânda renkli mozaikler kullanılmış olup, şık bir görüntüye bürünmüştür. Zarif görüntüsüyle fotoğraf çekilmek isteyenlerin hem iç hem de dışa mekânında muhteşem kareler yakalayabileceği Mahkama du Pacha, Kazablanka’nın turistik cazibe noktalarından.

Kaçırmayın! Fas’ta fotoğraf çekilecek noktalar arasında belki de en zarif mekanlar arasında Mahkamat al-Pasha bulunuyor. İncelikle yapılmış olan iç ve dış mekân dizaynında Fas gezinizi taçlandıracak harika kareler çekebilirsiniz.

4. Kazablanka Saat Kulesi

Kazanlanka Saat Kulesi

Burası Neresi? Şehrin popüler sokakları içerisinde detaylıca anlatacağımız Old Medina bölgesindeki saat kulesi, Kazablanka’nın ikonik yapıları arasında yer almaktadır. Kazablanka’nın işgalinin sonrasında Fransız işgalciler tarafından yapılmış ilk yapı olma özelliğine sahip olan saat kulesi, 1908-1910 yılları arasında yapılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Fas’ın işgal dönemlerinden kalma ikonik bir yapı olan saat kulesi, şehrin sembolü haline gelmiş en eski noktalardan. Aslında bu yapının orjinali 1948 yılında yıkılmış olsa da birebir aynısı 1993 yılında yeniden inşa edilmiştir. Yani günümüzde gezeceğiniz yapı, ne yazık ki ilk hali değil.

Kaçırmamalısınız! Roma rakamlarıyla süslenmiş saat kulesi, eski mekanik görüntüsüyle nostaljik fotoğraflar çekmek isteyenler için birebir.

-Meydanlar/Popüler Sokaklar

5. Old Medina

Old Medina

Burası Neresi? Eski Medine, Kazablanka’nın Fransız yönetiminden önce şehrin kalbinin attığı, tarih dolu sokaklarıyla dikkat çeken bir bölgedir. 19.yüzyıl öncesindeki mimariyi, Morocco’nun eski sokaklarını görebileceğiniz Old Medina, günümüzde daha çok alışveriş ve yemek noktaları için ziyaret edilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Adından da anlaşılacağı gibi eskinin hâkim olduğu sokaklar, modern görüntüden uzak halinin yanı sıra tarihi dokuyu görmeyi sevenler için büyüleyici derecede güzel… Dar sokaklarda günümüzde şehre özel ürünler satıldığı gibi, baharat ve aromalı çayların tüm çeşitlerini bulabileceğiniz büyük bir pazar. Aslında Eski Medine sokakları bu özelliğiyle bir bakıma Türkiye’de ki Kapalı Çarşı’yı andırıyor. Nasıl İstanbul’a gelip Kapalı Çarşı’yı ziyaret etmeden olmazsa, Kazablanka gezilecek yerler için de aynısı geçerli…

Kaçırmayın! Bu sokaklar içerisinde çok sayıda, bölgeye özel etnik ürünler satan dükkanlar bulunuyor. Benzer ürünlerin sergilendiği dükkanların hiçbirinde eşyaların üzerinde fiyat yazmadığı için birkaç mağazadan fiyat almayı ve pazarlık yapmayı unutmamalısınız.

6. Mohammed V Square

Mohammed V Square

Burası Neresi? 1916 yılında Kazablanka’nın merkezinde kurulmuş olan Mohammed Meydanı, Fransız sömürgeciliğinin devam ettiği dönemlerde bu mimari tarzına uygun şekilde yapılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Meydan, şehrin ikonik simgelerinden biri olmakla beraber şehrin sömürge dönemlerinden kalma önemli bir alandır. Fransız tasarım ilkelerinin görüldüğü çevre düzenlemesi çok şık olmakla beraber, Muhammed Meydanı çevresindeki yapılar da görülmeye değer. Meydan etrafındaki önemli yapılar arasında; Adliye Sarayı, Postahane, Hükümet Konağı ve Bank-ı Mağrip bulunuyor.

Kaçırmayın! Kazablanka’nın en sevilen birleşme alanlarından olan Muhammed Meydanı’na gittiğinizde Kutsal Kalp Kilisesi ve Arab Leahue Park’ı ziyaret etmeyi unutmamalısınız.

7. Place des Nations Unites

Place des Nations Unites

Burası Neresi? Birleşmiş Milletler Meydanı, Kazablanka’nın en büyük ve tarihi meydanlarından biridir. Meydanın simgesi olan ‘’ Kora Ardia’’ olarak bilinen dev bir küre bulunmaktadır ve meydan içerisinde bulunan saat kulesi ve metal bir heykel de Birleşmiş Milletler Meydanı’nın paralarından biridir.

Neden Gitmeliyim? Fas’ın popüler noktaları arasında bulunan Birleşmiş Milletler Meydanı yada bilinen bir diğer adıyla Dünya Gezegeni Meydanı olarak anılmaktadır.Bu meydan şehrin merkezi bir noktasında bulunmasıyla burayı ziyaret ettikten sonra diğer gezi noktalarına veya alışveriş mekanlarına kolaylıkla ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Burası Neresi? Yeni Medine olarak da biline Quartier Habous,şehrin en eski yerleşim yerlerinden biridir.Fas ve Fransız mimarisinin harmanlandığı  sokak, Muhammed V Meydanı’nın 2,5 km doğusunda, merkeze yakın bir konumda bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Fas’ın 1920’lerdeki ruhunu taşıyan caddeleri ve binaları arasında dolaşmak kaçırılmaması gereken eşsiz bir deneyim olacak. Yeni Medine içerisinde dolaştıktan sonra etrafında bulunan hediyelik eşya dükkanları ve Fas’a özel motiflerle süslenmiş bibloları gezebilirsiniz.

-İbadet Noktaları

8. II. Hasan Camii

II. Hasan Camii

Burası Neresi? Atlantik kıyısında doldurulan denizin üzerine inşa edilen II. Hasan Camii, bölgenin en geniş ibadet alanına sahip olan dini yapısıdır. 210 metrelik minaresiyle dünyanın en uzun minaresine sahip olan cami aynı zamanda 25.000 kişilik kapasitesi ve 80.000 kişilik avlusuyla dünyanın en büyük camileri arasında yer almakta.

Neden Gitmeliyim? 1980 yılında yapımına başlanan caminin tamamlanması tam olarak 13 yıl sürmüştür. Bu kadar uzun sürmesinin sebeplerinden biri de aslında caminin büyüklüğü kadar, camide detaylara gösterilen özendir. İnce işçiliğin duvarlardan camlara kadar her noktada gözlemlendiği yapının su üzerine yapılmış olması da dikkat çeken noktalardan biri.

Şehrin en bilinen yapılarından olan II. Hasan Camii, turistik geziler için de ziyarete açıktır ancak gezebilmek için düzenlenen turlara dahil olmanız gerekiyor. İslam mimarisini incelemek isterseniz Kazablanka’da bulunan II. Hasan Camii’yi görmelisiniz. Kazablanka gezilecek yerler dendiğinde akla gelen ilk sembolik yapı olan camii, Fas gezi listenizde kesinlikle olmalı!

Deneyebilirsiniz! Şehirde turistlerin ziyaretine açık olan nadir camilerden biri II. Hasan Camii’dir. Caminin ziyarete açık olasının yanı sıra yine de canınız istediğinde kapıdan içeri giremiyorsunuz. Ziyaretçilerin girebilmesi için tura katılmaları zorunlu olmakla beraber, II. Hasan Camii’ni turlarla gezmeni sizler için de daha faydalı olacaktır. Rehberlerle beraber daha iyi keşfedebileceğiniz bu camiyi hem gezebilir bir yandan da tarihi dinleyebilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! Atlantik Okyanusu’nun kıyısında bulunan bu muhteşem cami, İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biri olurken, diğer yandan avlusundan görülen muhteşem manzarayla da göz dolduruyor. Camiyi ziyaret ederseniz, mutlaka avlusundan çevreye göz atmalısınız.

-Seyir Terasları

9. Sky 28

Sky 28

Burası Neresi? Sky 28, Kazablanka’da bulunan Kenzi Tower Hotel’in en üst katında hizmet veren restoranıdır. Şık yemeklerin ilk akla gelen mekânı olan Sky 28 aynı zamanda muhteşem manzarasıyla da popüler. Seyir terasının bulunduğu Kenzi Tower Hotel’de şehrin merkezi noktalarından olan Kazablanka İkiz Kuleleri’nin içinde yer almaktadır.

Neden Gitmeliyim? Fas’ın ‘beyaz şehri’ olarak bilinen Kazablanka’yı keşfetmenin en iyi yollarından biri de tüm şehrin sülietini izleyebileceğiniz yüksek bir noktadır. Fas’ın geleneksel yemeklerini denerken bir yandan da muhteşem manzaraya kavuşmak istiyorsanız Sky 28’i ziyaret etmelisiniz.

Kaçırmamalısınız! Kenzi Otel’in en üst katında bulunan Sky 28, aynı zamanda restoran ve bar olarak da hizmet veriyor. Burayı ziyaret ettiğinizde enfes Fas yemeklerinden olan Tagine ve Harira’yı denemelisiniz.

-Kültür ve Sanat Merkezleri

10. Villa Des Arts

Villa Des Arts

Burası Neresi? 1934 yılında açılmış olan sanat müzesi, yerel ve uluslararası sanatçıların eserlerinin sergilendiği küçük bir mekandır. Müze, Fondation ONA tarafından işletilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Villa Des Arts, ülkenin açılmış ilk özel müzesi olma özelliğine sahiptir. İçerisinde 800’den fazla kalıcı esere ev sahipliği yapan müze, Fas kültürü ağırlıklı olmak üzere farklı kültür ve sanatsal bakış açılarının yansıtıldığı güzel bir galeridir.

-Doğal Güzellikler

11. Ain Diab Sahili

Ain Diab Sahili

Burası Neresi? Kazablanka merkezine oldukça yakında bulunan bir sahildir Ain Diab… Yürüyerek veya taksitle ulaşabileceğiniz bu nokta, şık bir plaja ve sahil boyunca eğlenceli mekanlara ev sahipliği yapar.

Neden Gitmeliyim? Bu sahil, muhteşem plajının yanı sıra çok fazla etkinliğe ev sahipliği yapa hareketli bir noktadır. Yani, sadece yüzmek için değil Fas’ta gece hayatı ve eğlenceli aktiviteleri keşfetmek için de bu bölgeyi ziyaret edebilirsiniz. Sahil civarındaki birçok restoran ve otel de bu muhteşem manzaraya karşı konumlandığı için Kazablanka’da konaklama için iyi bir yer arıyorsanız, Ain Diab  tercih edilebilir.

Kaçırmamalısınız! Kazablanka gece hayatının nasıl olduğunu merak ediyorsanız, en şık Fas eğlence mekanlarına ev sahipliği yapan Ain Diab’ı akşam saatleri ziyaret etmelisiniz. Sahil boyunca ışıkların renklendirdiği sokaklarda isteğinize göre farklı mekân seçenekleri bulabilirsiniz.

12. La Corniche

La Corniche

Burası Neresi? La Corniche, Kazablanka’nın kıyıları boyunca uzanan yaklaşık 3-4 kilometre uzunluğundaki kısma verilen isimdir. Turistlerin uğrak noktalarından biri olan Kazablanka Korniş, Fas’ın eğlence dolu mekanlarına ev sahipliği yapmasıyla ve meşhur II. Hasan Camii’nin bulunduğu yerdir.

Neden Gitmeliyim? Kazablanka’nın Korniş kısmı, Fas geleneklerinden uzak, özgürlüklerin daha fazla hissedildiği rahat bir ortama sahiptir. Yapılanma olarak batılı ülkelere benzeyen mekanları ve üst sınıf sakinlerden oluşan halkıyla şehrin gözde noktalarının başında geliyor. Aynı zamanda Kazablanka gece hayatı dendiğinde ilk akla gelen yer olan La Corniche boyunca, oldukça şık tasarlanmış batılı tarzı andıran gece kulüpleri bulabilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! Korniş’i ziyaret ettiğinizde, Atlantik Okyanusu’nun manzarasını karşınıza alıp geleneksel Kazablanka yemeklerinin tadına bakabileceğiniz bir restoranda vakit geçirmelisiniz.

*Kazablanka’da Gezilecek Alternatif Yerler

-Eğlenceli Yerler

13. Plage de Ain Sebaa

Plage de Ain Sebaa

Burası Neresi? Ain Sebaa Plajı, Atlantik Okyanusu’na kıyısı bulunan Kazablanka’nın Settat bölgesinde yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Kazablanka’nın sahilleri , şehrin en iyi ve eğlenceli plaj partilerine ev sahipliği yapmaktadır. Ain Sebaa Plajı da benzer partilerin gerçekleştirildiği, temiz plajıyla dikkat çeken noktalardan biri oluyor. Bu yüzden Kazablanka gezilecek yerler dendiğinde eğlence arayanlar için Ain Sebaa’da yapılan hareketli partileri oldukça keyif verici olacağına eminiz.

14. Tamaris Aquaparc

Tamaris Aquaparc

Burası Neresi? Kazablanka’da  faaliyet gösteren Tamaris Aquaparc, şehrin en büyük eğlence parkıdır. Üç farklı alanda farklı uzunluk ve aksiyon derecelerine sahip kaydıraklarla hizmet veren park içerisinde alışveriş yapabileceğiniz birkaç mağaza ve yaşça daha küçük çocuklar için oyun alanı hizmetleri bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Yaz tatillerinin en sevilen aktivitelerinden biri de şüphesiz ki su parkarında geçen macera dolu anlardır. Kazablanka iklimi bahsettiğimiz gibi ılıman bir iklime sahip olduğu için yıl boyunca sıcaklıklar çok düşmemekle beraber Haziran-Ağustos ayları  su parklarını ziyaret etmek için mükemmel aralıklardır. Bu su parkında bir girişle tüm kısımlardan faydalanabilir ve oldukça eğlenceli birkaç parkura girebilirsiniz. Hızlı, ıslak ve biraz da ürkütücü olabileceğiniz unutmamalısınız.

Kaçırmayın! Kazablanka Tamaris Su Parkı’nı ziyaret ederseniz, 110 metre uzunluğundaki Le Grand Blue isimli korku dolu kaydırağı denemeden geçmemelisiniz.

15. Parc Sindibad

Parc Sindibad

Burası Neresi? Sindibad, Kazablanka’da Fas ve Fransız iş birliğiyle yapılmış bir eğlence parkıdır. Özellikle çocuklu aileler tarafında çok tercih edilen Sindibad içerisinde eğlence parkurları ve yetişkinlerin de ilgisini çeken bir hayvanat bahçesi kısmı bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Park daha çok çocuklara hitap etmekle beraber, yetişkinlere yönelik düşünülmüş kısımları da ilgi çekici alanlardan biri. Çocuklar için düşünülmüş özel atraksiyonların yanında hayvanat bahçesi ve yetişkinlere yönelik ekstrem sporlarda görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Çocuğunuza kulak verin parkı ziyaret ettiğinizde eğer ki yükseklik korkunuz yoksa Simbat’ın uçak halısına binmeyi unutmayın. 🙂

Kaçırmamalısınız! Sindibad Park’ı ziyaret edenler günün yorgunluğunu atmak için Zanzibar Kafe’ye uğramadan dönmüyor. Gezinize biraz ara verip kafenin lezzetiyle meşhur sandviçlerinin tadına bakmayı unutmayınız.

-Alışveriş Merkezleri

16. Morocco Mall

Morocco Mall

Burası Neresi? Fas Alışveriş Merkezi, Kazablaka’nın en çok ziyaretçi çeken eğlence ve alışveriş noktasıdır. 600’e yakın firmanın hizmet verdiği Morocco Mall, bu şehirde sadece geleneksel ürünlerin değil, global markalardan alışveriş yapmak isteyenlerin de ilk tercihi.

Neden Gitmeliyim? Şehrin Eski Medine gibi noktalarında geleneksel el işi ürünler bulabiliyorsunuz ancak global markalara bakmak istediğinizde buna uygun seçenekler bulmakta zorlanabilirsiniz. Corniche Bulvarı üzerinde bulunan Morocco Mall’da popüler markaların yanı sıra içerisinde bulunan çarşı kısmında yine şehrin geleneksel ürünlerine göz atabiliyorsunuz. Kıscası, Fas’a ait aradığını tüm ürünleri ve Fas restoranlarını bir araya toplayan Fas Alışveriş Merkezi ihtiyaçlarınıza yönelik tercih edilebilecek bir kompleks olarak hizmet veriyor.

Kaçırmamalısınız! Fas Alışveriş Merkezi içerisinde aynı zamanda bir buz pisti olduğunu biliyor muydunuz? 65-80 DH arasında değişen fiyatlarıyla bir paten kiralayabilir, yaklaşık 1,30 saat boyunca paten sürmenin keyfini çıkartabilirsiniz.

17. Central Market

Central Market Fas Kazablanka

Burası Neresi? Muhammed V Meydanı’nda yer alan Kazablanka Merkez Market’i, alışverişin kalbi sayılan şehrin en popüler pazarıdır. 20. Yüzyılların başında inşa edilmiş olmasıyla eski bir mimariye sahip olan yapının dikkat çeken özelliklerinden biri de 4 farklı giriş kapısının olmasıdır.

Neden Gitmeliyim? Central Market’e herhangi bir alışveriş ihtiyacınız olmasa bile uğramanız önerilir. Şehrin genelinde satılan tüm ürünleri bulabileceğiniz pazarda; siyah beyaz fotoğraflar, posterler, çiçeklerle süslenmiş kamış sepetler gibi daha nostaljik ürünleri de keşfedebilirsiniz. Fas’a özel otlar, baharatlar ve Atlantik’ten çıkartılan leziz balıklar da pazarın farklı bir kısmını oluşturmaktadır.  Muhammed V Meydanı’nın ana girişinin tam önünde yer alan pazara ulaşım kolay olduğu gibi keşfetmeye sevenlere yönelik bir hazine gibi.

Kaçırmamalısınız! Taze balıkların yer aldığı tezgahlarda Atlantik Okyanusu’ndan toplanan lezzetli istiridyelerini görebilirsiniz. Deniz ürünlerini seviyorsanız burada her daim taze bir şekilde sunulan istiridyelerin tadına bakmayı unutmayın. 🙂

-Çocukla Gezilecek Yerler

18. Ligue Arabe Parkı

Ligue Arabe Parkı

Burası Neresi? Cezayir Caddesi’nin doğusunda ve Kutsal Kalp Kilisesi’nin güneyinde yer alan park, 1913 yılında yeni kent merkezinin oluşturulması amacıyla yapılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Modernleşme adına şehirde yapılan en şık alanlardan biri olan Arap Birliği Park’ı, 1913 yılında yapılmasının ardından tekrardan günümüze uygun hale getirilmesi için restore edilmiştir. Ağaçlandırmanın ön planda olduğu park içerisinde spor ve oyun alanı olmasının yanı sıra, bir kafe de hizmet veriyor.

Kaçırmamalısınız!  Arap Birliği Parkı’nı ziyaret ettiğinizde palmiyeleri arka plana alıp, İnstagram’a özel fotoğraf çekilmeyi ve park içerisinde yürüyüş yapmayı unutmamalısınız.

-Gece Gezilecek Yerler

19. Ricks Cafe

Rick's Cafe

Burası Neresi? Kazablanka filminin gerçek hayata geçirilmesi amacıyla dizayn edilmiş olan Ricks Cafe, şehrin en popüler restoranıdır. Filmdeki sahnelere göre dekore edilmiş iç mekân Eski Medine Bölgesi’nde yer almakta.

Neden Gitmeliyim? Kazablanka filmi, izleyen birçok kişide bu şehre ayrı bir merak uyandırıyor. Filmi izlediyseniz hemen gözünüzde canlanacak olan kafe, filmdeki sahnelerin birçoğuyla aynı şekilde canlandırılmış, hatta bazı kısımları birebir aynı yapılmıştır. Özellikle restoran içerisindeki piyanonun bulunduğu sahne en ünlü fotoğraf çekilme noktalarından biridir. Ayrıca kafenin üst kısmında izin alarak ziyaret edebileceğiniz bir de film seti bulunduğunu bilmelisiniz.

Kafe sadece Kazablanka filmine göre dekore edilmiş olmasıyla değil, lezzetli yemekleriyle de meşhur Fransız mutfağı ve Fas yemeklerinin birleşiminden oluşan menü, bölgenin en gözde restoranlarından biri olmasının en etkili sebeplerinden biri. Hatta bu yemeklere talep o kadar yoğun ki rezervasyon yaptırmadan gittiğinizde oturacak yer bulamayabiliyorsunuz. Bunu dikkate alarak Ricks Cafe’yi ziyaret etmeden önce yerinizi ayırtmayı unutmayınız.

Unutmayınız! Kafenin çalışma şekli biraz farklıdır. Öğlen saatlerinde sadece 3 saat hizmet veren Rick’s Kafe, akşam saatlerinde de gece yarısı 1’e kadar hizmete deva ediyor. Bu saatler aralığı dışında kafeye uğrarsanız içeriye giremeyeceğiniz gibi açılış saatinden biraz daha öne gidip beklerseniz, uzun kuyruklara takılmadan içeri gidebilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! Dikkat çekici konseptiyle uyumlu olarak, kafenin bir katında film gösterimi yapılmaktadır. Vakit bulursanız, Kazablanka konsepti içerisinde Kazablanka filmini izleyerek nostalji yapabilirsiniz. 🙂

  • Google Haritalarda Aç
  • 248 Boulevard Sour Jdid, Casablanca 20250, Fas
  • Pazartesi-Cumartesi / 12:00–15:00, 18:30–01:00 // Pazar: 11:00–16:00, 18:30–01:00
  • Web Sitesi

*Kazablanka Yakınında ve Çevresinde Gezilecek Yerler

20. El Jadida

El Jadida

Burası Neresi? El Jadida, Kazablanka’nın 106 km uzaklığında bulunan bir liman şehridir. Fas’ın genel görüntüsünde uzak, daha çok Portekiz’in genel mimarisiyle uyumlu gözüken şehir Avrupa ve Fas kültürünün en sentezlenmiş şehirlerinden biridir. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne eklenen şehir Kazablanka civarında görülecek yerler arasında ilk sıralarda yerini alıyor.

Neden Gitmeliyim? Avrupa kültürünün etkisinde kalan El Jadida, farklı atmosferiyle Kazablanka’ya kadar gelmiş birçok turistin ilgisini çekiyor. Özellikle tarihe merakınız varsa 1514 yılında yapılmış olan Portekiz Sarnıcı, Kırmızı Şato ve Mazaganda Kalesi, El Jadida’nın tarihi noktaları arasında yerini alıyor.

Kaçırmamalısınız! Liman kenti olan El Jadida’yı ziyaret etmişken, şehrin plajını gezip dalga sesleri eşliğinde kumsalın tadını çıkartmanız günün yorgunluğunu atmanızı sağlayacak…

21. Dar al-Makhzen (Royal Palace)

Dar al-Makhzen

Burası Neresi? Ülkenin resmi konutu olan Royal Place, resmi adıyla El Mechouar Essaid Sarayı olarak anılmaktadır. Mutluluk sarayı anlamına gelen ismiyle beraber ülkenin başkenti Rabat’a resmi davetlerden törenlere kadar birçok anıya ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Şehrin resmi ikametgahı olarak bilinen Rabat Kraliyet Sarayı, Fas’ın en önemli anlarına şahitlik etmiş özel bir noktadır. İçerisinde küçük bir camii ve bir geçit töreni bulunan saray ayrıca II.Hasan’ın el yazması koleksiyonunu da içerisinde bulundurmaktadır. Zemin katta bulunan kütüphanesini gezebileceğiniz gibi, Fransız ve Arap motiflerinin harmanladığı bahçe tasarımı da görülmeye değer ayrıntılardan biri.

*Kazablanka’ya Yakın Havaalanları

  • Muhammed Uluslararası Havaalanı- 35 dk. (35 km)
  • Rabat Sale Havalimanı – 1 saat 19 dk. (113 km)
  • Marakeş Menara Havaalanı- 2 saat 56 dk. (250 km)
  • Fes Sais Havalimanı – 3 saat 8 dk. (302 km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Kazablanka Türk Konsolosluğu İrtibat Bilgileri

Kazablanka, T.C Rabat Konsolosluğu’nun görev alanı içerisine girdiği için, aşağıdan Rabat Büyükelçiliği’nin irtibat bilgilerine ulaşabilirsiniz.,

-Rabat Türk Büyükelçiliği

  • Adres: 7 Avenue Abdelkarim Benjelloun, Rabat,Fas
  • Çalışma saatleri: 09:00-12:30 / 14:00- 17:30 (Cumartesi-Pazar Kapalı)
  • Telefon: +212 5376-61522

-Fas Kazablanka Acil Durum Telefon Numaraları

  • Ambulans: 15
  • İtfaiye: 15
  • Polis:19

-Kazablanka’da Telefon Kullanımı

Kazablanka’ya gittiğiniz anda telefonunuzu kullanmak için Fas’ın yerel operatörlerinden birini tercih alabilirsiniz. Yaklaşık 20 Dh karşılığında edinebileceğiniz Sim kart sağlayıcıları arasında; Maroc Telecom, INWI ve Orange firmaları yer alıyor. Dilerseniz, firma web sitelerinden hat ücretlendirmeleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. (Ayarlar> işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin